Connect with us

Actualitate

Vacanţă de neuitat cu cortul! Turiştii, îndeosebi cei străini, sunt tot mai încântaţi de această alternativă

Published

on

Turiştii care sfidează stelele hotelurilor au şi ei stelele lor: cele de pe cer. Pentru că la cort numai cu atât se pot alege amatorii unui concediu în natură, la malul mării.  Betacampingurile din nordul staţiunii Mamaia sau din Năvodari sunt pline ochi în perioada sezonului estival. Iar cei mai mulţi dintre turişti nu sunt la prima evadare pe litoral, la cort. Asta înseamnă că le place. Au aici tot strictul necesar şi, în fond, au venit pentru mare şi soare.

“Este bine că e răcoare aici şi e de apreciat în primul rând curăţenia. Noi venim de 5 ani, e foarte curat şi nu s-a furat niciodată nimic.”, spune un turist român

“Nu aş da o camera de hotel pentru locul acesta. La cort e prea frumos. Adică nu m-aş simţi bine într-o cameră închisă ca aici, în aer curat.”, completează o turistă

“Avem şi un papagal, o pisică şi un căţel. Nu e greu să veniţi cu toate animăluţele? Nu, chiar nu e. E o plăcere extraordinară.”, spune şi acest turist

De cum ajung la mare, cu toţii îşi montează corturile, iar apoi pun în funcţiune buteiile sau grătarele. Cei mai mulţi vin pregătiţi cu tot ce este necesar pentru asemenea escapade.

“Am de toate: suc, ouă, brânză, cărniţă, murături, fructe, pepene, am şi murături. De toate!”, spune această turistă

Cei care vin cu cortul sunt, ce-i drept mai libertini, însă au şi obligaţii. Trebuie să îşi pregătească singuri mâncarea şi să se gospodarească. Familia Stanciu este din Bucureşti şi de ani de zile vin cu toţii la mare doar cu cortul. Pentru ei este deja un stil de viaţă. Şi-au achiziţionat corturi speciale în care pot dormi lejer trei persoane. De acasă şi-au adus saltele pneumatice, saci de dormit şi multe altele.

“Cum se doarme aici lână mare? Se doarme foarte bine. În primul rând că ne simţim bine, ne distrăm.”, spune un alt turist român

Pentru ei, dimineaţa începe întotdeauna cu o cafea tare şi o felie de pepene. Nu zăbovesc prea mult. Merg apoi pe plajă.

“Întotdeauna la 5 dimineaţa mă trezesc, merg şi văd răsăritul, fac apoi un drum până la pescari. Cred că sunt veterana camping-ului şi aşa mi-am petrecut aproape toată viaţa. Am fost de câteva ori şi la hotel cu copiii, dar nu mi-a plăcut.”, spune o turistă

Doamnele fac cu schimbul la bucătărie. Astăzi este rândul doamnei Vika să se ocupe de masa de prânz. Are însă şi ajutoare de nădejde.

“Asta o punem aici, ca să dea puţin în clocot. Punem pătrunjelul, toată verdeaţa, iar de aici ne punem cu toţii în farfurie.”, spune o altă turistă

Gustul vacanţelor în aer liber l-au prins şi străinii. Aşa se face că în campinguri găsim acum şi belgieni, cehi, unguri sau polonezi.

“Varianta aceasta este mai convenabilă pentru noi ca şi familie. Şi chiar preferăm să venim la camping decât să stăm la hotel.”, declară acest turist din Slovacia

“Turiştii mei sunt turişti vechi, de 15-20 de ani vin în camping. Câţi turişti vin într-o vară? În jur de 4000-5000 de turişti.”, declară DUMITRU ENACHE, proprietarul unui camping

Pentru o zi de campare cu cortul se plateşte 20 de lei, de persoană. Se mai achită o taxă şi pentru maşină de 10 lei. În preţ este inclus accesul la grupurile sanitare, turiştii au apă caldă non stop şi chiar internet wirless. În fine, ultima taxă, de 10 lei, mai prevede şi curentul electric consumat.

Actualitate

Noul Contract-cadru pentru sistemul asigurărilor de sănătate, în dezbatere publică

Published

on

CNAS a publicat pe site-ul instituției, în secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Proiectul conține o serie de propuneri care au ca principal scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor.

De asemenea, se urmărește inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate.

În acest sens, proiectul prevede:

  • consultații acordate la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice;
  • terapii psihiatrice la distanţă, precum și servicii conexe actului medical, furnizate de psiholog și logoped, din ambulatoriul de specialitate.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică, medicii din spital pot prescrie pacienților, la externare, medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, așa cum era reglementat pentru medicii de familie și medicii de specialitate din specialitățile clinice aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care perioada de prescriere se menține până la 30/31 de zile.

Atât în pachetul minimal de servicii medicale, cât și în pachetul de bază, se propune introducerea consultațiilor la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu la externarea din maternitate.

„Se regăsesc în acest proiect și o parte din măsurile implementate în perioada pandemiei, care s-au dovedit a fi benefice pentru sistem și care ne dorim să aibă un caracter permanent. De asemenea, pe fiecare domeniu de asistență medicală am gândit o serie de măsuri care să asigure un acces mai facil la serviciile necesare pacienților. Însă, pentru menținerea stării de sănătate a populației și prevenirea îmbolnăvirilor avem nevoie de o prevenție mai bună, prin care putem îmbunătăți substanțial și raportul cost-eficiență din sistem. În acest sens, normele la Contractul-cadru vor completa și detalia toate acele măsuri care vor contribui la o prevenție mai bună.”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

CNAS va publica în scurt timp calendarul consultărilor cu partenerii de dialog social, astfel încât forma finală a proiectului de Contract-cadru să fie definitivată în timp util, iar proiectul de act normativ să fie supus aprobării Guvernului până la data de 1 iunie 2021, urmând a fi implementat începând cu data de 1 iulie 2021

 

Continue Reading

Actualitate

Caz revoltător, la Constanța

Published

on

S-a vândut biserica unde un preot caterisit ține slujbe ilegale. Lăcașul de cult este situat la ieșirea din Constanța, iar proprietatea a fost adjudecată de către o persoană fizică, pentru suma de 329.000 de lei.

În ultimul an terenul pe care se află lăcașul de cult, precum și biserica se aflau în proprietatea statului. Lăcașul fusese ridicat de o avocată, care mai apoi a anunțat că îl donează Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia a trimis acolo și preoți însă ulterior avocata ar fi cerut Arhiepiscopiei, o parte din veniturile bisericii. Arhiepiscopia nu a acceptat așa ceva și și-a retras angajații de acolo. Între timp din cauza unor datorii, avocata a pierdut atât terenul cât și biserica aflată pe el în favoarea statului român.

Numai că surpriză, în biserica respectivă un preot caterisit de către Arhiepiscopia Tomisului, din cauza dosarelor penale și a condamnărilor pe care le avea, a continuat să țină slujbe religioase. Între timp ANAF a scos la licitație terenul și biserica,  iar în urmă cu câteva zile acestea au fost vândute.

Bunurile au intrat în posesia unui constănțean, persoană fizică, pentru suma de 329.000 de lei. La licitație s-au înscris trei persoane cu documentația completă, în cele din urmă una fiind declarată câștigătoare.

Continue Reading

Actualitate

Articole vestimentare, confiscate

Published

on

Articole vestimentare, în valoare de peste 56.000 de lei, ridicate de polițiștii de la Transporturi. În această săptămână, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul poliștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Sectia 4, au efectuat o acțiune de verificare la un punct de lucru, din municipiul Constanța, aparținând unei societăți comerciale, care are ca obiect de activitate comercializarea angro de articole vestimentare.

În urma verificarilor efectuate, polițiștii au găsit bunuri care nu figurau în evidentele contabile, iar reprezentanții societății comerciale nu au putut pune la dispoziție actele de proveniență pentru 6.110 articole de vestimentație. Bunurile, în valoare de aproximativ 56.800 de lei,  au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii de la transporturi efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Continue Reading

Actualitate

Municipiul Constanța, aproape de scenariul trei

Published

on

În județul Constanța s-au înregistrat în ultimele 24 de ore conform raportării transmise de către Grupul de Comunicare Strategică 158 noi cazuri de COVID-19. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 69 persoane de pe teritoriul județului nostru au fost reconfirmate pozitiv, Constanța fiind în fruntea clasamentului persoanelor reconfirmate, după municipiul București. Totalul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 de la începutul pandemiei la care a ajuns Constanța acum este de 32.669. Conform Direcției de Sănătate Publică Constanța incidența înregistrată în data de 4 martie pentru județul nostru este de 1.85 per 1.000 de locuitori, fiind în creștere pentru a opta zi consecutiv, iar incidența pentru municipiu a ajuns la pragul de 2.89, fiind de asemenea  pe un trend ascendent.  Direcția de Sănătate Publică Constanța a mai anunțat faptul că la nivelul municipiului Constanța 900 cazuri de persoane infectate mai sunt active, iar în privința județului 1.427.

Totodată, Prefectura Constanța menționează faptul că în acest moment, în județ sunt 228 persoane internate, în timp ce 1.923 se află în carantină la domiciliu în acest moment, iar 1.078 persoane sunt izolate la domiciliu. Până în prezent, peste 830 persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În ceea ce privește numărul de teste efectuate menționăm faptul că în urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele ore, în județul Constanța au fost realizate 980 teste RT-PCR.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta