Connect with us

Cultura/Educatie

“Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”

Published

on

„Când veţi citi aceste slove, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului”. Testamentul Reginei Maria citit de Maia Morgenstern…Aşa a început unul dintre cele mai emoţionante evenimente organizate vreodată la Constanţa şi prezentat de marea actriţă. În anul Centenarului Marii Uniri, a fost celebrată şi Regina Maria, iar gazdă a fost Cazino-ul, clădirea emblemă a oraşului nostru care a fost scăldat în strălucirea de altă dată.  Într-un cadru festiv, oapeţi de seamă au poposit la malul mării – Orchestra Simfonică Bucureşti şi invitaţii săi.

Publicul aflat pe platoul Cazino-ului a fost încântat de muzica veche interpretată impecabil de nume mari ale muzicii noastre, precum Vlad Miriţă, Andrei Lazăr, Jezebel sau George Vărban. Evenimentul, care face parte din proiectul “Unirea – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”, al Asociaţiei Philson Young şi finanţat de Primăria Constanţa, s-a bucurat de un succes enorm în rândul celor prezenţi.

“Asta ne dorim să transmitem. Să transmitem că suntem o ţară bogată, o ţară care poat fi unită, o ţară care poate fi apreciată orinde în lumea asta. Avem atâtea lucruri de care să fim mândri, avem atât de multe lucruri pe care să le prezentăm tuturor şi să ne bucurăm de ele în primul rând”, a declarat Valentin Ispas, reprezentant Asociaţia Philson Young.

Deşi aflat în paragină, Cazino-ul, clădirea emblemă a Constanţei şi-a arătat din nou valoarea şi parcă a transmis tuturor celor care au venit să îi admire măreţia, secrete doar de el ştiute.

„E emoţionant, e tulburător. Vreau să cred că evenimentul ce se va desfăşura în această seară nu va rămâne fără ecouri. E un eveniment încărcat de semnificaţii. Atragem atenţia pe această cale, într-un mod elegant, demn, nobil, plin de simţăminte asupra unui monument de istorie, un monument de arhitectură, parte a istoriei nostre, a culturii universale”, a spus cu emoţie Maia Morgenstern.

Pe parcursul evenimentului, creatoarea de modă Agnes Toma a prezentat, în premieră, colecția de design vestimentar contemporan inspirată de imaginea Reginei soldat, a Mamei răniților, a celei mai frumoase regine a Europei acelor vremuri. Modelele au defilat pe acordurile pianistului Răzvan Dragnea.

Regina Maria cred că ne populează pe fiecare dintre noi. Am încercat să plec de la ceea ce mi se pare esenţial că a lăsat acestui popor şi anume moştenirea ei nepreţuită de care fiecare dintre noi beneficiem în fiecare moment al vieţii noastre. Am încercat să o exprim în acest limbaj vizual”, a declarat designerul Agnes Toma.

Odată cu acest eveniment Cazino-ul  şi-a recăpătat, pentru câteva ore strălucirea de altădată cu ajutorul videoproiecțiilor și videomapping-ului 3D, organizatorii dorind astfel să atraga atenția asupra necesității accelerării procedurilor ce trebuie îndeplinite pentru ca acesta să fie reabilitat.

Actualitate

Expoziţie de carte la Curtea Brâncovenească

Published

on

Şcoala şi Grădiniţa ,,Sfinţii Martiri Brâncoveni” au marcat Ziua Culturii Naționale prin organizarea unei expoziţii care a rămas deschisă în cadrul complexului turistic şi alimentar Curtea Brâncovenească, din str. Vasile Lupu, nr.43-45. Standul de carte cuprinde numeroase volume despre educaţie, istorie, credință, tradiții, precum şi despre valorile înaintaşilor nostri.

,,Manifestarea este realizată și cu speranța că jertfa înaintașilor va rodi în sufletele noastre și ale copiilor noștri căci din stejar stejar răsare, și așa cum spunea Părintele Justin Pârvu, Jertfa naște viață!”, se precizează într-un comunicat de presă.

Toţi cei care vor vizita expoziţia primesc cadou cartea care le place.

Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate pe www.scoalabrancoveneasca.ro sau www.curteabrancoveneasca.ro, şi pe paginile de facebook sau instagram.

 

Continue Reading

Actualitate

“QuaranTeens”, un proiect ambițios dedicat elevilor constănțeni

Published

on

Într-o lume cu restricţii, creativitatea nu rămâne limitată! Ambasadorii Festivalului “Super” vin cu o idee pentru liceenii constănțeni pasionați de artă. “Super”, cel mai mare festival din România dedicat filmelor şi artei făcute de adolescenţi, a ajuns la cea de a IX-a ediție şi a recrutat ambasadori în toată ţara.

La nivelul judeţului Constanța, o elevă de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și o elevă de la Liceul de Marină  şi-au propus să readucă spiritual creativ printre tineri prin revista colectivă de artă “QuaranTeens”.

Proiectul “QuaranTeens” se va desfăşura exclusiv online şi are ca scop afirmarea ideilor, gândurilor şi viziunilor tinerilor creatori, chiar şi în această perioadă dificilă.

“Suntem conștienți că distanţarea socială a fost o provocare pentru toată lumea, în special pentru tineri. Vrem să ajutăm adolescenții din orașul nostru să se exprime în ce mod artistic îi face să se simtă mai conectați cu ei înșiși şi apoi cu ceilalţi. La final, suntem siguri că o să se bucure pe deplin de rezultatul creativităţii lor.”, declară una dintre inițiatoarele proiectului

Posibilitățile de participare sunt cât mai vaste, fiind acceptat orice tip de artă vizuală, literară sau material care putea fi expus în care să fie prezentată propria viziune asupra vieții înainte și după apariția pandemiei.

Elevii care doresc să ia parte la acest proiect pot trimite un e-mail cu lucrarea lor la adresa e-mail: quaranteensconstanta@gmail.com, împreună cu datele personale și un număr de contact.

Înscrierile se desfăşoară până la data de 15 februarie, dată după care participanții selectați vor fi contactați pentru un mic interviu prin care echipa proiectului îi va putea cunoaște mai bine.

Continue Reading

Actualitate

ANOSR doreşte un buget mai mare pentru învăţământul superior

Published

on

În contextul pregătirilor pentru legea bugetului de stat, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) are mai multe solicitări legate de finanţarea învăţământului superior. Acestea sunt justificate, în opinia ANOSR, de date statistice alarmante:

 • România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte procentul din produsul intern brut alocat educaţiei;
 • România se află pe penultimul loc, în faţa Greciei, la cheltuielile per student în standardul puterii de cumpărare.
 • capacitatea de cazare în cămine a scăzut în ultimii 15 ani cu 13%;
 • cheltuielile directe, subvenţionate de stat, cu activităţile de consiliere şi orientare în carieră sunt mai puţin de 26 de lei/an/student;
 • România, alături de Bulgaria, este un inovator modest, cu o performanţă în inovare sub 50% din scorul mediu al UE, şi se află pe ultimul loc la nivelul ţărilor UE;
 • România ocupă locul 46, la nivel mondial, în cadrul Indicatorului Global de Inovare, cu doar 35,95 de puncte din 100.

Având în vedere toate aceste date, ANOSR are câteva propuneri ce privesc legea bugetului de stat pentru anul 2021:

 • creşterea cuantumului burselor studenţeşti, fără modificarea numărului actual de bursieri;
 • creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale studenţilor;
 • stabilirea unei subvenţii distincte pentru finanţarea activităţilor Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC);
 • asigurarea gratuităţii la serviciile Bibliotecilor Centrale Universitare, prin subvenţionarea abonamentului;
 • creşterea substanţială a fondului de investiţii alocat Ministerului Educaţiei, pentru îmbunătăţirea logisticii în universităţi;

Solicitările ANOSR implică o creştere a bugetului pentru învăţământul superior cu 5.687.470.734 lei, bugetul total vizat atinge 1,006% din PIB.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta