Connect with us

Actualitate

Un secol de tradiţie al magiunului din prune Topoloveni

Published

on

Produsele naturale sunt din ce în ce mai apreciate şi căutate de români şi nu numai. Piaţa din ţara noastră oferă o gamă variată în această privinţă, însă unele sortimente au o istorie aparte în România. Unul dintre aceste produse este şi maginul din prune din Topoloveni. Îi ştim gustul de demult, însă noi am vrut să îi aflăm şi povestea. Iar pentru asta am mers acolo, locul unde începe drumul magiunului. Am fost întâmpinaţi cu multă dragoste chiar de cea care conduce fabrica din Topoloveni, doamna Bibiana Stanciulov, dar şi de personal, oameni simpli, care pun suflet în ceea ce fac, iar asta se vede în produsele care ies de aici, din Topoloveni. Doamna Stanciulov este sociolog de profesie, însă viaţa a avut multe planuri cu ea şi aşa ajuns să producă cel mai bun magiun din România, cunoscut şi peste hotare. În 2001 a preluat mica fabrică, dar aşa cum îi place să spună, diamantele nu se fac în locuri mari, aici este diamantul industrieie alimentare româneşti.

Ne-am plimbat cu acest magiun prin toată lumea, pentru că am beneficiat de fonduri de promovare, fiind primul produs din România, care a obţinut indicaţie geografică protejată de la Uniunea Europeană, în aprilie 2011. Până în aprilie 2016, niciun alt producător din industria alimentară nu a obţinut performanţa de a-i fi recunoscute autenticitatea, unicitatea şi tradiţionalitatea unui produs, asta înseamnă indicaţie geografică. Eu am protejat Topoloveni ca toponim”, a declarat Bibiana Stanciulov, cea care deţine Fabrica de magiun Topoloveni.

Spune că sunt foarte exigenţi în calitatea prunelor şi niciodată nu au preluat fructe cu folosire chimică sau cu erbicide, doar ca să crească producţia. Din acest motiv colaborează cu patru, cinci producători şi iau cantitatea de care au nevoie. Însă, situaţia s-a schimbat anul acesta.

„În acest an, deoarece nu a existat forţă de muncă, deoarece prunele au îngrăşat pământul, fermierii plâng, deoarece nu ştiu cum vor termina anul, am fost obligată să iau pruna din Republica Moldova. Se pare că acolo oamenii nu au renunţat la munca fizică”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Faptul că folosesc fructe naturale este adeverit de analizele făcute de diferite institute din ţara noastră, dar şi de Institutul Internaţional de Gust şi Calitate de la Bruxelles, acolo unde au luat două steluţe de aur Michelin din maxim trei. Tocmai de aceea, curiozitatea ne-a dus şi în fabrica din care ies adevărate minuni pentru suflet şi organism. Cei care lucrează aici sunt oameni simpli, care fac totul din dragoste pentru un produs de calitate. Şi fiecare are un rol bine stabilit în fabrică. Iar în momentul în care păşeşti în fabrică te întâmpină un miros al copilăriei, o mireasmă a prunelor transformate de bunici, în gem, lucru confirmat şi de doamna Bibiana.

„Oamenii au crescut cu mine şi cu magiunul, iar acest sentiment cald vine de la faptul că pentru oricine, copilăria este cea mai frumoasă parte a existenţei noastre efemere. Fiind copil te bucuri de atenţia celor din jurul tău, chiar dacă au sau nu să îţi ofere ceva. Este mirosul care pe mine m-a determinat în 2001, să încep această aventură a magiunului”, a mai declarat Bibiana Stanciulov.

Ţine la calitate, iar asta se vede şi în faptul că pe eticheta produselor sale nu există zahăr, dar nici literele alfabetului, aşa cum numeşte ea E-urile din alimente.

„Şi pentru că am şi un nume ciudat, Stanciulov, e unic în România, adică, sunt eu şi Diana, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr. Nu am vrut ca în această fabrică să existe literele alfabetului. Să le înveţe copiii la grădiniţă, la şcoală, treaba lor, dar nu pe borcanele mele, nu există aşa ceva. Şi atunci am creat dulceaţa fără zahăr adăugat. Printr-o inspiraţie, am înlocuit siropul de zahăr prin sucul natural din măr”, a spus  Bibiana Stanciulov.

Iar ceea ce o obligă să menţină calitatea la cele mai înalte standarde este şi faptul că a dat mâna cu însuşi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, care a felicitat-o pentru gustul magiunului din prune, iar din 2010 este furnizor al Casei Regale. Din mica fabrică din Topoloveni ies peste 30 de feluri de dulceaţă, iar multe dintre ele au primit numeroase premii internaţionale. De asemenea, aici se produse şi o gamă variată de zacuscă şi bulion.

 

 

 

 

Actualitate

Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, la ceas de sărbătoare

Published

on

Joi, 21 octombrie 2021, la Episcopia Tulcii, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, au participat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Sfinților Ardeleni Visarion, Sofronie și Oprea, zi în care Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii își serbează onomastica și împlinirea vârstei de 62 de ani.

„Vă urăm, în numele Consiliului Județean și în numele tuturor tulcenilor, să vă dăruiască bunul Dumnezeu sănătate și ani mulți, putere de muncă și realizarea tuturor inițiativelor!“, a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Mihai Huleni.

„Preasfinția Voastră, astăzi, când sărbătorim trei sfinţi ardeleni şi onomastica dumneavoastră, dar și la aniversarea a 62 de ani de viaţă, vă urăm mulți ani să ne păstoriți de acum încolo. Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a declarat administratorul public Dumitru Mergeani.

Născut la 19 octombrie 1959, în localitatea Tălmaciu, județul Sibiu, Preasfinția Sa Visarion a fost ales episcop al Tulcii la 5 martie 2008, iar la 25 martie 2008 a fost întronizat ca episcop titular al Eparhiei Tulcii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Biserica ,,Buna Vestire” din municipiu.

Continue Reading

Actualitate

Forțele Navale Române, peste 16 decenii de la înființare

Published

on

Unificarea flotilelor Moldovei și Țării Românești, sub denumirea de Corpul Flotilei, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 173 din data de 22 octombrie 1860, semnat de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a pus bazele Marinei Militare Române moderne, instituție denumită, în prezent, Forțele Navale Române. Misiunea principală a acestei categorii de forțe din Armata României este de a apăra granițele maritime și fluviale ale țării noastre, precum și spațiul naval, terestru și aerian din proximitatea litoralului românesc de la Marea Neagră, iar prin acțiunile desfășurate Forțele Navale Române contribuie la dezvoltarea sistemului de relații militare și diplomatice, la Marea Neagră și pretutindeni unde statul român își are interesul geostrategic.

35 de personalități militare care s-au aflat, succesiv, la conducerea Statului Major al Forțelor Navale, și-au pus amprenta asupra evoluției și dezvoltării acestei categorii de forțe militare a României, în perioada 1860-2021, în interesul națiunii și în serviciul intereselor navale, maritime și fluviale, ale țării noastre.

În marja marcării a peste 16 decenii de tradiții navale românești, în semn de recunoștință pentru cei căzuți la datorie în serviciul Marinei Militare Române, care și-au dat viața în numele poporului român, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, își exprimă omagiul său. De asemenea, contraamiralul Panait transmite mulțumiri și multă sănătate tuturor persoanelor care au servit Patria, cu demnitate, la bordul navelor militare românești sau în alte structuri ale Forțelor Navale Române și, în prezent, au trecut în rezervă, în retragere sau au ieșit la pensie.

Cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne, șeful Statului Major al Forțelor Navale, adresează felicitări întregului personal din Forțele Navale Române, pentru eforturile depuse pentru îndeplinirea misiunilor și obiectivelor instituționale, și transmite mulțumiri familiilor, celor care sprijină necondiționat și care asigură echilibrul sufletesc și sprijinul moral de care personalul din Forțele Navale Române are nevoie pentru împlinirea misiunilor încredințate.

Tuturor membrilor ai marii familii a Forțelor Navale Române, o familie nu foarte mare, dar puternică și respectabilă, le urez multă sănătate, putere de muncă și tradiționala urare marinărească „Bun cart înainte!” transmite contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Continue Reading

Actualitate

Galerile Soveja: parc, parcare sau creșă?

Published

on

La o săptămână de la lansarea chestionarului privind  destinul pe care îl va avea spațiul de pe strada Soveja – intersecție cu strada Ștefăniță Vodă, locație în care în prezent se află Galeriile Soveja, peste 1.000 de respondenți și-au exprimat opinia.

Rezultatele parțiale arată că cele mai multe persoane, respectiv 41%, consideră că în locul Bazarului ar trebui să fie amenajat un parc. Alți respondenți sunt de părere că este necesară amenajarea unei parcări – 16 %, înfințarea unei creșe – 13% sau a unei piețe agroalimentare – 11%. În ceea ce privește modalitatea prin care ar trebui să se realizeze investiția, un procent ridicat (63%) a optat pentru o investiție publică, 30% pentru parteneriat public privat, iar 7% pentru investiție privată.

De asemenea, peste 50% dintre persoanele care au completat chestionarul au afirmat că structura (clădirea Bazarului Ștefăniță Vodă) afectează în foarte mare măsură calitatea vieții locuitorilor din cartierele învecinate, având în vedere că în prezent spațiile clădirii se află într-un stadiu avansat de deteriorare. Cei mai mulți dintre cei care au completat chestionarul fac parte din categoria de vârstă 26 ani – 35 ani  (39%).

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța invită constănțenii să își manifeste în continuare opțiunea, astfel încât să fie realizată cea mai bună investiție pentru comunitate.

Chestionarul poate fi completat online, accesând website-ul www.raedpp-constanta.ro, secțiunea „Consultare publică”. Totodată, exemplare tipărite ale chestionarului pot fi solicitate spre completare de către orice cetățean interesat, la sediul Regiei – Registratură.

Consultarea scrisă se va încheia la începutul anului 2022.

Continue Reading

Actualitate

Măsuri sporite de siguranță la Căminul pentru Persoane Vârstnice aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială

Published

on

Pentru că beneficiarii Căminului reprezintă o categorie vulnerabilă din cauza afecțiunilor cronice pe care le prezintă și a imunității scăzute a organismului, zilele acestea s-au achiziționat 13 echipamente de decontaminare a aerului, care oferă beneficii antimicrobiene și antivirale, fără a afecta organismul uman și fără întreruperea activității din instituție. Aceste echipamente se alătură celor patru  lămpi UV bactericide utilizate pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor din încăperi, prin intermediul radiațiilor ultraviolete care existau deja în cămin. De asemenea, au fost achiziționate 10 aparate concentratoare de oxigen.

Toate spațiile în care locuiesc seniorii dar și curtea căminului sunt dezinfectate permanent cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății.

Zilnic se efectuează triajul epidemiologic al beneficiarilor și angajaților iar seniorii sunt supravegheați medical în permanență.

Pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu virusul SARS-COV-2, s-a efectuat testarea personalului și a beneficiarilor. De asemenea, la nivelul căminului s-a amenajat un centru de vaccinare anti-COVID, pentru seniori și angajați, fiind imunizați aproximativ 80% dintre beneficiari și 75% din angajați.

Personalul respectă cu strictețe măsurile de igienă, în acest sens s-au achiziționat materiale sanitare, dezinfectanți și echipamente de protecție pentru diminuarea riscului de infecție.

Dacă totuși există cazuri de persoane confirmate pozitiv, a fost identificat și operaționalizat un spațiu destinat exclusiv izolării celor asimptomatici sau cu formă ușoară de boală, inclusiv cu cameră de dezechipare. De asemenea, a fost amenajat un spațiu destinat exclusiv carantinării contacților direcți ai beneficiarilor confirmați cu infecție COVID – 19, inclusiv cu cameră de dezechipare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222