Connect with us

Cultura/Educatie

Un exemplu demn de urmat

Published

on

Are în palmares numeroase medalii obținute la diferite concursuri și olimpiade internaționale, este pasionată de fizică, iar în timpul liber oferă meditații pentru alți colegi de-ai săi. Vorbim despre o elevă de clasa a X-a de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” din Constanța, care inclusiv în perioada de pandemie și-a completat palmaresul distincțiilor, dar și-a găsit timp și pentru a-i ajuta pe colegii ei și nu numai.  

Deși a început vacanța de vară, pe Alexandra am găsit-o în laboratorul de informatică. În urmă cu câteva luni, ea s-a înscris într-un program ce îi permite să ofere meditații online altor elevi, colegi de-ai săi sau nu.

Este atât de bine pregătită la fizică, încât această materie pare să nu mai aibă niciun secret pentru Alexandra. Cu atât mai mult cu cât ea a ajuns să împărtășească din cunoștințele sale și altor tineri mult mai mari decât ea.

“Unii dintre ei sunt la facultate deja, dar doresc să schimbe facultatea. Am elevi de 20-25 de ani, dar mai am și de clasa a XII-a, care doresc să dea la facultate. A fost o surpriză și pentru ei să vadă că sunt așa de mică, dar îmi place foarte mult să lucrez cu ei.”, spune ALEXANDRA COADĂ, elevă

“În primul rând, ea provine dintr-o familie care a avut o educație științifică foarte solidă și este atașată de tot ce înseamnă știință, este pluridisciplinară, cu rezultate foarte bune la matematică, fizică, chimie, biologie și este un exemplu de elev care se implică și în activități extracurriculare.”, declară ION BĂRARU, profesor de fizică

Alături de familie, profesorul său de fizică i-a fost mereu alături și a susținut-o necondiționat pe Alexandra. Dovadă stă și ultima reușită a tinerei eleve.

“Am continuat să fiu competitivă și să particip la olimpiada internațională de fizică online, organizată de lotul național al Statelor Unite. Am participat alături de doi colegi de-ai mei, tot olimpici. Am obținut locul 24 din cele 300 de echipe, obținând chiar și mențiune.”, spune ALEXANDRA COADĂ, elevă

“Un loc meritoriu, ținând cont că ei sunt clasa a X-a, iar nivelul pretențiilor de concurs se duce până la clasa a XII-a, până la absolvenții de liceu. Onorează acea sintagmă pe care o folosim în ultimii ani pentru școala noastră și anume: Colegiul Mircea, școală a olimpicilor.”, declară VASILE NICOARĂ, director CNMB Constanța

Iar Alexandra promite că nu se va opri aici. Noul an școlar va fi o nouă provocare pentru ea, o șansă în plus de a face din nou cinste României peste hotare.

Cultura/Educatie

Consiliul Naţional al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru Covid-19

Published

on

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în a cincea săptămână de şcoală, 12-18 octombrie, au fost înregistrate 1692 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, care reprezintă o creştere cu 155%, în timp ce, raportat la numărul total de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei până acum la segmentul de vârstă aferent elevilor şi preşcolarilor (11.765), cazurile de săptămâna trecută reprezintă 14,4%.

Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru Covid-19. Această măsură este imperioasă în aceste momente, întrucât elevii care sunt prezenţi la cursuri petrec, în medie, 6 ore pe zi în aceeaşi încăpere, alături de colegii lor, aflându-se într-un risc ridicat de infectare.

“Vedem din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în unităţile de învăţământ. Siguranţa elevilor trebuie să primeze, motiv pentru care solicităm includerea acestora pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. Identificarea cazurilor pozitive şi izolarea acestora va scădea în mod semnificativ necesitatea închiderii şcolilor şi a tranziţiei către învăţământul online, pentru care multe unităţi de învăţământ încă nu sunt pregătite.”, declară RAREȘ VOICU, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

În acelaşi timp, multe şcoli nu sunt pregătite pentru tranziţia către orele online la momentul de faţă, susține președintele Consiliului Național al Elevilor, iar procesul de digitalizare este unul de durată, care, cel mai probabil, nu se va încheia în următoarele săptămâni. Astfel, testarea elevilor şi izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului şi ar elimina necesitatea tranziţiei către cursurile online pentru multe unităţi de învăţământ.

sursa foto: formaremedicala.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

Primarul ales, Vergil Chițac, așteptat la deschiderea Festivalului DbutanT 2020, la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Astăzi, 19 octombrie, la ora 18:00, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe vă invită la deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, în prezența primarului ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac, președintelui ales al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și președintelui în funcție al Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

La deschidere, care va avea loc în sala Teatrului de Stat Constanța, din Bulevardul Ferdinand 11, vor participa directorii celor două teatre partenere, regizorul Erwin Șimșensohn, respectiv actrița Anna Maria Popa, membrii juriului – Gelu Colceag, regizor, directorul Teatrului Mic București, Radu Apostol, regizor, directorul Centrului de Teatru Educațional Replika București, Florin Toma, actor, directorul Teatrului „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița, regizor, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Vava Ștefănescu, coregraf, directoarea Centrului Național al Dansului București – și alte personalități ale lumii teatrale.

Festivalul DbutanT s-a afirmat încă de la prima ediție, din 2016, ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți.

Festivalul a  fost pe punctul de a fi anulat din cauza pierderii sprijinului financiar, dar Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții.

Festivalul DbutanT 2020 se desfășoară de astăzi până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare.

După primele zile de festival, juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Continue Reading

Cultura/Educatie

La UOC, studenții înscriși în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, încep cursurile online

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va organiza, luni, 19 octombrie 2020, începând cu ora 12:00, o întâlnire online la adresa: http://bit.ly/CursuriCyber, în vederea dezbaterii oportunităților activităților de formare ce se vor realiza în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, cod proiect: 122837, pentru studenții din grupul țintă.

UOC reia, în această lună, seria celor șase cursuri complementare. Astfel, studenții înscriși vor putea participa la următoarele cursuri gratuite, susținute de specialiști cu renume național și internațional în domeniul Cyber Security, în mediul online:

  • Curs 1: Web Semantic și Ontologii (WSO);
  • Curs2: Recunoașterea formelor și căutarea de date în spațiul web (RFC);
  • Curs 3: Securitatea sistemelor software (SSS);
  • Curs 4: Securitatea aplicațiilor Web (SAW):
  • Curs 5: Machine Learning (ML);
  • Curs 6: Online Threats to Modern Organizations (OTMO).

Fiecare activitate de formare prevede 28 de ore de curs și 28 de ore de seminar, din care 14 ore de aplicații practice. La finalul cursurilor complementare, studenții vor susține un test de aptitudini teoretice și practice, în urma căruia li se va elibera un Certificat de absolvire a cursului complementar. Certificatul de absolvire va recunoaște finalizarea cursurilor complementare și dobândirea cunoștințelor specifice. Proiectul are ca țintă atingerea unui număr  de 300 de studenți.

Planificarea cursurilor pentru luna octombrie 2020 va fi postată pe pagina web a proiectului http://proinfo.univ-ovidius.ro/, dar și pe platforma de e-learning (MS Teams), în care se vor susține toate cursurile și laboratoarele.

Pentru buna desfășurare a activităților în medii virtuale, studenții vor primi, prin poșta electronică, link-ul de acces pentru fiecare curs, conform planificării, și vor putea interacționa live, folosind orice device, precum smartphone-ul, tableta, desktop-ul sau laptop-ul, cu specialistul care ține, în ziua respectivă, activitatea de formare, dar și cu restul colegilor.

După încheierea procesului de pilotare a celor 6 cursuri demarate în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, acestea vor fi incluse în oferta educațională a UOC, mai precis în cadrul programelor de studii ale programului de studii universitare de licență Informatică, sub forma unor discipline opționale.

Potrivit Cererii de finanțare, în proiectarea și elaborarea programei pentru cele 6 cursuri complementare s-a ținut cont de necesitatea introducerii unor servicii de facilitare a învățării adresate studenților, corelate cu nevoile pieței muncii din sectoarele economice competitive/domeniile identificate prin SNC și SNCDI.

Proiectul „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“ este cofinaţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta