Connect with us

Cultura/Educatie

Zece medii de 10 la Bacalaureat în Constanța

Published

on

Elevii claselor a XII-a au aflat rezultatele la examenul maturității. După o lună de foc în care liceenii au avut de trecut peste probele orale, dar și cele trei probe scrise, a venit momentul culminant. Aproximativ 5 mii de liceeni constănțeni s-au înscris la Bacalaureat. Rezultatele mult așteptate sunt cele care le vor da verdictul în ceea ce privește viitorul.

Elevii din toată țară au aflat astăzi ce note au luat la cele trei probe scrise din cadrul examenului maturității. Constanța se poate mândri cu elevi premianți, dar și cu un rezultat foarte bun. Rata de promovare a fost de 64,3% în urma rezultatelor inițiale.

Oraşul de la malul mării se poate lăuda și cu o performanță remarcabilă. 10 elevi au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, iar liceul fruntaş care se poate mândri cu un procent de 100% promovabilitate este Liceul „Traian”.

Elevii constănțeni au promovat examenul maturităţii într-o proporție destul de mare. Astfel toți cei care sunt mulțumiți de rezultatele obținute, pot privi mai departe către facultățile la care vor să studieze.

Liceenii care nu au fost mulțumiți de notele obținute au putut depune contestații între orele 12 și 16, pentru ca rezultatele finale la Bacalaureat să fie afișate sâmbătă, 13 iulie 2019.

Sursa foto: edu.ro

Cultura/Educatie

Nou festival de film la malul mării

Published

on

Festivalul de film este organizat de TIFF, iar anul acesta ajunge şi în Constanţa. Sunscreen Film & Arts Festival va avea proiecţii în aer liber, dar şi în cinema, cine-concerte, precum şi un program dedicat copiilor şi petreceri între 8 şi 11 septembrie.

Programul primei ediţii a festivalului cuprinde proiecţii a zeci de filme de succes, dar şi întâlniri cu oameni din lumea filmului. De asemenea, prima ediţie include o selecţie de peste 30 de filme, cine-concerte cu artişti renumiţi, proiecţii şi ateliere pentru copii şi părinţi, experienţe cine-culinare şi cinema în realitate virtuală. Toate acestea în cinci locaţii din Constanţa: Piaţa Ovidiu, Plaja Reyna, Teatrul de Vară Soveja, Sala Jean Constantin şi Sala Studio a Teatrului de Stat.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la scanarea 3D a siturilor istorice

Published

on

În perioada 15-17 iunie 2022, s-a desfășurat, la Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi (jud. Constanța), expediția științifică de trei zile, parte a activităților din cadrul proiectului BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal / ARHICUP, în care Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este al doilea beneficiar.

La activitate au participat experți ai Municipiului Nessebar (Hristo Bogdanov, manager proiect; Andon Nenov, specialist IT; Ilian Radanov, operator video), de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (dr. Cristina Talmațchi, manager partener proiect; dr. Constantin Șova, responsabil cu aspecte tehnice; dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabil științific al sitului arheologic) și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (drd. Mariana Vasilache, manager partener proiect; dr. Denis Topal, expert) – parteneri în proiect.

Expediția comună a avut un accent extrem de practic: dobândirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou achiziționată, pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Digitalizarea a inclus reconstrucții 3D ale unor părți ale sitului arheologic. Înregistrările vor deveni parte din resursele platformei web online moderne dezvoltate în cadrul proiectului. Totodată, a fost realizat un film documentar, în urma procesului de lucru.

Implementarea proiectului BSB 867 Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre /ARHICUP, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”, a început la 1 iunie 2020 și are o durata de 30 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, din care 85440 de euro reprezintă bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Printre grupurile țintă ale proiectului se numără sectorul turistic, comunitatea științifică și de cercetare, utilizatorii online și toți cei care doresc să viziteze regiunea unică a Mării Negre. Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces îmbunătățit la conținutul cultural prin portalul de internet dezvoltat și tehnologiile informaționale moderne, pe baza cărora va fi prezentată moștenirea istorică a litoralului Mării Negre în contextul dezvoltării durabile.

Dintre progresele înregistrate în ultima perioadă de PP2, amintim realizarea descrierilor bibliografice pentru baza de date a web portal. În scopul efectuării unei selecții cât mai obiective, a fost solicitat sprijinul mai multor instituții de profil, la care au răspuns Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, Tulcea (dr. Sorin Cristian Ailincăi), Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea ”Ovidius” Constanța (conf.univ. dr. Emanuel Plopeanu) și Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța (dr. Corina-Mihaela Apostoleanu).

Date despre instituțiile care ne-au sprijinit în demersul nostru au fost postate la parteneri asociați, secțiunea Parteneri, pe web site-ul proiectului www.arhicup.com, pe care vă invităm să îl accesați pentru a afla mai multe informații despre proiect și activitățile desfășurate până acum.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Ziua Universală a Iei, celebrată la Muzeul de Artă Populară

Published

on

În zilele de 24, 25 şi 26 iunie 2022, la Muzeul de Artă Populară Constanţa va fi celebrată IA, simbol identitar şi piesă emblematică a costumului tradiţional românesc, purtată deopotrivă de fete şi femei, indiferent de vârstă, la lucru sau în zi de sărbătoare.
Cu acest prilej, pe platoul din faţa muzeului se va derula manifestarea „Ziua Universală a Iei”, la care vor participa două creatoare de ii din Breaza (Prahova), Goran Iulia şi Oproiu Ecaterina. Acestea vor face demonstraţii de lucru şi vor oferi informaţii legate de varietatea motivelor, croiul şi modelele autentice ale iilor vechi şi noi din zona pe care o reprezintă.
Totodată, în această perioadă, cei care trec pragul muzeului vor putea admira expoziţia de ii şi cămăşi vechi aflată la etaj, unde sunt expuse piese din patrimoniul cultural- naţional provenite din zone precum: Dobrogea, Muscel, Buzău, Romanaţi, Vlaşca, Vrancea, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Alba, Bihor, Bistriţa- Năsăud, Ţara Zarandului, Cluj, Sălaj.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Artă Populară Constanța – Covor maramureșean cu ”horă”

Published

on

Covorul maramureșean denumit local ”țol de rudă” este o țesătură caracteristică organizării interiorului tradițional din Maramureș. Ruda este o bârnă din lemn suspendată de tavan deasupra patului, pe care erau așezate în straturi țoluri, ”șterguri”, cearceafuri, perne, toate acestea indicând starea materială a familiei.
Piesa prezentată astăzi este țesută din cânepă și lână, are o lungime de aproximativ 3 m și lățimea de 1 m. A fost achiziționată din comuna Berbești, Maramureș și datează din primul sfert al secolului al XX-lea.
Covorul se particularizează prin două borduri cu decor diferit: una cu motive vegetale și alta cu siluete feminine cu brațele ridicate, dispuse în șir precum personajele prinse în horă. Acest motiv al ”horelor” constituie un decor frecvent pe scoarțele maramureșene de rudă, dând o impresie de dinamică a ansamblului decorativ.
Câmpul central este ornamentat cu romburi cu laturi în trepte și ”stele” asociate cu motivul crucii.
Cromatica vie este, de asemenea, specifică țesăturilor din zona Maramureșului: alb, roșu, galben-ocru, gri, verde, negru și diferite nuanțe de violet și roz-ciclamen.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222