Connect with us

Actualitate

Un secol de tradiţie al magiunului din prune Topoloveni

Published

on

Produsele naturale sunt din ce în ce mai apreciate şi căutate de români şi nu numai. Piaţa din ţara noastră oferă o gamă variată în această privinţă, însă unele sortimente au o istorie aparte în România. Unul dintre aceste produse este şi maginul din prune din Topoloveni. Îi ştim gustul de demult, însă noi am vrut să îi aflăm şi povestea. Iar pentru asta am mers acolo, locul unde începe drumul magiunului. Am fost întâmpinaţi cu multă dragoste chiar de cea care conduce fabrica din Topoloveni, doamna Bibiana Stanciulov, dar şi de personal, oameni simpli, care pun suflet în ceea ce fac, iar asta se vede în produsele care ies de aici, din Topoloveni. Doamna Stanciulov este sociolog de profesie, însă viaţa a avut multe planuri cu ea şi aşa ajuns să producă cel mai bun magiun din România, cunoscut şi peste hotare. În 2001 a preluat mica fabrică, dar aşa cum îi place să spună, diamantele nu se fac în locuri mari, aici este diamantul industrieie alimentare româneşti.

Ne-am plimbat cu acest magiun prin toată lumea, pentru că am beneficiat de fonduri de promovare, fiind primul produs din România, care a obţinut indicaţie geografică protejată de la Uniunea Europeană, în aprilie 2011. Până în aprilie 2016, niciun alt producător din industria alimentară nu a obţinut performanţa de a-i fi recunoscute autenticitatea, unicitatea şi tradiţionalitatea unui produs, asta înseamnă indicaţie geografică. Eu am protejat Topoloveni ca toponim”, a declarat Bibiana Stanciulov, cea care deţine Fabrica de magiun Topoloveni.

Spune că sunt foarte exigenţi în calitatea prunelor şi niciodată nu au preluat fructe cu folosire chimică sau cu erbicide, doar ca să crească producţia. Din acest motiv colaborează cu patru, cinci producători şi iau cantitatea de care au nevoie. Însă, situaţia s-a schimbat anul acesta.

„În acest an, deoarece nu a existat forţă de muncă, deoarece prunele au îngrăşat pământul, fermierii plâng, deoarece nu ştiu cum vor termina anul, am fost obligată să iau pruna din Republica Moldova. Se pare că acolo oamenii nu au renunţat la munca fizică”, a mai spus Bibiana Stanciulov.

Faptul că folosesc fructe naturale este adeverit de analizele făcute de diferite institute din ţara noastră, dar şi de Institutul Internaţional de Gust şi Calitate de la Bruxelles, acolo unde au luat două steluţe de aur Michelin din maxim trei. Tocmai de aceea, curiozitatea ne-a dus şi în fabrica din care ies adevărate minuni pentru suflet şi organism. Cei care lucrează aici sunt oameni simpli, care fac totul din dragoste pentru un produs de calitate. Şi fiecare are un rol bine stabilit în fabrică. Iar în momentul în care păşeşti în fabrică te întâmpină un miros al copilăriei, o mireasmă a prunelor transformate de bunici, în gem, lucru confirmat şi de doamna Bibiana.

„Oamenii au crescut cu mine şi cu magiunul, iar acest sentiment cald vine de la faptul că pentru oricine, copilăria este cea mai frumoasă parte a existenţei noastre efemere. Fiind copil te bucuri de atenţia celor din jurul tău, chiar dacă au sau nu să îţi ofere ceva. Este mirosul care pe mine m-a determinat în 2001, să încep această aventură a magiunului”, a mai declarat Bibiana Stanciulov.

Ţine la calitate, iar asta se vede şi în faptul că pe eticheta produselor sale nu există zahăr, dar nici literele alfabetului, aşa cum numeşte ea E-urile din alimente.

„Şi pentru că am şi un nume ciudat, Stanciulov, e unic în România, adică, sunt eu şi Diana, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr, nu am vrut ca în această fabrică să existe vreodată zahăr. Nu am vrut ca în această fabrică să existe literele alfabetului. Să le înveţe copiii la grădiniţă, la şcoală, treaba lor, dar nu pe borcanele mele, nu există aşa ceva. Şi atunci am creat dulceaţa fără zahăr adăugat. Printr-o inspiraţie, am înlocuit siropul de zahăr prin sucul natural din măr”, a spus  Bibiana Stanciulov.

Iar ceea ce o obligă să menţină calitatea la cele mai înalte standarde este şi faptul că a dat mâna cu însuşi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, care a felicitat-o pentru gustul magiunului din prune, iar din 2010 este furnizor al Casei Regale. Din mica fabrică din Topoloveni ies peste 30 de feluri de dulceaţă, iar multe dintre ele au primit numeroase premii internaţionale. De asemenea, aici se produse şi o gamă variată de zacuscă şi bulion.

 

 

 

 

Actualitate

Noul Contract-cadru pentru sistemul asigurărilor de sănătate, în dezbatere publică

Published

on

CNAS a publicat pe site-ul instituției, în secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Proiectul conține o serie de propuneri care au ca principal scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor.

De asemenea, se urmărește inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate.

În acest sens, proiectul prevede:

  • consultații acordate la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice;
  • terapii psihiatrice la distanţă, precum și servicii conexe actului medical, furnizate de psiholog și logoped, din ambulatoriul de specialitate.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică, medicii din spital pot prescrie pacienților, la externare, medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, așa cum era reglementat pentru medicii de familie și medicii de specialitate din specialitățile clinice aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care perioada de prescriere se menține până la 30/31 de zile.

Atât în pachetul minimal de servicii medicale, cât și în pachetul de bază, se propune introducerea consultațiilor la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu la externarea din maternitate.

„Se regăsesc în acest proiect și o parte din măsurile implementate în perioada pandemiei, care s-au dovedit a fi benefice pentru sistem și care ne dorim să aibă un caracter permanent. De asemenea, pe fiecare domeniu de asistență medicală am gândit o serie de măsuri care să asigure un acces mai facil la serviciile necesare pacienților. Însă, pentru menținerea stării de sănătate a populației și prevenirea îmbolnăvirilor avem nevoie de o prevenție mai bună, prin care putem îmbunătăți substanțial și raportul cost-eficiență din sistem. În acest sens, normele la Contractul-cadru vor completa și detalia toate acele măsuri care vor contribui la o prevenție mai bună.”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

CNAS va publica în scurt timp calendarul consultărilor cu partenerii de dialog social, astfel încât forma finală a proiectului de Contract-cadru să fie definitivată în timp util, iar proiectul de act normativ să fie supus aprobării Guvernului până la data de 1 iunie 2021, urmând a fi implementat începând cu data de 1 iulie 2021

 

Continue Reading

Actualitate

Caz revoltător, la Constanța

Published

on

S-a vândut biserica unde un preot caterisit ține slujbe ilegale. Lăcașul de cult este situat la ieșirea din Constanța, iar proprietatea a fost adjudecată de către o persoană fizică, pentru suma de 329.000 de lei.

În ultimul an terenul pe care se află lăcașul de cult, precum și biserica se aflau în proprietatea statului. Lăcașul fusese ridicat de o avocată, care mai apoi a anunțat că îl donează Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia a trimis acolo și preoți însă ulterior avocata ar fi cerut Arhiepiscopiei, o parte din veniturile bisericii. Arhiepiscopia nu a acceptat așa ceva și și-a retras angajații de acolo. Între timp din cauza unor datorii, avocata a pierdut atât terenul cât și biserica aflată pe el în favoarea statului român.

Numai că surpriză, în biserica respectivă un preot caterisit de către Arhiepiscopia Tomisului, din cauza dosarelor penale și a condamnărilor pe care le avea, a continuat să țină slujbe religioase. Între timp ANAF a scos la licitație terenul și biserica,  iar în urmă cu câteva zile acestea au fost vândute.

Bunurile au intrat în posesia unui constănțean, persoană fizică, pentru suma de 329.000 de lei. La licitație s-au înscris trei persoane cu documentația completă, în cele din urmă una fiind declarată câștigătoare.

Continue Reading

Actualitate

Articole vestimentare, confiscate

Published

on

Articole vestimentare, în valoare de peste 56.000 de lei, ridicate de polițiștii de la Transporturi. În această săptămână, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul poliștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Sectia 4, au efectuat o acțiune de verificare la un punct de lucru, din municipiul Constanța, aparținând unei societăți comerciale, care are ca obiect de activitate comercializarea angro de articole vestimentare.

În urma verificarilor efectuate, polițiștii au găsit bunuri care nu figurau în evidentele contabile, iar reprezentanții societății comerciale nu au putut pune la dispoziție actele de proveniență pentru 6.110 articole de vestimentație. Bunurile, în valoare de aproximativ 56.800 de lei,  au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii de la transporturi efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Continue Reading

Actualitate

Municipiul Constanța, aproape de scenariul trei

Published

on

În județul Constanța s-au înregistrat în ultimele 24 de ore conform raportării transmise de către Grupul de Comunicare Strategică 158 noi cazuri de COVID-19. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 69 persoane de pe teritoriul județului nostru au fost reconfirmate pozitiv, Constanța fiind în fruntea clasamentului persoanelor reconfirmate, după municipiul București. Totalul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 de la începutul pandemiei la care a ajuns Constanța acum este de 32.669. Conform Direcției de Sănătate Publică Constanța incidența înregistrată în data de 4 martie pentru județul nostru este de 1.85 per 1.000 de locuitori, fiind în creștere pentru a opta zi consecutiv, iar incidența pentru municipiu a ajuns la pragul de 2.89, fiind de asemenea  pe un trend ascendent.  Direcția de Sănătate Publică Constanța a mai anunțat faptul că la nivelul municipiului Constanța 900 cazuri de persoane infectate mai sunt active, iar în privința județului 1.427.

Totodată, Prefectura Constanța menționează faptul că în acest moment, în județ sunt 228 persoane internate, în timp ce 1.923 se află în carantină la domiciliu în acest moment, iar 1.078 persoane sunt izolate la domiciliu. Până în prezent, peste 830 persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În ceea ce privește numărul de teste efectuate menționăm faptul că în urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele ore, în județul Constanța au fost realizate 980 teste RT-PCR.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta