Connect with us

Actualitate

Ziua Națională a Aromânilor

Published

on

Astăzi este ziua aromânilor de pretutindeni, iar noi, în Dobrogea fiind o comunitate formată din o multitudine de etnii, nu puteam să nu îi cinstim pe aromânii din Constanța care aduc un plus de culoare orașului de la malul mării.

Se împlinesc 114 ani de când aromânii de pretutindeni  au fost recunoscuţi pentru prima dată, oficial, ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. De câțiva ani, pe 23 mai se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, Ziua  Aromânilor de Pretutindeni, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurilor acestei comunități.

Aromânii numiți în România și macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni.  Aceștia nu trebuie confundați cu „macedonenii”, care sunt locuitorii regiunii istorice Macedonia.  Potrivit unui recensământ din 2002, în România sunt circa 27.000 de aromâni.

Originea aromânilor este disputată, dar un punct de acord între toți istoricii și filologii este că ei descind din protoromâni.  Majoritatea aromânilor din România se consideră “Români din sudul Dunării”.

În orice colț de lume s-ar afla, etnia aromană își respectă cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nunții ține o săptamână. Începe miercuri și se termină miercurea următoare. La nunta, semn distinctiv este “o flambură”, adica un steag. Se împodobeste cu trei mere roșii. Tradițiile nunții armânești își au obarșia din vechiul Bizanț.

În ceea ce privește gastronomia acestora, nelipsită de la masa lor este pita, adică un fel de placintă în care se pun diverse umpluturi precum spanacul, ștevia sau brânza.

Pe perioada verii aromânii gătesc o mâncare denumită piperchi, dar și tradiționalii ardei prăjiți și cornurile cu mac, chimen și susan. Acestea sunt doar câteva din preparatele care dau unicitate bucătăriei armânești.

Constanța se mândrește cu aromânii săi de seamă . Printre aceștia se numără tenismena Simona Halep, regizorul Stere Gulea, fotbalisții  Gheorghe Hagi și Ianis Zicu, scriitorul Nicolae Cușa, interpreta Diana Bișinicu și gimnasta Simona Amânar.

Sursa foto: iqerror.info

Actualitate

Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Published

on

,,Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19, dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.” , scrie într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

 

Continue Reading

Actualitate

Cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin

Published

on

Direcția de Sănătate Publică Constanța anunță faptul că începând de astăzi  cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin.

În acest sens, de la ora 10, jurnaliștii sunt așteptați la Centrul de Vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase.  DSP transmite faptul că pentru a respecta regulile de distanțare și pentru a asigura un flux de informații rapid, în cadrul centrului în momentul vaccinării vor avea acces: un fotograf (din cadrul Primăriei Constanța), un operator ( desemnat la fața locului) și o echipa TVR ( partener media al Ministerului Sănătății).

În etapa zero, la Constanța au fost imunizați 260 de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. O singură persoană s-a infectat după ce a fost vaccinată împotriva COVID.

Continue Reading

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta