Connect with us

Actualitate

Zâmbetul sănătos al copiilor

Published

on

Zâmbetul unui copil valorează mai mult decât orice pe lume, însă pentru ca cel mic să aibă o dantură de milioane, părinţii sunt primii care ar trebui să îl înveţe igiena dentară. În acest proces, vizita la dentist trebuie să fie prioritară, însă multor copii le este frică să păşească în cabinetul stomatologului. Noi am făcut o vizită la Academia de Zâmbete de la malul mării, unde am discutat cu stomatologul Raluca Petre despre cum îi putem ajuta pe cei mici să depăşească frica de dentist şi cum să îşi îngrijească dantura.

„Părinţii ar trebui să nu sperie copiii cu ameninţări de genul: „dacă nu eşti cuminte, te duc la doctor”, „dacă nu eşti cuminte, îţi fac injecţii”. Ei trebuie să pregătească copilul pentru prima vizită la medic spunându-i că o să meargă într-un loc unde se va juca, unde este Zâna Măseluţă şi se întâmplă lucruri magice. Este bine să aducem copilul la dentist atunci când el nu are nici o problemă, când nu îl doare absolut nimic. În jurul vârstei de un an ar trebui să îl aducem prima dată într-un cabinet stomatologic.”, a mărturisit stomatologul Raluca Petre.

Este extrem de important ca cei mici să înveţe să practice o igienă orală corectă pentru a preveni pe cât posibil apariţia cariilor. Dacă nu le tratăm, cariile pot cauza dureri, şi chiar pot duce la probleme de alimentaţie sau la probleme de vorbire.

„Dinţii de lapte sunt foarte importanţi. În general, părinţii merg pe impresia că sunt de lapte şi că îi schimbă şi nu are rost să îi chinuie să îi ducă la dentist. Până la 6 ani când apar dinţii permanenţi, copilul trebuie să mănânce. Trebuie să aibă o alimentaţie corectă şi trebuie să fie capabil să mestece alimentele ca să nu apară alte probleme digestive. Aceşti dinţişori de lapte adăpostesc mugurii dinţilor permanenţi, deci sub ei, sub rădăcinile lor se formează dinţişorii permanenţi. Dacă dinţii de lapte au probleme, fac infecţii, se cariază, atunci dinţii permanenţi pot să aibă de suferit. Pot să iasă cu diverse defecte, cu pete.”, a spus dentistul.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să îl practice cel mic este periajul corect al dinţilor.

„Periajul la copii nu este acelaşi ca şi la adulţi. Este important să facem acest periaj de două ori pe zi, dar nu trei sau cinci minute ca la adulţi, ci în jur de două minute. Putem să îi luăm copilului o clepsidră sau joculeţe cu melodii, iar timp de două minute copilul poate să îşi perieze dinţişorii sub atenta supraveghere a părintelui. Periajul la copii se desfăşoară circular, pe fiecare dinţişor în parte. Tehnica de periaj la copii este mai puţin importantă. Important este să îi periem şi să îi lăsăm pe copii să îi perieze ca să îi ajutăm să îşi dezvolte această manualitate.”, a adăugat Raluca Petre.

 Vizitele periodice la stomatolog, ca şi în cazul adulţilor, sunt extrem de importante pentru copii.

Este foarte important ca părinţii să pună accent pe prevenţie. În orice latură a medicinei, nu doar cea a stomatologiei. În primul rând, să vină cu copilul măcar o dată pe an sau la şase luni, la un control de rutină. În al doilea rând, să verifice copilul acasă. În cazul în care observă că apare vreun punctuleţ de carie sau vreo problemă, să se prezinte la cabinet să vedem despre ce este vorba.”, ne sfătuieşte stomatologul.  

Actualitate

Va suna alarma mâine în zona Faleză Sud din municipiul Constanța atunci când va avea loc un exercițiu

Published

on

Va suna alarma mâine în zona Faleză Sud din municipiul Constanța atunci când va avea loc un exercițiu  la un operator economic. În cadrul acestui exercițiu  va fi verificat și modul de funcționare al mijlocului de alarmare publică. Prin modul de acționare a acestuia, există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care  cetățenii sunt asigurați de faptul că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Aceștia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu.

Pe timpul desfăşurării acestei activităţi, locuitorii județului nu trebuie să-şi întrerupă activitatea normală, deoarece acest exerciţiu implică doar personalul de la nivelul administraţiei publice locale.

Semnalele de alarmare acustice a populației, a instituțiilor publice și a operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare, pentru toate mijloacele de alarmare, este următoarea:

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între acestea;

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între acestea;

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a câte două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între acestea;

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

Continue Reading

Actualitate

Actele de vandalism, sancționate

Published

on

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice au identificat recent un minor care a vandalizat peretele unei stații de autobuz, situată pe strada Brizei din cartierul constănțean Poarta 6. Minorul a realizat mai multe desene tip graffiti, fiind identificat prin intermediul înregistrărilor camerelor de supraveghere instalate în zonă.

În situația în care persoana în cauză este minoră și nu poate fi sancționată contravențional,  se poartă discuții cu unul dintre părinții acesteia, conform prevederilor art. 1.372 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, referitor la neîndeplinirea obligațiilor legale ale acestuia de a supraveghea un minor și de a  răspunde de prejudiciul cauzat de acesta.

Și de această dată părinții vor plăti pentru faptele copilului minor. Reiterăm angajamentul autorităților pentru restaurarea stării inițiale a stației afectate prin intervenția serviciului de specialitate.

În efortul de prevenire și combatere a faptelor antisociale, sprijinul comunității este esențial. Apreciem spiritul civic al cetățenilor și îi îndemnăm să continue să ne semnaleze orice fapte care contravin normelor legale în vigoare, la numerele de telefon 0241.484.205 și 0341/922 sau pe adresa de e-mail politia.locala@primaria-constanta.ro.

Programul dispeceratului Direcției Generale Poliția Locală Constanța este disponibil 24/7. Cetățenii care dispun de informații utile pentru identificarea persoanelor implicate în actele de vandalism sunt încurajați să le transmită polițiștilor locali prin căile de comunicare puse la dispoziție. Vor fi întreprinse măsurile legale corespunzătoare în urma colaborării dintre cetățean și autorități.

Continue Reading

Actualitate

Seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța au avut ieri o zi plină de mișcare

Published

on

Mișcarea constantă și activitatea fizică sunt benefice pentru sănătatea generală și ar trebui integrate în rutina zilnică de la orice vârstă. Activitatea fizică rămâne importantă și de la vârsta a doua încolo: exercițiile care îmbunătățesc flexibilitatea, echilibrul și forța musculară pot ajuta la prevenirea căderilor și la menținerea independenței pe măsură ce oamenii înaintează spre vârsta a treia.

Seniorii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța au avut ieri o zi plină de mișcare. Împreună cu psihologul centrului, au făcut exerciții fizice, de intensitate mică, pliate pe capacitățile de funcțioanare ale vârstnicilor, fără a-i suprasolicita.

Vârstnicii au efectuat exerciții pentru mobilitatea membrelor inferioare, trunchi, membre superioare. După o scurtă încălzire pe fond muzical, beneficiarii au făcut exerciții care să antreneze diverse grupe musculare și articulațiile (ridicarea membrelor inferioare, pas lateral, întinderi cu membrele superioare etc.).

Pentru că beneficiile practicării sportului sunt foarte multe – reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit, la îmbunătățirea sănătății fizice cu impact în ceea ce privește bolile cardiovasculare, diabet, obezitate sau insomnie – orice formă de mișcare este încurajată.

Continue Reading

Actualitate

PSD Valu lui Traian a decis să se alature Partidului Național Liberal

Published

on

Organizatia PNL Valu lui Traian are onoarea de a anunta ca astazi, 27.03.2024, intreaga organizatie PSD Valu lui Traian a decis sa se alature Partidului National Liberal. Atat tinerii inscrisi in PSD cat si seniorii social democrati au demisionat astazi in bloc si au decis sa vina alaturi de actualul primar al localitatii, Mitroi Florin.

Decizia celor care au aderat astazi la PNL a fost luata in semn de sprijin neconditionat atat pentru candidatul PNL la primaria comunei, Iurea Iulia, cat si pentru candidatul la presedentia Consiliului Judetean Constanta, Florin Mitroi.

Nu putem decat sa ne bucuram de faptul ca oameni valorosi au decis sa ni se alature, aceasta miscare confirmand inca o data ca politica cetatenilor este cea mai importanta, culoarea politica trecand in plan secund. Si nu in ultimul rand , este o noua recunoastere a meritelor echipei PNL Valu lui Traian si o promisiune de continuitate in echilibru.

Multumim tuturor celor care ni s-au alaturat si mentinem intotdeauna usa larg deschisa pentru cei care vor sa puna alaturi de noi bazele unui judet deschis, atractiv pentru investitori si in continua dezvoltare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222