Connect with us

Societate

Ziua Pământului, sărbătorită de micuții de grădiniță din Constanța

Published

on

În fiecare an, pe data de 22 aprilie, celebrăm Ziua Pământului, pentru a ne reaminti că planeta noastră și ecosistemele ei ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții.
Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în anul 2009. Anul acesta, se împlinesc 52 de ani de când marcăm Ziua Pământului, iar această sărbătoare ar trebui extinsă prin acțiuni zilnice de ocrotire a planetei.
Împreună cu ,,Fluturașii” și ,,Albinuțele” de la Grădinița nr. 24 din Constanța, am sărbătorit Ziua Pământului. Am desenat, ne-am jucat și am discutat despre activitățile prin care protejăm Pământul: strângerea gunoiului, colectarea şi separarea corectă a deşeurilor, reciclarea, folosirea energiilor alternative, limitarea consumului energetic.

Societate

Constănțenii au stins lumina, de dragul planetei

Published

on

Planeta noastră, căreia îi consumăm resursele într-un mod amețitor, a primit sâmbătă seara un moment de respiro. Clădiri simbol din întreaga lume s-au cufundat în beznă pentru 60 de minute, marcând astfel Ora Pământului. Solidari, și oamenii au stins luminile pentru un ceas. La Constanța, localnicii au aprins mii de lumânări în Parcul Arheologic și au cântat la lumina torțelor sau a lumânărilor.

Sute de constanteni au umplut Parcul Primariei sâmbătă seară, cu lumânări aduse de acasă sau primite de la organizatori. Ora Pământului este o acțiune globală care a început în urmă cu 17 ani și adună, de la o ediție la alta, tot mai multe orașe care încearcă să tragă un semnal de alarmă față de schimbările climatice.

“Este acel moment din an in care incercam sa atragem atentia tuturor cetatenilor vis-a-vis de ceea ce putem sa facem noi pentru a ne salva planeta. Pina la urma ar trebui, nu sa ne gandim pe 23 martie la acest lucru ci in fiecare zi, si sa ne schimbam comportamentul a.i. sa contribuim la bunastarea planetei”, a declarat Marian Paiu, director ONG Mare Nostrum. 

Anul acesta, ca niciodata, cei mai multi activisti de mediu au fost elevii de toate varstele si copiii veniti cu parintii lor. Au primit lumanari si le-au aprins, desenand conturul animalelor marine al caror mediu de viata e amenintat de poluare.

“Este un grup de mai multe persoane si ne strangem in mijlocul unei zone unde toti oamenii aprind candelabre si se bucura de acest eveniment”, a declarat un participant. 

“Mi se pare foarte frumos ptr ca s-au gandit si niste oameni pentru Pamantul nostru pe care stam acum, pentru ca acum a aparut foarte multa tehnologie si nu prea ne mai pasa: poluam foarte mult de la CET-uri si masini, motorina, benzina” a declrata o fetiță care a participat la eveniment.

Evenimentul denumit “Ora Pamantului” este menit sa traga un semnal de alarma. Schimbarile climatice sunt din ce in ce mai grave. In acelasi timp, potrivit ecologistilor, pana in luna august reusim sa consumam rezervele naturale disponibile pentru un an intreg. Scopul principal al evenimentului este să convingă guvernele lumii să ia măsuri care să reducă degradarea ireversibilă a mediului, ce va aduce cu sine schimbări climatice extreme.

“Din 2011 facem acest eveniment, in ultima sambata a fiecarui an din luna martie” + “numarul persoanelor care participa creste de la an la an”, a declarat Angelica Paiu, organizator 

“Observ ca este intr-adevar foarta multa lume; cred ca este un lucru bun, e benefic, de ce nu? Macar sa constientizam importanta momentului, nu?”,a  declarat o femeie despre eveniment. 

“Este important sa cunoastem cat de mult polueaza omul planeta, dandu-si seama sau nedandu-si seama si astfel îi putem invata pe cei mici sa protejeze ca sa avem generatii si generatii”,a  declarat o fetiță. 

Prima ediţie a evenimentului a avut loc pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, când au participat 2,2 milioane de oameni.

Continue Reading

Societate

Tineri prinși de polițiștii de frontieră cu motorină fără acte, în mașini

Published

on

Prinși cu 20 de butoaie pline cu motorină. Doi bărbați au fost opriți de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în apropierea localității Rasova, în timp ce transportau în două autoutilizare 3000 de litri de motorină, fără documente justificative. Întreaga cantitate a fost confiscată, iar șoferii, dintre care unul minor de 16 ani sunt cercetați pentru infracțiunile de tăinuire și conducere fără permis.

Aflați la datorie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa au observat două autoutilitare care se deplasau pe un drum neamenajat între localitățile Dunăreni și Rasova. În urma interceptării autovehiculelor, oamenii legii au constatat faptul că acestea erau conduse de către doi cetățeni români, unul în vârstă de 35 de ani, celălalt minor, în vârstă de 16 ani, iar în urma controlului efectuat au descoperit în interiorul celor două autovehicule, douăzeci de butoaie de tablă, care conțineau cantitatea totală de 3000 litri de motorină, pentru care nu existau documente justificative.

Întreaga cantitate de motorină a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză, se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. În același timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au efectuat formalităţile specifice controlului de frontieră asupra unui autoturism de lux, înmatriculat în Marea Britanie. În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că autoturismul figurează fiind semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie. Mașina, evaluată la aproximativ 90.000 lei, a fost indisponibilizată la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

Continue Reading

Societate

Autoritatea Navală Română, gazda ,,Cursului regional de pregătire a auditorilor din cadrul schemei de audit a statelor membre IMO- IMSAS”

Published

on

În perioada 20-22 martie 2024, Autoritatea Navală Română a organizat, sub egida Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI), ,,Cursul regional de pregătire a auditorilor din cadrul schemei de audit a statelor membre IMO- IMSAS” (“The Regional training course for auditors under the IMO Member State Audit Scheme IMSAS”).

Cursul a fost susţinut de către consultanţi din cadrul Organizaţiei Maritime Internaţionale, reunind reprezentanți ai administrațiilor maritime din următoarelor state: Azerbaijan, Georgia, Israel, Lituania, Muntenegru, Moldova, Polonia, România, Turcia și Turkmenistan.

Scopul fundamental al cursului a fost acela de a spori capacitatea de auditare a statelor membre OMI, putând fi considerat un demers educațional esențial în evaluarea modului în care administrațiile maritime pun în aplicare instrumentele relevante ale OMI, contribuind totodată în mod eficient în asistarea administrațiilor maritime naționale în derularea viitoarelor audituri IMSAS.

Cursul face parte din Programul integrat de cooperare tehnică (ITCP) dezvoltat de Organizație și abordează nevoile maritime ale țărilor membre OMI pentru o dezvoltare maritimă durabilă, servicii de transport maritim performante și sigure, precum și o protecție eficientă a mediului.

ITCP promovează dezvoltarea resurselor umane și instituționale în sectorul maritim, cu accent pe durabilitate, prin promovarea egalității de gen și stimularea colaborării regionale și a schimbului de expertiză tehnică. Totodată, asistă guvernele statelor membre OMI care se confruntă cu lipsa de expertiză tehnică și resurse pentru a opera într-un mod sustenabil și performant în industria transportului maritim.

Continue Reading

Societate

Tineri prinși cu substanțe interzise

Published

on

Consumul de droguri în rândul tinerilor pare să fie un fenomen scăpat de sub control. Doi tineri au fost depistați de polițiștii din Medgidia cu substanțe psihoactive în mașina în care se aflau. Oamenii legii au găsit asupra lor un pliculeț cu substanțe interzise, dar și un aparat de tip grinder. Pe fir au intrat polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.

Comportamentul nefiresc al tinerilor este cel care le-a dat se pare de bănuit polițiștilor din cadrul Poliției Muncipiului Medgidia care se aflau în misiune pe DN22C. În jurul orei 23 și 30 de minute, oamenii legii i-au depistat pe cei doi între comuna Castelu și satul Nisipari, într-un autoturism staționat. Polițiștii au legitimat și identificat persoanele, stabilind că este vorba de doi tineri, de 20 de ani, respectiv 18 ani.

În urma controlului vehiculului, în interiorul acestuia a fost descoperit un pliculeț din plastic ce conținea substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În urma controlului corporal al tânărului de 18 ani, a fost descoperit un aparat de tip grinder, din plastic, ce conținea substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pe fir în acest caz au intrat polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, potrivit competenței.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a promulgat completările aduse legislației pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Așa-numita Lege „2 Mai” prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la 3 până la 10 ani, iar traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Printr-o altă lege, intitulată Legea „Anastasia”, adoptată în 2023, nici șoferii care conduc sub influența stupefiantelor și provoacă accidente mortale nu mai au posibilitatea de a executa pedeapsa sub supraveghere.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222