Connect with us

Actualitate

Vinerea Mare – semnificaţie şi tradiţii

Published

on

Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor, este ultima zi de vineri din Postul Mare. Este numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numeşte Vinerea Paştilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paştelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulţi români au obiceiul de a posti post negru.

După credinţa creştină, în această zi a murit Isus răstignit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Unii creştini ţin în această zi un post sever, numit şi post negru. Slujbele din această zi cuprind: Denia, în timpul căreia se citesc „cele douăsprezece Evanghelii“ care vorbesc despre Pătimirile Domnului, Vecernia, în timpul căreia se face şi „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului.

În mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care-l inchipuie mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli şi Maica Domnului) pe sub care toată lumea trece, până în după-amiaza zilei de sâmbătă. În zorii zilei de Înviere este dus din nou în Sfântul altar şi este aşezat pe sfânta masă, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului.

Se spune că, pe cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu o să-i doară capul, mijlocul şi şalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În popor se spune că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar dacă nu, va fi roditor. Unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în acestă zi vor fi sănătoşi tot anul. Femeile nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri şi afumă casa cu tămâie, , în zorii zilei, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi. Copiii aduna flori de pe câmp şi le duc la biserică.

 

Actualitate

A fost reglementat rolul constituțional al prefectului

Published

on

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților. În ședința de Guvern din 27 ianuarie, a fost aprobată, în acest sens, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică. Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort.

”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus ministrul Cseke Attila.

Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional. Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii.

În același timp, conform legislației în vigoare, pot fi numite în aceste funcții de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, pentru a asigura profesionalismul celor care exercită acest rol. Conform Ordonanței adoptate, a fost instituită o derogare de la această regulă, în sensul în care poate fi numită în aceste funcții o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca, în termen de cel mult 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție, să absolve un astfel de program, sub sancțiunea eliberării din funcție.

,,Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.” transmit reprezentanții MLPDA.

Continue Reading

Actualitate

Începe stagiunea Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski”

Published

on

Deschiderea stagiunii 2021 va avea loc vineri, 29 ianuarie, la ora 19:00, cu spectacolul ,,Bijuterii muzicale instrumentale” în interpretarea artiștilor Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski”. Regalul muzical va continua duminică, 31 ianuarie, de la ora 19:00, cu opera ,,Elixirul dragostei”.

Biletele se pot achiziționa de la agenția de bilete aflată în incinta instituției (intrarea dinspre parc), sau online de pe www.tnobconstanta.ro/bilete. Prezența publicului în sală se va face în funcție de ordinea vânzării locurilor.

Programul agenției de bilete este următorul:

 • luni – închis;
 • marţi – vineri, între orele 11:00-17:00;
 • sîmbătă – duminică, între orele 17:45 – 18:45 (închis în zilele fără spectacol).

Chiar dacă forma în care se vor prezenta spectacolele va fi diferită de cea pe care o cunoașteți, acest lucru nu va împiedica ca actul artistic să se desfășoare conform cerințelor:

 • spectacolele se vor derula fără pauză și vor dura de la 1 oră și 30 minute până la maxim 2 ore;
 • regiile vor fi adaptate noilor condiții de distanțare și de siguranță.

În actuala situaţie, spectatorii sunt obligaţi să respecte regulamentul de funcţionare al instituţiei:

 1. Accesul în instituție se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m. De asemenea, vizitatorii vor respecta distanța regulamentară de 1,5 m între persoane la intrarea/ieşirea din locaţie/casa de bilete.
 2. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi temperatură mai mare de 37,3°C. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în spaţiul destinat.
 3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata spectacolului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul.
 4. Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrare.
 5. Publicul este încurajat să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectat avizat pe bază de alcool care este pus la dispoziţie.
 6. Este interzisă transmiterea pliantelor, broşurilor şi altor materiale informative în format fizic către alte persoane.
 7. Intrarea şi ieşirea din locaţie se vor efectua prin locurile indicate, gradual, rând cu rând, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie.
 8. Se interzice spectatorilor consumul de alimente şi băuturi în incinta instituţiei, cu excepţia lichidelor ambalate individual.
 9. Vizionarea spectacolelor este permisă numai cu păstrarea locului individual în sală şi a purtării măştii de protecţie.
 10. Așezarea publicului în sală se va face conform regulilor de distanțare așa încât capacitatea sălii nu va fi mai mare de 150 de locuri.
 11. Accesul la spectacolele instituției se face cu 30 de minute înainte de începerea spectacolului și până la ora specificată pe bilet.

 

Continue Reading

Actualitate

Nava Vasaland va face trei escale, săptămânal, în Portul Constanța

Published

on

Joi, 4 februarie 2021, sosește în portul Constanța nava Vasaland, navă care deservește linia maritimă RO-RO pe ruta Karasu (Turcia) – Constanța. Săptămânal, Vasaland va face 3 escale la Constanța, din două în două zile.

Portul Karasu este cel mai mare port RO-RO din Marea Neagră, principal centru al Turciei privind transporturile spre Europa Centrală.

Acest serviciu maritim, numit Sea Lines, scurtează timpul de tranzit pentru mărfurile care circulă pe șosele între Turcia şi Europa Centrală şi de Est, şi oferă o alternativă mai sigură şi mai ieftină de transport, pentru toţi şoferii care călătoresc între România şi Turcia.

Continue Reading

Actualitate

DGASPC Constanţa caută asistenţi maternali

Published

on

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, implementează proiectul ,,TEAM-UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Pentru realizarea obiectivelor asumate, DGASPC dezvoltă rețeaua de asistenți maternali, la nivelul județului Constanța. Condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii de asistent maternal profesionist, prevăzute de legislaţia actuală, sunt:

 • solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de asistenţi personali şi asistenţi maternali profesionişti;
 • solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de pensionari şi calitatea de asistenţi maternali profesionişti;
 • solicitanţii trebuie să aibă drept de folosinţă asupra locuinţei (demonstrat cu acte) şi să asigure o cameră separată, amenajată special pentru copiii ce urmează a fi primiţi în plasament ;
 • solicitantul trebuie să primească aviz favorabil exercitării profesiei de asistent maternal profesionist, în urma evaluării psihologice efectuată de psihologul Biroului Alternative de Tip Familial din cadrul DGASPC (vor fi supuşi evaluării psihologice toţi membrii familiei cu care locuiesc persoanele care doresc să devină asistenţi maternali);
 • solicitanţii să aibă o stare de sănătate bună, atestată prin certificat medical eliberat de policlinica teritorială.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Serviciul Management de Caz pentru Copil – Biroul Alternative de Tip Familial, din Constanța, str. Ciprian Porumbescu nr. 2, de luni până joi între orele 8:00 -16:30 și vineri în intervalul orar 8:00 – 14:00, sau la numărul de telefon 0241.488.648.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta