În timp ce alţi tineri preferă să îşi petreacă timpul liber distrându-se în cluburi sau baruri, iată că există şi categoria celor care optează pentru voluntariat. Vorbim despre voluntarii din cadrul Centrului Antidrog Constanţa, care s-au alăturat vara aceasta campaniei Litoral fără Droguri.
„Agenţia Naţionala Antidrog continuă seria activităţilor de informare în cadrul campaniei „Litoral fără droguri”, şi în Vama Veche. Am încercat astăzi alături de voluntarii antidrog să-i informăm pe turişti, pe tineri în special cu privire la efectele consumului de droguri.”, a declarat Cosmin Ioan Guriţă, inspector de specialitate în prevenirea criminalităţii C.P.E.C.A. Constanţa.
Diana este o tânără studentă de 20 de ani care este implicată în activitățile Centrului Antidrog Constanța. Ea ne-a mărturisit că a ales să devină voluntar antidrog tocmai pentru că are prieteni care au căzut în capcana dependenței de substanțe stupefiante și a văzut cu ochii ei cât de rău le pot face.
Reporter: Cum ţi se par reacţiile celor care aud de această campanie?
Diana: Sincer, sunt două tipuri de oameni. Sunt oameni care reacţionează frumos şi apreciază ce facem, şi oamenii care resping din start.
Reporter: Ai prieteni în jurul tău care au încercat consumul de droguri?
Diana: Am avut, da.
Reporter: Ne poţi împărtăşi puţin cum ai aflat? Se comportau diferit? I-ai ajutat în vreun fel?
Diana: Am încercat să îi ajut, nu am reuşit şi … da, se comportau diferit, în sensul ca era destul de evident … Nu îţi trebuie o pregătire specială ca să îţi dai seama cand cineva consuma.
Tânăra, alături de ceilalţi voluntari implicaţi în campanie, au dedicat ore bune iniţiativei antidrog şi au stat de vorbă cu turişti din Vama Veche. Iar reacţia acestora a fost chiar una pozitivă.
„Mi se pare o initiaţivă bună pentru că ştiu că e un fenomen ce ia amploare la noi din ce în ce mai mult, din păcate. Sfatul firesc este să nu consume droguri, bineînţeles sau în cel mai rău caz să încerce o dată ca să vadă cât de rău este şi să renunţe la prostii pentru că sunt alte chestii foarte distractive pe lumea asta pe care le pot încerca şi care dau senzaţii mult mai mişto decât un drog.”, a mărturisit un turist.
Misiunea specialiştilor Centrului Antodrog Constanţa este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza politicile în domeniul prevenirii şi consumului de droguri. Numai în anul 2017, aproape 23 de mii de constănţeni au fost beneficiari ai proiectelor de prevenire a consumului de droguri.