Connect with us

Societate

Un nou sezon estival

Published

on

Zeci de oameni își pierd viață în fiecare sezon estival pe litoralul românesc, înecați în apele marii negre. Refuză să țină cont de sfaturile salvamarilor, iar uneori nici măcar intervenția rapidă a acestora, ori a medicilor de la salvare nu îi mai poate ajuta.

Și pentru că întotdeauna numărul celor care își pierd viață crește odată cu începerea vacanței de vara, pe litoral, autorităţile au decis să ia măsuri suplimentare de siguranță.

Pe toate plajele de la Marea Neagră au fost instalate puncte suplimentare de    prim-ajutor şi intervenţie rapidă, pe lângă cele ale salvamarilor, existente deja.

Aproape că nu este zi în timpul sezonului estival în care medicii de la ambulanță să nu fie chemați să intervină pe plajele de pe litoral. Fie că vorbim de tineri care dau dovadă de inconștiență și se avântă în valurile învolburate ale mării, de copii sau de oameni maturi care se expun în exces la soare, cu toții au nevoie de ajutor medical. Pentru unii vacanță se termină la spital, iar pentru alții din păcate se încheie tragic.

Pentru că astfel de evenimente să nu se mai întâmple sau cel puțin numărul lor să fie cât mai mic, pe litoral au fost instalate puncte suplimentare de prim ajutor.

Opt astfel de puncte, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD se vor regăși pe tot litoralul de la  Corbu, până la  Vama Veche.

Peste 400 de pompieri sunt la datorie zilnic în punctele cheie, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente. În acelaşi timp, pe mare vor fi cinci ambarcaţiuni ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, care vor interveni în sprijin atunci când salvamarii de pe litoral vor fi depășiți de situație,  ori în cazul unor operațiuni de căutare a persoanelor dispărute. În astfel de situații sunt aduși inclusiv scafandrii.

Realitatea însă a demonstrat că situația este cu totul diferită și în cele mai multe cazuri  inconștiența turiștilor a dus la tragedii.

Pe lângă punctele de prim ajutor de pe plajă vor mai există alte cinci de salvare acvatică și zece pentru stingerea incendiilor. În total 23 față de 15 câte au fost anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Actualitate

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate

Published

on

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Achiziţionarea şi depozitarea alimentelor

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obţinute în unităţi autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

– Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

– Să aleagă alimentele cu atenţie, ţinând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);

– Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

– Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

– Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controale pentru respectarea normelor sanitare veterinare şi siguranţa alimentelor

Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele:

– expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;

– condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). Transportul produselor de origine animală trebuie să se realizeze numai cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, dotate cu sisteme de înregistrare şi monitorizare a temperaturii;

– condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii);

– depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali;

– eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică;

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare;

– măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;

– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au obligaţia monitorizării permanente a tuturor cazurilor şi situaţiilor în care există riscul apariţiei sau au fost declanşate focare de toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii datorate consumului de alimente.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

sursa foto: ANSVSA

Continue Reading

Actualitate

Sunteți șomer? La ora actuală, sunt peste 24.000 de posturi vacante

Published

on

Sunt peste 24.000 de locuri de muncă la nivel național, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În această perioadă, cele mai multe sunt destinate lucrătorilor comerciali, muncitorilor necalificați la asamblarea și montarea pieselor sau agenților de securitate.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la ora actuală, sunt disponibile 24.341 locuri de muncă la nivel naţional.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru poziţiile de lucrător comercial (1.345 locuri de muncă vacante); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.269 de locuri de muncă vacante); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (915 locuri de muncă); manipulant mărfuri (808 locuri de muncă); agent de securitate (741); muncitor necalificat în industria confecţiilor (664); confecţioner cablaje auto (583); şofer autocamion/maşină de mare tonaj (576); ambalator manual (357), agent de vânzări (343).

Din cele 24.341 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.910 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, iar 6.489 locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii liceale sau postliceale.

Alte 5.996 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii profesionale, restul de 9.946 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Baza de date a ANOFM este în dinamică, fiind actualizată în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării, potrivit comunicatului ANOFM.

Pe de altă parte, angajatorii din Spaţiul Economic European ofereau pentru această perioadă 242 locuri de muncă vacante, prin intermediul reţelei EURES România.

Continue Reading

Actualitate

“România Turistică”, prima dezbatere publică din seria evenimentelor organizate de către CONAF, va avea loc la Constanța

Published

on

Constanța va fi gazda unui eveniment etalon desfășurat în acest sezon estival pe litoralul românesc. Organizat sub egida Confederaţiei Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, proiectul “România Turistică” – Între impas și oportunitate – reprezintă o serie de dezbateri ce își propune să centralizeze problemele, dar și soluțiile mediului de afaceri specific, pentru a veni în sprijinul acestora printr-un dialog continuu, constant și eficient cu autoritățile locale și centrale. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentul ce se va desfășura joi, 5 august, pe platoul din fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, am stat de vorbă cu organizatorul evenimentului, Cristina Chiriac, președinte CONAF.

R: Cum a prins contur ideea proiectului “România Turistică”?

C.C.: Ideea a venit natural când, în urma unei discuții aplicate asupra situației economice post-pandemice, am realizat că nu doar sectorul HoReCa ci întreg turismul românesc, care cuprinde o paletă largă de servicii, atât pe orizontală cât și  pe verticală, a suferit pierderi importante. Atunci, mi-a venit în minte modelul austriac, care, pentru a revigora economia, a identificat un sector cu potențial imens – turismul și a accelerat pregătirea profesională a tinerilor pentru meseriile din acest sector, în vederea creării de valoare adăugata în economie și a scala turismul ca pilon de creștere durabilă rapidă. Astfel, a prins contur proiectul România Turistică, care își propune să fie o platformă de dezbatere publică, de găsire a oportunităților și de rezolvare a sincopelor, astfel încât, atunci când vorbim de turism să avem în vedere creșterea economică durabilă, nu doar perspectiva atragerii de turiști.

R: Cât de necesar este un astfel de proiect pentru revitalizarea turismului românesc?

C.C.: Este mai mult decât necesar să se facă pași concreți pentru ca țara noastră să devină o Românie Turistică. Aici vorbim despre conexiuni economice pe care le generează turismul în relația cu alte sectoare, de crearea de locuri de muncă, construirea și consilidarea unei imagini de țară, și de contribuția la PIB. Cu toții vorbim despre potențialul fantastic al țării noastre care dispune de toate resursele posibile pentru a performa în turism, însă niciodată nu ne atingem cu adevărat obiectivele, pe care, să fim onești, nici nu ni le stabilim cu fermitate.

R: Constanța, un pol turistic important al țării noastre deschide seria dezbaterilor publice. Care sunt principalele probleme pe care le-ați reperat în zona litoralului românesc și vor fi dezbătute în cadrul evenimentului de pe 5 august?

C.C: Am ales Constanța pentru că suntem în plin sezon estival și am revenit la normalitate după mai bine de un an de zile în care totul a fost închis. Evident, că această “revenire” lasă urme adânci în buzunarele operatorilor economici, iar reclădirea pe baze solide va fi de durată. Sunt multe probleme: lipsa forței de muncă calificate, investiții rămase nefinalizate, altele care au fost finalizate – plajele, cu o situație juridică încă incertă care afectează antreprenorii de pe litoral. Amintesc, de asemenea, impactul noilor tehnologii și digitalizarea în sectorul turism, cât și nevoia stringentă de parteneriat public – privat; acestea sunt doar câteva dintre punctele dezbaterii de pe litoral din 5 august.

Confederaţia Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF este singura confederație care susține și promovează antreprenoriatul feminin și care are ca obiectiv apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice și culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autoritățile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.

Încă de la înființarea sa, CONAF organizează cu succes evenimente importante pentru mediul antreprenorial din România. Iar evenimentul de la Constanța, din data de 5 august, reprezintă debutul proiectului și este organizat de către CONAF, alături de Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța, Asociația Națională a Antreprenorilor și Alianța Pentru Turism.

Sursa foto: CONAF

Continue Reading

Actualitate

Testări gratuite pentru hepatită şi HIV, în Campusul Henri Coandă

Published

on

Pentru a veni în sprijinul comunității din Campusul Social Henri Coandă, Primăria Municipiului Constanța, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică și Fundația Baylor – Marea Neagră, a organizat marţi, 27 iulie, un eveniment în cadrul căruia au fost făcute testări gratuite pentru depistarea virusurilor hepatice B, C și HIV.  De asemenea, s-a discutat despre importanța mișcării fizice și adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și despre regulile de igienă.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru o viață mai bună“, un proiect dedicat comunității marginalizate care locuiește în arealul delimitat de străzile Soveja, Ștefăniță Vodă, Zmeurei și Badea Cârțan. În cadrul proiectului se derulează şi alte activităţi ce au ca scop îmbunătățirea nivelului de educație în rândul preșcolarilor și elevilor romi și neromi, stimularea capacității de inserție profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a celor care intenționează să demareze o activitate pe cont propriu, precum și creșterea accesului la servicii sociale și de asistență medicală de înaltă calitate.

 

 

Sursa: Primăria Municipiului Constanța

 

 

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222