Connect with us

Cultura/Educatie

“Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”

Published

on

„Când veţi citi aceste slove, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului”. Testamentul Reginei Maria citit de Maia Morgenstern…Aşa a început unul dintre cele mai emoţionante evenimente organizate vreodată la Constanţa şi prezentat de marea actriţă. În anul Centenarului Marii Uniri, a fost celebrată şi Regina Maria, iar gazdă a fost Cazino-ul, clădirea emblemă a oraşului nostru care a fost scăldat în strălucirea de altă dată.  Într-un cadru festiv, oapeţi de seamă au poposit la malul mării – Orchestra Simfonică Bucureşti şi invitaţii săi.

Publicul aflat pe platoul Cazino-ului a fost încântat de muzica veche interpretată impecabil de nume mari ale muzicii noastre, precum Vlad Miriţă, Andrei Lazăr, Jezebel sau George Vărban. Evenimentul, care face parte din proiectul “Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”, al Asociaţiei Philson Young şi finanţat de Primăria Constanţa, s-a bucurat de un succes enorm în rândul celor prezenţi.

“Asta ne dorim să transmitem. Să transmitem că suntem o ţară bogată, o ţară care poat fi unită, o ţară care poate fi apreciată orinde în lumea asta. Avem atâtea lucruri de care să fim mândri, avem atât de multe lucruri pe care să le prezentăm tuturor şi să ne bucurăm de ele în primul rând”, a declarat Valentin Ispas, reprezentant Asociaţia Philson Young.

Deşi aflat în paragină, Cazino-ul, clădirea emblemă a Constanţei şi-a arătat din nou valoarea şi parcă a transmis tuturor celor care au venit să îi admire măreţia, secrete doar de el ştiute.

„E emoţionant, e tulburător. Vreau să cred că evenimentul ce se va desfăşura în această seară nu va rămâne fără ecouri. E un eveniment încărcat de semnificaţii. Atragem atenţia pe această cale, într-un mod elegant, demn, nobil, plin de simţăminte asupra unui monument de istorie, un monument de arhitectură, parte a istoriei nostre, a culturii universale”, a spus cu emoţie Maia Morgenstern.

Pe parcursul evenimentului, creatoarea de modă Agnes Toma a prezentat, în premieră, colecția de design vestimentar contemporan inspirată de imaginea Reginei soldat, a Mamei răniților, a celei mai frumoase regine a Europei acelor vremuri. Modelele au defilat pe acordurile pianistului Răzvan Dragnea.

Regina Maria cred că ne populează pe fiecare dintre noi. Am încercat să plec de la ceea ce mi se pare esenţial că a lăsat acestui popor şi anume moştenirea ei nepreţuită de care fiecare dintre noi beneficiem în fiecare moment al vieţii noastre. Am încercat să o exprim în acest limbaj vizual”, a declarat designerul Agnes Toma.

Odată cu acest eveniment Cazino-ul  şi-a recăpătat, pentru câteva ore strălucirea de altădată cu ajutorul videoproiecțiilor și videomapping-ului 3D, organizatorii dorind astfel să atraga atenția asupra necesității accelerării procedurilor ce trebuie îndeplinite pentru ca acesta să fie reabilitat.

Actualitate

Concurs internaţional de pian, online

Published

on

Cei mai buni tineri pianiști din Constanța, din ţară, dar și din străinătate se vor întrece pe scena virtuală a concursului ,,Constanța International Competition-Festival for Young Pianists”.

Cea de-a treia ediție a evenimentului cultural organizat de Asociația „Nihil Sine Arte”, în parteneriat cu Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanța și Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” se va desfășura online, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalități artistice și pedagogice din România și din străinătate. Competiția va avea loc într-o singură etapă, pe următoarele grupe de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani, 19-28 ani.

 

Continue Reading

Actualitate

120 de programe de formare profesională vor începe în luna noiembrie, la nivel național

Published

on

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: operator introducere validare și prelucrare date, frizer-coafor-manichiură-pedichiură, lucrător în comerț, contabil, agent de securitate, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, barman, bucătar.

Cursurile sunt gratuite pentru persoanele înregistrate în evidențele ANOFM și care se regăsesc în una din următoarele situații:

  • sunt șomeri;
  • sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ;
  • au obţinut statutul de refugiat sau beneficiază de altă formă de protecţie internaţională, conform legii, sau se află în procedura de soluţionare a cererii de azil şi au acces pe piaţa muncii;
  • sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României;
  • nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
  • desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Pentru detalii, persoanele interesate se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa.

Oferta cursurilor de formare profesională poate fi consultată pe site-ul ANOFM, la secţiunea ,,Persoane fizice/Cursuri de formare profesională” sau la următorul link: https://bit.ly/3ku6aq8

Continue Reading

Actualitate

Zile libere pentru părinții ai căror copii învață în scenariile 2 și 3

Published

on

Guvernul a aprobat acordarea unor zile libere pentru părinţii care trebuie să-şi supraveheze copiii. Conform actului normativ, dacă activitatea didactică  în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară, se desfășoară în scenariile 2 și 3, respectiv prezența prin rotație la școală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcție de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Măsura se aplică și pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere unul sau mai mulți copii școlarizați, cu boli cronice pentru care medicul de familie și/sau medicul specialist au emis adeverințe pentru realizarea educației la distanță, în contextul pandemic actual.

În acest caz, părintele va depune la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului, declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit OUG nr.147/2020 și o copie a adeverinței eliberate de medicul de familie și/sau medicul specialist.

Totodată, Guvernul a hotărât că, pentru situațiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinți (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta