Astăzi este ziua aromânilor de pretutindeni, iar noi, în Dobrogea fiind o comunitate formată din o multitudine de etnii, nu puteam să nu îi cinstim pe aromânii din Constanța care aduc un plus de culoare orașului de la malul mării.
Se împlinesc 114 ani de când aromânii de pretutindeni au fost recunoscuţi pentru prima dată, oficial, ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. De câțiva ani, pe 23 mai se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, Ziua Aromânilor de Pretutindeni, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurilor acestei comunități.
Aromânii numiți în România și macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni. Aceștia nu trebuie confundați cu „macedonenii”, care sunt locuitorii regiunii istorice Macedonia. Potrivit unui recensământ din 2002, în România sunt circa 27.000 de aromâni.
Originea aromânilor este disputată, dar un punct de acord între toți istoricii și filologii este că ei descind din protoromâni. Majoritatea aromânilor din România se consideră “Români din sudul Dunării”.
În orice colț de lume s-ar afla, etnia aromană își respectă cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nunții ține o săptamână. Începe miercuri și se termină miercurea următoare. La nunta, semn distinctiv este “o flambură”, adica un steag. Se împodobeste cu trei mere roșii. Tradițiile nunții armânești își au obarșia din vechiul Bizanț.
În ceea ce privește gastronomia acestora, nelipsită de la masa lor este pita, adică un fel de placintă în care se pun diverse umpluturi precum spanacul, ștevia sau brânza.
Pe perioada verii aromânii gătesc o mâncare denumită piperchi, dar și tradiționalii ardei prăjiți și cornurile cu mac, chimen și susan. Acestea sunt doar câteva din preparatele care dau unicitate bucătăriei armânești.
Constanța se mândrește cu aromânii săi de seamă . Printre aceștia se numără tenismena Simona Halep, regizorul Stere Gulea, fotbalisții Gheorghe Hagi și Ianis Zicu, scriitorul Nicolae Cușa, interpreta Diana Bișinicu și gimnasta Simona Amânar.
Sursa foto: iqerror.info