Neglijenţa de care dau dovadă unii părinţi veniţi în vacanţă la mare poate avea urmări dintre cele mai nefericite asupra copiilor. Zeci de copii se pierd zilnic pe plajele de pe litoral, după ce sunt lăsaţi de părinţi să intre în apă ori să meargă la joacă singuri. Politiştii îi sfătuiesc pe turiştii care se confruntă cu astfel de situaţii să sune imediat la 112, pentru că orice secundă pierdută poate fi fatală. Zilnic pe litoral, salvamarii sunt asaltaţi de copiii care se pierd de părinţii lor, ori de adulţi care nu îşi mai găsesc micuţii.
“Întâlnim zilnic părinţi care îşi pierd copiii şi, din păcate, este un număr din ce în ce mai mare. Vin la mare să se distreze, uită că au copiii lângă ei, intră cu ei în apă, uită de ei, iar aceştia ies la mal şi se dezorientează din cauza culorilor umbrelelor şi a tuturor şezlongurilor de pe plajă şi se pierd.”, a declarat Nicolae Zderea, salvamar.
Cei mai mulţi dintre părinţi spun că atunci când vin cu cei mici pe plajă stau tot timpul cu ochii pe ei.
“Politiştii îi sfătuiesc pe părinţi să sune la numărul unic de urgenţă 112, astfel încât cel mai apropiat echipaj de poliţie să se deplaseze în scurt timp la faţa locului şi să înceapă activităţile specifice de căutare a copiilor. Totodată, părinţii sunt sfătuiti să îşi supravegheze în permanenţă copiii, atât în momentul în care ei se joacă pe plajă, cât şi când intră în apa mării.”, a spus Cristina Vasile, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.
Cu cât autorităţile sunt anunţate mai târziu cu atât şansele ca cei mici să fie găsiţi scad. Un copil de 11 ani şi-a pierdut viaţa în apele mării în urmă cu două zile, iar părinţii au sunat la 112 abia după aproape două ore de la dispariţie.
“Orice copil este dependent de ceea ce înseamnă mama şi tata. Este foarte important să conştientizăm, ca şi părinţi, că ne trebuie o atenţie distributivă, mai ales dacă mergem cu copilul într-un mediu aglomerat. Copilul nu conştientizează ce înseamnă mediul înconjurător, copilul nu înţelege consecinţa faptelor, copilul nu are cum să aibă discernământ în ceea ce priveşte pericolul.”, a mărturisit psihologul Cristina Gemănaru.
Ca sa vină în ajutorul parinţilor, politiştii împart şi brăţări de vacanţă pe care scriu numărul de telefon al părintelui după care le pun la mâna copiilor. În acest fel cei care îi găsesc pot lua legătura mai uşor cu părinţii.
Articol realizat de Cătălina Buzoianu
sursa foto: kindertrips.com