Connect with us

Actualitate

“Vânt din pupa”, Bricului Mircea! Este al doilea voiaj pe care Bricul Mircea îl face într-un singur an

Published

on

Premieră în portul Constanţa. Bricul Mircea, ambasadorul onorific al Forțelor Navale Române pe mările și oceanele lumii a plecat în cel de-al doilea voiaj de instrucţie. După participarea la exercițiul naval demonstrativ, dedicat Zilei Marinei Române, velierul a plecat în voiajul de instrucţie, având la bord 182 de membri. Dintre aceştia, 38 sunt studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, iar 43 sunt cadeţi.

“Este o premieră pentru nava şcoală Mircea, având două marşuri de instrucţie în acelaşi an. Primul marş a fost în luna mai-iunie, cel de-al doilea acum şi ne vom întoarce pe 20 septembrie, deci 31 de zile în porturi din Marea Adriatică; Albania, Croaţia şi partea de sud a Greciei.”, declară comandorul MIRCEA TÂRHOACĂ, comandantul Bricul Mircea

Pentru cei mai mulţi dintre elevii şi studenţii militari, voiajul este primul din viaţa lor, aşa că despărţirea de cei dragi a fost de-a dreptul emoţionantă.

“Cu siguranţă va fi o experienţă frumoasă, cu atât mai mult cu cât ne-am obişnuit în aceste trei săptămâni, am acumulat informaţii necesare pentru a putea fi puternică în acest voiaj.”, declară o cadetă

“Într-adevăr, emoţiile există. Este puţin dureros când ne uităm în urmă şi părinţii rămân în dană, iar noi urmează să plecăm, dar vom trece peste. Nu va fi deloc uşor, însă vom avea ocazia să punem în practică tot ceea ce am învăţat în decursul celor doi ani de academie.”, spune un alt cadet

Emoţii au avut şi părinţii, rudele, dar mai ales iubitele care nu i-au scăpat din ochi o secundă pe tinerii marinari.

“Despărţirea a fost grea, dar vine înapoi într-o lună. Ne-am spus să avem grijă unul de celălalt.”, spune iubita unui cadet

 “Sunt destul de grele aceste despărţiri, e destul de greu şi pe mare. Iubitul meu s-a mai obişnuit, dar prima dată a fost mai greu.”, spune o altă tânără

Alături de viitori marinari români se vor afla şi 13 instructori germani, dar și 12 cadeți din Bulgaria, China, Marea Britanie, Polonia, Turcia și Ucraina.

“Pentru mine va fi o experienţă inedită, mai ales că vom întâlni oameni din atât de multe ţări, dar şi din culturi diferite, oameni diferiţi. Nu cred că va fi o experienţă dificilă, pentru că vom avea atât de mulţi oameni, colegi, care ne vor fi de mare ajutor la bord, îndeosebi românii.”, declară un tânăr din Marea Britanie

După o săptămână de navigat pe apele a şase mări şi două strâmtori intercontinentale, Bricul Mircea va acosta în Portul Dures din Albania. În cele 21 de zile de marș și 10 zile de staționare, nava şcoală a Marinei Române va mai face escale și în porturile Split din Croația și Souda din Grecia. Bricul „Mircea” se va întoarce acasă pe  20 septembrie, după o lună de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini.

Actualitate

Moş Nicolae şi Moş Crăciun şi-au anunţat vizita la Cumpăna

Published

on

Moşii, Nicolae şi Crăciun, și-au umplut desăgile cu daruri și sunt pregătiți să ajungă în comuna Cumpăna, la toți cei 1769 de copii, școlari și preșcolari, dar şi la cei 35 de micuţi din creşa „Raza de Soare”.

 

,,Cei mai îndrăgiți bătrânei cu barba albă țin la respectarea tradiției și, deși pandemia i-a pus și pe ei în dificultate, au găsit sprijin, ca în fiecare an, la reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Cumpăna, ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, dar și ai asociației Cumpăna Tinerilor, care îi vor ajuta să împartă cadourile tuturor copiilor. Cadourile vor ajunge la voi începând cu luna decembrie, luna darurilor și bucuriei.”, promite Mariana Gâju, primarul comunei.

 

Moș Nicolae și Moș Crăciun, vor fi întâmpinaţi cu luminițe de sărbători, ce vor îmbrăca festiv comuna.

Continue Reading

Actualitate

Asociația Constanța Restart demarează o campanie pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Published

on

Ajutor pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Asociația Constanța Restart demarează zilele acestea o campanie de strângere de fonduri pentru achiziția materialelor de protecție necesare personalului medical de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

„Situația extremă de pe câmpul de luptă cu virusul ucigaș ne-a determinat să ne implicăm! Hai alături de #ConstantaRestart în campania de strângere de fonduri pentru achizitia de materiale de protecție (ochelari, masti FFP2, masti medicale, etc.) necesare personalului medical din Spitalul de boli infectioase Constanța. Campania se va desfasura timp de 3 zile si se va derula prin intermediul Asociatiei Constanta Restart. Personal voi comanda, plati, receptiona si preda aceste materiale catre Spital. Puteti face o donatie in contul Asociatiei Constanta Restart – CIF 39954970, IBAN: RO66BRDE140SV71978321400 deschis la BRD Constanta sau direct de pe site (cu cardul): https://constantarestart.ro/implica-te-si-tu// – veti mentiona “donatie covid”. Dacă ai fost pacient in Spitalul de boli infectioase ori dacă ai vazut lupta care se da, permenent, in Spital – te rog sa ne ajuti sa ajutam cadrele medicale. Dacă nu ai fost, sprijină efortul nostru de a proteja cadrele medicale. Iti multumim in numele lor”, menționează Cătălin Filișan, directorul Asociației Constanța Restart.

Fiecare constanțean, și nu numai, este invitat să doneze o sumă de bani, pentru a ajuta medicii constănțeni.

Continue Reading

Actualitate

15 decembrie – start în programul Rabla pentru Electrocasnice!

Published

on

Programul are un buget de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

,,Există o mare așteptare pentru acest program. De aceea, investim un buget dublu față de anul 2018. Toți ne ajutăm acasă de astfel de echipamente și ne bucurăm ori de câte ori ne mai cumpărăm ceva nou și modern, fie că este vorba despre un frigider în bucătărie sau un smart tv în sufragerie. Din 15 decembrie, orice român își va putea înlocui un aparat electric sau electrocasnic vechi cu unul nou.”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin AFM, patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.
Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente finanțate este:

  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase;
  • 300 de lei pentru tablete și mașini de spălat rufe;
  • 200 de lei pentru aspiratoare.

Pentru a obţine unul sau mai multe vouchere (pentru produse diferite), trebuie să vă înscrieţi online pe site-ul www.afm.ro, unde veţi completa datele personale și veţi bifa echipamentul/echipamentele pentru care doriţi finanțare. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucherul unic, pentru fiecare produs, cu o valabilitate de 15 zile.

Echipamentul vechi, care va fi predat comerciantului, trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

În următoarea săptămână se va desfășura procesul de validare al comercianților înscrişi în program, iar lista cu aceştia va fi publicată pe site-ul AFM.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta