Connect with us

Actualitate

“Vânt din pupa”, Bricului Mircea! Este al doilea voiaj pe care Bricul Mircea îl face într-un singur an

Published

on

Premieră în portul Constanţa. Bricul Mircea, ambasadorul onorific al Forțelor Navale Române pe mările și oceanele lumii a plecat în cel de-al doilea voiaj de instrucţie. După participarea la exercițiul naval demonstrativ, dedicat Zilei Marinei Române, velierul a plecat în voiajul de instrucţie, având la bord 182 de membri. Dintre aceştia, 38 sunt studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, iar 43 sunt cadeţi.

“Este o premieră pentru nava şcoală Mircea, având două marşuri de instrucţie în acelaşi an. Primul marş a fost în luna mai-iunie, cel de-al doilea acum şi ne vom întoarce pe 20 septembrie, deci 31 de zile în porturi din Marea Adriatică; Albania, Croaţia şi partea de sud a Greciei.”, declară comandorul MIRCEA TÂRHOACĂ, comandantul Bricul Mircea

Pentru cei mai mulţi dintre elevii şi studenţii militari, voiajul este primul din viaţa lor, aşa că despărţirea de cei dragi a fost de-a dreptul emoţionantă.

“Cu siguranţă va fi o experienţă frumoasă, cu atât mai mult cu cât ne-am obişnuit în aceste trei săptămâni, am acumulat informaţii necesare pentru a putea fi puternică în acest voiaj.”, declară o cadetă

“Într-adevăr, emoţiile există. Este puţin dureros când ne uităm în urmă şi părinţii rămân în dană, iar noi urmează să plecăm, dar vom trece peste. Nu va fi deloc uşor, însă vom avea ocazia să punem în practică tot ceea ce am învăţat în decursul celor doi ani de academie.”, spune un alt cadet

Emoţii au avut şi părinţii, rudele, dar mai ales iubitele care nu i-au scăpat din ochi o secundă pe tinerii marinari.

“Despărţirea a fost grea, dar vine înapoi într-o lună. Ne-am spus să avem grijă unul de celălalt.”, spune iubita unui cadet

 “Sunt destul de grele aceste despărţiri, e destul de greu şi pe mare. Iubitul meu s-a mai obişnuit, dar prima dată a fost mai greu.”, spune o altă tânără

Alături de viitori marinari români se vor afla şi 13 instructori germani, dar și 12 cadeți din Bulgaria, China, Marea Britanie, Polonia, Turcia și Ucraina.

“Pentru mine va fi o experienţă inedită, mai ales că vom întâlni oameni din atât de multe ţări, dar şi din culturi diferite, oameni diferiţi. Nu cred că va fi o experienţă dificilă, pentru că vom avea atât de mulţi oameni, colegi, care ne vor fi de mare ajutor la bord, îndeosebi românii.”, declară un tânăr din Marea Britanie

După o săptămână de navigat pe apele a şase mări şi două strâmtori intercontinentale, Bricul Mircea va acosta în Portul Dures din Albania. În cele 21 de zile de marș și 10 zile de staționare, nava şcoală a Marinei Române va mai face escale și în porturile Split din Croația și Souda din Grecia. Bricul „Mircea” se va întoarce acasă pe  20 septembrie, după o lună de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini.

Actualitate

Vești bune pentru HORECA

Published

on

Ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța  de vineri a adus o serie de noutăți în ceea ce privește județul și municipiul reședință de județ. În urma votului 64 localități au fost încadrate în limita de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, iar 5 în limita de incidență mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. De asemenea, localitatea Dumbrăveni a fost încadrată în limita de incidență mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Vestea bună în ceea ce privește sectorul Horeca din partea Prefecturii Constanța face referire la capacitatea  de funcționare de 50% a restaurantelor, la interior, ca urmare a constatării scăderii a incidenței în municipiul Constanța. Astfel reprezentanții CJSU menționează următoarele:

„Municipiul Constanța este încadrat în limita de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori. Asta înseamnă că, începând de astăzi, restaurantele vor putea funcționa și la interior, la o capacitate de maximum 50%. Aceeași capacitate maximă se va aplica și în cazul sălilor de spectacole sau a cinematografelor. Totodată, va fi permisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, dar cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție”, se menționează în comunicat.

Continue Reading

Actualitate

Constanța: 37 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore

Published

on

În județul Constanța s-au înregistrat în ultimele 24 de ore conform raportării transmise de către Grupul de Comunicare Strategică 37 noi cazuri de COVID-19. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 13 persoane de pe teritoriul județului nostru au fost reconfirmate pozitiv. Totalul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 de la începutul pandemiei la care a ajuns Constanța acum este de 42.451. Conform Direcției de Sănătate Publică Constanța incidența înregistrată în data de 8 mai  pentru județul nostru este de 0.94 per 1.000 de locuitori, fiind în scădere, iar incidența pentru municipiu a ajuns la pragul de 1.20, fiind pe un trend descendent. Direcția de Sănătate Publică Constanța a mai anunțat faptul că la nivelul municipiului Constanța 373 cazuri de persoane infectate mai sunt active.

Totodată, Prefectura Constanța menționează faptul că în acest moment, în județ sunt 151 persoane internate, în timp ce 1.996 se află în carantină la domiciliu în acest moment, iar 428 persoane sunt izolate la domiciliu. Până în prezent, peste 1.196 persoane au decedat din rândul celor pozitivate. În ceea ce privește numărul de teste efectuate menționăm faptul că în urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele ore, în județul Constanța au fost realizate 127 de teste antigen rapide și 694 teste RT-PCR.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.065.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în timp ce 1.011.694 pacienți au fost declarați vindecați.  În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.305 cazuri noi de persoane infectate.

Continue Reading

Actualitate

9 Mai, zi cu triplă semnificație

Published

on

Marinarii militari vor marca ziua de 9 Mai, zi cu triplă semnificație pentru poporul român – Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene, printr-o serie de ceremonii militare, care se vor desfășura duminică, 9 mai, la monumentele reprezentative din garnizoanele Forțelor Navale.

La Constanța, marinarii militari vor participa, la ora 13.00, alături de autoritățile locale și de cadre militare din Ministerul Afacerilor Interne, la ceremonia care se va desfășura la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, situat pe esplanada Casei de Cultură. În garnizoana Tulcea, începând cu ora 10.00, militarii vor depune jerbe de flori la Monumentul Independenței din municipiu. La Brăila, ceremoniile dedicate zilei de 9 Mai se vor desfășura la Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului, la ora 10.00.

Cu același prilej, infanteriștii marini vor participa la ceremoniile militare desfășurate, începând cu ora 09.00, la Monumentul Eroilor din Babadag.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic de Ziua Europei, la Constanța

Published

on

În fiecare an, în 9 mai se sărbătorește Ziua Europei. De asemenea, tot 9 mai marchează și Ziua Independenței României și  Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial.

Cu acest prilej, duminică, de la ora 13:00, în Parcul „Regina Maria” se vor desfășura mai multe manifestări cu caracter militar și religios, dar și o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, urmată de o paradă militară.

Pentru siguranța participanților la aceste manifestări municipalitatea anunță mai multe măsuri:

– începând cu data de 8 mai, de la ora 16:00, va fi interzisă oprirea/staționarea autovehiculelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, între străzile Nicolae Iorga și I.L. Caragiale, în zona parcărilor în spic din fața arealului de desfășurare a evenimentelor;

– în data de 9 mai, între orele 11:45–14:30, va fi restricționat accesul autovehiculelor pe aleea Daliei.

De asemenea, duminică, 9 mai, pe durata desfășurării paradei militare, circulația autovehiculelor va fi restricționată pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în intervalul orar 13:45–14:00, pe tronsonul delimitat de strada Nicolae Iorga și  strada I.L. Caragiale, traficul rutier fiind deviat pe străzile adiacente.

Evenimentele vor avea loc cu respectarea măsurilor de prevenție împotriva infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Spațiul de desfășurare a evenimentului va fi delimitat de către organizatori astfel încât să se poate asigura respectarea normelor legale în vigoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222