Connect with us

Sanatate

Vaccinarea la gravide

Published

on

În plină pandemie de coronavirus, vaccinul antigripal este recomandat de medicii specialiști înclusiv în cazul femeilor gravide. Aceștia dau asigurări că vaccinarea nu prezintă riscuri, ci din contră, are o contribuție semnificativă atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.

În general, în sarcină sunt recomandate vaccinurile cu virusuri atenuate, cum ar fi vaccinul antigripal și cel antitetanos. Cu predilecție, susțin medicii specialiști, vaccinul antigripal tetravalent injectabil este recomandat odată cu debutul sezonului rece, chiar și în cazul femeilor gravide. Cu atât mai mult cu cât gripa este o boală foarte contagioasă, ce presupune numeroase alte riscuri.

“Este recomandat ca femeile gravide să se vaccineze, deoarece gripa în sarcină crește riscul de a avea complicații severe în gripă. Sarcina nu crește predispoziția către gripă, dar poate crește și riscul mortalității perinatale sau a complicațiilor la naștere și naștere prematură. Este important în contextul pandemiei, întrucât cele două boli sunt asemănătoare, coronavirus și gripa, iar vaccinarea face ca noi să reușim să punem diagnosticul diferențial mai ușor, iar o asociere între cele două boli nu face altceva decât să crească riscul unor complicații mai severe.”, declară dr. DANIELA MITREANGĂ, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Medicii Policlinicii Delfinariu din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria recomandă, în perioada sezonului rece, vaccinul antigripal tuturor femeilor gravide, în orice moment al sarcinii și, de asemenea, femeilor care alăptează.

“Poate fi vaccinată femeia gravidă în orice trimestru, inclusiv în trimestrul I de sarcină. S-a dovedit în numeroase studii că nu crește riscul malformațiilor congenitale, iar această vaccinare este sigură pentru mamă și făt, putând fi administrat și la femeile care alăptează și se realizează prin vaccinare protecția 2 în 1, atât a mamei cât și a fătului până la vârsta la care fătul poate fi vaccinat, după șase luni. Chiar Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate să fie prioritar vaccinate, pe lângă persoanele vârstnice, pe lângă persoanele cu boli cronice, personalul medical și copiii între șase luni și cinci ani.”, completează dr. DANIELA MITREANGĂ, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

În concluzie, medicii specialiști demontează orice mit conform căruia vaccinul antigripal în timpul sarcinii ar putea fi periculos.

Sanatate

Un nou lot de tablete de Favipiravir ajunge în România

Published

on

Un nou lot de 440.000 de tablete de Favipiravir va ajunge în România începând din 28 noiembrie, a anunțat compania Terapia Cluj, controlată de grupul farmaceutic indian Sun Pharma.

Este al doilea lot important din acest medicament care ajunge în România, după ce, în octombrie, 770.000 de tablete de favipiravir au intrat în depozitele Unifarm, în mai multe tranșe.

De asemenea, alte 110.000 de tablete urmează să ajungă în țară până la 15 decembrie 2020, pentru a acoperi nevoia urgentă a unui tratament adecvat pentru pacienții români diagnosticați cu Covid-19.

“Începând cu luna ianuarie 2021, compania poate livra circa 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul pe care comisia de specialitate a Ministerului Sănătății îl va solicita. În paralel, Terapia mai analizează și posibilitatea fabricării acestui preparat în țară în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura astfel o aprovizionare stabilă și un acces rapid al pacienților la tratament”, a precizat compania farmaceutică,într-un comunicat de presă.

Medicamentul Favipiravir, produs de grupul Sun Pharma, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu, datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de familie.

Favipiravir este un medicament eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este de maximum 200 de lei de pacient.

Sursa: 360medical.ro

Foto: www.europeanpharmaceuticalreview.com

Continue Reading

Sanatate

Eroii în alb, secerați de COVID 19

Published

on

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 16.700 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 320 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 811 cazuri de infectare în rândul personalului medical: medici (210), asistenți medicali (348) și personal auxiliar (253).

La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 125 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 79 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 133 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (111 – 99 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 42 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (55 – 30 ocupate).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 1.420 de teste RT-PCR.

În acest moment, sunt 508 persoane internate, dintre care 499 din județul Constanța și 9 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 3.614 persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 6.003 persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Sursa: DSP Constanța

Foto: Lumea politica

Continue Reading

Actualitate

Noi reglementări pentru sporurile acordate personalului medico-sanitar și auxiliar implicat în gestionarea cazurilor Covid-19

Published

on

Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede, în perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase, într-un procent cuprins între 75% şi 85% din salariul de bază, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Acordarea sporurilor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizarea locurilor de muncă.

 

Actul normativ mai prevede că, în cazul nerespectarii obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care aceştia se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta