Connect with us

Actualitate

Zeci de elevi şi-au dovedit competenţele de mecanici în service-ul Exclusiv Auto

Published

on

Zeci de elevi ai Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa au trecut cu brio examenul de certificare profesională. Viitorii mecanici s-au pregătit temeinic pentru a-i convinge pe profesori de abilităţile de tehnician mecanic şi tinichigiu-vopsitor auto. Locaţia în care s-a desfăşurat examenul a fost chiar service-ul Exclusiv Auto, de pe şoseaua Mangaliei.

În cadrul acestui examen sunt evaluaţi elevi absolvenţi de clasa a 11-a profesionala. Avem un parteneriat solid cu Exclusiv Auto care ne-a susţinut şi anul trecut în organizarea acestui examen. Avem încrederea că acest proiect va continua.”, a declarat Monica Răguşilă, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanţa.

Pe lângă profesorii liceului, din comisia de evaluare au făcut parte şi ingineri din cadrul Exclusiv Auto.

“Este a doua sesiune de examinare a elevilor Liceului Leonida care se desfăşoară în atelierul Exclusiv Auto. Suntem atenţi şi riguroşi cu proba practică şi urmărim în acelaşi timp să identificăm tineri foarte bine pregătiţi pentru recrutări ulterioare.”, a spus Marian Ionuţ Sebadah, şef atelier Exclusiv Auto.

După finalizarea celor trei ani de şcoală profesională, tinerii îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă, cu ajutorul certificatului obţinut în urma examenului.

Colaborarea dintre Exclusiv Auto şi Liceul Dimitrie Leonida a devenit deja tradiţie, iar absolvenţii pot beneficia şi de un stagiu de practică, ce se finalizează şi cu angajări în cadrul companiei.

 

Actualitate

Vești bune pentru elevii din județul Constanța. A fost semnat contractul prin care în următoarea perioadă vor fi achiziționate 25 de microbuze electrice

Published

on

A fost semnat astăzi, 24 aprilie 2024, contractul de furnizare microbuze electrice în cadrul proiectului “Dotarea cu microbuze electrice pentru elevi ai unităților de învățământ preuniversitar care funcționează în localitățile eligibile de pe raza Județului Constanța”, finanțat în cadrul PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată. Contractul, în valoare de 24.122.200 lei fără TVA, a fost semnat cu Asocierea QEV TECHNOLOGIES SL în calitate de lider al asocierii și AMPERIO ENERGY SRL.

“Am făcut astăzi un pas important către viitorul transportului școlar în județul Constanța, semnând contractul pentru achiziționarea a 25 de microbuze electrice destinate elevilor. Este o bucurie să vedem că, după doi ani și jumătate de muncă susținută, am ajuns la momentul semnării acestui contract important. În aproximativ șase luni de zile, vehiculele vor ajunge în județ, iar elevii vor experimenta un transport școlar, ecologic, modern și sigur. Microbuzele vor deservi localitățile cu nevoi critice, acolo unde distanța către unitățile școlare este mai mare. Dar nu ne vom opri aici. Ne-am angajat să extindem rețeaua de microbuze ecologice în fiecare comunitate din județul Constanța, garantând că fiecare elev are acces la educație, indiferent de condițiile locale sau financiare. Vom continua să căutăm fonduri suplimentare, deoarece succesul acestui proiect depinde de sursele noastre de finanțare.”– a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Obiectivul acestui proiect vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, prin furnizarea de microbuze școlare “verzi” (electrice), ecologice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor și tinerilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, în același timp. Prin proiect, se dorește crearea unei infrastructuri școlare moderne, prin achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi la nivelul unităților de învățământ preuniversitar care funcționează în localitățile eligibile de pe raza județului Constanța.

Continue Reading

Actualitate

18 proiecte pe ordinea de zi a Consiliului Județean Constanța

Published

on

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 24 aprilie 2024, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota un număr de 18 proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi. Dintre acestea, proiectul numărul 79/15.04.2024 privind retragerea Unitatii Administrativ Teritoriale Județul Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și proiectul numărul 94/19.04.2024 privind declanșarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al societății Drumuri Județene Constanța S.A., nu au primit votul favorabil al aleșilor locali, pentru a fi adoptate.

Aprobarea Regulamentului privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate din fonduri ale bugetului județului Constanța pentru activități de tineret de interes local, conform Legii nr. 350/2006, a făcut obiectul primului proiect înscris pe ordinea de zi.  Anul acesta, fondul destinat programelor pentru tineret este în cuantum de 500.000 lei, iar pentru valorificarea acestuia se va organiza un concurs local de proiecte în baza Regulamentului aprobat astăzi, ce are ca scop stabilirea procedurii pentru atribuirea contractelor de finanțare.

Un alt proiect important adoptat în ședința de astăzi, a fost cel cu privire la aprobarea documentatiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în județul Constanţa, pentru LOT 3, GRUPA 03.

Reamintim faptul că, prin procedura de achiziție desfășurată la nivelul anului 2022, au fost atribuite un număr de șapte loturi din totalul de opt, Lotul 3 (corespunzător grupei 03 de trasee) rămânând singurul lot neatribuit, urmare a depunerii de oferte inacceptabile și neconforme. Pentru a asigura continuitatea serviciului public județean de transport de persoane pe lotul 3, Consiliul Județean Constanța inițiază procedura de negociere fără invitatie prealabilă la o procedura concurentială de ofertare, ca măsură absolut necesară. Această procedură vizează o perioadă limitată de timp, respectiv până la finalizarea licitației aflate în curs de desfășurare, atribuirea noului contract și finalizarea perioadei de mobilizare a operatorului declarat câștigător.

Proiectul a fost adoptat în forma prezentată, cu asumarea de către conducerea instituției, ca acest proiect să fie reluat într-o ședință extraordinară în cel mai scurt timp posibil. În această nouă rundă, se vor include, la solicitarea consilierilor județeni, amendamentele propuse de Uniunea Elevilor Reprezentați, în conformitate cu legislația în vigoare și avizate de specialiștii instituției.

Alte două proiecte au vizat aprobarea Organigramei și Statului de Funcții în cazul a două instituții medicale aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța. Este vorba despre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Modificările propuse în cadrul acestor proiecte vor aduce actualizări necesare pentru asigurarea funcționării optime a celor două instituții. În cazul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța au survenit modificări în sensul transformării unor posturi și promovării personalului încadrat al unității, numărul total de posturi rămânând neschimbat, respectiv 253.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța s-au adus modificări organigramei, rezultând o creștere a numărului total de posturi de la 3945 la 3869. În cadrul acestei ajustări, numărul posturilor permanente a fost suplimentat de la 2724 la 2749, în timp ce numărul posturilor destinate medicilor și farmaciștilor rezidenți a fost redus de la 1221 la 1120.

Tot astăzi, aleșii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investitie „Lucrari de reabilitare si modernizare a corpului CI „Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Agigea”- faza P.T. Reabilitarea vizează, în mod special, creșterea confortului pacienților cu nevoi medico-sociale și sporirea condițiilor necesare îngrijirii acestora. Se va consolida și întări structura de rezistență a clădirii, se va continua amenajarea etajului doi în vederea măririi capacității de cazare, termoizolarea completă a clădirii, precum și alte îmbunătățiri esențiale. Valoarea totală a investiției se ridică la 12.061.106,34 lei cu TVA.

Rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2024, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța  a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre adoptat în ședința de astăzi. Consilierii județeni au aprobat majorarea bugetului instituției medicale, cu suma de 3.609.130 lei, de la 817.989.680 lei la 821.598.810 lei, la care se adaugă suma de 46.742.680 lei, reprezentând excedentul anilor precedenți.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul privind aprobarea achizitionării de servicii de consultanță juridica, de asistenta si/sau reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Activitatea departamentului juridic este complexă și variată, iar în prezent este nevoie de o capacitate de analiză și interpretare a unui volum mare de informații, de selecție a aspectelor esențiale în domeniul analizat, de identificarea soluțiilor legale în rezolvarea diferitelor spețe. Ținând cont de aceste aspecte, se impune achiziționarea unor servicii externe pentru a gestiona eficient problemele juridice și dosarele aflate pe rolul instanțelor, mai ales în contextul expirării contractelor de asistență juridică. Necesitatea aprobării achiziției serviciilor juridice de consultanță a fost identificată și la nivelul Directiei Generale de Proiecte a CJC, în cazul obiectivelor de investitii in curs de realizare la nivelul UAT Judetul Constanța. Ținând cont de spețele identificate (contracte de prestări servicii, furnizări de bunuri, execuții de lucrări care înregistrează întârzieri, existența de procese pe rol pentru neîndeplinirea obligațiilor și/sau a termenelor contractuale, etc.) se impune achiziționarea unor servicii de consultanță expertizată care să susțină interesele legale și procedurale ale instituției.

Aleșii locali au aprobat și proiectul prin care se modifică arondările actuale ale unităților administrativ-teritoriale deservite de Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Techirghiol și Negru Vodă, prin înființarea unui nou Serviciu Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor în comuna Topraisar. Astfel, SPCLEP Techirgiol va deservi strict orașul Techirghiol, SPCLEP Negru Vodă va deservi localitățile Comana, Dumbrăveni, Chirnogeni, Independența, Cerchezu și Negru Vodă, iar serviciul nou înființat, respectiv SPCLEP Topraisar, va avea în aria de competență localitățile Topraisar, Mereni, Amzacea și Bărăganu.

Nu în ultimul rând, în ședința de astăzi au fost aprobate rezultatele evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2024. Din totalul de 5.500.000 lei, suma de 5.250.000 lei a fost direcționată către proiectele sportive de utilitate publică în cadrul programului “Sportul pentru Toți”, iar suma de 250.000 lei a fost alocată proiectelor sub programul “Redescoperă Oina”. În urma sesiunii de selecție publică de proiecte ce a avut loc în luna aprilie 2024 și a evaluării proiectelor depuse, un număr de 13 proiecte sportive au fost desemnate câștigătoare, în limita bugetului aprobat.

Ședința s-a ținut în format hibrid, fiind prezenți în total 36 de consilieri județeni.

Continue Reading

Actualitate

“Adoptă un cățel” – Salvează o viață din Adăpostul Public de Animale Abandonate Constanța

Published

on

Adopția unui cățel reprezintă un gest altruist care schimbă vieți în bine. Ne bucurăm să observăm că mulți locuitori din Constanța s-au implicat în această acțiune nobilă, adoptând căței din adăpostul public sau promovând adopțiile canine, contribuind astfel la bunăstarea și fericirea acestor necuvântătoare.

Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat și vă încurajăm să continuați să susțineți campaniile de responsabilitate socială privind gestionarea animalelor fără stăpân și să luați în considerare adoptarea unui cățel. Pentru cei care deja au animale de companie, recomandăm sterilizarea sau menținerea lor într-un mediu sigur, pentru a preveni suprapopularea și suferința acestor suflete nevinovate.

La momentul actual, aproximativ 400 de căței așteaptă cu nerăbdare să fie adoptați de oameni frumoși și iubitori. Persoanele interesate sunt invitate să viziteze adăpostul în timpul programului de lucru, care este următorul: luni, marți, miercuri, și vineri între orele 10:00 și 14:00, joi între orele 09:30 și 17:30. Adăpostul public este închis în weekend, dar se asigură permanența pentru îngrijirea de specialitate a patrupedelor.

Toți cățeii sunt pregătiți pentru adopție și vor  fi dați spre adopție gratuită după ce au fost consultați de medicul veterinar, deparazitați, vaccinați antirabic, sterilizați și identificați prin microcipare.

Pentru mai multe informații și pentru a programa o vizită la adăpost, vă rugăm să sunați la numărul de telefon: 0733045213.

Numai împreună putem schimba în bine viețile acestor căței! Contribuiți și dumneavoastră la fericirea și bunăstarea acestor suflete nevinovate!

Continue Reading

Actualitate

Aeroportul Internațional „Delta Dunării“, modernizat cu fonduri europene

Published

on

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, astăzi, începând cu ora 10.30, alături de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la conferința de închidere a proiectului privind modernizarea aeroportului tulcean.

Ajuns la final, proiectul „Modernizare și extindere terminal pasageri; modernizarea platformei de îmbarcare și a căii de rulare Alfa (construite în 1973); construire platformă dedicată activităților de degivrare / antogivrare aeronave“ constituie un ultim pas întreprins de autoritățile județului Tulcea pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea atragerii agenților privați care să opereze curse regulate pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea.

În cadrul evenimentului, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre importanța tuturor acestor investiții pentru dezvoltarea județului Tulcea, respectiv pentru asigurarea conectivității lui și pe calea aerului.

„Vreau să intru puțin în istorie și să-mi amintesc că din anul 2012, „vinovat“ de tot ceea ce se întâmplă în județul Tulcea este domnul Victor Ponta, din poziția de prim ministru la acea vreme. Aceasta ținând cont de sprijinul pe care ni l-a acordat nouă, județului Tulcea, pentru crearea Instrumentului Teritorial de Investiții și de acolo ramificațiile cu beneficii în investițiile care au urmat și care nu au fost puține.

De asemenea, vreau să-i mulțumesc domnului ministru Sorin Grindeanu, pentru că dânsul este „vinovat“ atât pentru pod, cât și pentru aeroport și sper să fie vinovat și pentru drumul expres care leagă podul de Tulcea, respectiv Tulcea de Constanța. Cred că ar fi ultima nestemată așezată pe coroana investițiilor din județul Tulcea și care ar completa un întreg – conectivitatea.

Iată că, dacă discutăm de pod, acesta s-a realizat, dacă discutăm de aeroport, s-a realizat, dacă discutăm de infrastructura portuară, s-a rezolvat, dacă discutăm de drumuri județene, și acestea s-au rezolvat. Cam toate lucrurile care priveau conectivitatea s-au rezolvat și județul nostru beneficiază de această infrastructură obligatorie, necesară și care dă o altă perspectivă județului nostru și Dobrogei“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Prezent la acest moment deosebit de important pentru județul Tulcea, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu a vorbit despre ordinea firească a modului de abordare a acestui de tip de investiții: prima dată sunt asigurate condițiile necesare, după aceea urmează să fie aduse curse regulate în teritoriu:

„Meritul principal pentru tot ce s-a întâmplat astăzi aici îl are administrația locală. De ce? Pentru că este un aeroport care nu este în coordonarea Ministerului Transporturilor, așa cum sunt cele din București, Timișoara și Constanța, sunt în administrare locală, iar noi nu am făcut decât să venim să finanțăm aceste proiecte. Tot ce s-a întâmplat aici, licitații, au fost gestionate foarte bine la Tulcea. Rămânem la o singură problemă, aceea de a avea trafic, dar nu aveam cum să avem trafic fără a avea facilități. Eu văd, însă, în sală, marii operatori de turism, iar atâta timp cât aveți un județ care este unic în Europa (poate mă contraziceți, dar eu nu știu un alt județ în Europa așa cum este Tulcea, cu Delta Dunării), aceasta este pârghia pe care se poate lucra (cu facilități pentru turism), cea prin care se poate dezvolta inclusiv traficul pe aeroportul din Tulcea. Rămân la părerea că aceasta este modalitatea prin care se poate ajunge la un trafic mulțumitor și care să pună în valoare ceea ce e unic în Europa, Delta Dunării“, a transmis ministrul Sorin Grindeanu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222