Connect with us

Societate

Un nou sezon estival

Published

on

Zeci de oameni își pierd viață în fiecare sezon estival pe litoralul românesc, înecați în apele marii negre. Refuză să țină cont de sfaturile salvamarilor, iar uneori nici măcar intervenția rapidă a acestora, ori a medicilor de la salvare nu îi mai poate ajuta.

Și pentru că întotdeauna numărul celor care își pierd viață crește odată cu începerea vacanței de vara, pe litoral, autorităţile au decis să ia măsuri suplimentare de siguranță.

Pe toate plajele de la Marea Neagră au fost instalate puncte suplimentare de    prim-ajutor şi intervenţie rapidă, pe lângă cele ale salvamarilor, existente deja.

Aproape că nu este zi în timpul sezonului estival în care medicii de la ambulanță să nu fie chemați să intervină pe plajele de pe litoral. Fie că vorbim de tineri care dau dovadă de inconștiență și se avântă în valurile învolburate ale mării, de copii sau de oameni maturi care se expun în exces la soare, cu toții au nevoie de ajutor medical. Pentru unii vacanță se termină la spital, iar pentru alții din păcate se încheie tragic.

Pentru că astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau cel puțin numărul lor să fie cât mai mic, pe litoral au fost instalate puncte suplimentare de prim ajutor.

Opt astfel de puncte, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD se vor regăși pe tot litoralul de la  Corbu, până la  Vama Veche.

Peste 400 de pompieri sunt la datorie zilnic în punctele cheie, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente. În acelaşi timp, pe mare vor fi cinci ambarcaţiuni ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, care vor interveni în sprijin atunci când salvamarii de pe litoral vor fi depășiți de situație,  ori în cazul unor operațiuni de căutare a persoanelor dispărute. În astfel de situații sunt aduși inclusiv scafandrii.

Realitatea însă a demonstrat că situația este cu totul diferită și în cele mai multe cazuri  inconștiența turiștilor a dus la tragedii.

Pe lângă punctele de prim ajutor de pe plajă vor mai există alte cinci de salvare acvatică și zece pentru stingerea incendiilor. În total 23 față de 15 câte au fost anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Actualitate

“QuaranTeens”, un proiect ambițios dedicat elevilor constănțeni

Published

on

Într-o lume cu restricţii, creativitatea nu rămâne limitată! Ambasadorii Festivalului “Super” vin cu o idee pentru liceenii constănțeni pasionați de artă. “Super”, cel mai mare festival din România dedicat filmelor şi artei făcute de adolescenţi, a ajuns la cea de a IX-a ediție şi a recrutat ambasadori în toată ţara.

La nivelul judeţului Constanța, o elevă de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și o elevă de la Liceul de Marină  şi-au propus să readucă spiritual creativ printre tineri prin revista colectivă de artă “QuaranTeens”.

Proiectul “QuaranTeens” se va desfăşura exclusiv online şi are ca scop afirmarea ideilor, gândurilor şi viziunilor tinerilor creatori, chiar şi în această perioadă dificilă.

“Suntem conștienți că distanţarea socială a fost o provocare pentru toată lumea, în special pentru tineri. Vrem să ajutăm adolescenții din orașul nostru să se exprime în ce mod artistic îi face să se simtă mai conectați cu ei înșiși şi apoi cu ceilalţi. La final, suntem siguri că o să se bucure pe deplin de rezultatul creativităţii lor.”, declară una dintre inițiatoarele proiectului

Posibilitățile de participare sunt cât mai vaste, fiind acceptat orice tip de artă vizuală, literară sau material care putea fi expus în care să fie prezentată propria viziune asupra vieții înainte și după apariția pandemiei.

Elevii care doresc să ia parte la acest proiect pot trimite un e-mail cu lucrarea lor la adresa e-mail: quaranteensconstanta@gmail.com, împreună cu datele personale și un număr de contact.

Înscrierile se desfăşoară până la data de 15 februarie, dată după care participanții selectați vor fi contactați pentru un mic interviu prin care echipa proiectului îi va putea cunoaște mai bine.

Continue Reading

Actualitate

Seniorii constănțeni sunt premiați la domiciliu

Published

on

Zilele acestea, reprezentanții Primăriei Constanţa vor ajunge la persoanele care au împlinit 80 de ani și au depus, până în data de 31 decembrie 2020, documentele necesare pentru acordarea sumelor oferite de municipalitate. Pe lângă bani, octogenarii constănţeni vor primi şi măşti de protecţie, din donaţia oferită de Primăria Kaohsiung.

Seniorii Constanței primesc 300 de lei pentru împlinirea vârstei de 80 de ani și pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie și 500 de lei pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

Pentru a intra în posesia banilor, beneficiarii trebuie să trimită pe adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente:

  • cerere tip;
  • copie conform cu originalul a certificatului de naștere;
  • copie conform cu originalul a cărții de identitate;
  • copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie, pentru cei care aniversează 50 de ani de căsnicie.

Documentele pot fi depuse şi la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă, în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08:30-16:30, iar în zilele de joi în întervalul orar 08:30-18:30.

Important: cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.

Relații suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon: 0241 485 533.

 

Continue Reading

Actualitate

România, în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri administrate

Published

on

România ocupă o poziție fruntașă în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri anti Covid administrate. Este pe locul 18 la nivel mondial și pe locul 6 în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Conform statisticilor Bloomberg, pe primul loc în acest clasament se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați.

Țara noastră ocupă astfel o poziție fruntașă în clasamentul țărilor cu cele mai multe doze administrate. La ora actuală, România este a 18-a țară la nivel mondial și a 6-a la nivelul Uniunii Europene.

Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie și nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.

În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze aproape 26% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Marea Britanie are un procentaj de 6,45%, iar Statele Unite 4,36%.

Până în prezent, țara noastră se numără printre statele care au imunizat între 1% și 2% din populație, în condițiile în care numeroase alte țări nu au depășit încă pragul de 1%.

sursa foto: agora.md

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta