Connect with us

Cultura/Educatie

Cadre didactice de la UOC vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța pentru organizarea unor cursuri introductive și ateliere de lucru pe teme de educație juridică și administrativă în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța.

În baza acestui protocol, cadrele didactice și de cercetare ale Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA) vor susține prelegeri și sesiuni interactive de învățare pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, oferindu-le acestora materiale educaționale adaptate diferitelor grupe de vârstă.

Printre temele care vor fi abordate în cadrul programului de educație juridică se numără  deosebirile dintre drepturi și îndatoriri, dreptate și justiție, putere și autoritate. Totodată, prelegerile vor aborda probleme de interes pentru adolescenți, în special prin prisma implicațiilor juridice ale acestora – dreptul la un mediu sănătos, consumul de substanțe interzise, fenomenul violenței în familie, școală și mediul virtual. De asemenea, cursurile vor include informații despre liberul acces la justiție, formularea unei cereri de chemare în judecată sau rolul executării silite în sistemul nostru de drept.

Programul de educație administrativă cuprinde dezbateri privind „orașul ideal”, rolul administrației publice în sistemul educațional, participarea civică la luarea deciziilor, transparența în administrația publică sau digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, elevii vor putea participa la o simulare a consiliului local, în care vor dezbate și vota propuneri de politici publice pentru îmbunătățirea comunității lor.

„Modulele de predare se vor desfășura lunar, pe parcursul unui an școlar, iar lecțiile sunt proiectate să dezvolte gândirea critică, să stimuleze implicarea în luarea deciziilor și să formeze atitudini responsabile atât sub aspect civic, cât și juridic. La finalul acestor activități, elevii vor stăpâni noțiuni elementare specifice dreptului și administrației publice, aplicându-le în alegerea unei conduite conforme normelor sociale și juridice. Sunt sigur că întâlnirile dintre elevi și cadrele noastre didactice vor fi deosebit de interesante, iar actualii elevi vor deveni cetățeni informați, responsabili și activi într-o societate democratică”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

Cultura/Educatie

ISJ organizează la Cumpăna Olimpiada Națională a Sportului Școlar – Etapa Națională – Handbal Gimnaziu Băieți

Published

on

În perioada 10-12 mai 2024, în comuna Cumpăna, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, Inspectoratul Școlar Județean Constanța va organiza Olimpiada Națională a Sportului Școlar – Etapa Națională – Handbal Gimnaziu Băieți.

La această competiție vor participa cele 8 echipe câștigătoare ale etapelor zonale:
1.Școala Gimnazială I.A. Bassarabescu, Ploiești – Prahova
2.Scoala Gimnazială "Marius Șandru" – Reșița
3.Școala Gimnazială “Mőra Ferenc” Odorheiu Secuiesc – Harghita
4.Școala Gimnazială "Buică Ionescu" Glodeni – Dâmbovița.
5.Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” -Vaslui
6.Școala Gimnazială Nr. 59 – București
7.Școala Gimnazială „George Emil Palade” – Buzău
8.Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” – Baia Mare

Partenerii competiției sunt: Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna, CS “Victoria” Cumpăna, Crucea Roșie, Asociația Județeană de Handbal Constanța și CS Happy Kids Medgidia.

Competiția se va desfășura după următorul program:
Vineri, 10 mai 2024, ora 18:00, va avea loc ședința tehnică în urma careia se vor stabili prin tragere la sorți cele două grupe.
Sâmbătă, 11 mai 2024, începând cu ora 9:00
Meciurile din grupe: Sala de Sport „Elena Frîncu” și Sala de Sport din Campusul Școlar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.
Duminică, 12 mai 2024, începând cu ora 9:00
La Sala de Sport „Elena Frîncu” vor avea loc jocurile de clasament pentru locurile 5-8

Sala de Sport Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, semifinalele și finalele.

Accesul publicului este gratuit!

Continue Reading

Cultura/Educatie

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” anunță programul lunii mai 2024

Published

on

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” anunță programul lunii mai 2024. Primul eveniment are loc în această duminică, 12 mai, ora 19:00. 

TRUBADURUL – Duminică, 12 mai 2024, ora 19:00, Sala Teatrului

„Trubadurul” (în italiană „Il trovatore”), este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez. Premiera operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, la data de 19 ianuarie 1853.

Regia artistică: OGNEAN DRAGANOV

Scenografia: BORIS STOINOV, TVETANKA STOINOVA

Coregrafia: FĂNICĂ LUPU-LIEȘTI

Soliști RĂZVAN SĂRARU, ELENA ROTARI, DANIEL POP, ANA MARIA MLADINOVICI, OREST PÎSLARIU București, IONELA DUMA, ADRIAN CLINCIU, IULIAN BRATU

Conducerea muzicală GADDIEL DOMBROWNER Israel

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

 

DON GIOVANNI – Sâmbătă, 25 mai 2024, ora 19:00, Sala Teatrului

SEARĂ LIRICĂ „Paride ed Elena” – Miercuri, 29 mai 2024, ora 19:00, Foyer Teatru (Bilete doar la Agenția Teatrului)

CONCERT SIMFONIC – Vineri, 31 mai 2024, ora 19:00, Sala Teatrului

Biletele pot fi achiziționate de pe www.tnobconstanta.ro/bilete și de la Agenția Teatrului.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Etniile Dobrogei ajung la Golești

Published

on

Muzeul de Artă Populară Constanța, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Constanța, organizează la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, Secția de Etnografie, în perioada 10 mai – 14 iulie, expoziția „Dobrogea – multiculturalitate etnică”.
Realizată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean, expoziția prezintă o imagine de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul dobrogean, în care românii, aromânii (românii balcanici), turcii, tătarii, grecii, rușii lipoveni, bulgarii, ucrainenii, armenii, albanezii oferă de secole un model de conviețuire etnică.
Specificul fiecărei etnii (turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, greci, țigani), precum și cel al românilor autohtoni și al aromânilor, este redat, în special, prin portul popular de sărbătoare, marcă identitară prin excelență, completat cu podoabe și accesorii cu valoare ceremonială, realizate din materiale prețioase sau cusute cu fir auriu și mărgele.
O pondere importantă în expunere o au textilele pentru decorul interiorului: scoarțe, foițe, ștergare sau broderii specifice turcilor și tătarilor („șerbentî”, „șeure”, „giuzbez”). La acestea se adaugă obiecte de cult și vase de uz gospodăresc din aramă.
Vernisajul expoziției „Dobrogea – multiculturalitate etnică” este programat vineri, 10 mai, de la ora 12.00, la sediul instituției-gazdă.

Continue Reading

Actualitate

Echipa Școlii Gimnaziale Spectrum Constanța strălucește la Olimpiada Națională de Matematică!

Published

on

Elevii Școlii Gimnaziale Spectrum Constanța au obținut rezultate extraordinare la Olimpiada Națională de Matematică, confirmându-și talentul și dedicarea în fața provocărilor academice.

V. Cristian-Gabriel din clasa a VIII-a a cucerit medalia de aur, demonstrând abilități matematice de excepție și determinare în fața competiției acerbe. De asemenea, S. Andrei-Alexandru din aceeași clasă s-a remarcat prin obținerea medaliei de bronz, consolidându-și locul printre cei mai buni tineri matematicieni.

Felicitări speciale și echipei noastre extraordinare: N. Miruna și S.B. Andrei din clasa a VII-a, care au demonstrat că vârsta nu este o piedică pentru excelență. Performanța voastră este cu adevărat remarcabilă și inspirătoare pentru întreaga noastră comunitate școlară!

Nu putem să nu aducem mulțumiri speciale profesorilor noștri de matematică, doamnei Mioara Cărnaru și doamnei Cristina Văcărescu, pentru dedicarea lor și eforturile neobosite în pregătirea și îndrumarea elevilor noștri către succesul academic.

Felicitări tuturor pentru aceste realizări excepționale! Sunt un motiv de mândrie pentru noi și pentru întreaga comunitate școlară. Continuăm să ne străduim pentru excelență și să promovăm pasiunea pentru matematică în rândul elevilor noștri!”, transmit reprezentanții Școlii Spectrum Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222