Connect with us

Actualitate

Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor

Published

on

Constanţa găzduieşte în premieră naţională o expoziţie de mare anvergură dedicată Reginei Maria. Personalităţi marcante au păşit pragul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa pentru a celebra emoţionanta figură a Reginei, în toate ipostazele sale, cu ocazia sărbătoririi Centenarul Marii Uniri de la 1918.

A fost una dintre cele mai mari frumuseţi ale timpului…şi era regină. A fost unul dintre oamenii profund implicaţi în istoria şi devenirea noastră ca naţie, iar cei 100 de ani pe care îi celebrăm în acest an de la Marea Unire ne permit o privire retrospectivă asupra acestui personaj extraordinar şi asupra lumii sale.”, a mărturisit Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

„Ne-am gândit că trebuie să organizăm un eveniment dedicat Reginei Maria pentru că a avut un rol foarte important în realizarea Marii Uniri, aşa cum cu toţii ştim din istorie. Era cazul să implementăm un proiect cu ajutorul Primăriei Municipiului Constanţa, în care ea să fie personajul principal şi toată lumea să cunoască cum a fost Regina Maria a României şi ce importanţă a avut ea pentru momentul de astăzi.”, a declarat Valentin Ispas, purtător de cuvânt al Asociaţiei “Philson Young”.

Expoziţia integrează într-o scenografie creativă, cărţi rare, celebrele reclame în care regina a fost protagonistă, precum şi creaţii vestimentare contemporane inspirate de personalitatea ei.

E un vis împlinit. S-a întâmplat să se întâmple în anul centenar. De foarte tânără am descoperit personalitatea  acestei femei, a acestei regine, a acestei personalităţi ntregitoare de ţară românească şi de neam. Regina Maria, dincolo de a fi o sursă de inspiraţie, este un semn de diplomaţie, de putere, de patriotism.”, a mărturisit Iulia Gorneanu, curatorul colecţiei.

Publicul va putea admira obiecte care au aparţinut Reginei, cărţi rare cu autograf, vestimentaţie şi lucrări de artă, expuse în premieră naţională la Constanţa, până pe data de 19 august.

Actualitate

Începe furnizarea căldurii în municipiul Mangalia

Published

on

Sâmbătă, 31 octombrie, va începe furnizarea agentului termic în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Mangalia. Potrivit reprezentanților societății de distribuţie, în ultimele două săptămâni au fost efectuate probele la rece în toate blocurile racordate la reţea și s-a intervenit cu lucrări de reparaţii, atât în centrale, cât și în subsolurile blocurilor, acolo unde a fost necesar.

Decizia de a începe furnizarea agentului termic a fost luată ca urmare a solicitărilor din partea beneficiarilor, dar și pentru că prognoza meteorologică indică o scădere a temperaturilor exterioare, în special pe timpul nopții.

Primăria subvenționează, de la bugetul local, ca în fiecare sezon rece, aproximativ jumătate din costul unei gigacalorii. Astfel, prețul plătit de cetățeni va fi de 238,57 lei/gigacalorie, cel de producție fiind de 500,03 lei/gigacalorie.

 

Continue Reading

Actualitate

S-a lansat BLINDHub, prima aplicaţie mobilă pentru integrarea profesională a nevăzătorilor

Published

on

Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din Bucureşti şi Fundaţia Orange au lansat oficial BLINDHub, proiect cu acoperire naţională, în cadrul căruia va fi dezvoltată o aplicaţie mobilă menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficienţe de vedere pe piaţa muncii şi în mediul universitar.

Proiectul se va derula în perioada 2020 – 2022 şi răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere şi apte de muncă, în contextul tendinţei de digitalizare.

,,Utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi de acces sunt premize incontestabile ale unei reale incluziuni pentru persoanele cu deficienţă de vedere. Într-o lume digitală, BLINDHub pune împreună idei şi oportunităţi vocaţionale şi de muncă într-un spaţiu de interacţiune perfect adaptat nevoilor nevăzătorilor.”, a declarat Tudorel Tupiluşi, preşedinte ANR.

Cu aplicaţia mobilă, beneficiarii îşi vor putea crea gratuit, un profil profesional complet în baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date şi să trimită direct solicitări de interviu către candidaţi.

Continue Reading

Actualitate

Vasile Delicoti, învestit în funcție

Published

on

Vasile Delicoti a fost învestit în funcție, joi 29 octombrie, alături de consiliul local aleși în data de 27 septembrie de către locuitorii comunei atunci când au avut loc alegerile locale. Delicoti a ieșit din nou primar la Poarta Albă, după ce a primit girul din partea locuitorilor, câștigând detașat cu 1.373 de voturi. La evenimentul de învestire și depunere a jurământului a participat și prefectul județului, Silviu Iulian Coșa. Emoționat, dar temeinic, Vasile Delicoti a depus pentru a patra oară jurământul față de Dumnezeu și locuitorii comunei.

Consiliul local Poarta Albă este compus din 14 consilieri, iar Vasile Delicoti, odată cu depunerea jurământului a intrat în exercitarea celui de-al patrulea mandat ca primar al localității constănțene.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta