Connect with us

Sanatate

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului

Published

on

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune cronică, cu o incidență foarte crescută alături de obezitate, cu risc important în apariția  complicațiilor, în special boala cardiovasculară.

Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, 1 din 11 adulți are diabet, iar la nivelul județului Constanța sunt aproximativ 40 000 de bolnavi de diabet.

La aceste date, medicii adaugă faptul că, în urma infecției cu Sars-Cov2, foarte multe persoane ar putea fi diagnosticate cu diabet: există un mecanism de acțiune al acestui virus care determină creșterea glicemiei. De aceea, medicii recomandă pacienților care au trecut printr-un astfel de eveniment nefericit să-și controleze glicemia! În cazul în care au probleme sau descoperă o valoare mai mare, să se prezinte cu încredere la Centrul de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism din cadrul Spitalului Județean Constanța pentru a fi luați în evidență și pentru a primi toate informațiile pentru o viață sănătoasă.

Specialiștii centrului dedicat persoanelor cu diabet din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și voluntarii Asociației Sweet Land, care se ocupă de copiii și tinerii cu diabet din județul Constanța, susțin că, pe lângă tratament, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă corespunzătoare și exercițiile fizice sunt măsurile necesare pentru a echilibra starea persoanelor diagnosticate.

Întreaga lume marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului și recunoaștem, în momentul de față, sistemul sanitar este pus în fața unei mari provocări. Anul 2020 a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății drept Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei.

Atât asistenții medicali, cât și toate celelalte cadre medicale aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus, trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe cetățeni să reflecteze un moment și să fie cu gândul alături de cei care au nevoie de sprijin, să încerce să facă măcar un pas pentru prevenirea diabetului!

sursa foto: providentamedical.ro

Sanatate

Un nou lot de tablete de Favipiravir ajunge în România

Published

on

Un nou lot de 440.000 de tablete de Favipiravir va ajunge în România începând din 28 noiembrie, a anunțat compania Terapia Cluj, controlată de grupul farmaceutic indian Sun Pharma.

Este al doilea lot important din acest medicament care ajunge în România, după ce, în octombrie, 770.000 de tablete de favipiravir au intrat în depozitele Unifarm, în mai multe tranșe.

De asemenea, alte 110.000 de tablete urmează să ajungă în țară până la 15 decembrie 2020, pentru a acoperi nevoia urgentă a unui tratament adecvat pentru pacienții români diagnosticați cu Covid-19.

“Începând cu luna ianuarie 2021, compania poate livra circa 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul pe care comisia de specialitate a Ministerului Sănătății îl va solicita. În paralel, Terapia mai analizează și posibilitatea fabricării acestui preparat în țară în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura astfel o aprovizionare stabilă și un acces rapid al pacienților la tratament”, a precizat compania farmaceutică,într-un comunicat de presă.

Medicamentul Favipiravir, produs de grupul Sun Pharma, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu, datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de familie.

Favipiravir este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este de maximum 200 de lei de pacient.

Sursa: 360medical.ro

Foto: www.europeanpharmaceuticalreview.com

Continue Reading

Sanatate

Eroii în alb, secerați de COVID 19

Published

on

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.700 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 320 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 811 cazuri de infectare în rândul personalului medical: medici (210), asistenți medicali (348) și personal auxiliar (253).

La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 125 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 79 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 133 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (111 – 99 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 42 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (55 – 30 ocupate).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 1.420 de teste RT-PCR.

În acest moment, sunt 508 persoane internate, dintre care 499 din județul Constanța și 9 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 3.614 persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 6.003 persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Sursa: DSP Constanța

Foto: Lumea politica

Continue Reading

Actualitate

Noi reglementări pentru sporurile acordate personalului medico-sanitar și auxiliar implicat în gestionarea cazurilor Covid-19

Published

on

Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede, în perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, într-un procent cuprins între 75% şi 85% din salariul de bază, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Acordarea sporurilor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizarea locurilor de muncă.

 

Actul normativ mai prevede că, în cazul nerespectarii obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care aceştia se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta