Connect with us

Actualitate

Vești importante din județul Constanța

Published

on

Prima pădure urbană din oraș și din țară prinde contur prin proiectul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”

Terenul viran dintre blocurile în zona Inel II – Marvimex se va transforma într-un parc, printr-un proiect de anvergură.
În acest week-end, primarul Vergil Chițac, prefectul Silviu Coșa, viceprimarul Ionuț Rusu, senatorul Septimiu Bourceanu și deputatul Marian Crușoveanu, împreuna cu foarte mulți voluntari Act for tomorrow au participat la acțiunea de plantat copaci.
,,Am făcut loc naturii în mijlocul blocurilor și am arătat astfel că un oraș înseamnă mai mult decât betoane și dezvoltare imobiliară, ci și regenerare urbană, biodiversitate și aer curat, spații verzi în care populația să se bucure de o relație de prietenie cu mediul în care trăiesc.
Primăria Constanța, care a făcut eforturi ca acest proiect să prindă viață, ca parte a programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.
,,Se ia un teren viran, la care adăugăm câteva mii de arbuști, două-trei utilaje și zeci de voluntari harnici. Apoi, se amestecă totul cu interes și responsabilitate, cu mult suflet, după care se scurge bine de nepăsare și se udă la rădăcină.
Rezultatul va fi o pădure urbană, chiar în mijlocul Constanței. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest început! Sunt semne ca rețeta este una de succes,” a declarat prefectul Silviu Iulian Coșa.

După lucrările de reabilitare, strada Mihai Eminescu și-a schimbat radical aspectul

Primăria Municipiului Constanța a finalizat lucrările de reabilitare pe strada Mihai Eminescu, tronsonul cuprins între strada Smârdan și strada Decebal. Stradă a fost transformată într-un loc de promenadă.
Trotuarele au fost decapate și stabilizate cu piatră, apoi reconstruite cu dale moderne. S-au amenajat casete noi pentru spații verzi, au fost plantați copaci, carosabilul a fost decopertat și ulterior recondiționat cu un nou strat de uzură.
Lucrările au fost executate de angajații Confort Urban care au și plantat aproape 20 de tei în casetele construite pentru spații verzi.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe” 2023

Vineri, 31 martie 2023, la Palatul Copiilor, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, departamentul proiecte europene, a organizat etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe” 2023, în cadrul căruia 12 instituții de învățământ au prezentat 20 de produse realizate în cadrul proiectelor finanțate prin programe europene: Erasmus+ SCH și VET, eTwinning, Acreditare Erasmus, EPAS.
Produsele realizate, concepute și create prin contribuția elevilor și profesorilor din fiecare școală parteneră în proiect, au fost extrem de diverse și s-au remarcat prin creativitate, transferabilitate, caracter practic și au valorizat competențele dobândite de elevi. Aceste produse reprezintă resurse educaționale ale căror beneficii sunt nelimitate, atât pentru profesori, cât și pentru elevi.
Premiul I s-a acordat Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia pentru culegerea de aplicații educative online Scratch și Liceului Teoretic Ovidius Constanța pentru platforma de e-learning Make Sense – Social Entrepreneurship for School Education. Toate rezultatele au fost afișate pe forumul IȘJ, la secțiunea dedicată concursului. Etapa națională va avea loc la Bistrița, în perioada 25-29 aprilie 2023. Concursul s-a desfășurat conform Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare la care participă elevi români, în anul școlar 2022-2023.
„Concursul Național Made for Europe urmărește valorizarea şi promovarea experiențelor pozitive în derularea proiectelor finanțate prin programele europene din domeniul educației, stimulând creativitatea, inovația și spiritul antreprenorial. Promovarea și valorificarea acestor produse educaționale stimulează creativitatea și inovația și contribuie la îmbogățirea și diversificarea materialelor suport pentru activitățile de învățare. A fost poate cel mai greu de jurizat concurs, deoarece produsele rezultate sunt din ce în ce mai valoroase, asigură transferabilitatea, iar elevii noștri au avut un discurs foarte argumentat. Felicitări elevilor, profesorilor coordonatori și echipelor din școlile care implementează proiecte europene și succes echipelor calificate la națională!”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

Senatorul Nicoleta Pauliuc este noul președinte al Organizației Femeilor Liberale iar Mariana Mitra-Niță de la organizația Constanța a fost aleasă în funcția de prim-vicepreședinte

Membrele PNL din întreaga țară s-au reunit vineri, la Palatul Parlamentului, în cadrul Congresului Extraordinar al Organizației Femeilor Liberale (OFL) pentru a-și desemna noua conducere. În urma votului delegatelor prezente, doamna senator Nicoleta Pauliuc a fost aleasă președinte al Organizației Femeilor Liberale.
Constanța va fi reprezentată, la nivel național, de doamna Mariana Mitra-Niță, care a fost aleasă în funcția de prim-vicepreședinte:
,,Sunt onorată să fac parte din echipa doamnei Nicoleta Pauliuc! Am convingerea că împreună vom reuși realizarea unor proiecte utile și necesare pentru societatea contemporană! De asemenea, cred în forța și determinarea femeilor din politica românească!
Mulțumesc pentru încredere și susținere conducerii PNL Constanța, precum și întregii echipe OFL Constanța!”, a declarat noul prim-vicepreședinte al Organizației Femeilor Liberale.
,,Împreună cu colegele mele din toată țara, am votat o nouă conducere a Organizației Femeilor Liberale. Doamna senator Nicoleta Pauliuc este noua președintă a Organizației Femeilor Liberale și cred că viziunea ei aduce un suflu nou în parcursul familiei femeilor liberale. Felicitări, colegei noastre de la Constanța, Mariana Mitra-Niță, care ne va reprezenta în calitate de prim-vicepreședinte al OFL precum și tuturor colegelor și prietenelor din OFL Județul Constanța,” a declarat dr. Adriana Câmpeanu, președinte OFL Filiala Constanța.
,,Un eveniment deosebit, organizat de femeile liberale, prin care acestea au ales noua conducere, în frunte cu doamna senator Nicoleta Pauliuc. Felicitări și cât mai multe succese în elaborarea de politici publice, pentru PNL și în interesul României!
Am încredere că noua echipă aleasă a OFL va continua să fie o voce puternică în plan public și va contribui cu proiecte prin care să întărim rândurile PNL. În rândurile Organizației de Femei, apreciez faptul că există competență, profesionalism, determinare, curaj, motivare, calități necesare în viața politică din România.
Din noua echipă aleasă la nivel național a Organizației de Femei, filiala PNL Constanța va fi reprezentată de cadrul universitar, Mariana Mitra-Niță, ce are funcția de prim-vicepreședinte.
Adevăratele proiecte pentru România vin din suflet. Succes, stimate doamne și domnișoare, în misiunea pe care o aveți pentru PNL, dar mai ales pentru România!”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Filiala Constanța.

Prefectura Constanța a marcat Ziua Instituției Prefectului, sărbătorită în fiecare an, la data de 2 aprilie 

Mesajul domnului Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, cu ocazia Zilei Instituției Prefectului: ,,Instituția Prefectului stă în fața dumneavoastră și este formată nu doar din prefect, subprefecți, funcționari publici. Îi avem alături pe colegii de la Serviciile de Pașapoarte, de Permise și Înmatriculări, colegii din toate departamentele care fac posibilă o activitate transparentă și eficientă, în slujba cetățeanului. Suntem împreună pentru Constanța și constănțeni.
Astăzi este ziua instituției, motiv pentru care le urăm multă sănătate și succes celor care sunt sau au fost alături de noi.”

Mai multe categorii de cetățeni din municipiul Medgidia sunt premiați de administrația locală

Primăria Municipiului Medgidia continuă tradiția demarată încă din anul 2017 și premiază cetățenii majori, tinerii proaspăt căsătoriți și cuplurile care aniversează nunta de argint și nunta de aur în primele luni ale anului 2023.
Astfel, în perioada 05 – 07 aprilie 2023, beneficiarii vor fi răsplătiți cu diplome, aranjamente de flori și sumele aferente fiecărui premiu în parte.
Menționăm că beneficiarii premiilor ,, Nunta de aur” vor primi și de această dată, la domiciliu, premiile aferente.
Modificarea Statutului Municipiului Medgidia, în luna martie a anului 2017, prin hotărâre de Consiliu Local, a permis premierea până în acest moment a unui număr de:
– 1399 cetățeni majori;
– 927 cupluri tineri căsătoriți;
– 499 cupluri nuntă de argint;
– 409 cupluri nuntă de aur.
Premiile oferite celor înscriși până la data de 31 martie 2023 sunt în valoare de 500 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei.

