Connect with us

Turism

Vouchere de vacanță, și în 2023

Published

on

Vești bune pentru românii care doresc să își planifice un sejur în 2023. Ministerul Finanțelor a dat undă verde și anul acesta pentru acordarea voucherelor de vacanță. Valoarea acestor tichete rămâne, în cazul bugetarilor, tot de 1.450 lei, ca și în anul anterior.

În ultimii ani, voucherele de vacanță au reprezentat o adevărată mană cerească pentru turismul românesc. Astfel, acordarea acestor tichete în valoare de 1.450 lei/persoană este privită cu ochi buni de către reprezentanții din turism și industria HORECA.

“Românii vor fi cei care câștigă, alături de stat, cel care va încasa taxe și impozite, atât din emitere câr și din consumarea de servicii, iar angajatorii se vor bucura de angajați care au fost în vacanțe și vor fi mai fericiți, iar angajații sunt cei care vor putea să călătorească în România.”, declară CRISTIAN BĂRHĂLESCU, manager agenție de turism

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.

De altfel, cei care vor accesa aceste tichete trebuie să știe că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Actualitate

Turismul românesc are, pentru prima dată, un cadru strategic național, adoptat prin Hotărâre de Guvern!

Published

on

Guvernul României a adoptat miercuri, 25 septembrie a.c., Hotărârea privind aprobarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035. Documentul programatic național se suprapune Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, precum și Planului Național de Redresare și Reziliență, și urmărește să ghideze și să adopte un plan de acțiune prin care problemele sectoriale să fie abordate și rezolvate în timp util. În același timp, strategia va oferi îndrumare autorităților locale, în stabilirea priorităților de dezvoltare și investiții.

Pentru prima dată, turismul din România beneficiază de un cadru strategic național, adoptat prin Hotărâre de Guvern, care stabilește direcțiile prioritare pentru transformarea acestui sector într-un motor important al creșterii economice. Strategia națională pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035 are două obiective generale. Primul se referă la crearea de locuri de muncă în comunitățile locale, inclusiv pentru grupurile vulnerabile. În completare, cel de-al doilea vizează creșterea ponderii turismului în economie, fiind necesară îmbunătățirea accesibilității zonelor turistice, dar și modernizarea infrastructurii, astfel încât să putem atrage turiști cu bugete peste medie”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Strategia vizează, totodată, întărirea capacității de elaborare a politicilor în domeniul turismului, creșterea gradului de digitalizare și o mai bună adaptare a instrumentelor de marketing la specificul piețelor cu potențial mare. Mai mult, în document au fost introduse și prevederi referitoare la turismul adaptiv, pentru a încuraja crearea de programe dedicate incluziunii persoanelor cu dizabilități. Scopul final este ca, până în anul 2035, România să devină o destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate, pe parcursul întregului an, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural, care să ofere servicii de calibru internațional pentru toți vizitatorii.

România se menține în topul destinațiilor turistice din întreaga lume care s-au remarcat prin capacitatea de revenire după criza COVID. Organizația Mondială a Turismului semnalează că, pe primul trimestru al acestui an, ne situăm pe locul 6 la nivel mondial și pe locul 4 la nivel european, din perspectiva încasărilor provenite din sosirile turiștilor internaționali, comparativ cu anul pre-pandemic 2019. Acest trend pozitiv s-a observat și în 2023, când creșterea înregistrată a fost de 44%. Ne dorim să continuăm acest parcurs foarte bun, iar strategia națională va oferi, cu siguranță, instrumentele necesare pentru valorificarea și maximizarea potențialului României turistice”, a subliniat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va avea rolul principal în coordonarea elaborării și implementării activităților prevăzute în planul de acțiune al strategiei, colaborând cu alte autorități publice centrale, care vor avea competențe în îndeplinirea unor obiective specifice. Totodată, ministerul de resort va fi responsabil de evaluarea rezultatelor finale ale strategiei. În acest sens, vor fi implementate mecanisme eficiente de monitorizare, cu raportări periodice și ajustări ale acțiunilor în funcție de evoluțiile pieței și nevoile identificate.

Informații de background:

Strategia națională pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035 a fost elaborată în baza dialogului public-privat, de o echipă de lucru a Băncii Mondiale, Secretariatul General al Guvernului, în colaborare cu autoritatea națională în turism. Documentul a fost actualizat în anul 2022, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Continue Reading

Actualitate

Amenzi contravenționale consistente pentru unități de primire turistică de pe litoral, după minivacanța de Sfânta Maria

Published

on

Mai multe structuri de turism de pe litoral au fost verificate de specialiștii din cadrul Direcției Generale Turism a MEAT, în minivacanța de Sfânta Maria. Controlul a vizat 25 de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare, 17 structuri de primire  turistică cu funcțiuni de alimentație, 8 plaje și o  agenție de turism. Verificările au fost derulate atât pe baza sesizărilor primite, acestea reprezentând 14 dintre cazuri, restul fiind acțiuni tematice (12 situații) și  reverificări (8). În cazul acțiunilor de reverificare a măsurilor dispuse anterior s-a constatat că în doar două situații acestea au fost îndeplinite, la restul de 6 fiind aplicate amenzi contravenționale în cuantum total de 238.000 lei.

Controlul a relevat că în continuare există structuri care funcționează ilegal, fără deținerea autorizației provizorii de funcționare/certificatului de clasificare sau cu o altă structură a spațiilor decât cea prevăzută în fișa anexă a certificatelor de clasificare, că unii operatori nu respectă condițiile generale de funcționare și criteriile minime obligatorii avute în vedere la clasificarea structurilor de primire turistică, dar și netransmiterea spre radiere a certificatului de clasificare la încetarea activității structurii de primire turistică.

În ceea ce privește plajele, în urma verificărilor s-a constatat funcționarea beach-barurilor fără a deține autorizație provizorie de funcționare/certificat de clasificare eliberat MEAT, dar și faptul că unii operatori nu respectau procentul de 30% pentru zona destinată plajei pe nisip. Mai mult, au fost identificate sectoare de plaja neigienizate, prezentând resturi vegetale, ambalaje, umbrele/saltele deteriorate care au fost remediate în timpul controlului sub supravegherea echipelor de control și a reprezentanților de la Apele Române.

Pentru zone care aparțin domeniului public aflate într-o stare deplorabilă cu gunoaie de diverse feluri (materiale de la construcții dezafectate, ambalaje deteriorate, vegetație, resturi menajere cu miros pestilențial etc.) echipa de control a MEAT a solicitat Poliției Locale și Primăriei Constanța igienizarea acestora în regim de urgență, lucru care a fost realizat prin firma de salubrizare a Primăriei, situația fiind astfel remediată.

 

Continue Reading

Actualitate

ASF avertizează: Atenție la asigurările de călătorie în perioada vacanțelor de vară!

Published

on

Vara este perioada ideală pentru a explora noi destinații și a ne bucura de timpul liber. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că aveți toate documentele necesare și că ați verificat valabilitatea asigurării de călătorie. Este esențial să fiți protejați în caz de evenimente neprevăzute, cum ar fi anulări, accidente sau probleme medicale.

Sfaturi utile din partea ASF:

1. Verificați acoperirea asigurării: Asigurați-vă că polița dvs. de asigurare acoperă toate destinațiile și activitățile planificate.

2. Documentele la îndemână: Păstrați la îndemână copia poliței de asigurare și numărul de contact pentru asistență în caz de urgență.

3. Asigurarea auto: Dacă plecați cu mașina, verificați valabilitatea asigurării RCA și asigurarea CASCO pentru a fi acoperiți în caz de accident.

4. Citiți termenii și condițiile: Înainte de a semna o poliță, citiți cu atenție toate detaliile, inclusiv excluderile și limitele de acoperire.

Bucurați-vă de vacanță în siguranță!

Mai multe detalii găsiți pe site-ul ASF: www.edutime.ro

Continue Reading

Actualitate

Relaxare și distracție, la Ana Hotels Europa în Eforie Nord

Published

on

Ana Hotels Europa își așteaptă oaspeții cu numeroase facilități și beneficii. Un exemplu în acest sens este Ana Health Spa.

Centrul spa cu apă sărată este o adevărată oază de relaxare, fiind principala destinație românească de wellness din România. Aici terapiile de eliminare a stresului se îmbină cu tratamentele balneare de vindecare și ritualuri antice de relaxare. De asemenea, oaspeții beneficiază de tratamente tradiționale pe bază de apă și nămol din Lacul Techirghiol, precum și de multiple proceduri.

„Fiind în apropierea acestei minuni a naturii cu care ne-a binecuvântat în Dobrogea, în această zonă a litoralului noi folosim în centrul nostru SPA în special resursele naturale furnizate de lacul Techirghiol, nămolul și apa sărată. Deci terapiile noastre principale merg în zona de a folosi aceste resurse, atât în cele 2 piscine, una este interioară, una este exterioară o noutate absolută în România din 2018. Este singura piscină cu apă sărată existentă într-o proximitate a unei locații de 4 stele plus facilitățile aduse de nămol rece care se face în mod normal la malul lacului Techirghiol într-o locație cu standard pentru că acolo oferim și nămol, se poate face și masaj cu nămol în aer liber, dar în același timp se poate da jos nămolul în căzile cu apă sărată din lacul Techirghiol, iar după aceea urmează îmbăierea în piscină”, a declarat Iuliana Tasie, Director General Ana Hotels „Europa”.

Ana Hotels Europa aduce la malul mării magia momentelor de neuitat a unei zile speciale și oferă posibilitatea organizării de evenimente.

„Facilitățile ne permit și în zona de săli de conferințe în lateral deasupra piscinei avem o terasă care dă spre piscină și spre grădină unde putem organiza evenimente mai micuțe gen botezuri sau nunți mai intime, dar și pentru o seară liniștită, ieșirea din peisajul normal al zilelor de muncă în orașul nostru poți să faci o incursiune foarte frumoasă gastronomică în Eforie, la hotel Europa în zona de restaurant unde am lansat meniul de vară cu o bucătărie internațională deosebită, cu pește proaspăt, cu tot felul de inovații, cu meniuri dietetice, cu câteva tipuri de deserturi unice”, a declarat Iuliana Tasie, Director General Ana Hotels „Europa”.

Localizat pe malul Mării Negre, în stațiunea Eforie Nord, Ana Hotels Europa, recent modernizat, își așteaptă oaspeții cu grădini luxuriante, camere spațioase, un nou design și un centru spa de renume internațional.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222