Connect with us

Cultura/Educatie

“Ziua Profesorului Turc”, marcată la Constanţa

Published

on

“Ziua Profesorului Turc”, marcată şi anul acesta la Constanţa. Cu acest prilej, zeci de dascăli, turci şi români, deopotrivă, au avut ocazia să se întâlnească laolaltă şi să schimbe impresii din activitatea cotidiană.

“Aripa feminină din cadrul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Constanţa organizează acest eveniment pentru a sărbători şi a marca Ziua Cadrului Didactic. Am ales această zi şi acest eveniment pentru a marca importanţa lui şi pentru a aduce laolaltă profesori turci şi dascăli români, prilej de a se cunoaşte şi de a crea un context favorabil de a lega prietenii şi parteneriate.”, declară GABRIELA TAŞ, organizator

“De fiecare dată, avem ce învăţa unii de la ceilalţi. Ceea ce văd acum în sală, colegii mei sunt profesori care predau, unii dintre ei în limba turcă, iar alţii matematică, chimie, istorie, dar şi altele; colegi de etnie turcă, dar de fapt cetăţeni români, în anul Centenarului. Suntem împreună şi mă bucură acest lucru.”, declară GABRIELA BUCOVALĂ, inspector şcolar general ISJ Constanţa

Cum Dobrogea este recunoscută ca fiind un veritabil mozaic intertnic şi cultural, aceste întâlniri au devenit deja o tradiţie la malul mării, iar la festivitatea de anul acesta a luat parte şi consului Republicii Turcia la Constanţa.

“Cadrele didactice au un rol foarte important în dezvoltarea statului turc de astăzi.”, declară SULHI TURAN, consulul Republicii Turcia la Constanţa

„Ziua profesorului” este sărbătorită în Turcia, în fiecare an, pe 24 noiembrie.

Cultura/Educatie

Maratonul pentru Educație Antreprenorială a ajuns și la Tulcea

Published

on

Maratonul pentru Educație Antreprenorială a ajuns și în Tulcea. Micii afaceriști și-au prezentat ideile în fața juriului specializat și au sperat că planul lor va fi cel câștigător. Doar trei din cele opt echipe au trecut în următoarea etapă. Evenimentul a fost organizat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială a ajuns și în Tulcea. Aici, opt echipe din patru licee tulcene și-au prezentat planurile de afaceri. Micii antreprenori și-au expus ideile pe rând plini de emoții și au așteptat cu sufletul la gură verdictul juriului format din antreprenori de renume. Și de data aceasta, planurile de afaceri ale liceenilor au fost curajoase.

„Am mers la licee, am predat ore de antreprenoriat, am format 8 echipe de la 4 licee. Sunt niște copii minunați și curajoși, iar noi ca și organizație trebuie să sprijinim pentru că noi n-am avut această șansă în vremurile noastre și a fost foarte greu pentru că am avut o experiență destul de anevoioasă, iar astăzi pot spune că antreprenoriatul românesc a ajuns la un anumit nivel, iar prin inițiativa noastră de a instrui și a sprijini copiii, vom duce probabil peste ani și ani antreprenoriatul și economia României la o cotă mai înaltă”, a declarat Paula Vals, președinte CONAF Tulcea.

„Primul maraton pentru educație antreprenorială din România este o inițiativă care a pornit din rândul antreprenorilor pentru a-i învăța pe cei care sunt astăzi în liceu, pe copii noștri, ce înseamnă dezvoltare personală, găsirea vocației, cum poți să stai pe scenă în fața unor jurați de renume național, unii dintre ei chiar de renume mondial, astfel încât să nu te pierzi. În consecință, nu-i vrem pe toți acești copii antreprenori, dar îi vrem să învețe să lucreze în echipe, îi vrem dezinvolți, îi vrem să-și dezvolte personalitatea, abilitățile și să-și descopere pasiunile lor”, a declarat Cristina Chiriac, președinte fondator CONAF.

„Aș putea spune că, pentru mine una, maratonul pentru educație antreprenorială este cea mai frumoasă, cea mai captivantă și cea mai incitantă experiență pe care am avut-o până acum. Maratonul a fost creat pentru a inspira și a motiva liceenii să se lanseze într-o competiție antreprenorială, să-și dezvolte competențele antreprenoriale și să-și găsească cu ușurință spiritul antreprenorial în urma orelor de educație antreprenorială pe care le-au ținut antreprenorii reali la clasă. Până acum am participat la mai mult de 6 competiții și am descoperit liceeni foarte interesanți care au idei de afaceri inovatoare, aș putea spune chiar unice”, a declarat Nicoleta Munteanu, vicepreședinte CONAF.

„E o inițiativă bună în sensul în care avem nevoie de spirit antreprenorial în țara asta. E una dintre metacompetențele de care vorbesc foarte mulți profesori acum, spiritul antreprenorial. Bine se descurcă, am văzut și în alte orașe în care am fost. Când îi compari pe ei cu mine la vârsta lor, diferența este uriașă. Au zvâc, știu despre ce e vorba, au încredere de sine și asta mi se pare că este extraordinar”, a afirmat Dragoș Anastasiu, membru juriu.

Antreprenorii de renume ce au făcut parte din juriu au avut de luat o decizie dificilă. Din cele opt planuri de afaceri, doar trei au fost alese pentru a merge mai departe în etapa viitoare a Maratonului pentru Educație Antreprenorială ce va avea loc la București pe data de 12 iunie. Evenimentul a fost organizat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.

Continue Reading

Cultura/Educatie

În lumea copilăriei, la teatru

Published

on

Zi specială pentru copiii din centele de plasament constănțene. Micuții au pășit în lumea poveștilor, alături de păpuși și actorii care au dat viață personajelor lui Creangă, din spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului”. Fata babei era slută, leneşă, ţâfnoasă şi rea la inimă, iar cea a moşneagului era frumoasă, harnică, ascultătoare şi bună la inimă. Ce se întâmplă cu acestea și prin ce aventuri trec, aflați venind la Teatrul de Copii şi Tineret „Căluţul de mare”.

Așa începe spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului”, povestea copilăriei fiecăruia dintre noi, scrisă de Ion Creangă. Aventurile prin care trec personajele sunt dezvăluite spectatorilor de toate vârstele într-o manieră plină de umor și culoare, de actorii Teatrului de Copii şi Tineret „Căluţul de mare”. De Ziua Internațională a Copilului, micuții din centele de plasament constănțene au fost invitații speciali ai teatrului și au urmărit povestea cu sufletul la gură.

Fata babei era slută, leneşă, ţâfnoasă şi rea la inimă, iar cea a moşneagului era frumoasă, harnică, ascultătoare şi bună la inimă. Cele două surori pleacă fiecare pe drumul spre maturizare și în calea lor se vor întâlni cu o cățelușă, un păr, o fântână și un cuptor cu lemne. Vor avea probe lesne de trecut pentru cei harnici, dar dificile pentru cei leneși.

Regia şi scenariul spectacolului poartă amprenta lui Daniel Stanciu, scenografia este semnată de Delia Cornelia Ioaniu, iar muzica de Dan Bălan. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între trei şi zece ani şi durează 55 de minute. Reprezentanţii instituţiei de cultură susţin că originalitatea cu care s-a transpus în scenă binecunoscuta şi îndrăgita poveste a lui Creangă, cu prezenţa actorului lângă păpuşa personaj, dăruiesc spectacolului un plus de interes în vizionarea lui.

“Toate spectacolele noastre sunt cu învățăminte, pentru părinți și pentru copii mai ales + special avem copii din centrele de plasament, pentru că lor le-am oferit această șansă să vadă un spectacol la noi la sediu”, a declarat AUREL PALADE, director Teatrul „Căluţul de mare” 

Și actorii teatrului și-au amintit, cu ocazia zilei copilului, de poveștile care    le-au fermecat copilăria.

“Mie imi plac povestile fratilor Grimm, dar si povestile lui Creanga, o poveste romaneasca care mi-a placut foarte mult a fost Tinerete fara batranete si viata fara de moarte si de pe plan international Mica Sirena, Alladin, acestea m-au facut sa vizez cu ochii deschisi”, a declarat GRAȚIAN PRISĂCARIU, actor.

Actorii constănțeni se pregătesc intens pentru o nouă premiere ce va avea loc la început de iulie, spectacolul Pinocchio.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Jucării din satul tradițional românesc expuse la Muzeul de Artă Populară Constanța

Published

on

De 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului, vizitatorii Muzeului de Artă Populară Constanța sunt invitați la o incursiune în universul cotidian al copiilor de odinioară, prin intermediul expoziției denumită sugestiv ”Jucăriile din satul tradițional românesc”.

Lumea copilăriei tradiționale era animată de jucării simple, lucrate din materiale luate din natură sau gospodărie: păpuși din cârpă sau pănuși de porumb, moriști, titirezuri, prăștii și figurine modelate din lut. În expunere sunt prezentate o serie de figurine din lut ars cu reprezentări zoomorfe și avimorfe, precum și renumitele fluiere – ”cuci”, care făceau obiectul celor mai râvnite dorințe ale copiilor în târgurile și bâlciurile sătești.

Jucăriile din lut fac parte din obiectele de patrimoniu ale muzeului constănțean, achiziționate din renumite centre de ceramică – Vlădești (Vâlcea) și Oboga (Olt). Figurinele sunt modelate și decorate în tehnici specifice centrelor ceramice respective: acoperite cu humă albă sau cu smalțuri colorate, incizate și pictate. În formele lor se regăsesc viețuitoarele pe care copiii le îndrăgeau în gospodăria țărănească și care făceau obiectul jocului copilăresc: cai și cocoși, țapi, oi și berbeci, porumbei, gâște și rândunici.

Unele dintre figurinele ”cuci” erau modelate drept fluiere cu apă pentru a imita cât mai bine trilurile păsărilor. Pentru a sugera universul copilăriei, în expunere se mai află piese de costum popular purtate de copii din câteva zone etnografice din țară : Dobrogea de Sud, Vâlcea, Argeș, Bistrița-Năsăud, Pădureni (Hunedoara), Țara Zarandului ( Arad), Bucovina ( Suceava). Reduse ca dimensiune, veșmintele populare ale copiilor respectă materialele, croiul și motivele decorative ale costumelor populare femeiești și bărbătești din zonele respective.

Muzeul de Artă Populară Constanța vă invită să vizitați inedita expoziție în perioada 1-5 iunie 2023. Intrarea copiilor în muzeu este gratuită în ziua de 1 Iunie.

 

Continue Reading

Administratie/politica

Noi proiecte culturale pentru județul Constanța

Published

on

În urma evaluării proiectelor sau evenimentelor culturale de interes public general, regional sau judeţean, depuse în vederea atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pe anul 2023, un număr de opt, din totalul de șaisprezece proiecte depuse, au îndeplinint criteriile de calificare, astfel cum au fost solicitate în Ghidul solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondul bugetului judeţului Constanţa.

“Județul Constanța are nevoie de cât mai multe proiecte culturale și evenimente de anvergură, care să devină o tradiţie și să repună această regiune pe harta celor mai atractive destinații turistice ale României. Astăzi, am semnat contractele de finanţare, în baza Legii 350/2005, pentru opt proiecte depuse de organizațiile non-guvernamentale din județ, din domeniul cultural, care au îndeplinit criteriile de calificare în urma evaluării. Valoarea totală a contribuției CJC este de peste 3.700.000 de lei, sumă ce va ajunge la asociațiile declarate eligibile, pentru a susține proiecte și evenimente inedite, care vor anima fiecare colț al acestui județ și vor pune în valoare patrimoniul nostru cultural-istoric. Începând din luna iulie și până la sfârșitul lunii noiembrie vor fi puse în scenă spectacole istorice organizate la Cetatea din Adamclisi, Cetatea Capidava și Parcul Tăbăcărie din Constanța, concerte de muzică rock, o adevărată stagiune de teatru în mai multe localități ale județului, spectacole de dans popular în peste 10 localități și multe alte surprize. Suportul meu este necondiţionat, încurajez şi susţin toate aceste proiecte, care, pe lângă aspectul cultural în sine, reprezintă imaginea judeţului Constanţa. Felicitări și mult succes, tuturor celor declaraţi eligibili!” – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

În continuare, redăm proiectele selecționate și punctajul însumat de fiecare asociație, valoarea contribuției Consiliului Județean Constanța, în calitate de Autoritate Finanțatoare, precum și contribuția proprie a fiecărui beneficiar, după cum urmează:

 Proiectul “Stagiune de teatru în localitățile județului” al ASOCIAȚIEI CULTURALE PENTRU TINERET ȘI COPII ART a însumat 67,80 puncte; bugetul total este în sumă de 391.930 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 351.930 lei și contribuția proprie de 40.000 lei;

 Proiectul “La marginea imperiului” al ASOCIAȚIEI CULTURAL ARTISTICE ,,VULTURII CARPAȚILOR” a însumat 65,10 puncte; bugetul total este în sumă de 1.088.710 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 978.710 lei și contribuția proprie de 110.000 lei;

 Proiectul “Rock 100% Românesc” al ASOCIAȚIEI ART MUSIC FOR PEOPLE a însumat 83,90 de puncte; bugetul total este în sumă de 1.044.420 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 934.755 lei și contribuția proprie de 109.665 lei;

 Proiectul „Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi” al ASOCIAȚIEI GRUPUL PENTRU JURNALISM CULTURĂ ȘI COMUNICARE a însumat 82,90 puncte; bugetul total este în sumă de 326.000 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 293.000 lei și contribuția proprie de 33.000 lei;

 Proiectul ,,Cinema la malul mării” al ASOCIAȚIEI ,,BARZĂ, VIEZURE, MÂNZ” a însumat 62,70 puncte; bugetul total este în sumă de 152.050 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 133.900 lei și contribuția proprie de 18.150 lei;

 Proiectul ,,Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar” al UNIUNII DEMOCRATE A TĂTARILOR TURCO – MUSULMANI DIN ROMÂNIA a însumat 61 de puncte; bugetul total este în sumă de 499.000 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 439.000 lei și contribuția proprie de
60.000 lei;

 Proiectul ,,Caravana dansului popular” al solicitantului RUSU I GEORGIANA P.F.A. a însumat 60,80 puncte; bugetul total este în sumă de 353.500 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 300.000 lei și contribuția proprie de 53.500 lei;

 Proiectul ,,Kureș” al UNIUNII DEMOCRATE A TĂTARILOR TURCO – MUSULMANI DIN ROMÂNIA a însumat 60,50 de puncte; bugetul total este în sumă de 372.750 lei, din care contribuția Autorității Finanțatoare este de 272.750 lei și contribuția proprie de 100.000 lei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222