Locuitorii orașului Ovidiu vor avea la dispoziție un catamaran cu care vor putea face plimbări gratuit pe Lacul Siutghiol 

Locuitorii orașului Ovidiu, dar și turiștii, vor avea posibilitatea, începând din această vară să se plimbe gratuit, pe Lacul Siutghiol cu un catamaran care urmează să intre curând în dotarea Primăriei.
Autoritățile locale din Ovidiu au obținut finanțare pentru diversificarea activităților de agrement pe lacul Siutghiol prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, Măsura 2.1” Promovarea și valorificarea produselor și a activităților specific zonei”. La acest moment Primăria este pe final cu procedura de achiziție.
„Cumpărăm un catamaran pe care să îl folosim pentru turiști și gratuit pentru locuitorii orașului Ovidiu pentru plimbări pe Lacul Siutghiol. Va fi un catamaran de 12-15 locuri. Va fi dotat cu un sistem de căști handsfree cu ajutorul cărora în mai multe limbi se va vorbi despre ceea ce înseamnă insula, poetul Ovidiu, castrul roman. Suntem în procedură de achiziție și cel mult, la mijlocul verii ar trebui să avem catamaranul”, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

Actualitate

Ambasada SUA- Cooperare CCIR pentru consolidarea legăturilor comerciale bilaterale

Published

on

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut, în data de 15 iulie a.c., o întrevedere oficială cu consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, dl. Jessup Taylor, în scopul informării reciproce asupra proiectelor economice comune dintre cele două state.

„CCIR are o relație specială cu Ambasada SUA în România, dovadă stând atât acțiunile comune pe care le întreprindem de mai mulți ani, și aici mă refer la seminariile organizate în cooperare cu Biroul FBI și Camerele de Comerț județene pe teme precum anticorupție și securitate cibernetică, dar și la promovarea diferitelor programe ale SUA  pentru stimularea comerțului bilateral și a investițiilor, în rândul mediului de afaceri din România. România și SUA sunt implicate în proiecte de anvergură, cum este cel din domeniul energiei nucleare, deosebit de important pentru creșterea securității energetice a României și a întregii regiuni. Nu în ultimul rând, mai ales având în vedere situația geopolitică actuală, parteneriatul strategic a reușit să confere o altă dimensiune dezvoltării relațiilor comerciale bilaterale, oferind un grad înalt de siguranță atât pentru antreprenorii români, cât și pentru cei americani”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

La rândul său, dl. Jessup Taylor, a apreciat în mod deosebit cooperarea dintre cele două organizații. A felicitat CCIR pentru celebrarea a 160 de ani de la înființarea primelor camere de comerț din România, perioadă ce coincide cu apariția altor instituții importante pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Totodată, consilierul economic al Ambasadei SUA în România a apreciat potențialul colaborării cu CCIR.

Continue Reading

Actualitate

O nouă zi de foc la Constanța!

Published

on

Avertizarea COD ROȘU DE CANICULĂ emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă astăzi și mâine. Valul de căldură continuă să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, valori specifice nopților tropicale.
În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.
Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Acțiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție în această perioadă cu temperaturi ridicate care favorizează înmultirea insectelor.  Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului și în stațiunea Mamaia substanțe care au rolul de de a distruge insectele generatoare de disconfort. Tratamentele împotriva țânțarilor, căpușelor, gândacilor sau păienjenilor se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.
Substanţa folosită, Perme Plus, este avizată de Ministerul Sănătăţii și are o acțiune insecticidă rapidă. Substanța este recomandată atât pentru controlul insectelor zburătoare, cât și târâtoare.
De asemenea, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.
Facem apel către constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi.
Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Continue Reading

Actualitate

În ce zonă se află bena pentru colectarea deșeurilor voluminoase

Published

on

Săptămâna aceasta, containerul pentru depozitarea deșeurilor de dimensiuni mari este amplasat pe strada Panait Cerna, colț cu strada Chiliei.
Ce puteți depozita în bena de culoare verde: mobilier vechi deteriorat, canapele, rafturi, dulapuri, saltele, uși, obiecte de uz sanitar, mochete, calorifere, etc.
Ce NU puteți depozita în aceste containere: deșeuri menajere, deșeuri rezultate din construcții sau demolări, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă).
Graficul de colectare a deșeurilor voluminoase poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, la secțiunea „Mediu”.
În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A, telefon: 0723 372 163.
Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222