Connect with us

Actualitate

Vești bune din județ

Published

on

Primăria Crucea a pus în dezbatere publică PUZ-ul proiectului „Construire parc fotovoltaic Băltăgești” 

Primăria comunei Crucea  demarează Etapa II – etapa elaborării propunerilor PUZ şi RLU aferent, de informare şi consultare a publicului cu privire la documentaţia: „Construire parc fotovoltaic Băltăgești, (Putere maximă Instalată 220,8 MW), compus din panouri fotovoltaice, invertoare, linii electrice subterane de joasă, medie și înaltă tensiune, stații electrice de transformare, linii electrice de 110 KV, racordare la SEN, sistem de stocare electrică în baterii de acumulare, amenajare teren și drumuri interioare, organizare de șantier și împrejmuire teren. Potrivit anunțului administrației publice, zona studiată se află în extravilanul comunei Crucea, planul urbanistic zonal are ca obiect o suprafață reglementată de 293,29 ha. Consultarea documentaţiei poate fi făcută la sediul administraţiei publice locale, în cadrul Compartimentului de urbanism și programe de dezvoltare, în perioada 10.04.2023 – 04.05.2023. În data de 05.05.2023, ora 10, la sediul Primăriei Crucea, se organizează dezbaterea publică ca metodă de consultare.

Lucrările la rețeaua de canalizare menajeră din 23 August au fost recepționate

Mugur Viorel Mitrana, primarul comunei 23 August a anunțat că lucrările la rețeaua de canalizare menajeră din localitatea 23 August au fost recepționate. După o investiție de 32.205.690 lei (aproximativ  6.5 milioane euro) finanțare   din fonduri europene,   localitatea 23 August beneficiază de o rețea modernă de canalizare menajeră, în lungime de 20.5 km, cu 508 cămine vizitare și 1208 racorduri rețea canalizare proprietăți private.
,,Ținând cont de faptul că în   localitatea 23 August a fost   finalizată infrastructura   subterană, vă informez că în prezent suntem în procedura de licitație pentru demararea lucrărilor de asfaltare a străzile din intravilanul localității. Investiția cuprinde atât amenajarea părții carosabile cât și realizarea trotuarelor pietonale. Estimez că lucrările vor începe în data de 01.07.2023,” a declarat Mugur Viorel Mitrana, primarul comunei 23 August.

Actualitate

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța organizează marți lansarea romanului „Hotarul singurătății” al scriitorului Vasile Mizdrea

Published

on

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța organizează marți, 10 septembrie 2024, ora 17.00, în Aulă, lansarea romanului „Hotarul singurătății” al scriitorului Vasile Mizdrea. Evenimentul va fi deschis de Elena Cioclin, Director general/Manager interimar al Bibliotecii și de subcomisar de poliție Andrei Ene, ofițerul de relații publice al Gărzii de Coastă, alături de scriitorii: Ovidiu Dunăreanu, Diana Dobrița Bîlea și Adrian Nicola.
Referințe critice:
Diana Dobrița Bîlea: „Romanul Hotarul singurătății captivează și emoționează. Meritul lui Vasile Mizdrea este de a fi înțeles comportamentul canin în general și psihologia unui câine grănicer în special. Epica împletește în desfășurarea sa când alertă, când presărată cu fulgurații lirice o realitate geografică uimitoare cu o realitate morală, dar și cu una, mai complexă, a inimii. Lectura cărții este plăcută și datorită abilității autorului de a alege acele cuvinte care să ofere cititorului impresia de autentic dobrogean și românesc și, de asemenea, să determine o receptare afectivă a mesajului”.
Ovidiu Dunăreanu: „Hotarul singurătății confirmă vocația de romancier a lui Vasile Mizdrea, dovedită încă din volumele anterioare. Cartea de față este povestea plină de dramatism a unui ofițer de grăniceri, comandant de pichet, undeva pe granița de sud, în Dobrogea, și a câinelui său, Codruț, un veritabil Colț Alb.
Ofițer superior activ, cu gradul de colonel la rândul său, autorul pune în mișcare o amplă orchestrație sufletească și narativă, interferând datele autobiografice cu cele ale ficțiunii pentru a ne oferi un roman autentic despre puterea omului de a iubi, de a lupta și învinge, de a supraviețui. Având drept fundal un peisaj sălbatic, tulburător, și lumea misterioasă a legendelor locului, Vasile Mizdrea reconstituie înfruntări aspre, întâmplări aventuroase și captivante, demonstrând calități de fin observator al vieții și al sufletului omenesc, toate filtrate printr-o sensibilitate și printr-un ochi de poet”.

Continue Reading

Actualitate

Succes al Programului umanitar “Copiii care nu au văzut niciodată marea”

Published

on

Proiectul-pilot umanitar „Copiii care nu au văzut niciodată marea”, derulat în perioada 2-6 septembrie a.c. de către Clubul Rotary “Cetatea Tomis”, în colaborare cu Clubul Rotary Târgu Lăpuș și cu sprijinul unor sponsori inimoși, a reprezentat o inițiativă remarcabilă, atât din perspectiva impactului social, cât și educativ.
În primul rând, pentru beneficiarii direcți, cei 20 de copii din zona rurală a județului Maramureș, acest demers a oferit o experiență unică, care, cu certitudine, le va deschide orizonturile și le va da speranțe pentru viitor.
Acești copii proveniți din familii dezavantajate sau din medii defavorizate, unde accesul la activități recreative și de explorare este limitat, au acumulat în sejurul de pe litoral amintiri unice, pe care nu le vor uita toată viața.
Ei au stat la plajă, au făcut baie în mare, au fost angrenați în diverse și variate activități relaxante, s-au jucat, au vizitat locuri și obiective fantastice, s-au plimbat pe mare cu yachtul, toate acestea reprezentând premiere absolute.
Din punct de vedere psihologic, astfel de experiențe pot stimula curiozitatea și dorința de cunoaștere a copiilor, contribuind la dezvoltarea lor personală și socială.
În aceste zile, au fost foarte multe momente în care beneficiarii programului au învățat despre geografie, mediu și natură într-un mod practic și interactiv, ceea ce, cu siguranță, le va schimba percepția asupra lumii din jurul lor.
Pentru societate, proiectul este un exemplu de bune practici despre cum inițiativele bine gândite și susținute pot crea un impact profund în viața unor copii, care altfel nu ar avea acces la asemenea oportunități.
Mai mult, inițiativa transmite un mesaj important despre egalitatea de șanse și despre importanța de a oferi tuturor copiilor experiențe formative, indiferent de mediul din care provin.
Programul umanitar este menit să reducă decalajele sociale și contribuie exponențial la creșterea stimei de sine a copiilor, dându-le încredere că pot avea acces la experiențe și oportunități la care nu credeau că pot visa.
Pe tot parcursul programului, alături de copiii maramureșeni s-au aflat voluntari și copii membri ai Rotaract și Interact Constanța, interacțiunea dintre aceștia fiind extrem de pozitivă pentru ambele părți, legându-se prietenii și contribuind la dobândirea spiritului de voluntariat. Aceste legături reciproc avantajoase vor fi consolidate odată cu acțiunea la care vor participa copiii defavorizați din Dobrogea în Maramureș, în vacanța de iarnă a elevilor.
Nu în ultimul rând, proiectul nostru susține evoluția sustenabilă a turismului românesc, dezvoltând punctul forte al acestui domeniu, respectiv litoralul Mării Negre.
În concluzie, proiectul „Copiii care nu au văzut niciodată marea” este o acțiune complexă, care valorizează dreptul fiecărui copil la experiențe pozitive și la dezvoltare personală, având un impact pozitiv atât la nivel individual, cât și colectiv.

Continue Reading

Actualitate

Artiștii comunei Cumpăna, din nou pe podium

Published

on

În perioada 30 August- 04 Septembrie 2024, în sudul litoralului s-a desfășurat FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR (CONCURS) PENTRU COPII ȘI TINERI INTERPREȚI “DOBROGE, VATRĂ DE FOLCLOR “, ajuns la cea de-a XV-a ediție.
Ansamblurile folclorice “MUGURAȘII CUMPENEI”, “ROMÂNCUȚA” și “DOINA CUMPENEI”, sub atenta coordonare a Maestrului Coregraf Constantin OLTEANU, asistent coregraf Ani STOIAN, alături de solistele vocale Andreea SCURTU, Cataleia COMAN, Anelis Maria ALEXANDRU și Teodora Maria VLĂDĂȘEL, pregătite de doamna inspector Adriana IVANCIU, au arătat ca de fiecare dată că și dansul și cântecul popular au loc de cinste în comuna Cumpăna.
Tinerii comunei au reușit să cucerească juriul prin frumusețea și buna interpretare a coregrafiilor și melodiilor populare, cât și prin costumele deosebite, iar asta s-a văzut în rezultatele finale:
Ansamblul Folcloric “Mugurașii Cumpenei“ – Trofeul Secțiunii Grup mixt de dansuri
Ansamblul Folcloric “Doina
Cumpenei” – Trofeul secțiunii Grup de dansuri – femei
Solist Vocal Andreea Scurtu
Locul l Secțiunea de interpretare vocală 15-18 ani
Solist vocal Anelis Maria Alexandru
Locul l secțiunea interpretare vocală 6-10 ani
Solist vocal Teodora Maria Vlădășel
Locul ll secțiunea interpretare vocală 6-10 ani
Solist vocal Ilia Cataleia Coman
Locul lll secțiunea interpretare vocală 11-14 ani

Continue Reading

Actualitate

Odată cu începerea noului an școlar devin operaționale și cursele pentru transportul elevilor din ciclul primar

Published

on

Odată cu începerea noului an școlar devin operaționale și cursele pentru transportul elevilor din ciclul primar. Din 9 septembrie, cele trei linii E1, E2 și E3 vor circula de luni până vineri, dimineața și la prânz (exceptând perioada de vacanță a elevilor).

Programul curselor pentru transportul elevilor:

Traseu E1

Sens – Gara CFR -> Bd.Lăpușneanu -> Tomis Nord

Sens – Tomis Nord -> Bd.Lăpușneanu -> Gara CFR

Traseu E2

Sens – KM5 -> str.Cumpenei -> str.Soveja -> Tomis Nord

Sens – Tomis Nord -> str.Soveja -> str.Cumpenei -> KM5

Traseu E3

Sens – Palazu Mare -> Tomis Nord

Sens – Tomis Nord -> Palazu Mare

De luni, 9 septembrie, atunci când revin pe trasee, toate detaliile despre cursele pentru elevi vor fi disponibile pe site-ul CT BUS www.ctbus.ro/#Linii.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222