Connect with us

Cultura/Educatie

Eveniment de anvergură pentru elevii talentați! Pregătiri pentru „Piano Art”, a VII-a ediție

Published

on

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează, în perioada 10-11 iunie 2023, în Sala de Concert a Centrului Multifuncțional pentru Tineret Jean Constantin, cea de-a VII-a ediție a Concursului Național de Pian „Piano Art”. Competiția se adresează elevilor talentați și dornici de afirmare care, în paralel cu învățământul general obligatoriu, studiază pianul la: Școli populare de artă, Centre culturale, Case de cultură, mediul privat.

Concursul devenit deja unul cu tradiție la malul mării le oferă copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani prilejul de a-și valorifica potențialul artistic în fața unui juriu alcătuit din somități din domeniul cultural-artistic și didactic, contribuind, totodată, la dezvoltarea capacității lor intelectuale. O astfel de competiție constituie un cadru organizat de afirmare artistică muzicală, de prezentare și evaluare a cunoștințelor însușite, dar și de educare a personalității, de stimulare a ambiției, atenției distributive și a răbdării, fiind de un real beneficiu pianistului pe parcursul pătrunderii în măiestria artei muzicale.

De altfel, studierea unui instrument precum pianul este nu doar o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, ci și extrem de benefică în formarea bunului gust, al simțului critic, al gândirii și inteligenței. În special frecventarea unor cursuri de pian în instituții abilitate și prezentarea la un concurs creează un cadru organizat de afirmare artistică muzicală, de prezentare și evaluare a cunoștințelor însușite.

Candidații vor evolua pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, având la dispoziție un pian de concerte „Boston”, ce face parte din mult apreciata marcă „Steinway&Sons”, instrument destinat pianiștilor concertiști consacrați din lume. Potrivit regulamentului celei de-a VII-a ediții a Concursului Național de Pian „Piano Art”, sunt invitați să participe la concurs elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, care vor avea în repertoriu două piese diferite ca stil și gen, ce vor fi executate din memorie.

Durata pieselor diferă de la o categorie la alta. Ordinea prezentării pieselor din program este la libera alegere a concurentului. Regulamentul concursului poate fi descărcat de pe site-ul instituției www.cctb.ro , secțiunea anunțuri.

Toți cei care doresc să participe la concurs vor trimite, până la data de 05.06.2023, pe adresa de email scoaladearte.constanta@yahoo.com următoarele:
– fișa de concurs completată cu toate datele solicitate de către organizator;
– anexa pentru prelucrarea datelor cu caracter personal;
– copie certificat de naștere/copie carte de identitate; copie a dovezii achitării taxei de participare în valoare de 100 lei achitată în contul: RO96TREZ23121G335000XXXX;

Spre deosebire de edițiile precedente, anul acesta nu dorim să trimiteți partiturile pieselor interpretate!
Documentele necesare înscrierii la concurs se pot trimite și prin poștă (data limită de trimitere este 02.06.2023) la adresa: Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada; Str. Dumbrava Roșie nr. 15, Constanța,
Având mențiunea pe plic: Concursul Piano Art.

Persoană de contact pentru înscrieri: Cătălina Ivan: tel.: fix – 0241 619 293, mobil – 0786086995, e-mail: scoaladearte.constanta@yahoo.com. Conform regulamentului, nu se admit elevi ai liceelor sau școlilor de muzică iar nerespectarea condițiilor de mai sus va avea ca efect eliminarea din concurs. Intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică și se va afișa în timp util. În urma deliberării juriului, se vor acorda premii concurenților în cadrul Galei Concursului de duminică, 11.06.2023, iar ca un element de noutate la ediția din acest an, marele câștigător va fi răsplătit și cu un premiu în bani:

 Marele premiu: trofeu + medalie + diplomă + remunerație (1500 lei)
Câștigătorul va avea și un recital în cadrul ediției următoare!
 Premiul I – diplomă de excelență (medalie + diplomă)
 Premiul II – diplomă de merit (medalie + diplomă)
 Premiul III – diplomă de onoare (medalie + diplomă)

Se pot acorda și premii speciale pentru interpretarea unei piese de gen. Rezultatele jurizării concursului vor fi făcute publice pe site-ul www.cctb.ro și pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești și reprezentanți ai instituției organizatoare.

Poftiți la înscrieri!

Actualitate

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de UOC

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, în parteneriat cu Muzeul de Artă și Asociația „Dobrogea Luminată” organizează sâmbătă, 27 aprilie 2024, „Gala Luminilor”, un eveniment caritabil care va avea loc, începând cu ora 20.00, la Muzeul de Artă din Constanța.

Gala va debuta cu un concert susținut de soliști ai specializării Interpretare Muzicală- Canto și de Corul Vilanella al specializării Muzică din cadrul Facultății de Arte. La „Gala Luminilor” vor fi scoase la licitație peste 60 de lucrări de artă, realizate de artiști vizuali români, iar sumele provenite din achiziția tablourilor vor fi acordate, sub formă de cinci burse, unor tineri talentați, cu posibilități financiare limitate.

Câștigătorii burselor vor fi selectați în urma unei analize realizate de o comisie formată din: prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte, conf. univ. dr. Lelia Rus, directorul Muzeului de Artă Constanța, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa și preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa Unu, Costin Stroe – președintele Asociației „Dobrogea Luminată” şi conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, managerul evenimentului caritabil.

„«Gala luminilor» reprezintă una dintre primele inițiative de acest gen ale comunității constănțene, un demers care aduce împreună mediul artistic şi publicul spectator în cadrul unei manifestări dinamice, un eveniment prin care ne propunem să schimbăm mentalități. Arta este inima în jurul căreia se construiește organismul viu al Cetății, iar existența și evoluția ei sunt consecințele implicării fiecăruia dintre noi în viața comunității”, precizează conf. univ. dr. Ovidiu Felipov.

Lucrările care vor fi scoase la licitație în cadrul evenimentului sunt semnate de: Eugeniu Albu, Alnhhas Ammar (Siria), Gabriela Aniței, asist. univ. drd. Claudiu Argeșanu, Marius Barbone – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, George Barbu, Marieta Besu, Brîndușa Bontea, Aurel Bulacu, Vitalie Butescu, Anca Caba, conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, Septimiu Căpăţînă, Anca Ciofîrlă, Mariana Constantinescu – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România Filiala Constanţa Unu, Cristina Costea, Gelu Costea, Horia Cristina, Bianca Culuș, Adina Dogaru, academician Mircia Dumitrescu – artist emerit, Marinella Dumitrescu, lect. univ. dr. Răzvan Dragoș, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, Ștefan Firică, Coman Gheorghe, Georgeta Gherghinoiu, Daniela Gherghe, Cornelia Gherlan, Cosmin Grosu, Sorin Ienulescu, Adelina Ionescu, Ovidiu Ionescu, Oana Isar, Emilia Kiss, Elena Lupașcu, Petru Lucaci – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ioana Maier, Elisabeta Martoncsak, Laurenţiu Midvichi, Florin Mihai, Anca Pașa Deaconu, Mariea Petcu, Emilia Marinescu, Eugen Raportoru, Andreea Rădulescu, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, Kata Rudakova (Ucraina), conf. univ. dr. Lelia Rus, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Lavinia Ioana Streinu, Anastasia Stoiciu, prof. univ. dr. Florin Stoiciu, lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu, Iuliana Ştefan, Ion Tiţoiu, Mirela Trăistaru, Mihai Tugearu, Dorothea Von Grosskarol (Germania).

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cadre didactice de la UOC vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța pentru organizarea unor cursuri introductive și ateliere de lucru pe teme de educație juridică și administrativă în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța.

În baza acestui protocol, cadrele didactice și de cercetare ale Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA) vor susține prelegeri și sesiuni interactive de învățare pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, oferindu-le acestora materiale educaționale adaptate diferitelor grupe de vârstă.

Printre temele care vor fi abordate în cadrul programului de educație juridică se numără  deosebirile dintre drepturi și îndatoriri, dreptate și justiție, putere și autoritate. Totodată, prelegerile vor aborda probleme de interes pentru adolescenți, în special prin prisma implicațiilor juridice ale acestora – dreptul la un mediu sănătos, consumul de substanțe interzise, fenomenul violenței în familie, școală și mediul virtual. De asemenea, cursurile vor include informații despre liberul acces la justiție, formularea unei cereri de chemare în judecată sau rolul executării silite în sistemul nostru de drept.

Programul de educație administrativă cuprinde dezbateri privind „orașul ideal”, rolul administrației publice în sistemul educațional, participarea civică la luarea deciziilor, transparența în administrația publică sau digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, elevii vor putea participa la o simulare a consiliului local, în care vor dezbate și vota propuneri de politici publice pentru îmbunătățirea comunității lor.

„Modulele de predare se vor desfășura lunar, pe parcursul unui an școlar, iar lecțiile sunt proiectate să dezvolte gândirea critică, să stimuleze implicarea în luarea deciziilor și să formeze atitudini responsabile atât sub aspect civic, cât și juridic. La finalul acestor activități, elevii vor stăpâni noțiuni elementare specifice dreptului și administrației publice, aplicându-le în alegerea unei conduite conforme normelor sociale și juridice. Sunt sigur că întâlnirile dintre elevi și cadrele noastre didactice vor fi deosebit de interesante, iar actualii elevi vor deveni cetățeni informați, responsabili și activi într-o societate democratică”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Ștafeta pentru Educație de la Castelu ediția a V-a

Published

on

500 de copiii din comuna Castelu au luat startul la cea de-a cincea ediție a Ștafetei pentru educație, eveniment comunitar din cadrul proiectului „Educație prin sport și aventură”. Proiectul aduce împreună copii de etnii diferite, din medii sociale diferite și îi ajută să-și îmbunătățească starea de sănătate și de bine, contribuind la sudarea comunității și la reducerea barierelor socio-educaționale.

O zi obișnuită de miercuri s-a transformat într-o experiență de neuitat pentru copiii și adulții din Castelu. 500 de copii din întreaga comună au alergat la concursul Ștafeta pentru educație, aflat deja la a cincea ediție. Energia copiilor a fost la înălțime și de această dată, iar vremea de afară a fost la unison cu entuziasmul acestora. Participanții, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, însoțiți de profesori și susținători, s-au întâlnit la sala de sport din Castelu și au luat startul la cursă, în funcție de categoria de vârstă. În același timp, copiii de grădiniță au participat la activități de mișcare și joacă în curțile școlilor din Castelu și Nisipari, împreună cu profesori și voluntari. Fiecare copil a primit un echipament sportiv, gustări sănătoase și a fost răsplătit cu o medalie pentru participare.

În timp ce copiii au alergat, părinții, rudele și voluntarii i-au încurajat cu entuziasm. Câștigătorii de la fiecare categorie au primit premii și medalii. Am văzut cum sportul a adus încă o dată împreună comunitatea de la Castelu. Profesorii s-au ocupat de înscrierea copiilor, de semnarea documentelor necesare pentru participare și au însoțit copiii la concurs. Reprezentanții primăriei au oferit sprijin logistic astfel încât și această ediție a Ștafetei pentru educație să fie un succes. Voluntari din comunitate și din afara acesteia au ajutat la realizarea kiturilor de participare, iar în ziua evenimentului au stat pe traseu și la linia de finish pentru a oferi medalii. Ne-a bucurat
în mod deosebit implicarea tinerilor voluntari de la Liceul Tehnologic „Dobrogea“ Castelu.

„De la an la an, tot mai mulți copii își doresc să participe la Ștafetă și acest lucru ne confirmă că este nevoie de activități care aduc împreună comunitatea. Sportul are puterea magică de a elimina diferențele dintre copii. Pentru o zi, toți sunt egali și pleacă în cursă cu aceleași șanse de a câștiga. Prin proiectele integrate pe care le derulăm, care au în centru educația, facem eforturi să aducem copiii din medii vulnerabile mai aproape de școală și să le oferim oportunități de dezvoltare care să estompeze neajunsurile cu care pornesc în viață. Bedrie, o fetiță din comunitate, este un exemplu pentru noi toți. Când am cunoscut-o avea opt ani, nu vorbea limba română și nu mergea la școală. A început să vină regulat la activitățile pe care le organizam și a participat la Ștafeta pentru educație din primăvara lui 2022, când a câștigat primul loc la grupa ei de vârstă. Am înscris-o la clasa pregătitoare și a început să vină regulat la școală. Bedrie a evoluat constant de atunci. Acum a luat din nou premiul I la ștafetă la categoria ei de vârstă. Și sora ei mai mică s-a aflat pe podium anul acesta.“ – declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

„Am văzut cum Ștafeta pentru educație de la Castelu a crescut de la an la an și suntem mândri că a ajuns la cea de-a cincea ediție. Suntem și mai mândri că a devenit un eveniment care simbolizează coeziunea comunității și că duce mai departe mesajul că toți copiii au dreptul la educație. Împreună cu Asociația Reality Check ne implicăm în comunități vulnerabile și schimbăm în bine viața copiilor.“ – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Sportul joacă un rol important în formarea și educația copiilor. Prin activitățile sportive, ei învață să respecte regulile, să își dezvolte spiritul de echipă și să își valorifice potențialul. Competițiile sportive îi încurajează să își depășească limitele și să persevereze pentru atingerea obiectivelor comune. În același timp, susținerea din partea comunității îi motivează să continue să își urmărească pasiunile și să își dezvolte abilitățile. Este esențial ca toți copiii să beneficieze de oportunități echitabile și să aibă șansa de a visa și a realiza lucruri mărețe.

La buna desfășurare a Ștafetei pentru educație de la Castelu au contribuit: Kaufland România, Asociația OvidiuRo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, precum și voluntari dedicați care au contribuit la succesul evenimentului. Au fost alături de copii la eveniment și Sever Arslan și Danilov Laura, inspectori şcolari – Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Simona- Neli Constantinescu și Cristian Dumitrașcu, sef serviciu, respectiv consilier – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Viorica Bucur, profesor consilier școlar – Centrul Județean de Resurse și Asistență în Educație.

Proiectul „Educație prin sport și aventură“ este derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul continuă activitățile de educație prin sport testate cu succes și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu și Coroieni prin cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei pentru 70 de copii, tabere de educație prin aventură pentru 28 de copii cu performanțe școlare și evenimente comunitare, cum sunt Ștafetele pentru educație la care participă 900 de copii. În activități implicăm întreaga comunitate: părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local la național, tineri din comunitate și voluntari.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, la UOC

Published

on

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), din cadrul Universității Ovidius din Constanța, organizează joi, 18 aprilie 2024, lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, publicat la Editura Polirom.

Evenimentul va avea loc în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), începând cu ora 12.00 și va fi urmat de o dezbatere la care vor lua cuvântul: conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prof. univ. dr. Florin Anghel, din cadrul FISP, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, cadru didactic al Facultății de Litere și director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța. Alături de aceștia vor vorbi Dorin Dobrincu și Mihai Chiper, cercetători la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ – Iași al Academiei Române și Alexandru Cohal, cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română – Filiala Iași.

Despre carte

„Cartea de față este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?” (Coordonatorii volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”)

Despre coordonatorii volumului

Alexandru L. Cohal este lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. A urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Este vicepreședinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Dorin Dobrincu este istoric, cercetător Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ – Iași al Academiei Române. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

George Țurcănașu este lector doctor la Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost cercetător la ENS LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222