Connect with us

Cultura/Educatie

“Vibraţii în 3D”, la Constanţa

Published

on

Până pe 30 septembrie, iubitorii de frumos pot vizita Muzeul de Artă din Constanţa, ce găzduieşte expoziţia lui Marian Sava, un sculptor originar din Galaţi, dar care, de 33 de ani, locuieşte în Bruxelles.

“Este o expoziţie cu lucrări din marmură, într-un finisaj perfect cu o tematică circumscrisă gândirii acestui artist”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

“Eu lucrez în marmură alba şi neagră. Am şi câteva exemplare în bronz, în lemn, în pământ, în ipsos, dar pentru această expoziţie prezint sculpturi din marmură neagră belgiană care este unică în lume şi marmură albă, din multe regiuni ale planetei – Italia, Grecia, Portugalia, Franţa”, a declarat sculptorul Marian Sava.

Iar tema acestei expoziţii, o spune chiar Marian Sava este viaţa şi tot ce înseamnă ea, motiv pentru care a ales să o numească “Vibraţii în 3D”.

“Tema a tot ceea ce lucrez eu este viaţa, viaţa pe care o întâlnim de zi cu zi, în toate aspectele ei care trec prin filtrul imaginaţiei mele şi se dezvoltă în ceea ce poate observa fiecare după nivelul, cultura, educaţia pe care a acumulat-o în ani, în timp”, a mai spus sculptorul.

Una dintre lucrările sale de suflet este “Unitate”.  Deşi la Constanţa a adus doar placheta, sculptura reală are o înălţime de doi metri şi este realizată din marmură alba de Carrara cu un soclu de mic granit belgian. Emoţia îi cuprinde privirea când vorbeşte desprea această opera, mai ales că ne aflăm în Anul Centenarului, un eveniment foarte important pentru artist. Din acest motiv, speră ca lucrarea să fie expusă şi în Alba Iulia, oraşul Marii Uniri.

“Am gândit să creez ADN-ul naţiunii noastre România, care s-a format la 1918. În loc să fie un dublu ADN, cu cele două cordoane, un lanţ ADN, am adăugat încă două, datorită unităţii celor patru teritorii – Moldova, Valahia, Dobrogea, plus Transilvania”, a spus Marian Sava.  

 

Expozitia, care a avut loc şi la Institutul Cultural Român din Bucureşti, va fi deschisă la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi în perioada 3-21 octombrie.

 

 

 

Actualitate

Expoziţie de carte la Curtea Brâncovenească

Published

on

Şcoala şi Grădiniţa ,,Sfinţii Martiri Brâncoveni” au marcat Ziua Culturii Naționale prin organizarea unei expoziţii care a rămas deschisă în cadrul complexului turistic şi alimentar Curtea Brâncovenească, din str. Vasile Lupu, nr.43-45. Standul de carte cuprinde numeroase volume despre educaţie, istorie, credință, tradiții, precum şi despre valorile înaintaşilor nostri.

,,Manifestarea este realizată și cu speranța că jertfa înaintașilor va rodi în sufletele noastre și ale copiilor noștri căci din stejar stejar răsare, și așa cum spunea Părintele Justin Pârvu, Jertfa naște viață!”, se precizează într-un comunicat de presă.

Toţi cei care vor vizita expoziţia primesc cadou cartea care le place.

Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate pe www.scoalabrancoveneasca.ro sau www.curteabrancoveneasca.ro, şi pe paginile de facebook sau instagram.

 

Continue Reading

Actualitate

“QuaranTeens”, un proiect ambițios dedicat elevilor constănțeni

Published

on

Într-o lume cu restricţii, creativitatea nu rămâne limitată! Ambasadorii Festivalului “Super” vin cu o idee pentru liceenii constănțeni pasionați de artă. “Super”, cel mai mare festival din România dedicat filmelor şi artei făcute de adolescenţi, a ajuns la cea de a IX-a ediție şi a recrutat ambasadori în toată ţara.

La nivelul judeţului Constanța, o elevă de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și o elevă de la Liceul de Marină  şi-au propus să readucă spiritual creativ printre tineri prin revista colectivă de artă “QuaranTeens”.

Proiectul “QuaranTeens” se va desfăşura exclusiv online şi are ca scop afirmarea ideilor, gândurilor şi viziunilor tinerilor creatori, chiar şi în această perioadă dificilă.

“Suntem conștienți că distanţarea socială a fost o provocare pentru toată lumea, în special pentru tineri. Vrem să ajutăm adolescenții din orașul nostru să se exprime în ce mod artistic îi face să se simtă mai conectați cu ei înșiși şi apoi cu ceilalţi. La final, suntem siguri că o să se bucure pe deplin de rezultatul creativităţii lor.”, declară una dintre inițiatoarele proiectului

Posibilitățile de participare sunt cât mai vaste, fiind acceptat orice tip de artă vizuală, literară sau material care putea fi expus în care să fie prezentată propria viziune asupra vieții înainte și după apariția pandemiei.

Elevii care doresc să ia parte la acest proiect pot trimite un e-mail cu lucrarea lor la adresa e-mail: quaranteensconstanta@gmail.com, împreună cu datele personale și un număr de contact.

Înscrierile se desfăşoară până la data de 15 februarie, dată după care participanții selectați vor fi contactați pentru un mic interviu prin care echipa proiectului îi va putea cunoaște mai bine.

Continue Reading

Actualitate

ANOSR doreşte un buget mai mare pentru învăţământul superior

Published

on

În contextul pregătirilor pentru legea bugetului de stat, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) are mai multe solicitări legate de finanţarea învăţământului superior. Acestea sunt justificate, în opinia ANOSR, de date statistice alarmante:

 • România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte procentul din produsul intern brut alocat educaţiei;
 • România se află pe penultimul loc, în faţa Greciei, la cheltuielile per student în standardul puterii de cumpărare.
 • capacitatea de cazare în cămine a scăzut în ultimii 15 ani cu 13%;
 • cheltuielile directe, subvenţionate de stat, cu activităţile de consiliere şi orientare în carieră sunt mai puţin de 26 de lei/an/student;
 • România, alături de Bulgaria, este un inovator modest, cu o performanţă în inovare sub 50% din scorul mediu al UE, şi se află pe ultimul loc la nivelul ţărilor UE;
 • România ocupă locul 46, la nivel mondial, în cadrul Indicatorului Global de Inovare, cu doar 35,95 de puncte din 100.

Având în vedere toate aceste date, ANOSR are câteva propuneri ce privesc legea bugetului de stat pentru anul 2021:

 • creşterea cuantumului burselor studenţeşti, fără modificarea numărului actual de bursieri;
 • creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale studenţilor;
 • stabilirea unei subvenţii distincte pentru finanţarea activităţilor Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC);
 • asigurarea gratuităţii la serviciile Bibliotecilor Centrale Universitare, prin subvenţionarea abonamentului;
 • creşterea substanţială a fondului de investiţii alocat Ministerului Educaţiei, pentru îmbunătăţirea logisticii în universităţi;

Solicitările ANOSR implică o creştere a bugetului pentru învăţământul superior cu 5.687.470.734 lei, bugetul total vizat atinge 1,006% din PIB.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta