Connect with us

Cultura/Educatie

Vizită la Muzeul Apei Cluj, unul dintre cele mai inedite muzee din județ, unic în România

Published

on

În județul Cluj funcționează primul și singurul muzeu din România dedicat Apei. Acesta intermediază o inedită întâlnire între clujeni şi sursa lor de apă.

Muzeul se află în comuna Floreşti, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Oradea. Cu siguranță, cei care străbat acest drum în mod recurent, pot recunoaște poarta și intrarea spre Muzeul Apei.

Clădirea  a găzduit prima stație de pompare de la sursa subterană, fiind pusă în funcțiune în anul 1898.  În fața clădirii, se află un vehicul ce seamănă cu o căruță, dar care timp de peste 40 de ani a îndeplinit o funcție importantă: pompă pentru stins incendii, fabricată între anii 1930-1940 și care a funcționat în comuna clujeană Cojocna până în anul 1980. Era acționată manual de 2-4 persoane, fiind tractată de cai, iar alimentarea rezervorului se făcea cu furtunul sau cu vase de mână.

Aflăm că la începutul secolului XX, risipa de apă era sancționată de către poliția locală. Găsim la Muzeul Apei un mandat de pedeapsă din anul 1922 al unui cetățean care a încălcat normele de igienă comunală ale orașului, risipind apa. Consecința? O amendă de 50 lei sau, în caz de neplată, o zi de închisoare.

Muzeul Apei își datorează existența inginerului Leonida Truță, angajat al Companiei de Apă încă din anul 1956, pensionat în 1992, anul în care Compania de Apă Someș, pe-atunci Regia Autonomă Județeană Apă-Canal Cluj, reușea să inaugureze un muzeu cu totul unic în România.

Inaugurarea muzeului în anul 1992 a coincis astfel cu aniversarea centenarului înființării (în anul 1892) a Uzinelor de Apă și Canalizare. După alți 20 de ani, în anul 2012, Muzeului Apei i se adaugă în denumire și numele celui care i-a fost întemeietor și curator.

Muzeul Apei Cluj reprezintă, totodată, și un omagiu adus tuturor celor care de peste 125 de ani, începând cu anul 1892, au adus în căminele clujenilor „această picătură indispensabilă vieţii: APA”.

Sursa: https://cluj.com/articole/vizita-muzeul-apei-cluj/

Actualitate

Concurs internaţional de pian, online

Published

on

Cei mai buni tineri pianiști din Constanța, din ţară, dar și din străinătate se vor întrece pe scena virtuală a concursului ,,Constanța International Competition-Festival for Young Pianists”.

Cea de-a treia ediție a evenimentului cultural organizat de Asociația „Nihil Sine Arte”, în parteneriat cu Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanța și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se va desfășura online, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalități artistice și pedagogice din România și din străinătate. Competiția va avea loc într-o singură etapă, pe următoarele grupe de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani, 19-28 ani.

 

Continue Reading

Actualitate

120 de programe de formare profesională vor începe în luna noiembrie, la nivel național

Published

on

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: operator introducere validare și prelucrare date, frizer-coafor-manichiură-pedichiură, lucrător în comerț, contabil, agent de securitate, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, barman, bucătar.

Cursurile sunt gratuite pentru persoanele înregistrate în evidențele ANOFM și care se regăsesc în una din următoarele situații:

  • sunt șomeri;
  • sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ;
  • au obţinut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecţie internaţională, conform legii, sau se află în procedura de soluţionare a cererii de azil şi au acces pe piaţa muncii;
  • sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României;
  • nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
  • desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Pentru detalii, persoanele interesate se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa.

Oferta cursurilor de formare profesională poate fi consultată pe site-ul ANOFM, la secţiunea ,,Persoane fizice/Cursuri de formare profesională” sau la următorul link: https://bit.ly/3ku6aq8

Continue Reading

Actualitate

Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3

Published

on

Guvernul a aprobat acordarea unor zile libere pentru părinţii care trebuie să-şi supraveheze copiii. Conform actului normativ, dacă activitatea didactică  în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară, se desfășoară în scenariile 2 și 3, respectiv prezența prin rotație la școală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcție de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Măsura se aplică și pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere unul sau mai mulți copii școlarizați, cu boli cronice pentru care medicul de familie și/sau medicul specialist au emis adeverințe pentru realizarea educației la distanță, în contextul pandemic actual.

În acest caz, părintele va depune la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului, declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit OUG nr.147/2020 și o copie a adeverinței eliberate de medicul de familie și/sau medicul specialist.

Totodată, Guvernul a hotărât că, pentru situațiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinți (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta