Connect with us

Cultura/Educatie

Visează la colonizarea planetei Marte! Cum i-au cucerit trei tineri elevi din Constanța pe specialiștii de la NASA

Published

on

Colonizarea planetei Marte este un vis al omenirii care ar putea deveni realitate mai repede decât ne-am putea imagina sunt de părere trei tineri elevi la trei licee de top din Constanța. Împreună au realizat un plan cât mai realist de colonizare a planetei roșii, apoi au proiectat propria misiune pe Marte, inclusiv habitatul, vehiculele, sistemul de alimentare ori dimensiunea și componența echipajului. La confruntarea finală din Statele Unite, echipa din Constanța a obținut locul 1 pe partea de inginerie, iar în luna octombrie tinerii vor pleca în Arizona pentru a-și susține proiectul în fața celor mai buni experți în domeniu.

”Aici avem planul proiectului. Putem observa domurile de sticlă care vor constitui habitatul principal unde se vor afla toate elementele de habitabilitate pentru echipajul misiunii. Deasupra se pot observa blipurile sau vehiculele zburătoare care vor putea fi folosite pentru cercetare, aducerea de materiale sau mostre. Deasupra putem vedea plantația de panouri solare care vor produce energia pentru habitat și mai jos putem observa vehiculele electrice care vor asigura transportul materialelor mai grele și a echipajului care se află în cercetare”.

Așa arată Hella Prime, proiectul de colonizare a planetei Marte, care le-a dat speranțe lui Eduard, Ștefan și David, trei elevi de la trei licee de top din Constanța, respectiv Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Mircea cel Bătrân și Liceul Ovidius, că oamenii ar putea trăi pe planeta Roșie mai devreme decât ne-am imagina. Pasionați de mici de fizică, astrofizică și inginerie, tinerii și-au unit forțele și ideile și au participat vara aceasta în Statele Unite, la una dintre cele mai prestigioase competiții din lume, organizată de The Mars Society – Summer International Design Competition Humans to Mars.

”Pe parcursul acestui concurs înainte am avut o perioadă de cursuri susținute de experți din America printre care se numără Robert Zubrin inginer NASA și Lawrence Kuznetz inginer pe Apollo 11, ne-au dat o idee de ansambu pe partea tehnică, fizică, apoi noi ne-am documentat de pe internet, ne-am întîlnit apoi la fiecare acasă și am lucrat până seara târziu ca totul să iasă bine”, a declarat EDUARD SCAFARU, elev Colegiul National „Mihai Eminescu” 

Tinerii au realizat un plan cât mai realist de colonizare a planetei roșii, apoi au proiectat propria misiune pe Marte, inclusiv habitatul, vehiculele de suprafață, instrumentele științifice, sistemul de alimentare și alte echipamente, organigrama echipajului, obiectivele științifice, rațiile, durata și planul de explorare, având în vedere patru factori majori: știință, inginerie, provocări operaționale umane și cost. La confruntarea finală din Statele Unite, echipa din Constanța a obținut locul 1 pe partea de inginerie. Iar fiecare a avut un rol bine stabilit în echipă.

”Mi-a plăcut foarte mult să studiez anumite aspecte ale ingineriei sau biochimiei care mi-au trebuit în acest proiect, de exemplul la sistemul de filtrare am descoperit că există niște alge care pot filtra și de acolo am formulat o idea pentru un aparat care filtrează aerul în habitat, a fost o surpriză plăcută să știu că pot face acest lucru și că iese ceva”, a declarat DAVID GHEORGHE, elev Liceul Teoretic Ovidius . 

”Comunicațiile se realizează printr-un satelit iar informația va ajunge de la astronaut la pamant în aproximativ 3 4 minute. Asta nu a fost ceva complicat, însă despre costum +  funcționabilitatea costumului a fost adaptată la condițiile aspre de pe planeta Marte, am luat în calcul temperaturile care pot ajunge la -120 grade Celsius, gravitația de 3 ori mai mica decât pe pământ, praful și nisipul care pot distruge echipamentul și sănătatea astronauților și foarte multe aspecte și de aceea subiectul despre costum a fost important pentru succesul acesteia”, a declarat ȘTEFAN ZICA, elev Colegiul Național Mircea cel Bătrân.

Mereu alături de cei trei elevi a fost profesorul coordonator Adrian Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța. Este mândru de reușita tinerilor și crede în șansa lor de a cuceri spațiul și a uimii cercetătorii din întreaga lume. Dascălul a scos în evidență și câteva plusuri care au contribuit la câștigarea premiului de echipa constănțeană.

”În primul rând competența, fără competență un proiect mai ales de calibrul acesta est ecu neputință, apoi disponibilitatea și alocarea unui buget de timp, în al treilea rând coeziunea grupului ei nu au fost un set de insule, au fost un grup în care coeziunea a existat se cunosc de ani buni de zile, iar motivația pentru dezvoltarea carierei a contat definitiv în partea de mobilizare și elaborare a proiectului”, a declarat dr. ADRIAN NICOLESCU, profesor Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” C-ța 

Elevii au fost invitați să susțină proiectul premiat la cea de 26-a convenție anuală internațională Mars Society care va avea loc în perioada 5-8 octombrie la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite. Iar planurile de viitor ale celor trei tineri care la anul vor termina liceul sunt mărețe. Iși doresc să studieze în străinătate, să se perfecționeze, apoi să revină în țară și să ajute domeniul cercetării.

Cultura/Educatie

Echipa feminină de volei a UOC a câștigat medalia de bronz la Jocurile Universitare Europene

Published

on

Echipa feminină de volei a Universității Ovidius din Constanța (UOC) a urcat pe podiumul Jocurilor Universitare Europene, competiție care s-a desfășurat în perioada 10-16 iulie 2024, la Miskolc, Ungaria.

Echipa UOC, antrenată de lect. univ. dr. Voinea Florin, s-a calificat în sferturile de finală de pe primul loc al grupei A, obținând următoarele rezultate:

  • UOC – Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie – 3 – 1 (25-20,25-16, 23- 25, 25-16);
  • UOC – Universitatea din Granada – 3 – 1 (25-18, 25-18, 18-25, 25-17);
  • UOC – Universitatea de Științe ale Sportului din Ungaria – 3 – 1 (25-20, 25-17, 25- 12).

În sferturile de finală, echipa Universității Ovidius din Constanța a câștigat meciul cu Universitatea din Valencia, cu scorul de 3 – 1 (25-20, 25-20, 16-25, 25-23). În partida din semifinală, echipa UOC a întâlnit campioana en-titre – Universitatea din Bologna, scorul întâlnirii fiind 3-0 ( 12-25, 22-25, 12-25), în favoarea echipei din Italia. Pentru medalia de bronz, sportivele Universității Ovidius din Constanța au învins echipa Universității din Ljubljana, la finalul unei partide echilibrate și spectaculoase, cu rezultatul de 3-2 ( 21-25, 23-25, 25-22, 25-21, 15-10).

Din lotul Universității Ovidius din Constanța au făcut parte studentele Facultății de Educație Fizică și Sport: Alexandra Spînoche, Silvia Coman, Larisa Vasilică, Teodora Iancu, Carmina Bordea, Marilena Puică, Andra Cojocaru, Raisa Ioan, Adriana Matei, alături de Diana Milea, studentă la Facultatea de Medicină.

Totodată, studenta Silvia Coman a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare (MVP) a competiției feminine, ea terminând turneul cu 94 de puncte.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Lansarea proiectului EX-AQUA: Promovarea excelenței și a competitivității în acvacultura algelor marine pentru o Mare Neagră durabilă

Published

on

În perioada 9-10 iulie, a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului EX-AQUA la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) din Constanța.

Acest eveniment a marcat începutul unei initiative de transformare și stimulare a acvaculturii algelor marine în regiunea Mării Negre. EX-AQUA este un proiect de 3 ani, finanțat de Uniunea Europeană, care are
ca scop consolidarea excelenței în acvacultura algelor marine adaptate mediului unic al Mării Negre. Proiectul este structurat în patru piloni cheie:
 crearea excelenței în domeniul științei pentru acvacultura algelor marine;
 consolidarea capacităților în cadrul INCDM pentru a spori impactul acesteia în cercetare, dezvoltare și inovare;
 promovarea unui ecosistem local de inovare pentru adoptarea industrială a noilor soluții tehnologice;
 crearea de sinergii prin stabilirea unui cluster pentru acvacultura marină aplicată.

Consorțiul proiectului este format din următoarele instituții: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, România, în calitate de coordonator de proiect, Universitatea din Gent, Belgia, Institutul
Alfred Wegener, Germania, Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră, Bulgaria, Lomartov, Spania și Institutul Marin și Maritim din Cipru.

În cadrul primei întâlniri, reprezentanții acestor entități au discutat despre ambițiile proiectului și au vizitat laboratoarele de acvacultură ale INCDM. Acest proiect este crucial pentru România și regiunea Mării Negre, datorită potențialului său de a stimula dezvoltarea durabilă și economică.

Acvacultura cu alge marine oferă produse de înaltă calitate, beneficii climatice prin sechestrarea carbonului și noi oportunități de angajare și de afaceri într-o industrie subdezvoltată 1 .

EX-AQUA va integra regiunea sud-estică a UE în harta acvaculturii marine și a algelor, reducând disparitățile regionale și contribuind la obiectivele Economiei Albastre și ale Pactului Verde European. INCDM este principalul
centru de cercetare și dezvoltare de pe coasta românească a Mării Negre implicat în Economia Albastră. Proiectul își propune să consolideze lanțul valoric și să atingă obiectivele de sustenabilitate prin integrarea practicilor și
cunoștințelor de la instituții vestice renumite, în INCDM. Colaborarea cu organizațiile publice și private va spori excelența științifică, va încuraja inovarea și va construi parteneriate strategice.

În plus, proiectul pune accentul pe consolidarea capacităților și pe transferul de cunoștințe pentru a transforma INCDM într-un centru de excelență în acvacultura algelor marine. Prin valorificarea celor mai bune practici
internaționale și a expertizei locale, EX-AQUA își propune să creeze un ecosistem robust care să sprijine creșterea durabilă și reziliența.

Declinarea responsabilității
Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de Vedere și opiniile exprimate sunt doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Cercetare (REA). Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea de acordare a ajutorului nu pot fi trase la răspundere pentru acestea. Contract nr. 101159509.

Despre Horizon Europe
Orizont Europa (Horizon Europe) este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare. Acesta abordează schimbările climatice, contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, sprijinirea și punerea în aplicare a politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. Acesta sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor excelente.

Continue Reading

Cultura/Educatie

UOC, recunoscută în clasamentul QS World University Rankings: Europe 2025

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a obținut premiul „New Entrants Award” în cadrul evenimentului QS Higher Ed Summit: Europe 2024, care s-a desfășurat în perioada 11-12 iulie a.c., la Barcelona, în Spania, cu ocazia intrării în QS World University Rankings: Europe 2025. De menționat este faptul că numai două universități din Europa au primit această distincție.

În cadrul ceremoniei, UOC a fost reprezentată de prof. univ. dr. Liliana-Ana Tuță, prorector Relații internaționale, studenți străini și rezidenți, care a primit cu onoare recunoașterea internațională.

„A fi recunoscut în acest reputat clasament internațional este o dovadă a muncii susținute, în echipă, a dăruirii și a excelenței pe care instituția noastră și-o dorește în activitatea cotidiană. Această distincție nu este doar o reflectare a realizărilor universității noastre, ci și a eforturilor colective ale tuturor cadrelor didactice și auxiliare, cercetătorilor și, nu în ultimul rând, studenților noștri. Este angajamentul lor neclintit față de excelența academică, inovația în cercetare și implicarea în viața comunității, deziderate care ne-au condus în acest punct. UOC își exprimă recunoștința și față de partenerii și colaboratorii săi naționali și internaționali, al căror sprijin a fost esențial pentru atingerea acestui succes. Universitatea se angajează să continue drumul anevoios pe calea excelenței și să contribuie la dezvoltarea educației globale prin inițiative și proiecte inovatoare”, a menționat prof. univ. dr. Liliana-Ana Tuță.

Evenimentul de la Barcelona a reunit reprezentanți ai instituțiilor academice de top din întreaga lume, oferind o platformă valoroasă pentru schimburile de idei și dezvoltarea parteneriatelor internaționale.

În clasamentul QS World University Rankings: Europe 2025, Universitatea Ovidius din Constanța a fost inclusă alături de alte 16 universități din România. Printre criteriile luate în considerare sunt: reputația academică, citări pe lucrările publicate sau rețele internaționale de cercetare.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Au început înscrierile online la Universitatea Maritimă din Constanța

Published

on

La Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) au început deja înscrierile 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄 (https://cmu-edu.eu/admitere/) la sesiunea de admitere pentru studii universitare de licență, concurs pe bază de dosar!
UMC asigură consiliere privind Admiterea 2024, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟏𝟏 – 𝟏𝟖 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐬𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐝𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐚𝐫 𝟗.𝟎𝟎 – 𝟏𝟒.𝟎𝟎, atât la sediul central din Constanţa, str. Mircea cel Bătrân 104, cât şi la următoarele numere de telefon: 0756 134 672 sau 0755 063 338.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222