Connect with us

Cultura/Educatie

“Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”

Published

on

„Când veţi citi aceste slove, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului”. Testamentul Reginei Maria citit de Maia Morgenstern…Aşa a început unul dintre cele mai emoţionante evenimente organizate vreodată la Constanţa şi prezentat de marea actriţă. În anul Centenarului Marii Uniri, a fost celebrată şi Regina Maria, iar gazdă a fost Cazino-ul, clădirea emblemă a oraşului nostru care a fost scăldat în strălucirea de altă dată.  Într-un cadru festiv, oapeţi de seamă au poposit la malul mării – Orchestra Simfonică Bucureşti şi invitaţii săi.

Publicul aflat pe platoul Cazino-ului a fost încântat de muzica veche interpretată impecabil de nume mari ale muzicii noastre, precum Vlad Miriţă, Andrei Lazăr, Jezebel sau George Vărban. Evenimentul, care face parte din proiectul “Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”, al Asociaţiei Philson Young şi finanţat de Primăria Constanţa, s-a bucurat de un succes enorm în rândul celor prezenţi.

“Asta ne dorim să transmitem. Să transmitem că suntem o ţară bogată, o ţară care poat fi unită, o ţară care poate fi apreciată orinde în lumea asta. Avem atâtea lucruri de care să fim mândri, avem atât de multe lucruri pe care să le prezentăm tuturor şi să ne bucurăm de ele în primul rând”, a declarat Valentin Ispas, reprezentant Asociaţia Philson Young.

Deşi aflat în paragină, Cazino-ul, clădirea emblemă a Constanţei şi-a arătat din nou valoarea şi parcă a transmis tuturor celor care au venit să îi admire măreţia, secrete doar de el ştiute.

„E emoţionant, e tulburător. Vreau să cred că evenimentul ce se va desfăşura în această seară nu va rămâne fără ecouri. E un eveniment încărcat de semnificaţii. Atragem atenţia pe această cale, într-un mod elegant, demn, nobil, plin de simţăminte asupra unui monument de istorie, un monument de arhitectură, parte a istoriei nostre, a culturii universale”, a spus cu emoţie Maia Morgenstern.

Pe parcursul evenimentului, creatoarea de modă Agnes Toma a prezentat, în premieră, colecția de design vestimentar contemporan inspirată de imaginea Reginei soldat, a Mamei răniților, a celei mai frumoase regine a Europei acelor vremuri. Modelele au defilat pe acordurile pianistului Răzvan Dragnea.

Regina Maria cred că ne populează pe fiecare dintre noi. Am încercat să plec de la ceea ce mi se pare esenţial că a lăsat acestui popor şi anume moştenirea ei nepreţuită de care fiecare dintre noi beneficiem în fiecare moment al vieţii noastre. Am încercat să o exprim în acest limbaj vizual”, a declarat designerul Agnes Toma.

Odată cu acest eveniment Cazino-ul  şi-a recăpătat, pentru câteva ore strălucirea de altădată cu ajutorul videoproiecțiilor și videomapping-ului 3D, organizatorii dorind astfel să atraga atenția asupra necesității accelerării procedurilor ce trebuie îndeplinite pentru ca acesta să fie reabilitat.

Actualitate

In Memoriam Octavian Dumitru Unc

Published

on

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, organizează vineri, 6 august, în Aula Bibliotecii, de la ora 17:00, lansarea volumului de poezie Drumuri de ieri, al regretatului chirurg Octavian Dumitru Unc, apărut la editura Ex Ponto după dispariţia acestuia.

Medicul Dumitru Octavian Unc, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, și-a descoperit târziu vocaţia poetică, suficient însă pentru câteva volume de poezie care au reținut atenția și care exprimă un profund atașament față de spațiul dobrogean.

Volumul Drumuri de ieri este alcătuit din poeme de dragoste inedite, pe care autorul nu a apucat să le publice, postfațând o operă care nu se măsoară în ani, ci în momente privilegiate conţinute în fiecare poezie. Cartea va fi prezentată de Corina Apostoleanu și poetul Sorin Roșca.

Prezentarea va fi urmată de un recital din poezia lui Octavian Dumitru Unc, susţinut de actorul Geo Dobre, și de un moment muzical oferit de Ștefan Petrescu (vioară), Niculai Vararu-Maradin (pian) și Alexandru Chiriac (bariton).

Continue Reading

Actualitate

Funny Gas – drogul ,,la modă” pe litoral

Published

on

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă! În sudul litoralului, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N₂O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș umplut cu gazul mai sus menţionat.

Protoxidul de azot (N₂O), gaz ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Inhalarea gazului are o multitudine de efecte negative:

  • încetinirea timpului de reacție al corpului;
  • transpirația excesivă;
  • greață;
  • vărsături;
  • amețeală;
  • oboseală;
  • halucinații;
  • distorsionarea sunetului;
  • pierderi de memorie.

Efectele se amplifică odată cu inhalarea unei cantităţi mari de gaz și în combinație cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), se recomandă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) derulează pe litoral o serie de proiecte printre care şi campania „SAFE PARTIES! – DISTRACŢIE FĂRĂ DROGURI!”, care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor, participanţi la evenimentele organizate în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate acestuia.

 

 

Sursa: CRPECA Constanța

 

Continue Reading

Actualitate

Studenţii şi tinerii profesori de la Universitatea Națională de Arte din București îşi expun lucrările la Constanţa

Published

on

Expoziția ,,dintr-UNA”, găzduită de Muzeul de Artă din Constanța, în perioada 5 august – 1 seprtembrie, prezintă creațiile cadrelor didactice tinere (vârsta maximă 35 de ani) și a studenților Universității Naționale de Arte din București. Centru de pregătire academic de înalt prestigiu, cu o istorie de peste 150 de ani, continuă să reprezinte un etalon de excelență în domeniul artistic și să ofere cadrul ideal pentru șlefuirea actualelor și viitoarelor generații de artiști vizuali.

În cadrul disciplinelor de atelier, studenții sunt încurajați de cadrele didactice îndrumătoare să își descopere propriile ,,voci”, propriul demers artistic conturarea unei individualități artistice puternice. Bucuria și interesul pe care tinerii studenți și cadrele didactice deopotrivă îl arată în abordarea temelor de atelier se observă și în lucrările anuale: creații uneori ludice, care debordează de inocență și optimism, alteori ironice sau purtătoare al unor mesaje puternic imersate în realitățile trăite.

 

Continue Reading

Actualitate

Trei comune constănţene vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete și echipamente IT

Published

on

Valu lui Traian, Poarta Albă şi Grădina, se află pe lista celor 120 de comune care vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete și echipamente IT necesare învățământului online, destinate elevilor și cadrelor didactice.

„Educația capătă o altă formă, se schimbă sub ochii noștri. Nu mai putem concepe școala în afara tehnologiei. Perioada în care furnizarea actului educațional cu prezența fizică în școli a fost restricționat ne-a demonstrat necesitatea dezvoltării rapide a unui cadru dinamic de educație digitală. Este absolut necesar să identificăm resurse pentru asigurarea în toate unitățile de învățământ a infrastructurii digitale adecvate.”, a declarat Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Comuna Valu lui Traian va primi o finanţare de aproximativ 2 milioane lei pentru îmbunătățirea infrastructurii TIC destinată educației, comuna Poarta Albă va avea la dispoziţie peste 1,5 milioane lei pentru achiziţia de echipamente IT mobile, destinate uzului şcolar, iar comuna Grădina aproximativ 250.000 pentru achiziţia de tablete, echipamente și dispozitive necesare activitătii didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învățământul preuniversitar.

 

 

 

 

 

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222