Connect with us

Actualitate

Ziua Mondială a Teatrului

Published

on

În fiecare an, în data de 27 martie se celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Aceasta a fost instituită în anul 1961, la Viena, de Institutul Internaţional de Teatru şi, a devenit, un an mai târziu, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale institutului.

Această zi este un prilej de sărbătorire a actului teatral în multitudinea de forme pe care le posedă. Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie ce are puterea de a uni diferite culturi şi popoare din întreaga lume. Totodată teatrul poate şi educa şi informa.

Teatrul se face în echipă. O combinaţie între actori, dar şi regizori, scenarişti, costumieri cei care nu se văd pe scenă, dar fără de care o piesă de teatru nu ar putea exista.

Istoria teatrului românesc începe în anul 1798, în luna mai, când un grup de actiori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru, iar primul teatru public bucureştean a fost „Teatrul de la Cişmeaua Roşie” înfiinţat în 1816.

La Constanța, Teatrul de Stat a fost fondat în anul 1951 şi a funcţionat, de-a lungul timpului, sub mai multe denumiri. Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a comediografiei și a artei scenice românești

În fiecare an, în data de 27 martie, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată de Institutul Internaţional de Teatru al UNESCO să transmită reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul.

În acest an, mesajul este transmis de Carlos Celdran din Cuba, regizor scenarist, dramaturg, academician, director de teatru, profesor universitar.

Sursa foto: emag.ro

Actualitate

Începe furnizarea căldurii în municipiul Mangalia

Published

on

Sâmbătă, 31 octombrie, va începe furnizarea agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Mangalia. Potrivit reprezentanților societății de distribuţie, în ultimele două săptămâni au fost efectuate probele la rece în toate blocurile racordate la reţea și s-a intervenit cu lucrări de reparaţii, atât în centrale, cât și în subsolurile blocurilor, acolo unde a fost necesar.

Decizia de a începe furnizarea agentului termic a fost luată ca urmare a solicitărilor din partea beneficiarilor, dar și pentru că prognoza meteorologică indică o scădere a temperaturilor exterioare, în special pe timpul nopții.

Primăria subvenționează, de la bugetul local, ca în fiecare sezon rece, aproximativ jumătate din costul unei gigacalorii. Astfel, prețul plătit de cetățeni va fi de 238,57 lei/gigacalorie, cel de producție fiind de 500,03 lei/gigacalorie.

 

Continue Reading

Actualitate

S-a lansat BLINDHub, prima aplicaţie mobilă pentru integrarea profesională a nevăzătorilor

Published

on

Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din Bucureşti şi Fundaţia Orange au lansat oficial BLINDHub, proiect cu acoperire naţională, în cadrul căruia va fi dezvoltată o aplicaţie mobilă menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficienţe de vedere pe piaţa muncii şi în mediul universitar.

Proiectul se va derula în perioada 2020 – 2022 şi răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere şi apte de muncă, în contextul tendinţei de digitalizare.

,,Utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi de acces sunt premize incontestabile ale unei reale incluziuni pentru persoanele cu deficienţă de vedere. Într-o lume digitală, BLINDHub pune împreună idei şi oportunităţi vocaţionale şi de muncă într-un spaţiu de interacţiune perfect adaptat nevoilor nevăzătorilor.”, a declarat Tudorel Tupiluşi, preşedinte ANR.

Cu aplicaţia mobilă, beneficiarii îşi vor putea crea gratuit, un profil profesional complet în baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date şi să trimită direct solicitări de interviu către candidaţi.

Continue Reading

Actualitate

Vasile Delicoti, învestit în funcție

Published

on

Vasile Delicoti a fost învestit în funcție, joi 29 octombrie, alături de consiliul local aleși în data de 27 septembrie de către locuitorii comunei atunci când au avut loc alegerile locale. Delicoti a ieșit din nou primar la Poarta Albă, după ce a primit girul din partea locuitorilor, câștigând detașat cu 1.373 de voturi. La evenimentul de învestire și depunere a jurământului a participat și prefectul județului, Silviu Iulian Coșa. Emoționat, dar temeinic, Vasile Delicoti a depus pentru a patra oară jurământul față de Dumnezeu și locuitorii comunei.

Consiliul local Poarta Albă este compus din 14 consilieri, iar Vasile Delicoti, odată cu depunerea jurământului a intrat în exercitarea celui de-al patrulea mandat ca primar al localității constănțene.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta