Ziua iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, atunci când români de pretutindeni îmbracă haine tradiționale românești și arată celorlalți portul nostru popular. Fiecare ie are o poveste a ei care dăinuie de zeci de ani și care merită promovată cu orice ocazie.
Ia este un simbol al identității românești, iar ziua iei este sărbătorită, începând cu anul 2013 în noaptea „cerurilor deschise” de Sânziene, în fiecare an, la începutul verii.
Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Aceasta a debutat la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.
La Constanța, ziua iei a fost sărbătorită într-un cadru puțin diferit, o șezătoare urbană, cu muzică, dans și o prezentare a celor mai interesante ii, în cadrul defilării denumită sugestiv URBANIA.
Orice ie poartă cu ea o poveste, este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință.
Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.
În ceea ce privește această zi cu dublă semnificație, potrivit legendelor se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului. În aceeași zi, pe 24 iunie, se culeg flori care se prind în coronițe sau se leagă în formă de cruce și se aduc la biserică pentru a fi sfințite. Este o zi magică în care scopul este să atragem energiile pozitive.
Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției în această zi.
În popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Tot în această noapte atât forțele binelui cât și cele ale răului ar atinge apogeul.