Connect with us

Actualitate

Un secol de tradiţie al magiunului din prune Topoloveni

Published

on

Produsele naturale sunt din ce în ce mai apreciate şi căutate de români şi nu numai. Piaţa din ţara noastră oferă o gamă variată în această privinţă, însă unele sortimente au o istorie aparte în România. Unul dintre aceste produse este şi maginul din prune din Topoloveni. Îi ştim gustul de demult, însă noi am vrut să îi aflăm şi povestea. Iar pentru asta am mers acolo, locul unde începe drumul magiunului. Am fost întâmpinaţi cu multă dragoste chiar de cea care conduce fabrica din Topoloveni, doamna Bibiana Stanciulov, dar şi de personal, oameni simpli, care pun suflet în ceea ce fac, iar asta se vede în produsele care ies de aici, din Topoloveni. Doamna Stanciulov este sociolog de profesie, însă viaţa a avut multe planuri cu ea şi aşa ajuns să producă cel mai bun magiun din România, cunoscut şi peste hotare. În 2001 a preluat mica fabrică, dar aşa cum îi place să spună, diamantele nu se fac în locuri mari, aici este diamantul industrieie alimentare româneşti.

Ne-am plimbat cu acest magiun prin toată lumea, pentru că am beneficiat de fonduri de promovare, fiind primul produs din România, care a obţinut indicaţie geografică protejată de la Uniunea Europeană, în aprilie 2011. Până în aprilie 2016, niciun alt producător din industria alimentară nu a obţinut performanţa de a-i fi recunoscute autenticitatea, unicitatea şi tradiţionalitatea unui produs, asta înseamnă indicaţie geografică. Eu am protejat Topoloveni ca toponim”, a declarat Bibiana Stanciulov, cea care deţine Fabrica de magiun Topoloveni.

Spune că sunt foarte exigenţi în calitatea prunelor şi niciodată nu au preluat fructe cu folosire chimică sau cu erbicide, doar ca să crească producţia. Din acest motiv colaborează cu patru, cinci producători şi iau cantitatea de care au nevoie. Însă, situaţia s-a schimbat anul acesta.

„În acest an, deoarece nu a existat forţă de muncă, deoarece prunele au îngrăşat pământul, fermierii plâng, deoarece nu ştiu cum vor termina anul, am fost obligată să iau pruna din Republica Moldova. Se pare că acolo oamenii nu au renunţat la munca fizică”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Faptul că folosesc fructe naturale este adeverit de analizele făcute de diferite institute din ţara noastră, dar şi de Institutul Internaţional de Gust şi Calitate de la Bruxelles, acolo unde au luat două steluţe de aur Michelin din maxim trei. Tocmai de aceea, curiozitatea ne-a dus şi în fabrica din care ies adevărate minuni pentru suflet şi organism. Cei care lucrează aici sunt oameni simpli, care fac totul din dragoste pentru un produs de calitate. Şi fiecare are un rol bine stabilit în fabrică. Iar în momentul în care păşeşti în fabrică te întâmpină un miros al copilăriei, o mireasmă a prunelor transformate de bunici, în gem, lucru confirmat şi de doamna Bibiana.

„Oamenii au crescut cu mine şi cu magiunul, iar acest sentiment cald vine de la faptul că pentru oricine, copilăria este cea mai frumoasă parte a existenţei noastre efemere. Fiind copil te bucuri de atenţia celor din jurul tău, chiar dacă au sau nu să îţi ofere ceva. Este mirosul care pe mine m-a determinat în 2001, să încep această aventură a magiunului”, a mai declarat Bibiana Stanciulov.

Ţine la calitate, iar asta se vede şi în faptul că pe eticheta produselor sale nu există zahăr, dar nici literele alfabetului, aşa cum numeşte ea E-urile din alimente.

„Şi pentru că am şi un nume ciudat, Stanciulov, e unic în România, adică, sunt eu şi Diana, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr. Nu am vrut ca în această fabrică să existe literele alfabetului. Să le înveţe copiii la grădiniţă, la şcoală, treaba lor, dar nu pe borcanele mele, nu există aşa ceva. Şi atunci am creat dulceaţa fără zahăr adăugat. Printr-o inspiraţie, am înlocuit siropul de zahăr prin sucul natural din măr”, a spus  Bibiana Stanciulov.

Iar ceea ce o obligă să menţină calitatea la cele mai înalte standarde este şi faptul că a dat mâna cu însuşi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, care a felicitat-o pentru gustul magiunului din prune, iar din 2010 este furnizor al Casei Regale. Din mica fabrică din Topoloveni ies peste 30 de feluri de dulceaţă, iar multe dintre ele au primit numeroase premii internaţionale. De asemenea, aici se produse şi o gamă variată de zacuscă şi bulion.

 

 

 

 

Actualitate

Cod portocaliu, pentru judeţele Constanţa şi Tulcea

Published

on

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o actualizare a avertizărilor meteorologice, pentru intervalul 13 iunie, ora 10:00 – 13 iunie, ora 23:00.

Conform avertizării ANM, în județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, viejlii și grindină. Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50 – 60 l/mp.

 

Continue Reading

Actualitate

Peste 650 de marinari militari au participat la exercițiul „DACIA 21 LIVEX”

Published

on

Patru nave militare maritime, șapte nave militare fluviale, două elicoptere Puma Naval, 20 ambarcațiuni rapide de asalt amfibiu, 14 transportoare amfibii blindate de cercetare (TAB C) și 12 autospeciale de comunicații au participat la exercițiul „DACIA 21 LIVEX”, la secvențele planificate în raioane maritime vestul Mării Negre și în raioane fluviale și terestre din zona Dobrogei.

Pe mare, fregata ,,Mărășești”, dragorul maritim ,,Locotenent Lupu Dinescu”, nava purtătoare de rachete ,,Pescăruşul” și remorcherul maritim de salvare „Viteazul” au desfășurat acțiuni de asigurare a siguranței navigației în raionul maritim din zona Capu Midia, în timpul executării lansărilor de rachete sol-aer, precum și exerciții de asigurare a protecției căilor de comunicații maritime și de monitorizare a traficului maritim în zona costieră a României.

Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO  este la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

Elicopterele Puma Naval au executat antrenamente de intervenție în situația unui accident aviatic, prin acțiuni de căutare, localizare, salvare și recuperare a echipajului unui elicopter avariat.

În raioanele fluviale și terestre din nordul Dobrogei, structuri ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și Centrului 110 Comunicații și Informatică au participat la activități de instrucție, în comun cu militari din celelalte categorii de forțe armate.

 

Continue Reading

Actualitate

Fii eroina unui copil care nu ştie, sau a uitat, ce este zâmbetul!

Published

on

Poţi dărui iubire, bucurie şi speranţă, dacă devii asistent maternal. DGASPC Constanța selectează şi pregăteşte asistenți maternali, în cadrul programului naţional „.TEAM UP! Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, trebuie îndeplinite câteva condiţii:

  • să aveţi vârsta de minim 18 ani;
  • să fiţi absolvenţi ai învățământului general obligatoriu;
  • să aveţi o stare de sănătate bună, atestată prin certificat medical eliberat de policlinica teritorială;
  • să prezentaţi un certificat de integritate comportamentală;
  • să aveţi drept de folosinţă asupra locuinţei (demonstrat cu acte) şi să asiguraţi o cameră separată, amenajată special pentru copiii ce urmează a fi primiţi în plasament;
  • să nu aveţi antecedente penale.
Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO, la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

Important!!! Solicitanţii nu pot îndeplini cumulativ calitatea de asistenţi personali şi asistenţi maternali profesionişti. De asemenea,nu pot îndeplini cumulativ calitatea de pensionari şi calitatea de asistenţi maternali profesionişti.

Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0241 488 648.

