Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni au prezentat joi, 15 august, cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România. Partea nevăzută a acestui spectacol înseamnă sute de ore de pregătire şi zeci de zile de instrucţie pe mare, pe fluviu, în teren, în aer şi sub apă, pe care militarii din toate structurile participante le execută, pentru a prezenta publicului, într-un mod ireproşabil, cartea de vizită a Marinei Militare Române.
Toate evenimentele, organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, au fost dedicate navei-şcoală “Mircea”, “Ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă cu onoare şi cu cinste Tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii. Pentru recunoaşterea contribuţiei sale la promovarea imaginii ţării noastre pe meridianele lumii, precum şi pentru rolul său în păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti, drapelul navei-şcoală “Mircea” va fi decorat cu “Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”.
Capitala Mării Negre a fost încă de dimineață Constanța, atunci când aprope de ora 10, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, s-a intonat Imnul de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.
Pe mare, fregata “Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi a deschis parada navală, la care au participat toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.
În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare a încheiat exerciţiul demonstrativ “Forţele Navale Române 19”, dar evenimentele vor continua, la Constanţa, până la ora 22.00.
Tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.
De la ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1, Port Constanţa, Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
Sursa foto: radioiasi.ro