Connect with us

Actualitate

Un nou produs românesc cu Indicaţie Geografică Protejată

Published

on

România are, începând din această lună, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. După doi ani de la înregistrarea cererii (26.10.2016), Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare româneşti protejate în UE: Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni.

Scrumbia utilizată ca materie primă este pescuită în mod tradiţional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră (izobata 20 m), până la Cotul Pisicii (mila marină 75-75). Arealul este constituit din două zone administrative.

Prima zonă administrativă este Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, delimitată de la Cotul Pisicii (în dreptul localităţii Grindu, judeţul Tulcea) la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la izobata de 20 m, numai pe cele trei braţe ale Dunării şi în Dunăre pe această porţiune.

Cea de a doua zonă geografică este zona administrativă a comunei Frecăţei (localitatea Cataloi), în continuarea primei zone.

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs vechi. Peste 100 de ani de producţie şi de comercializare în aria geografică au contribuit la reputaţia produsului.

Scurt istoric

Sub denumirea de „Scrumbie de Dunăre afumată”, produsul prelucrat în aria geografică, precum şi reputaţia sa au fost consemnate de Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916 :

„[…] În timpurile din urmă indus­tria conservelor de peşte a luat la noi o desvoltare mereu crescândă. În afară de cherhanagii, cari produc în stil mare în regiunea de prindere peşte sărat – conserva noastră cea mai primitivă şi cea mai răspândită – scrumbii în butoaie, batoguri şi balâc, chefal afumat, etc., de o bucată de timp s-au creat în regiunea pieţelor de vânzare fabrici sau ateliere de conserve de peşte. Pe de o parte sunt afumătoriile care fac batoguri, scrumbii de Dunăre şi tot felul de peşte de mare afumat […]”. („Pescăria şi pescuitul în România”,Academia Română, Publicaţiunile Fondului Vasile Adamachi, tom XIII, no. XLVI)

În aceeaşi arie geografică, în anul 1919, în corespondenţa Prefecturii judeţului Tulcea privind schimbul de peşte contra cerealelor, este consemnată comercializarea produsului „Scrumbia de Dunăre afumată”, prin „Deciziunea ministerială nr. 740din 20 mai1919 ” şi „Tabloul de preţuri maximale cu cari se va vinde peştele proaspăt, sărat şi afumat”.

În anul 1958, ,,Scrumbia de Dunăre afumată” era vândută în toată România, conform centralizatorului de planuri de desfacere al Întreprinderii de Industrializare şi Desfacere a Peştelui Tulcea (I.I.D.P.). În anul 1965, produsul continuă a fi realizat şi este menţionat în documentul „Plan producţie” al I.I.D.P. T ulcea (Inventar nr. 69, Arhivele Naţionale Tul­cea).

Tradiţia de producţie a produsului „Scrumbie de Dunăre afumată” în aria geografică a fost continuată de mem­brii Asociaţiei RO-Pescador, începând cu anul 2011, ei fiind şi singurii producători în aria geografică.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfăşoară în aria geografică delimitată.

România a depus la Comisia Europeană documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţi de Pleşcoi,  Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea.

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 

Actualitate

În atenția constănțenilor

Published

on

Atenție, constănţeni! Actele de identitate sunt valabile, chiar dacă au termenul de valabilitate expirat. Ca atare, cetățenii nu trebuie să se prezente la Serviciul Evidență Persoane pentru preschimbare.

Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 art.4 alin.(5) precizează clar că documentele eliberate de autoritățile publice care expiră în perioada stării de urgență și a stării de alertă își păstrează valabilitatea 90 zile de la încetarea stării de urgență/alertă.

Așadar, reprezentanții Primăriei Constanța fac apel la toate instituțiile să țină cont de legea care prevede menținerea valabilității actelor și să accepte documentele care au termenul de valabilitate expirat.

Dacă există o urgență și trebuie totuși să își preschimbe în această perioadă cartea de identitate, constănțenii trebuie să știe că își pot face programare online pe site-ul Direcției Locale de Evidență, pentru a evita aglomerația de la ghișeu. De pe același site pot afla și care sunt actele necesare pentru obținerea cărților de identitate și a vizelor de reședință, pe care cetățenii trebuie să le aibă la ei, pentru a nu fi nevoiți să se reprogrameze.

De asemenea, constănțenii care renunță la o programare sunt sfătuiți să anunțe acest lucru pe adresa de mail evidentapopulatiei@primaria-constanta.ro, pentru ca în locul lor să poată fi reprogramate alte persoane.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Cadrele medicale din Mangalia primesc a doua doză de vaccin

Published

on

Începând de astăzi, se va administra personalului medical, din Spitalul Municipal Mangalia, a doua doză de vaccin anti-COVID-19. De această dată, pentru a nu periclita activitatea din secțiile Pediatrie și Ginecologie, unde a funcționat inițial centrul de vaccinare, imunizarea cu rapelul anti-COVID-19 se va face la centrul de vaccinare din cadrul Sanatoriului Balnear Mangalia.

,,,Punctul de vaccinare destinat spitalului, pentru cea de-a doua doză de vaccin, este organizat în incinta Centrului de vaccinare, care funcționează în cadrul Sanatoriului Balnear Mangalia. Circuitele pentru personalul medical din spital vor fi separate, față de celelalte circuite pentru persoanele din faza a II-a și a III-a.”, a precizat Alina Dan, managerul unității medicale.

În perioada imediat următoare, vor primi rapelul pentru imunizare împotriva COVID-19 și cadrele medicale din Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia. La acelaşi centru de vaccinare, se va administra a doua doză de vaccin celor care deţin cabinete individuale și s-au înscris pe platforma oficială.

Continue Reading

Actualitate

Beneficiile mierii de albine

Published

on

Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi este recunoscută pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului:

  • are proprietăţi antibacteriene şi lupta împotriva infecţiilor;
  • ajută la vindecarea rănilor şi ulceraţiilor;
  • ameliorează durerile de gât şi tusea;
  • este o sursă de energie care nu induce hipoglicemia;
  • întăreşte sistemul imunitar şi ajută la ameliorarea simptomelor alergiilor;
  • este de ajutor în tratarea unor afecţiuni ale pielii.

Mierea este bogată în nutrienți, bioflavonoide și acizi organici, și este metabolizată diferit de zaharurile rafinate. O lingură de miere, consumată seara, reface rezervele de glicogen ale ficatului și implicit rezerva de energie a creierului, ajutând la instalarea unui somn recuperator.

Pe termen lung, consumul de miere seara reduce stresul, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, ne poate proteja de daunele cauzate de îmbătrânirea mentală și de boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

La fel ca orice produs, mierea de albine are şi câteva contraindicaţii. Consumul acesteia nu este indicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, ulcer duodenal sau tulburări hormonale. Totodata, dacă sunteţi alergici la polen, consumul de miere este periculos şi poate duce la reacţii alergice grave, precum şocul anafilactic.

Pentru un adult, doza recomandată de miere este de maxim 3-4 linguriţe/zi. Mierea nu se adaugă în lichide fierbinţi (cu o temperatură mai mare de 42 de grade Celsius), deoarece îşi pierde unele proprietăţi.

 

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta