Connect with us

Turism

Voucherele de vacanță, un succes

Published

on

Prin voucherele de vacanță, turismul românesc a primit în ultimii cinci ani aproape două miliarde de euro de la statul român. Este o subvenţie indirectă, care a asigurat mai mult de 10% dintre locurile de cazare, turiştii bugetari fiind constrânşi să rămână în ţară ca să beneficieze de vouchere. Pentru unele locatii, banii au fost o gură de oxigen pentru supraviețuire. În alte locuri, patronii au profitat de încasări ca să își extindă sau să-și renoveze hotelurile.

Voucherele de vacanță au salvat turismul în ultimii ani, fie că vorbim de mare sau de munte. Hotelierii de pe litoral, de exemplu, spun că un turist din trei a achitat cazarea cu tichete primite de la stat sau de la companii private. Inclusiv la munte, în unele perioade, aproape jumătate dintre oaspeții cazați au folosit această metodă. Potrivit ANAF, anul trecut au fost emise tichete de vacanță de peste un miliard de lei. Sunt bani mulți care au generat dezvoltare doar pentru clientela din ţară, în vreme ce de turiștii straini nu i-a mai păsat nimanui.

“Au acționat într-un mod major pentru preluarea unor proprietati in paragina, multe, la nivelul intregii tari, renovarea lor, cresterea numarului de camera cu pana la cateva sute, plus modernizari sau extinderi, piscine, spa-uri, parti de agreement, de imbracare a produsului.”, declară Anca Nedea – hotelier din Venus

1,2 miliarde de lei valoreaza tichetele de vacanță încasate în 2022, de patru ori mai mare decât cea de anul trecut. Practic, un sfert dintre vacanțele anului trecut în România, au fost plătite cu vouchere.

“Aceste tichete de vacanță au ținut în viață, dacă putem să spunem așa, multe destinatii si foarte multe dintre locații. Tichetele de vacanță au fost supapa de siguranță, gura de oxigen pe care am reușit s-o aducem turismului românesc.”, declară Corina Martin – manager agenție de turism

Există și un cost ascuns: tichetele de vacanţă au crescut numărul de turişti, dar a apărut si „reversul” medaliei: au crescut preţurile, cu 10-15 %. De asemenea, sistemul tichetelor de vacanță favorizează apariția clienților captivi, obligați să consume turism intern. O firmă care are clienți garantați nu este interesată să își îmbunătățească produsul sau serviciul. Din păcate, deşi câştigă mult mai mult de când există aceste vouchere, mulți din afaceriștii în turism nu prea mai investesc în afacerea lor. Hotelurile mari, însă, au ținut pasul cu pretențiile turiștilor cu bani, care pe lângă vouchere alocă și sume importante, la mare sau la munte.

“Am reușit să renovăm absolut complet, de la A-Z, undeva la 7oo de băi din toate hotelurile mele. Panourile fotovoltaice, de asemenea, reprezintă un proiect care l-am accesat prin Ministerul Mediului.”, declară Nicolae Bucovală – patronatul din Mamaia

Voucherele de vacanță au fost reintroduse în 2018, cu o valoarea de 1450 lei. În total, 1.200.000 de bugetari primesc tichete de vacanță. Dacă statul ar acorda tichete pentru toți salariații din economie, ar trebui să facă un efort anual de circa două miliarde de euro. Iar suma de bani, cheltuită în mod obligatoriu în turismul românesc, va fi de 3-4 ori mai mare decât în prezent.

Actualitate

Circulația trenurilor în minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Sfintei Maria

Published

on

CFR Călători informează că în zilele cu trafic crescut, din minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este pusă la dispoziția publicului călător întreaga capacitate de transport, tehnic disponibilă, pentru asigurarea mobilității către destinațiile dorite.

În data de 15 august 2023, pentru ca pelerinii să ajungă la slujbele de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului:

  • cele mai solicitate trenuri care circulă pe distanța Cluj Napoca – Gherla – Dej Călători și retur precum și cele cu destinația Cluj Napoca dinspre/spre Moldova și Banat vor fi suplimentate cu vagoane în funcție de disponibilitățile parcului de material rulant pentru preluarea fluxulului de călători spre/dinspre Mănăstirea Nicula aflată lângă Gherla și la 45 de km de Cluj Napoca;
  • anumite trenuri care circulă pe liniile spre Putna și Cacica, vor fi suplimentate cu automotoare/ vagoane, pentru transportul pelerinilor la centrele de pelerinaj.

Din 15 august, trenurile de pe ruta Suceava – Putna și retur vor fi formate din automotoare Desiro.

Pentru aceeași perioadă se are în vedere, în funcție de parcul disponibil și solicitările de trafic, suplimentarea operativă cu vagoane a Trenurilor Soarelui, pentru ca turiștii care ajung pe litoral să se poată bucura de serbările organizate pentru Ziua Marinei Române.

Pentru evitarea supraaglomerării la anumite trenuri sau pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute generate de epuizarea locurilor, CFR Călători recomandă pasagerilor utilizarea tuturor trenurilor din graficul unei zile de circulație. Achizițiile online a biletelor pot fi făcute până la ora de plecare a trenului din stație, în funcție de locurile disponibile.

Biletele în trafic intern pot fi achiziţionate cu o anticipație, utilizând următoarele canale de vânzare:

  • online de pe cfrcalatori.ro;
  • din aplicaţia mobilă „CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
  • de la automatele de vânzare bilete din gări;
  • de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism).

Continue Reading

Turism

Quo Vadis, Litoralul românesc? ANAT trage un semnal de alarmă

Published

on

În România, Litoralul reprezintă o comoară națională ce merită protejată și dezvoltată cu responsabilitate. În acest moment, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) dorește să atragă atenția opiniei publice și Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului asupra situației îngrijorătoare în care se află litoralul românesc. Deși există numeroase provocări, putem și trebuie să depunem eforturi pentru a revitaliza această zonă emblematică pentru turismul național.

Recent, Litoralul nostru a fost martorul unor schimbări profunde, în special în zonele Mamaia și Năvodari, unde dezvoltarea imobiliară rapidă a dus la aglomerări excesive, deși au fost create și noi unități de cazare. Fenomenul a fost amplificat de campanii negative care au pus în discuție aspecte precum lățimea plajelor și calitatea nisipului, dar și alte ”probleme” care apar întotdeauna la debutul sezonului, precum alge, bacterii, mai nou holeră sau mine, creând o imagine distorsionată a Litoralului în ultimii doi ani.

”În România, toată lumea are o părere despre Litoralul românesc. Nimeni nu are păreri despre ramuri industriale, despre industria prelucrătoare, dar toți au păreri despre turism și fotbal, la care ne ”pricepem” cu toții. De ce? Pentru că suntem beneficiari. Campania anti-plajă, pe tema ”plajelor prea largi” și a nisipului cu scoici, a parcărilor extrem de scumpe și a lipsei de parcări, a afectat considerabil imaginea Litoralului în ultimii 2 ani. Domnul Cadariu, ministru timp de 2 ani și jumătate, a fost absent în privința industriei turismului, neînțelegând și neacordând atenție Litoralului. Nu s-a preocupat de imaginea Litoralului nici măcar o secundă. Multe dintre aceste teme ar fi trebuit rezolvate de către patronatele hoteliere dar acestea nu au făcut-o, iar ministerul de resort nu a alocat 3 ani niciun leu pentru promovarea litoralului, mai ales în timp ce acesta a fost atacat pe orice tema posibilă”, declară Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.

Iată care sunt, din punctul nostru de vedere, principalele probleme ale litoralului românesc dar și soluțiile pentru rezolvarea lor:

1. Plaja are nisip și scoici. Cu toate că ANAT a solicitat în repetate rânduri Apelor Române Dobrogea, acestea nu au și, de asemenea, nu par interesate să achiziționeze mașini pentru sfărâmat scoici.
2. Licitațiile pentru plajă sunt întârziate, iar în acest an nu toate s-au desfășurat la timp. Plajele sunt costisitoare și sunt neglijate de către Apele Române Dobrogea. ANAT solicită ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să reevalueze strategia plajelor în întregime.
3. ANAT solicită ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alocarea de fonduri pentru promovarea Litoralului. De asemenea, Organizațiile de Management al Destinației (OMD-uri), care acumulează milioane de euro anual, ar trebui să investească aceste sume eficient, pentru promovare și dezvoltare. Din păcate, rezultatele promovării încă nu se văd.
4. Costurile hoteliere explodează. TVA pentru cazare a crescut de la 5% la 9% începând cu 1 ianuarie, iar de la 1 septembrie se vehiculează posibilitatea altor creșteri ale cotei TVA pentru alimentația publică. Cum putem să mai promovăm un Litoral scump, cu probleme de imagine? 5. ANAT solicită ministrului Turismului să implementeze fiscalizarea miilor de apartamente închiriate, ceea ce ar aduce venituri extrem de importante la bugetul de stat.
6. ANAT solicită cooperarea cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în elaborarea unei strategii pentru participarea Litoralului românesc la târgurile internaționale de turism.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism face un apel către toți factorii implicați să se unească în eforturile de a revitaliza și dezvolta Litoralul românesc, astfel încât acesta să rămână o destinație atractivă și durabilă pentru turiști din întreaga lume. Să nu uităm că Litoralul aparține patrimoniului turistic național, a fost mândria turismului românesc și acum necesită, mai mult ca oricând, atenția tuturor.

Continue Reading

Turism

Evoluții spectaculoase pe cer, la Constanța Black Sea Air Show, ediția a II-a

Published

on

Cea de-a II-a Ediție a Constanța Black Sea Air Show, un Eveniment de excepție, organizat de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța în parteneriat cu Aeroclubul României și Agenția de turism și evenimente Mistral Tours & Events,  cu sprijinul Forţelor Aeriene Române, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și al Primăriei Mihail Kogălniceanu – Constanța,  anunță astăzi o parte din evoluțiile spectaculoase pe care le pregătim  în cadrul Show-ului aerian din 5 august 2023.

„Pregătim un program special, complex, cu numere inedite de acrobație aeriană, care va fi susținut de la sol de personalul aeroportuar, cu o implicare deosebită în ceea ce privește asigurarea tuturor condițiilor de securitate și siguranță. Intrarea este liberă, accesul publicului fiind permis începând cu ora 09:30. În perioada următoare vom informa publicul și cu privire la opțiunile de transport pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu și retur astfel încât fiecare participant să se poată organiza. Vă așteptăm în număr cât mai mare!” Bogdan ARTAGEA, Director General Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța

Forțele Aeriene Române și Baza 57 Aeriană pregătesc o demonstrație aeriană și statică pe măsura așteptărilor tuturor.

Programul evoluțiilor va cuprinde prezentarea dinamică a 2 avioane de luptă multirol F-16 MLU Fighting Falcon, un avion de luptă multirol Eurofighter Typhoon (ITA), 9 elicoptere IAR 330 Puma în toate versiunile de echipare aflate în înzestrare, 2 aeronave de transport tip C-27J Spartan, 7 avioane ușoare de tip IAK-52, printre care se vor regăsi integrate și avioanele formației de înaltă acrobație “Iacării Acrobați”, 3 aeronave de tip IAR-99 ȘOIM, un elicopter tip Bell 206, 2 elicoptere de tip UH-60 Black Hawk (SUA), 2 elicoptere de tip AH-64 Apache (SUA), 2 elicoptere de tip CH-47 Chinook (SUA), un elicopter de tip IAR-316 B Alouette (IGAv), un elicopter de tip Eurocopter EC-135 (IGAv), un sistem de aeronave fără pilot – UAS (SMFT) dar și alte surprize menite să încânte publicul prezent.

Ne propunem să contribuim la realizarea colaborativă a unui spectacol aerian impresionant și memorabil, motiv pentru care am decis să implicăm un număr considerabil și divers de aeronave, cu multiple și variate evoluții, cu demonstrații de parașutare de înaltă precizie precum și cu demonstrarea capabilităților Forțelor Aeriene, a Forțelor Terestre și a Forțelor pentru Operații Speciale în exerciții tactice demonstrative întrunite. Prin ceea ce planificăm și pregătim, ne dorim și urmărim să stimulăm interesul și atenția publicului larg dar mai ales a tinerei generații către valorile și tradițiile dezvoltate și păstrate cu excelență de aviatori, specifice Forțelor Aeriene!” Comandor Nicolae CREȚU – reprezentant Forțele Aeriene Române

„Aeroclubul României aniversează 100 de ani de la înființare în acest an, ceea ce ne obligă la evoluții spectaculoase, ceea ce pregatim și pentru Constanța Black Sea Air Show! Împreună cu formația de acrobație Șoimii României, am pregătit  2 evoluții solo de EXTRA 330SC, o formație de 4+1 EXTRA, o formație de 5+1 EXTRA, 2 lansări de parașutiști și o formație de 3 ICP SAVANNAH, cu o durată totală  de evoluție a noastră de 100 minute. Pentru static display/expoziția statică, am pregătit CESSNA 182T, ZLIN-242L, PS-28 CRUISE, ZLIN-526 L260 și IAR-46S.  De asemenea, la zbor va participa și Scoala Superioară de Aviație Civilă,  cu o formație de 3 CESSNA 172 și un bimotor Tecnam, cu un interval de 20 de minute de evoluție în total. Promitem Senzație și un adevarat spectacol pe 5 August!” George ROTARU – Director General al Aeroclubului României: 

„Ne aflăm în plină organizare a celui mai mare eveniment aviatic de pe Litoral. Constănțenii, dar și turiștii noștri merită un show aerian de excepție, așa încât, după 4 ani de așteptare, pregătim acum un Spectacol grandios, la care așteptăm peste 20.000 vizitatori. Lucrăm într-un comandament de organizare extrem de riguros, în care ne coordonăm impecabil, între structurile militare și cele civile și fiecare dintre noi, cei direct implicați în organizare, ne adăugăm determinarea și ambiția de a oferi publicului un Spectacol istoric! Mulțumim Sponsorilor și Partenerilor: ROMATSA, C.N. Administrația Port Constanta, C.N. Administrația Canale Navigabile,   FAST FREIGHT Constanța, “OIL TERMINAL” Constanta, “SOLID HOUSE” Constanța, SEA CONTAINERS SERVICES, CARREFOUR, BRD, URSUS,  Asociația Patronală RESTO Constanța, KISS FM, AGERPRES!   Save the date  pentru un 5 august de senzație!” Corina MARTIN – Agenția de turim și evenimente Mistral Tours & Events, Coorganizator principal:

Continue Reading

Actualitate

Transport public gratuit pentru turiști, în stațiunile Mangaliei

Published

on

Primăria Mangalia menține și în acest sezon estival transportul public gratuit pentru turiștii care ajung în stațiunile din sudul litoralului. De asemenea, pentru atragerea turiștilor, municipalitatea a eliminat taxa de parcare în toate stațiunile, cu câteva excepții, unde aceasta a fost menținută pentru fluidizarea traficului.

Achiziționate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, autobuzele electrice circulă pe tot parcusul săptămânii atât de la gările Mangalia și Neptun, către toate stațiunile, dar și pe traseul Mangalia-Olimp și retur, programul de circulație fiind afișat în stațiile de autobuz.

„Suntem singura primărie din țară care oferă transport public gratuit turiștilor sosiți pe litoral. Autobuzele electrice circulă între Mangalia și stațiuni încă din vara anului trecut.”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

Cele două măsuri, respectiv transportul public gratuit și parcările gratuite, sunt menite să atragă un număr cât mai mare de turiști în stațiunile arondate Mangaliei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222