Connect with us

Actualitate

“Vânt din pupa”, Bricului Mircea! Este al doilea voiaj pe care Bricul Mircea îl face într-un singur an

Published

on

Premieră în portul Constanţa. Bricul Mircea, ambasadorul onorific al Forțelor Navale Române pe mările și oceanele lumii a plecat în cel de-al doilea voiaj de instrucţie. După participarea la exercițiul naval demonstrativ, dedicat Zilei Marinei Române, velierul a plecat în voiajul de instrucţie, având la bord 182 de membri. Dintre aceştia, 38 sunt studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, iar 43 sunt cadeţi.

“Este o premieră pentru nava şcoală Mircea, având două marşuri de instrucţie în acelaşi an. Primul marş a fost în luna mai-iunie, cel de-al doilea acum şi ne vom întoarce pe 20 septembrie, deci 31 de zile în porturi din Marea Adriatică; Albania, Croaţia şi partea de sud a Greciei.”, declară comandorul MIRCEA TÂRHOACĂ, comandantul Bricul Mircea

Pentru cei mai mulţi dintre elevii şi studenţii militari, voiajul este primul din viaţa lor, aşa că despărţirea de cei dragi a fost de-a dreptul emoţionantă.

“Cu siguranţă va fi o experienţă frumoasă, cu atât mai mult cu cât ne-am obişnuit în aceste trei săptămâni, am acumulat informaţii necesare pentru a putea fi puternică în acest voiaj.”, declară o cadetă

“Într-adevăr, emoţiile există. Este puţin dureros când ne uităm în urmă şi părinţii rămân în dană, iar noi urmează să plecăm, dar vom trece peste. Nu va fi deloc uşor, însă vom avea ocazia să punem în practică tot ceea ce am învăţat în decursul celor doi ani de academie.”, spune un alt cadet

Emoţii au avut şi părinţii, rudele, dar mai ales iubitele care nu i-au scăpat din ochi o secundă pe tinerii marinari.

“Despărţirea a fost grea, dar vine înapoi într-o lună. Ne-am spus să avem grijă unul de celălalt.”, spune iubita unui cadet

 “Sunt destul de grele aceste despărţiri, e destul de greu şi pe mare. Iubitul meu s-a mai obişnuit, dar prima dată a fost mai greu.”, spune o altă tânără

Alături de viitori marinari români se vor afla şi 13 instructori germani, dar și 12 cadeți din Bulgaria, China, Marea Britanie, Polonia, Turcia și Ucraina.

“Pentru mine va fi o experienţă inedită, mai ales că vom întâlni oameni din atât de multe ţări, dar şi din culturi diferite, oameni diferiţi. Nu cred că va fi o experienţă dificilă, pentru că vom avea atât de mulţi oameni, colegi, care ne vor fi de mare ajutor la bord, îndeosebi românii.”, declară un tânăr din Marea Britanie

După o săptămână de navigat pe apele a şase mări şi două strâmtori intercontinentale, Bricul Mircea va acosta în Portul Dures din Albania. În cele 21 de zile de marș și 10 zile de staționare, nava şcoală a Marinei Române va mai face escale și în porturile Split din Croația și Souda din Grecia. Bricul „Mircea” se va întoarce acasă pe  20 septembrie, după o lună de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini.

Actualitate

Clienţii City Insurance, societate aflată în insolvenţă, sunt protejaţi

Published

on

Deținătorii unei polițe de asigurare emisă de Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A sunt protejați prin lege, în urma retragerii autorizației de funcționare și constatarea stării de insolvență a acestei societății.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. Imediat după preluarea acestora, FGA va publica listele potențialilor creditori de asigurare și va face plățile în conformitate cu prevederile legale. Cei care aleg să denunțe polița deja emisă, o pot face după care se pot asigura la o altă companie autorizată.

 

Continue Reading

Actualitate

Un comandant român premiat de IMO

Published

on

International Maritime Organization a decernat premiile Bravery at Sea. Anul acesta, 23 de state membre și 4 organizații partenere IMO au făcut 37 de nominalizări pentru cele 3 secţiuni de premiere:
  • Premiul anual Exceptional Bravery at Sea;
  • Certificat of commendation (Certificat de elogiere/recunoaștere);
  • Letter of commendation (Scrisoare de elogiere/recunoaștere).
În premieră, România a nominalizat trei comandanți români care, împreună cu echipajele lor, au salvat (în 2020) pe mare 27 de vieți: cdt Bogdan Rusu, cdt Florin Negrău și cdt Constantin Dinu.
Dintre cei 3 nominalizați, cdt. Bogdan Rusu a primit premiul ,,Letter of commendation”. Este prima formă de recunoaștere, din istoria premiilor IMO, a contribuției unui navigator român la salvarea vieții pe mare.

Continue Reading

Actualitate

Este nevoie de sânge! Vino și tu să donezi!

Published

on

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, 25 septembrie, în intervalul 8:30-13:00.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile medicilor nu își ating obiectivul.

Continue Reading

Actualitate

Misiune încheiată cu succes

Published

on

Misiune încheiată cu succes. Fregata „Regina Maria” a încheiat participarea la Operația NATO „Sea Guardian”, în Marea Mediterană, și se îndreaptă spre portul Constanța, unde va acosta în acest weekend. Bilanțul celor trei săptămâni în care fregata românească a deținut conducerea grupării navale NATO conține un spectru complex de misiuni executate, peste 800 de interogări și verificări ale navelor participante la traficul din Mediterană, aproximativ 5.500 de mile marine parcurse și două escale, în porturi din Italia și Malta.

Fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată HRV „Vukovar” au desfășurat misiuni care au contribuit la cunoașterea traficului maritim din bazinul mediteranean, la susținerea libertății de navigație și la consolidarea securității pe flancul sudic al Europei.

Operația „Sea Guardian” s-a desfășurat în cele trei medii, naval, submarin și aerian. Gruparea navală a fost susținută de un submarin spaniol de unul german, precum și de avioane de patrulare maritimă și aeronave de avertizare timpurie ale forțelor armate ale Italiei, Greciei și Turciei. Elicopterul IAR Puma Naval, ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria”, a contribuit, alături de celelalte aeronave militare și submarine, la detecția și identificarea timpurie a navelor cu caracter suspect și a mărit capabilitățile grupării, asigurând o capacitate de reacție sporită.

Prin intermediul marinarilor militari români și croați, mesajul NATO a fost transmis către traficul naval de mici dimensiuni, în timpul misiunilor de inspecție și control executate.

În plus, în timpul celor două escale din porturile Augusta (Italia) și Valletta (Malta), fregata „Regina Maria” a fost un ambasador al NATO și al României, prin misiunile de diplomație navală desfășurate. Vizitele oficialilor militari români la autoritățile militare și civile din Italia și din Malta au contribuit la promovarea imaginii Forțelor Navale Române, în plan internațional.

Fregata „Regina Maria” a încheiat cea de-a cincea participare a Forțelor Navale Române la Operația NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană, dovedind că Armata României contribuie activ la promovarea valorilor democratice ale Alianței Nord-Atlantice, atât prin asigurarea securității și stabilității la granițele maritime europene, cât și prin intermediul diplomației navale.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222