Connect with us

Actualitate

Ziua Națională a Aromânilor

Published

on

Astăzi este ziua aromânilor de pretutindeni, iar noi, în Dobrogea fiind o comunitate formată din o multitudine de etnii, nu puteam să nu îi cinstim pe aromânii din Constanța care aduc un plus de culoare orașului de la malul mării.

Se împlinesc 114 ani de când aromânii de pretutindeni  au fost recunoscuţi pentru prima dată, oficial, ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. De câțiva ani, pe 23 mai se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, Ziua  Aromânilor de Pretutindeni, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurilor acestei comunități.

Aromânii numiți în România și macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni.  Aceștia nu trebuie confundați cu „macedonenii”, care sunt locuitorii regiunii istorice Macedonia.  Potrivit unui recensământ din 2002, în România sunt circa 27.000 de aromâni.

Originea aromânilor este disputată, dar un punct de acord între toți istoricii și filologii este că ei descind din protoromâni.  Majoritatea aromânilor din România se consideră “Români din sudul Dunării”.

În orice colț de lume s-ar afla, etnia aromană își respectă cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nunții ține o săptamână. Începe miercuri și se termină miercurea următoare. La nunta, semn distinctiv este “o flambură”, adica un steag. Se împodobeste cu trei mere roșii. Tradițiile nunții armânești își au obarșia din vechiul Bizanț.

În ceea ce privește gastronomia acestora, nelipsită de la masa lor este pita, adică un fel de placintă în care se pun diverse umpluturi precum spanacul, ștevia sau brânza.

Pe perioada verii aromânii gătesc o mâncare denumită piperchi, dar și tradiționalii ardei prăjiți și cornurile cu mac, chimen și susan. Acestea sunt doar câteva din preparatele care dau unicitate bucătăriei armânești.

Constanța se mândrește cu aromânii săi de seamă . Printre aceștia se numără tenismena Simona Halep, regizorul Stere Gulea, fotbalisții  Gheorghe Hagi și Ianis Zicu, scriitorul Nicolae Cușa, interpreta Diana Bișinicu și gimnasta Simona Amânar.

Sursa foto: iqerror.info

Actualitate

Horia Constantinescu: „Am decis să mă retrag din PPU-SL”

Published

on

Horia Constantinescu și-a dat demisia din Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Acesta menționa faptul că „alianța Horia Constantinescu – PPU-SL a fost un pact încheiat punctual în vederea susținerii unei liste de consilieri locali, în Consiliul Local Municipal Constanța, obiectiv nerealizat, motiv pentru care am încetat activitatea politică din PPU-SL”.

Totodată Horia Constantinescu speră ca proiectul legislativ privind măsurile de încurajare a producătorilor români, să primească în continuare susținerea partidului din care a făcut parte.

Comisarul CJPC nu se va implica în alegerile parlamentare și va rămâne „acasă”, la Constanța acolo unde va continua împreună cu Asociația eTrezirea toate proiectele începute,  precum reabilitarea Parcului Palatului Copiilor, dar și noi inițiative.

Tot Horia Constantinescu, menționează în comunicatul de presă faptul că după alegerile locale din 27 septembrie, și-a reluat activitatea de la nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, unde deține funcția de comisar șef adjunct.

Continue Reading

Actualitate

S-a deschis sezonul scoicilor

Published

on

Pe litoral  s-a încheiat sezonul estival și s-a deschis sezonul la scoici. Gătite la ceaun, la foc, direct pe malul mării. Delicatesele sunt de departe preferatele românilor, care vin la Constanța special pentru ele chiar și toamna sau iarna, iar dacă și  vremea este frumoasă, atunci cu siguranță o porție de scoici preparată la ceaun direct pe nisip și servită la doar câțiva pași de mare este o adevarată încântare pentru papile gustative ale gurmanzilor.

Cătălin s-a pregatit cum se cuvine. Și a mutat bucătăria restaurantului direct pe plajă. A adus lemne, le-a dat foc, a pus proţapul și ceaunul, iar când primii vizitatori au început să apară, a dat drumul la spectacol.

N-ai cum să reziști unui asemenea spectacol culinar fără să ți se facă poftă. Practic e imposibil să faci față aromelor mediteraneene care ies din ceaunul uriaș, care fierbe la foc domol. Midiile sunt un preparat aparent sofisticat, însă în realitate foarte ușor de gătit. Un răsfăț culinar de care te poți bucura rapid, pentru că nu durează mult până sunt gata.

Ideea bucătarului din nordul stațiunii Mamaia pare să aibă succes la clienți. Vremea a fost și ea frumoasă și cum fructele de mare n-au colesterol, se asortează perfect cu ideea de mișcare în aer liber. Preparatul a fost oferit din partea casei tuturor clienților aflați în acel moment pe terasa localului din Mamaia.

Meteorologii aduc și ei vești bune. La mijlocul săptămânii revin temperaturile de început de vară, iar în weekendul următor vom avea chiar și 22 de grade celsius. Adică o vreme ideală pentru o escapadă pe litoral și o cură de fructe de mare.

Continue Reading

Actualitate

Pompierul artist de la ISU Dobrogea

Published

on

Cine s-ar fi gândit că sensibilitatea se poate împleti perfect cu forța și lupta pentru viață? Romulus Pascaru, un pompier constănțean ne arată că acest lucru este posibil. Cele mai marcante experințe prin care a trecut le-a transformat, în timp, în artă: poezii, cântece, picturi și sculpturi. Romulus lucrează pe echipajul SMURD, dar și pe autospeciala de descarcerare, în cadrul ISU „Dobrogea”.

Romulus Pascaru are 40 de ani și este pompier din 2005. A trecut prin multe experiențe neplăcute, a văzut lucruri care cu greu pot fi suportate. Iar multe dintre tragediile care i-au trecut prin față le-a transformat în…artă. Moartea unui coleg l-a făcut să compună versurile acestei melodii Muzica, spune Romulus, îl ajută să își exprime bucuria, dar și tristețea și durerea.

Stările care îl încearcă nu le transpune numai în muzică. Pompierul constănțean mai scrie și poezii, pictează și sculptează. Versurile poeziei „Îngeri cu aripi de tablă”  au fost scrise în 2005, după primul eveniment tragic la care Romulus a luat parte și care l-a marcat. Iar de accidentul de acum 15 ani și de poezie, se leagă foarte strâns și pictura cu același nume. Din copilărie a fost atras de partea artistică. În clasa a 2-a, învățătoarea lui l-a îndemnat să scrie, impresionată fiind de o compunere de-a elevului Pascaru. Apoi au urmat picturile și sculpturile.

În ani, a strâns zeci de lucrări, fie că vorbim despre picturi sau sculpturi. ”Ana lui Manole” sau cea dedicată soției sale – sunt doar câteva dintre operele de artă cu care se mândrește. Colegii lui Romulus sunt mândri de colegul lui . Unii îl știu doar de câteva luni, alții însa sunt o a doua familie pentru el.

Pe lângă artă și familie, Romulus își dedică viața și meseriei de pompier. Lucrează atât pe echipajul SMURD, cât și pe autospeciala de descarcerare.

Romulus Pascaru își realizează creațiile acasă, alături de familie. Căminul său arată ca un adevărat atelier, unde se găsesc picturi sau sculpturi care mai de care mai impresionante. Romulus are trei copii și i-ar plăcea ca măcar unul să îi calce pe urme.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta