Connect with us

Actualitate

Weekend dedicat copiilor la Constanța

Published

on

Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, datorită reverendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts. Leonard a organizat un serviciu special dedicat pentru copii. Tot el a numit această zi, cea a trandafirului, devenind mai târziu  Duminică de flori și ca un ultim nume a fost Ziua Copilului.

La Constanța, copiii au de unde alege. Prichindeii sunt așteptați în Parcul Tăbăcărie pe 1 iunie, la „Carnavalul Copiilor”, începând cu ora 11. Programul pregătit de municipalitate pentru cei mici include concursuri de costume, slime, dans, măști, desene pe asfalt, spectacole de magie, clovni, jocuri, muzică, trambuline, tobogane, parada personajelor.

Un alt loc în care cei mici pot petrece o zi de neuitat este Piața Ovidiu, acolo unde, începând cu ora 10 va avea loc prima ediție a festivalului „Bucurie în Mișcare”. În cele două zile de festival, copiii vor avea parte de multiple activități interactive: demonstrații din diverse ramuri sportive, dansuri, majorete și fitness, terenuri de basket și mini-fotbal, tenis de masă, tir cu arcul, fun basketball, fotbal target, ski pe asfalt/iarba, fun tenis, slow biking, mini-alergare, tenis cu piciorul, badminton, volei etc.

Pentru o experiență diferită, părinții îi pot duce pe prichindei duminică, 2 iunie în Dana de Pasageri a Portului Constanța, acolo unde va fi ancorată nava Greenpeace Rainbow Warrior. Acolo vor învăța despre istoria impresionantă a navei, despre problemele de mediu și, în special despre modalitatea prin care se poate construi un mediu mai curat. Nava va fi acostată la Constanța timp de cinci zile, între 29 mai și 2 iunie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente cu acces liber pentru public, la bord și în port. Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru cei mici: face painting, ateliere de pictură, origami.

În weekendul copiilor se dă startul celei de-a treia ediții a „SuperCupei României la Karting Electric” în zona Cazinoului din Constanța de la ora 11, acolo unde va avea loc o competiție sportivă în mai multe etape.. Iubitorii de karting sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de ceea ce înseamnă un kart.

Paleta de evenimente dedicate copiilor de la acest sfârșit de săptămână este extrem de variată la Constanța. Cei vor să învețe mai multe lucruri despre cultură pot vizita Muzeul Național al Marinei Române, mâine de la ora 9.00, acolo unde vor vizita gratuit expoziția permanentă a muzeului și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice”, „Din activitatea Cercetașilor României”, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor” și „Marinele lui Val Donici.”

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, cei mici pot vedea musicalul „Cartea Junglei” acolo unde este pusă în scenă emoționanta aventură a prieteniei dintre micul Mowgli și fiarele simpatice ale junglei.

Poate cel mai iubit loc de divertisment din Constanța pentru cei mici este Delfinariul. Mâine, de la ora 13, aici se va desfășura o reprezentație specială. De asemenea, accesul la Microrezervație și Acvariu va avea porți deshise pentru sărbătoriții zilei.

Sursa foto: b365.ro

Actualitate

Șansă la viață

Published

on

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români pe an vor putea să fie transplantaţi pulmonar. Statul român le plătește operația, cazarea și mâncarea, însă de transport trebuie să se ocupe singuri. Primul român a plecat zilele acestea spre Bergamo cu un transport special de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Banii de drum au fost obținuți de o asociație umanitară specializată în ajutorarea pacienților cu probleme grave  de sănătate.

O aeronavă  italiană a aterizat pe aeroportul de la Mihail Kogalninceau, iar o ambulanță l-a adus pe bărbatul suferind direct la scara avionului.  Pacientul este din Constanța și așteaptă de ani buni un loc pe lista de transplant de plămâni. Vestea că România a încheiat acordul cu Italia pentru operații de transplant a venit ca o ușurare pentru suferința lui.

Au urmat zile lungi de așteptare până să vină aprobarea de la o un spital italian, cu locuri libere pentru români. Clinica din Bergamo a răspuns prima și a dat acordul pentru internare, iar telefonul i-a adus constănțeanului vestea pe care o aștepta demult.

Prin acordul de transplant încheiat de România cu Italia, statul român plătește pacienților manopera chirurgicală și spitalizarea, însă de transport trebuie să se descurce fiecare. Așa au ajuns la asociația care se ocupă de ajutorul pacienților români cu probleme speciale.

Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. Centrul de transplant al Spitalului Clinic Sfânta Maria din Bucureşti era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare, unitate care a efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre şase pacienţi încă trăiesc. Acreditarea a expirat pe 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. În prezent, există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

Continue Reading

Actualitate

Un nou sfârșit de săptămână cu „Constanța Coffee Break”

Published

on

Se anunță un weekend plin de energie și culoare la malul mării! Sportul, dansul și muzica vor cuceri centrul orașului. Cea de-a patra ediție a proiectului „Constanța Coffee Break” surprinde cu noi evenimente. De sâmbătă, de la ora 08:00 și până duminică la ora 23:00, bulevardul Tomis intră în vacanță. O mică porțiune din bulevard se transformă în zonă de promenadă, arenă de sport sau ring de dans pentru constănțeni și turiști.

Sâmbătă seara, de la ora 19:00, The BOX – Fitness dă startul distracției. Avem ocazia să descoperim combinația perfectă de antrenamente funcționale cu greutăți, exerciții cu greutatea corpului, cardio și exerciții pliometrice. Ne tragem un pic sufletul și, de la ora 20:00, suntem invitați la o demonstrație de street dance în compania coregrafilor de la Joy2Dance, o școală de dans și balet care, din 2011, a fost prezentă an de an la cele mai importante concursuri nationale și internaționale, câștigând nenumărate premii și trofee.

Duminică seara, vom asista la un spectacol al multietnicității. De la ora 20:00, va evolua Ansamblul de dansuri armâneşti “IHOLU” al Comunitatii Armâne din Romania, Filiala Constanța, aflat sub coordonarea coregrafului Mirela Goga.  Costumele tradiționale, dansul și cântecul grâmoștenesc și fârșirotesc vor crea o atmosferă unică. Momentele de sărbătoare vor fi întreținute apoi de Ansamblu de dansuri „Elpis” al Comunității Elene Constanța, coordonator Teodora Constantin. Ansamblul a fost înființat în anul 2001, la initiațiva tinerilor eleni cu scopul de duce mai departe prin dans tradițiile și obiceiurile. Ansamblul „Elpis” este membru cu drepturi depline al CID (Consiliul International al Dansului) ce se află sub patrimoniul UNESCO.

Atât sâmbătă, cât și duminică, începând cu ora 18:00, zona pietonală va fi deschisă şi pentru iubitorii de sport. Va fi open court pentru cei care doresc să joace baschet și badminton.

Proiectul „Constanţa Coffee Break” este deschis celor care vor să transforme centrul orașului într-un punct de atracție, iar weekend de weekend Decathlon România a pus umărul la organizarea evenimentelor care au făcut din bulevardul Tomis o zonă de distracție şi relaxare.

Continue Reading

Actualitate

Semnal de alarmă din partea deputatului constănțean USR-PLUS Cristina Rizea: „Vaccinati-vă! Este singura șansă!”

Published

on

În urmă cu o zi și județul Constanța a fost victima noii tupini a coronavisului, Delta. Șapte persoane din județul nostru au fost confirmate pozitiv, iar una dintre ele, o femeie de 68 de ani, a decedat din cauza acestuia. Din cele șapte persoane, șase dintre ele nu erau vaccinate. În acest sens, deputatul constănțean USR-PLUS, Cristina Rizea ne-a prezentat câteva studii realizate de cercetători străini din diferite colțuri ale lumii și trage din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește vaccinarea populației printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

„Cercetătorii englezi au făcut un studiu legat de efectele pe termen lung ale pacienților Covid care au trecut prin boală. Ei au urmărit aproape 50.000 de pacienți Covid aproximativ 5 luni, după externare și au notat ce s-a întâmplat cu ei. Au comparat acest grup cu alți 50.000 de pacienți aleatorii din baza de date a sistemului de sănătate britanic din ultimii 10 ani, dar grupați după 9 variabile, astfel încât să fie cât mai relevanți la cei 50.000 cu Covid. O asemenea analiză se numește “analiza multistratificată” în literatura de specialitate. Ce au găsit la cei aproape 50k de pacienți Covid, după 5 luni de la externare? 12% muriseră; 29% au fost reinternați cu probleme majore cardiovasculare, renale, de ficat, diabet. Cei 12% decedați sunt între 4 si 8 ori mai mulți decât cei decedați din grupul de control după 5 luni de zile. La cei 29% reinternați, categoriile de boală sunt semnificativ mai mari decât pentru grupul de control. În plus, nu e vorba numai de pacienții cu comorbidități. Apar noi pacienți internabili în toate cele 4 categorii de boli, toate, iarăși, semnificativ mai mari decât grupul de control. Și nu doar cercetătorii englezii au făcut aceste studii. Și cei americani confirmă rata de 10% de mortalitate post-externare Covid într-un studiu făcut pe veterani de război. O altă numărătoare, făcută de olandezi, dar doar pe aproximativ 300 de pacienți urmăriți pe aproape 3 luni, confirmă și ei mortalitate și morbiditate. Procentele sunt mai mici, dar acest aspect se poate datora numărului mai mic de pacienți și timpului mai scurt de observație. În judeţul Constanţa, au fost confirmate șapte cazuri de infectare cu tulpina Delta. Vârstă pacienților este între 10 şi 68 de ani. Din cele şapte persoane, şase erau nevaccinate. Pacienta care a murit, de 68 de ani era nevaccinată. Dragii mei, valul 4 a ajuns și la Constanța și face victime. Vaccinati-vă! Este singura șansă, nu să nu vă infectați, dar și să treceți printr-o formă ușoară în caz că se întâmplă lucrul acesta. Tulpina Delta este extrem de contagioasă și virulentă. Mult peste ce a fost până acum”, a scris deputatul Cristina Rizea pe pagina personală de socializare.

Continue Reading

Actualitate

Drumul Vișina – Ceamurlia de Jos, modernizat

Published

on

Vești bune locuitorii județului Tulcea. Drumul Vișina – Ceamurlia de Jos, va fi modernizat cu ajutorul fondurilor europene. În cursul zilei de astăzi,  administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la conferința de finalizare a proiectului „Modernizare Infrastructură de Transport Regional pe traseul Vișina – Ceamurlia de sus“.

Proiectul are drept obiectiv creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale situate în proximitatea coridorului TEN-T (Constanța – Tulcea – Brăila – Galați), prin modernizarea drumului județean DJ 222 Vișina – Ceamurlia de Jos.

„Consiliul Județean Tulcea a utilizat toate oportunitățile de finanțare deschise în ultimii ani și a reușit, iată, realizarea unor proiecte de investiții de o importanță majoră pentru județul nostru. Nu cred că a existat linie de finanțare pe care să fi putut aplica și să nu accesăm sume în vederea dezvoltării județului. Trebuie să recunoaștem că fără fondurile europene nu am fi putut finanța toate proiectele pe care le implementăm în această perioadă. Aș dori, în acest sens, să felicit echipa de specialiști din cadrul Consiliului Județean pentru profesionalismul de care a dat dovadă“, a transmis Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.

Cu peste 40 de milioane de lei, fonduri europene, s-a reușit, astfel, modernizarea a peste 25 kilometri de drum județean, care deservesc o populație de aproape 12.000 de persoane, asigurând accesibilitatea unei zone rurale la coridorul Constanța-Tulcea.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222