Connect with us

Actualitate

Valurile „au mușcat” din plajă

Published

on

Pe litoral au început să se vadă efectele furtunilor din ultimele zile. Valurile puternice au mușcat din plaja din staținea Mamaia. Vorbim despre zona proaspăt lărgită cu bani de la Uniunea Europeană. Specialiștii spun însă că nu ar trebui să ne speriem și că este un fenomen obișnuit. Chiar și așa la vară autoritățile vor trebui să  intervină cu ultilaje pentru nivelarea nisipului.

Plajele din Mamaia, lărgite în urmă cu doi ani, au început deja să se erodeze. Furtunile au măcinat nisipul, iar marea a înaintat cu câțiva metri pe uscat. Cele mai pesimiste calcule arată că Mamaia va pierde 40 de metri din lățimea plajei, pe o lungime de 7 kilometri. În zona de nord a stațiunii Mamaia, eroziunea este cel mai mult vizibilă. Cu alte cuvinte  “Marea ia înapoi ce i-a fost luat”. Specialiștii spun că este un fenomen absolut natural, ce se petrece pe toate plajele, și îl numesc „cliffing”.

Pe alocuri ravenele au chiar și un metru în înălțime, dar specialiștii spun că nu ar trebui să ne facem probleme. Este un fenomen natural și în plus ar putea fi chiar un avantaj pentru turiști și asta deoarece nisipul atras la țărm va duce la o intrare mai lină în apă, iar calitatea nisipului va fi una mult mai bună.

Adrian Bîlbă, biolog „Este o interfață între plaja extinsă și plaja submersă pe care nu am luat-o prea mult în considerare și din acest motiv groapa generează o prăbușire a malului. Este o groapă dincolo de linia digurilor traverse, acolo unde regăsim o zonă pietroasă. Plaja este mare, e mult nisip, scoicăriș defapt intrat pe plajă și această interfață dintre munca omului și cea a naturii creează astfel de situații care se vor rezolva în primăvară atunci când utilajele vor veni să niveleze panta de trecere.

Plaja din Mamaia Nord a pierdut doar într-o lună câțiva metri de nisip. Iar iarna abia acum își face simțită prezența cu adevărat. Furtunile vor fi din ce în ce mai mari. Iar din cauza eroziunii suferă și mediul marin. În plus tot din cauza furtunilor din larg, sunt aduse la țărm aproape toate deșeurile pe care turiștii le aruncă în apă în timpul sezonului estival.

Adrian Bilbă, biolog – „Pe vremuri aici intalneam midii, dar și un alt timp de scoică mare albă Mya Renaria, întâlneam rapana Venosa, acum avem alte specii de scoici mărunte din categoria vongole, gardium, din categoria celor care le-au înlocuit acum pe cele mari. Practic ceea ce vedem acum este un scoicăriș care, după cum știm deranjează pe unii la tălpi. Aici la mal tot ce este mărunt și e spălat de valuri se echilibrează acum cu natura și va mai dura și vor mai fi  si alte fenomene interesante”.  

Specialiștii nu sunt străini de fenomen, ba chiar se așteptau să se întâmple odată cu apariția sezonului rece și implicit a furtunilor.

„Acest fenomen este unul normal, iar această plajă încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină.”

SURSA: APELE ROMÂNE DOBROGEA LITORAL

Plajele din Mamaia Nord au fost mărul discordiei în urmă cu doi ani. Au fost lărgite mult, să aibă de unde să se erodeze, dar patronii din turism s-au declarat nemulțumiți. Au reclamat că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este mult prea lungă, iar apa devine brusc adâncă.

Procesul de lărgire a plajelor continuă în aceste zile cu porțiunile din Eforie Nord și Eforie Sud.

Actualitate

Legenda gimnasticii românești, Simona Amânar, se va afla la Constanța, marți, pe 8 octombrie, pentru a „boteza” în mod oficial Sala Sporturilor

Published

on

Marți, 8 octombrie 2024, orașul nostru va fi gazda unui eveniment cu totul special.

Legenda gimnasticii românești, Simona Amânar, se va afla la Constanța, pentru a „boteza” în mod oficial Sala Sporturilor.

Născută la Constanţa, pe 7 octombrie 1979, Simona este multiplă campioană olimpică,  iar actualmente este arbitru de gimnastică și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.

Șirul nesfârșit de titluri și medalii a început să „curgă” în anul 1992, la Balcaniada de Gimnastică din Bulgaria, când a câștigat medalia de bronz la individual compus, după care a obținut aurul  în proba pe echipe, la Campionatul European de juniori.

A activat cu dublă legitimare la C.S.Ş. nr.1 şi la clubul “Farul” Constanţa, sub îndrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, N. Forminte şi M. Frum, trecând apoi la lotul naţional, antrenată de Octavian Belu, Maria Bitang, N. Forminte şi T. Ponoran. Timp de nouă ani, cât a făcut parte din lotul naţional de gimnastică, a practicat sportul la cel mai înalt nivel, proba care a consacrat-o fiind cea de sărituri.

Are un palmares impresionant și a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la J.O. de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.

După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate. S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi, la scurt timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică. În paralel, fosta campioană mondială a lucrat ca prezentator al ştirilor sportive de televiziune. A fost numită cetăţean de onoare la Bucureşti, Constanţa şi Timişoara şi a fost inclusă în Comisia de etică a Comitetului Olimpic Român.

Ca distincţie internaţională, Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, reuşind să fie a doua româncă, după Nadia Comăneci, care a câştigat acest titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA).

I-a fost acordat titlul de Maestră Emerită a sportului. Totodată, prin Decret Prezidenţial, în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional “Serviciul Credincios”, în grad de comandor.

Evenimentul de marți, 8 octombrie, va începe la ora 16, cu o conferință de presă, care va avea loc în foaierul de la etaj al Sălii Sportului. Va urma momentul oficial al „botezului” Sălii Sporturilor și apoi sărbătorirea invitatei de onoare, care va oferi celor prezenți ocazia de a cunoaște îndeaproape un campion veritabil și un om de autentică valoare.

Continue Reading

Actualitate

“Lead Yourself to Lead Others” a inaugurat cu succes hub-ul ZBOR

Published

on

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA), în colaborare cu Banca Comercială Română (BCR) și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT CT), a marcat un moment deosebit pe 3 octombrie 2024 prin organizarea primului eveniment dedicat hub-ului ZBOR, intitulat „Lead Yourself to Lead Others”.

ZBOR este un proiect național inițiat de Banca Comercială Română și FONT, implementat pentru prima dată în Constanța. Hub-ul ZBOR, parte a unei rețele destinate tinerilor, oferă un spațiu sigur și creativ pentru educația non-formală, socializare și dezvoltare profesională, găzduind workshop-uri și training-uri menite să sprijine tinerii în formarea lor profesională și ascensiunea în carieră. Astfel, hub-ul încurajează inovația și colaborarea, ajutându-i pe tineri să își descopere potențialul.

Workshopul „Lead Yourself to Lead Others” s-a adresat tinerilor aspiranți care doresc să își construiască cariere solide în domeniul afacerilor. Scopul principal a fost de a explora provocările leadership-ului dintr-o perspectivă personală, facilitând înțelegerea și gestionarea presiunilor inerente rolului de lider.

Sub îndrumarea psihologului Dr. Raluca Anton, expert cu o experiență de peste 17 ani, participanții au avut ocazia să descopere soluții pentru auto-motivare și dezvoltarea unui model autentic de leadership. Dr. Anton a abordat teme esențiale pentru antreprenoriat, inclusiv toleranța la frustrare și capacitatea de a aștepta recompensele pe termen lung. Aceasta a subliniat importanța gândirii sistemice, evidențiind că succesul nu depinde doar de efortul individual, ci de o rețea de colaborare.

Participanții workshop-ului au avut șansa de a analiza semnificația leadership-ului, învățând cum să se privească în oglinda introspecției, să se cunoască mai bine și să își dezvolte încrederea necesară pentru a face față provocărilor intuite și situațiilor neașteptate.

Deși cererea a fost mare, prin formatul impus de organizarea evenimentului, numărul de locuri a fost limitat la 40, manifestarea fiind destinată tinerilor cu vârsta sub 35 de ani.

Ruxandra Serescu, Director General al CCINA Constanța, a declarat că evenimentul din 3 octombrie marchează un prim pas important și deschide un drum plin de oportunități pentru tinerii din comunitatea noastră. Ea a subliniat că această inițiativă va contribui la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, oferindu-le o platformă pentru a-și exprima ideile și a-și construi rețele de contacte esențiale.

Fiecare tânăr merită șansa de a-și transforma visele în realitate, iar noi suntem aici să le oferim sprijinul necesar”, a afirmat Ruxandra Serescu.

Anamaria Misa, Coordonator Comunicare Zonal Retail, făcând referire la evenimentul din 3 octombrie organizat la hub-ul ZBOR, a declarat că “a fost gândit ca un loc unde tinerii își pot petrece timpul liber, unde se pot dezvolta și unde își pot explora pasiunile, fie prin creativitate, fie prin învățare continuă.  Un loc unde pot avea acces la mentorat și coaching. Acest eveniment a fost un exemplu extraordinar pentru ceea ce înseamnă Zbor în Constanța și vom continua să invităm profesioniști valoroși așa cum este Raluca Anton , profesioniști pe care îi vom pune față în față cu tinerii noștri”.

Continue Reading

Actualitate

Plata online a taxelor – soluția pentru reducerea timpului de așteptare în furnizarea serviciilor publice

Published

on

Pentru a reduce aglomerația la ghișee și a facilita accesul rapid la serviciile publice, cetățenii care au de depus sau eliberat documente la Primăria Constanța pot achita taxele online. Prin utilizarea platformelor digitale, puteți evita cozile și economisi timp, efectuând plata într-un mod simplu și sigur.
Avantajele plății online:
– Eliminarea timpului de așteptare la ghișee;
– Acces rapid și sigur la plata taxelor din confortul casei;
– Posibilitatea de a consulta plățile și chitanțele într-o platformă digitală.
Pentru a achita taxele online, cetățenii pot accesa platforma de plăți electronice [ghișeul.ro](https://www.ghiseul.ro), platforma Serviciului de Impozite și Taxe Constanța, pentru plăți fără autentificare [etax.spit-ct.ro](https://etax.spit-ct.ro/AmenziOnline#tabPlataAmenzi), sau aplicația e-Tax, care poate fi descărcată de pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Constanța: [primaria-constanta.ro](https://primaria-constanta.ro/pagina-pmc/servicii-cetateni/aplicatii-mobil/).
De asemenea, reamintim că plata tuturor taxelor poate fi efectuată și la toate ghișeele din agențiile fiscale ale SPIT Constanța, fie în numerar, fie prin card bancar. După efectuarea plății, dovada achitării trebuie prezentată la momentul depunerii cererii pentru eliberarea actelor administrative sau de stare civilă, în special pentru cartea de identitate.
Pentru a preveni aglomerația la ghișeele Serviciului de Evidență a Persoanelor și pentru a optimiza serviciile, vă rugăm să aveți achitată taxa pentru eliberarea documentelor solicitate.
Programarea pentru cărțile de identitate se face exclusiv online pe platforma [Primăriei Constanța](https://portal.primaria-constanta.ro/dm_constanta/programari.nsf/Programare?OpenForm&TipProgramare=ProgActeIdentitate), unde se poate achita online taxa aferentă cererii, finalizând astfel programarea.
Pentru serviciile prestate de Serviciul de Evidență a Persoanelor Constanța, plata poate fi realizată și prin bănci sau oficii poștale, în contul RO44TREZ23121330208XXXXX , CUI 4785631 – Primăria Municipiului Constanța, cu precizarea numelui, prenumelui, CNP-ului și tipului taxei.
Exemple de taxe care pot fi achitate la ghișeele SPIT Constanța:
– Taxa contravaloare act de identitate: 7 lei;
– Taxa contravaloare cărți de identitate provizorii: 1 leu;
– Taxa căutare și transmitere documente (C.NȘ/C.CS): 15 lei;
– Taxa furnizare date RNEP: 1 leu.
Facilitarea plăților online face parte din eforturile continue ale administrației locale de a moderniza și digitaliza serviciile publice, oferind cetățenilor soluții eficiente pentru a reduce timpul de așteptare și riscul aglomerației.
Pentru mai multe detalii despre achitarea taxelor sau alte servicii disponibile online, cetățenii sunt încurajați să acceseze site-ul oficial al Primăriei Constanța.

Continue Reading

Actualitate

Eveniment expozițional inedit, organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” și artistul vizual Alexandrina Macarov

Published

on

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” (BUIP) a Universității Ovidius Constanța și artistul vizual Alexandrina Macarov, organizează, în perioada 04 – 09 octombrie 2024, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret (CMET) „Jean Constantin”, un eveniment expozițional inedit, care îmbină arta vizuală cu lumea literaturii. Denumită sugestiv, „Literatură și expresie grafică”, manifestarea culturală include o Expoziție de desen, grafică, mixed media și o Expoziție de carte, având programată deschiderea oficială vineri, 04 octombrie 2024, cu începere de la ora 12.00, la CMET „Jean Constantin”.

Proiectul este coordonat de către Directorul General al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe, precum și de către Directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae.

Așadar, iubitorii artelor vizuale și ai literaturii sunt invitați să participe la vernisajul acestui eveniment special, care include o selecție de 28 de lucrări personale, realizate de artista Alexandrina Macarov într-o tehnică mixtă – desen, grafică, mixed media și corelate cu cărți din generosul fond al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.

Expoziția de desen, grafică, mixed media este realizată și coordonată de artista expozantă Alexandrina Macarov, iar Expoziția de carte  – de către dr. Mădălina Nicolae, șef Serviciu Relații cu Utilizatorii, BUIP.

Printre invitații la vernisaj se numără artiști, profesori universitari, oameni de cultură apreciați: dr. Corina Apostoleanu – Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Garofița Jianu – președintele Fundației Culturale Metafora Constanța, dr. Lavinia Dacia Dumitrașcu – cercetător științific în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, prof. univ. dr. Nuredin Ibram – filosof al culturii, prof. univ. dr. Florin Stoiciu – Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius Constanța și prof. Leonte Năstase – membru a Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala 1 Constanța.

De asemenea, publicul iubitor de cultură de la malul mării este așteptat să viziteze expoziția „Literatură și expresie grafică” și în perioada 04 – 09 octombrie 2024, la CMEPT „Jean Constantin”, intrarea fiind liberă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222