Connect with us

Actualitate

Un nou produs românesc cu Indicaţie Geografică Protejată

Published

on

România are, începând din această lună, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. După doi ani de la înregistrarea cererii (26.10.2016), Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare româneşti protejate în UE: Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni.

Scrumbia utilizată ca materie primă este pescuită în mod tradiţional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră (izobata 20 m), până la Cotul Pisicii (mila marină 75-75). Arealul este constituit din două zone administrative.

Prima zonă administrativă este Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, delimitată de la Cotul Pisicii (în dreptul localităţii Grindu, judeţul Tulcea) la vărsarea Dunării în Marea Neagră până la izobata de 20 m, numai pe cele trei braţe ale Dunării şi în Dunăre pe această porţiune.

Cea de a doua zonă geografică este zona administrativă a comunei Frecăţei (localitatea Cataloi), în continuarea primei zone.

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs vechi. Peste 100 de ani de producţie şi de comercializare în aria geografică au contribuit la reputaţia produsului.

Scurt istoric

Sub denumirea de „Scrumbie de Dunăre afumată”, produsul prelucrat în aria geografică, precum şi reputaţia sa au fost consemnate de Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916 :

„[…] În timpurile din urmă indus­tria conservelor de peşte a luat la noi o desvoltare mereu crescândă. În afară de cherhanagii, cari produc în stil mare în regiunea de prindere peşte sărat – conserva noastră cea mai primitivă şi cea mai răspândită – scrumbii în butoaie, batoguri şi balâc, chefal afumat, etc., de o bucată de timp s-au creat în regiunea pieţelor de vânzare fabrici sau ateliere de conserve de peşte. Pe de o parte sunt afumătoriile care fac batoguri, scrumbii de Dunăre şi tot felul de peşte de mare afumat […]”. („Pescăria şi pescuitul în România”,Academia Română, Publicaţiunile Fondului Vasile Adamachi, tom XIII, no. XLVI)

În aceeaşi arie geografică, în anul 1919, în corespondenţa Prefecturii judeţului Tulcea privind schimbul de peşte contra cerealelor, este consemnată comercializarea produsului „Scrumbia de Dunăre afumată”, prin „Deciziunea ministerială nr. 740din 20 mai1919 ” şi „Tabloul de preţuri maximale cu cari se va vinde peştele proaspăt, sărat şi afumat”.

În anul 1958, ,,Scrumbia de Dunăre afumată” era vândută în toată România, conform centralizatorului de planuri de desfacere al Întreprinderii de Industrializare şi Desfacere a Peştelui Tulcea (I.I.D.P.). În anul 1965, produsul continuă a fi realizat şi este menţionat în documentul „Plan producţie” al I.I.D.P. T ulcea (Inventar nr. 69, Arhivele Naţionale Tul­cea).

Tradiţia de producţie a produsului „Scrumbie de Dunăre afumată” în aria geografică a fost continuată de mem­brii Asociaţiei RO-Pescador, începând cu anul 2011, ei fiind şi singurii producători în aria geografică.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfăşoară în aria geografică delimitată.

România a depus la Comisia Europeană documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţi de Pleşcoi,  Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea.

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 

Actualitate

Avertizare de cod galben, la Constanța

Published

on

Constanța se află sub avertizare de cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă până la ora 23:00. 

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în județul Constanța, local și temporar vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h. Astăzi, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi temporar noros și cu precădere spre seară și noaptea, va ploua în general slab. Temperatura maximă va fi în jur de 12 de grade iar cea minimă de 2…3 grade. Gradul de agitație al mării va fi 4 – 5 la coastă și 5 – 6 în larg.

 Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: 

  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
  • Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență  – 0737552271.

Continue Reading

Actualitate

Continuă lucrările de reabilitare în mai multe zone din Constanța

Published

on

Continuă lucrările de reabilitare, în municipiul Constanța. În această perioadă, echipele administratorului drumului public intervin concomitent în mai multe zone din oraș.

Primăria Municipiului Constanța continuă să îmbunătățească condițiile de acces pietonal în cartierele orașului. Echipele administratorului drumului public intervin săptămâna aceasta asupra părții pietonale în următoarele zone:

  • Pe strada Munteniei din cartierul Tomis I, sectorul delimitat de strada Mircea Cel Batrân și blocul LS6 au loc ample lucrări de reconfigurare a trotuarelor, a locurilor de parcare și de recondiționare a suprafeței carosabile. Se montează borduri noi, suprafețele noilor trotuare sunt consolidate prin așternerea unui strat de piatră, în etapa premergătoare stratului final.
  • Pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, tronsonul cuprins între străzile Poporului și Farului, se refac suprafețele pietonale. Trotuarele sunt decapate, se înlocuiesc bordurile și se stabilizează terenul cu piatră.
  • Pe străzile Fulgerului, Andrei Mureșanu și Barbu Stefănescu Delavrancea din cartierul Coiciu, se intervine asupra suprafețelor pietonale. După ce au fost decapate total trotuarele, terenul a fost consolidat și au fost înlocuite vechile borduri deteriorate.
  • În cartierul Poarta 6, pe strada Zefirului, se amenajează noi trotuare care vor delimita parcarea ce va lua locul garajelor demolate. De asemenea, se lucrează la stabilizarea terenului pe care se va construi noua parcare.
  • Pe bulevardul Mamaia, se lucrează la reamenajarea suprafeței pietonale pe tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie.
  • Și pe strada Mihai Eminescu se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Sunt demontate vechile borduri, trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră peste care va fi așternut nisip.

În aceste condiții, constănțenii care locuiesc în cartierele respective sunt sfătuiți să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Ofițerii Gărzii de Coastă Constanța, pregătiți în domeniul prevenirii consumului de droguri

Published

on

17 ofițeri din cadrul Gărzii de Coastă Constanța Săptămâna au participat, săptămâna aceasta, la sesiunea de formare în domeniul drogurilor, cu tema „Formare de bază și specifică în domeniul drogurilor”, organizată de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

Tematica abordată a vizat prezentarea principalelor categorii de droguri şi a efectelor acestora, modalitățile de consum, sistemul național de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, modalitatea de oferire a serviciilor de asistență integrată, aspectele legislative în domeniul drogurilor, precum și conceptul de justiție terapeutică.

De asemenea, la activitate a participat, în calitate de invitat, un specialist din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – Porturi Maritime Constanța, care a prezentat cursanților trusa didactică cu mostre de droguri.

Continue Reading

Actualitate

57 de persoane din comuna Cumpăna, cu vârsta între 30-64 ani, se vor califica în meseria de BUCĂTAR.

Published

on

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu fundația ZI DESCHISĂ implementează proiectul ,,COCSPI SE – Creșterea Ocupării și Competențelor Șomerilor și Persoanelor Inactive din regiunea Sud-Est”, proiect finanțat prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020.

În cadrul acestuia, 57 persoane din comuna Cumpăna, șomeri și persoane inactive, cu vârsta între 30-64 ani, absolvenți de minim 8 clase, vor fi calificați în meseria de bucătar.

Deschiderea oficială a cursului va avea loc în data de 27 martie 2023, ora 12:00 în cadrul Centrului Multifuncțional de asistență socio-medicală Cumpăna, iar axa prioritară a proiectului o reprezintă găsirea de locuri de muncă pentru toată lumea.

Prima grupă de 28 persoane va începe cursul de 720 ore pe data de 27 martie 2023, iar a doua grupă de 27 persoane va începe cursul pe data de 26 iunie 2023.

Pe toată perioada desfășurării cursurilor, participanții vor beneficia de pachete de hrană și decontarea transportului, iar la finalizarea cursului vor primi o diplomă recunoscută de Uniunea Europeană și o subvenție de 3600 lei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222