Continue Reading

Actualitate

Peste 200 de oameni au răspuns mesajului Mare Nostrum, de Green Week

Published

on

Primul eveniment fizic al ONG Mare Nostrum după o pauză de 2 ani a reușit să adune peste 200 de oameni pe faleza CAZINO din Constanța. Aceștia s-au oprit să afle detalii despre ce pot face pentru a avea #plajecurate. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenția, odată în plus, asupra problemei deșeurilor marine și a poluării apelor. Evenimentul s-a desfășurat sub egida European Maritime Day in my country și Green Week Partner Events

Pe data 4 iunie, constănțenii și turiștii care au fost pe faleza CAZINO au avut parte de o surpriză: plase de pescuit abandonate cu mesaje demne de luat în seamă, expoziție de panouri cu tipurile de deșeuri de pe plajele românești și panouri ”vorbitoare”, care au oferit informații despre flora și fauna din Marea Neagră. Totul s-a desfășurat în cadrul evenimentului GREEN WEEK, organizat de ONG Mare Nostrum.

Panourile cu alternative eco, cele mai apreciate

Foarte mulți dintre constănțeni și turiști s-au oprit să citească informațiile de pe panourile ONG Mare Nostrum, în care se prezenta povestea deșeurilor și modul în care putem schimba perspectiva, responsabil și durabil:

Sunt cu un grup de prieteni străini și am ieșit să ne plimbăm pe faleză. Au văzut panourile și m-au întrebat despre ce este vorba. Le-am tradus toate informațiile de pe panouri și au rămas surprinși, pentru că nu știau de unele aspecte trecute acolo. Am stat vreo 30 de minute să le citim și să aflăm cum putem fi mai responsabiliApoi a venit un panou vorbitor, care ne-a oferit toate detaliile de care aveam nevoie. Interesantă experiență!”, povestește A., o tânără venită la Constanța pentru câteva zile.

Peste 30 de copii au imortalizat momentul trecerii lor la Green Week, făcând o poză cu rama foto mobilă, realizată de voluntarii ONG Mare Nostrum în cadrul proiectului #supereroiilaculuităbăcărie. În același timp, au primit informații esențiale despre ce pot face ei pentru a menține #plajecurate, de la voluntarii ONG Mare Nostrum.

Expoziția de plase abandonate a stârnit multe întrebări

Plasele abandonate reprezintă tot un deșeu, destul de des întâlnit în Marea Neagră și nu numai. Acestea reprezintă o problemă globală, pentru care nu există suficient de multe reglementări legale/ administrative. Pentru această ediție de GREEN WEEK, am ales să realizăm o expoziție de plase abandonate, cele pe care le-am ”pescuit” de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc, aduse fiind de ape.

Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!

Proiectul  se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate și are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre.

”Foarte mulți turiști străini au fost interesați de informațiile prezentate de noi, cee ace ne bucură. O mare parte dintre ei au făcut și donații pentru campania noastră, înțelegând importanța acesteia. Constănțenii prezenți pe faleză au avut și ei foarte multe întrebări și au fost fascinați de panourile noastre vorbitoare, deghizate în voluntarii ONG Mare Nostrum. Ne-am bucurat să vedem și foarte mulți tineri interesați de evenimentul nostru Green Week, un semn clar pentru noi că lucrurile încep să se miște în direcția bună”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator eveniment.

Panouri vorbitoare

Voluntarii ONG Mare Nostrum s-au pregătit special pentru acest eveniment și au creat panouri mobile, pe care le-au purtat în aria de desfășurare a evenimentului, răspunzând curiozităților și întrebărilor tuturor celor care au trecut prin zonă. Panourile au fost realizate de voluntarii ONG Mare Nostrum.

Această ediție de GREEN WEEK se desfășoară sub umbrela European Maritime Day in my country și Green Week Partner Event, lansate de Comisia Europeană

Green Week este un eveniment anual internațional, pe care ONG Mare Nostrum îl punctează prin activități prietenoase cu mediul în prima săptămână din luna iunie.

Green Week se desfășoară în săptămâna de început de iunie, săptămână în care ONG Mare Nostrum organizează evenimente ce vin să tragă semnale de alarmă asupra tuturor problemelor ce țin de mediul înconjurător și utilizarea rațională a resurselor, dar mai ales de conservarea ecosistemului marin.

Sursa: Comunicat de presă ONG Mare Nostrum

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222