Connect with us

Cultura/Educatie

Ștafeta pentru Educație de la Castelu ediția a V-a

Published

on

500 de copiii din comuna Castelu au luat startul la cea de-a cincea ediție a Ștafetei pentru educație, eveniment comunitar din cadrul proiectului „Educație prin sport și aventură”. Proiectul aduce împreună copii de etnii diferite, din medii sociale diferite și îi ajută să-și îmbunătățească starea de sănătate și de bine, contribuind la sudarea comunității și la reducerea barierelor socio-educaționale.

O zi obișnuită de miercuri s-a transformat într-o experiență de neuitat pentru copiii și adulții din Castelu. 500 de copii din întreaga comună au alergat la concursul Ștafeta pentru educație, aflat deja la a cincea ediție. Energia copiilor a fost la înălțime și de această dată, iar vremea de afară a fost la unison cu entuziasmul acestora. Participanții, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, însoțiți de profesori și susținători, s-au întâlnit la sala de sport din Castelu și au luat startul la cursă, în funcție de categoria de vârstă. În același timp, copiii de grădiniță au participat la activități de mișcare și joacă în curțile școlilor din Castelu și Nisipari, împreună cu profesori și voluntari. Fiecare copil a primit un echipament sportiv, gustări sănătoase și a fost răsplătit cu o medalie pentru participare.

În timp ce copiii au alergat, părinții, rudele și voluntarii i-au încurajat cu entuziasm. Câștigătorii de la fiecare categorie au primit premii și medalii. Am văzut cum sportul a adus încă o dată împreună comunitatea de la Castelu. Profesorii s-au ocupat de înscrierea copiilor, de semnarea documentelor necesare pentru participare și au însoțit copiii la concurs. Reprezentanții primăriei au oferit sprijin logistic astfel încât și această ediție a Ștafetei pentru educație să fie un succes. Voluntari din comunitate și din afara acesteia au ajutat la realizarea kiturilor de participare, iar în ziua evenimentului au stat pe traseu și la linia de finish pentru a oferi medalii. Ne-a bucurat
în mod deosebit implicarea tinerilor voluntari de la Liceul Tehnologic „Dobrogea“ Castelu.

„De la an la an, tot mai mulți copii își doresc să participe la Ștafetă și acest lucru ne confirmă că este nevoie de activități care aduc împreună comunitatea. Sportul are puterea magică de a elimina diferențele dintre copii. Pentru o zi, toți sunt egali și pleacă în cursă cu aceleași șanse de a câștiga. Prin proiectele integrate pe care le derulăm, care au în centru educația, facem eforturi să aducem copiii din medii vulnerabile mai aproape de școală și să le oferim oportunități de dezvoltare care să estompeze neajunsurile cu care pornesc în viață. Bedrie, o fetiță din comunitate, este un exemplu pentru noi toți. Când am cunoscut-o avea opt ani, nu vorbea limba română și nu mergea la școală. A început să vină regulat la activitățile pe care le organizam și a participat la Ștafeta pentru educație din primăvara lui 2022, când a câștigat primul loc la grupa ei de vârstă. Am înscris-o la clasa pregătitoare și a început să vină regulat la școală. Bedrie a evoluat constant de atunci. Acum a luat din nou premiul I la ștafetă la categoria ei de vârstă. Și sora ei mai mică s-a aflat pe podium anul acesta.“ – declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

„Am văzut cum Ștafeta pentru educație de la Castelu a crescut de la an la an și suntem mândri că a ajuns la cea de-a cincea ediție. Suntem și mai mândri că a devenit un eveniment care simbolizează coeziunea comunității și că duce mai departe mesajul că toți copiii au dreptul la educație. Împreună cu Asociația Reality Check ne implicăm în comunități vulnerabile și schimbăm în bine viața copiilor.“ – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Sportul joacă un rol important în formarea și educația copiilor. Prin activitățile sportive, ei învață să respecte regulile, să își dezvolte spiritul de echipă și să își valorifice potențialul. Competițiile sportive îi încurajează să își depășească limitele și să persevereze pentru atingerea obiectivelor comune. În același timp, susținerea din partea comunității îi motivează să continue să își urmărească pasiunile și să își dezvolte abilitățile. Este esențial ca toți copiii să beneficieze de oportunități echitabile și să aibă șansa de a visa și a realiza lucruri mărețe.

La buna desfășurare a Ștafetei pentru educație de la Castelu au contribuit: Kaufland România, Asociația OvidiuRo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, precum și voluntari dedicați care au contribuit la succesul evenimentului. Au fost alături de copii la eveniment și Sever Arslan și Danilov Laura, inspectori şcolari – Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Simona- Neli Constantinescu și Cristian Dumitrașcu, sef serviciu, respectiv consilier – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Viorica Bucur, profesor consilier școlar – Centrul Județean de Resurse și Asistență în Educație.

Proiectul „Educație prin sport și aventură“ este derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul continuă activitățile de educație prin sport testate cu succes și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu și Coroieni prin cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei pentru 70 de copii, tabere de educație prin aventură pentru 28 de copii cu performanțe școlare și evenimente comunitare, cum sunt Ștafetele pentru educație la care participă 900 de copii. În activități implicăm întreaga comunitate: părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local la național, tineri din comunitate și voluntari.

Actualitate

Echipa Liceului Energetic a câștigat premiul I la etapa județeană Constanța „Maratonul pentru Educație Antreprenorială”

Published

on

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – Sucursala Constanța a organizat semifinala județeană ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național omonim adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Județean Constanța, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 9 echipe formate din 44 de liceeni de la 7 licee constănțene. Anul acesta programul s-a desfășurat în 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 23 mai, la București.

De la începutul anului, 200 de liceeni de la 7 licee din județul Constanța au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de  antreprenori voluntari, în cadrul “Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Liceului Energetic din Constanța care au avut-o ca profesor coordonator pe Oana Cătălina Bucur, cu proiectul ”GREENTIME”. Proiectul lor presupune producția unui sistem de irigație inovator, dar și accesibil. Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”REBRIX”, creat de elevii Liceul Teoretic Ovidius din Constanța care au avut-o ca profesor coordonator pe Liana Gabriela Tas. Ideea lor de afacere constă în vânzarea de seturi LEGO® recondiționate (din piese utilizate).

Locul al treilea a revenit proiectului „LIMONE”, care presupune o cafenea în care vor servi clienților o multitudine de băuturi pe bază de lămâie, limonade cu diferite arome, dulciuri cu lămâie și prima cafea cu infuzie de lămâie.. Proiectul este realizat de altă echipă a Liceului Teoretic Ovidius Constanța împreună cu profesor coordonator Liana Gabriela Tas.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.

„Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Constanța ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.

Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Constanța au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural”, a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.

Evenimentul a fost moderat de Alexandra Panait și Ciprian Morți. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF – Cristina CHIRIAC, Președinta CONAF Sucursala Constanța – Simona NICOLA, Presedintele Consiliului Judetean Constanța –  Mihai LUPU, Inspectorul Școlar General – Sorin MIHAI, Directorul Dezvoltare Sultan România – Aura ÖZBAY, Managerul de dezvoltare Adservio – Lucian ȚIFUI. Proiectele au fost jurizate de: vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business – Nicoleta MUNTEANU, directorul Sucursalei Constanța al Băncii Transilvania – Cristina IONIȚĂ, fondatorul Beauty One – Olimpiu GALANI, CEO-ul Argo Security – Florența RĂDUCANU. În timpul deliberării juriului, un invitat special le-a dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația și efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: managera Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța – Daniela VLĂDESCU.

În cea de a doua ediție a „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din 20 de județe. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie, Cluj pe 24 aprilie, Gorj pe 25 aprilie, Iași pe 26 aprilie, Giurgiu pe 10 mai, Dolj pe 13 mai, Arad pe 14 mai. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.

Programul este susținut de Auchan România (Gold partner) și Vodafone Business (Brave partner), Banca Transilvania (Great Partner), Adservio (Partner).

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără susținerea sponsorilor locali: Baque Cafe, Neversea, Royal Flowers by Ursu Veronica.

Parteneri Media: Antena 3 ConstanțaProfit TV, AGERPFRES, Capital, Wall Street, Vocea Vâlcii, Financial Intelligence, The Woman, TV Brașov, Ultima oră, Media Consulta, Antena 3 Constanța, Săptămâna Financiară, La pas prin Brașov, Events Max, Energynomics, SpotMedia, Club Antreprenor, Business Mark, 365 Transilvania, Evenimentul Zilei, Revista Cariere, România Pozitivă, BIZ, Curs de Guvernare, Tranzit, EM360, Focus Energetic, City TV Constanța, Business Review, E-Femeia, Mașini Utilaje, Info Financiar, Bizzi Live, Chindia Media, Juridice, Obiectiv Vocea Brăilei, Observator De Timiș, KLARMEDIA – monitorizare media.

Programul este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat – PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educației și Cercetării în anul 2019 și prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.

MARATONUL pentru EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ este MARCĂ ÎNREGISTRATĂ de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii constănțeni sunt așteptați la Târgul Ofertelor Educaționale 2024

Published

on

În perioada 20-21 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează Târgul Ofertelor Educaționale, ediția 2024, sub numele „Alege-ti drumul corect!”
Târgul Ofertelor Educaționale se va desfășura concomitent, în următoarele locații:
• Palatul Copiilor Constanța – instituțiile școlare din municipiu și din localitățile Ovidiu, Cumpăna, Topraisar, Eforie, Techirghiol și Murfatlar;
• Casa de Cultura “I.N.Roman”, Medgidia – instituțiile școlare din Medgidia, Castelu și Poarta Albă;
• Sala de festivități a Liceului Teoretic “Callatis”, Mangalia- instituțiile școlare din Mangalia și Negru Vodă;
• Sala de festivități a Liceului Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă- instituțiile școlare din Cernavodă;
• Căminul Cultural Cobadin- instituțiile școlare din Cobadin, Independența, Deleni, Adamclisi, Băneasa, Ostrov și Dobromir;
• Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu ”Năvodari”- instituțiile școlare din Năvodari, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu;
• Casa de Cultură Hârșova- instituțiile școlare din Hârșova, Ciobanu și Crucea.
Pe parcursul celor două zile elevii din clasele a VIII-a și a XII/XIII-a vor avea posibilitatea de a vizita standurile de prezentare ale liceelor din județ, de a pune întrebări cu privire la serviciile educaționale oferite de către școlile expozante și de a interacționa cu elevii din aceste unități școlare.
Programul de vizitare este luni, 20.05.2024 și marti, 21.05.2024, în intervalul orar 10.00-18.00.
Târgul Ofertelor Educaționale se va deschide în mod oficial luni, 20.05.2024, ora 10.00, la Palatul Copiilor Constanța, în prezența conducerii Inspectoratului Școlar Județean Constanța, reprezentanților autorităților locale, precum și a managerilor școlari.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Teatrul ”Căluțul de mare”, evenimente dedicate copiilor, cu ocazia zilelor Constanței și Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești

Published

on

Cu ocazia evenimentului „#ZILELECONSTANȚEI2024” organizat de Primăria Municipiului Constanța, în perioada 17 – 21 mai 2024, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” prezintă MARȚI, 21 MAI 2024, de la ORA 10.00, la sediul teatrului, din str. Aristide Karatzali, nr. 16 spectacolul „#POVESTEADEGEȚELULUIPOZNAȘ”. Spectacolul este dedicat copiilor începând cu vârsta de 3 ani, pe textul lui #MateiVișniec. Regia artistică este semnată de regizorul #GheorgheBalint, asistență regie și ecleraj: #LicăGherghilescu. Conceptul scenografic și păpușile au fost realizate de #TündeTomos, secondată ca asistent de scenografie de #DanielPál. Muzica îi aparține compozitorului #CiprianManta.
Durata spectacolului: aprox. 45 min.
ACCESUL LA ACEST SPECTACOL ESTE GRATUIT, ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE!
De asemenea, în cadrul evenimentului „#FESTIVALULTRADIȚIILORȘIGASTRONOMIEIPESCĂREȘTI” organizat de Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în perioada 24 – 26 mai 2024, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” va susține, SÂMBĂTĂ, 25 MAI 2024, de la ORA 11.00, la PAVILIONUL EXPOZIȚIONAL CONSTANȚA, spectacolul „#RĂȚUȘCACEAURÂTĂ”, un spectacol dedicat copiilor începând cu vârsta de 3 ani, adaptare după H. Ch. Andersen. Regia artistică, scenariul și scenografia sunt realizate de #ValentinDobrescu. Muzica spectacolului a fost compusă de #RaduAlinMacoveiMoraru.
Durata spectacolului: aprox. 45 min.
ACCESUL ESTE GRATUIT!

Continue Reading

Cultura/Educatie

Povestea degețelului poznaș, duminică, în două reprezentații, la Teatrul pentru Copii ”Căluțul de mare”

Published

on

„POVESTEA DEGEȚELULUI POZNAȘ”, textul îi lui Matei Vișniec, cel mai titrat dramaturg român contemporan.

Regia artistică este semnată de regizorul Gheorghe Balint, conceptul scenografic și păpușile au fost realizate de Tünde Tomos, secondată ca asistent de scenografie de Daniel Pál. Muzica îi aparține compozitorului Ciprian Manta.

Spectacolul, recomandat etapei de vârstă 3+, prezintă povestea unei fetițe nostime, micuța Larisa, cea care își pierde degețelul preferat și însoțită de ursulețul cel haios, pleacă în căutarea lui…Alături de Larisa și Ursuleț, îi veți întâlni pe Mama, Zâna cea bună, Doctorul, Magicianul, Vrăjitoarea, un Marțian grădinar dar și câțiva copii marțieni.

În distribuție, copiii îi vor întâlni pe actorii: Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru/ Cătălina Oțeleanu, Claudia Brădescu, Grațian Prisacariu, Daniel Minciună, Ion Ciolan.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222