Zeci de oameni își pierd viață în fiecare sezon estival pe litoralul românesc, înecați în apele marii negre. Refuză să țină cont de sfaturile salvamarilor, iar uneori nici măcar intervenția rapidă a acestora, ori a medicilor de la salvare nu îi mai poate ajuta.
Și pentru că întotdeauna numărul celor care își pierd viață crește odată cu începerea vacanței de vara, pe litoral, autorităţile au decis să ia măsuri suplimentare de siguranță.
Pe toate plajele de la Marea Neagră au fost instalate puncte suplimentare de prim-ajutor şi intervenţie rapidă, pe lângă cele ale salvamarilor, existente deja.
Aproape că nu este zi în timpul sezonului estival în care medicii de la ambulanță să nu fie chemați să intervină pe plajele de pe litoral. Fie că vorbim de tineri care dau dovadă de inconștiență și se avântă în valurile învolburate ale mării, de copii sau de oameni maturi care se expun în exces la soare, cu toții au nevoie de ajutor medical. Pentru unii vacanță se termină la spital, iar pentru alții din păcate se încheie tragic.
Pentru că astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau cel puțin numărul lor să fie cât mai mic, pe litoral au fost instalate puncte suplimentare de prim ajutor.
Opt astfel de puncte, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD se vor regăși pe tot litoralul de la Corbu, până la Vama Veche.
Peste 400 de pompieri sunt la datorie zilnic în punctele cheie, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente. În acelaşi timp, pe mare vor fi cinci ambarcaţiuni ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, care vor interveni în sprijin atunci când salvamarii de pe litoral vor fi depășiți de situație, ori în cazul unor operațiuni de căutare a persoanelor dispărute. În astfel de situații sunt aduși inclusiv scafandrii.
Realitatea însă a demonstrat că situația este cu totul diferită și în cele mai multe cazuri inconștiența turiștilor a dus la tragedii.
Pe lângă punctele de prim ajutor de pe plajă vor mai există alte cinci de salvare acvatică și zece pentru stingerea incendiilor. În total 23 față de 15 câte au fost anul trecut.
Sursa foto: Shutterstock