Muzeul Simțurilor este un alt fel de muzeu. Acesta nu seamănă deloc cu un loc de cultură tradițional, ci presupune o călătorie în care îți vei trezi simțurile, descoperind lucruri pe care nu le știai deja. Cei care îl vizitează parcurg o călătorie la finalul căreia vor realiza că au învățat ceva inedit. Vizitatorii pot să trăiască o experiență de neimaginat într-o lume a senzațiilor și a iluziilor optice într-un muzeu diferit. Acesta este un loc atât distractiv, cât și educativ, totodată enigmatic, deopotrivă rațional ce schimbă perspectiva despre tot ceea ce ne înconjoară.
Într-o lume în care toate simțurile se amplifică, dar și în care ceea ce ni se pare obișnuit poate fi văzut și din alt unghi, muzeul constănțean poate fi locul ideal de petrecut o după-amiază cu familia sau prietenii.
Acest spațiu educativ, dedicat copiilor, dar și adulților creează un ambient în care poți să descoperi pe propria piele totul despre percepție, vibrații, atingere, miros, dar și despre știință. Am putea spune că acest muzeu a fost creat pentru a sfida percepția oamenilor despre lucrurile înconjurătoare.
11 camere pot fi parcurse în turul pe care îl vor face vizitatorii în Muzeul Simțurilor. Aceștia vor intra într-un „labirint magic” plin de oglinzi, unde se pot vedea din diferite unghiuri. Totodată mai pot vizita și tunelul vortex, camera înclinată și cea inversă. Inedit la Muzeul Simțurilor este „Camera lui Ames” acolo unde se pășește într-o cameră cu pereți înclinați, cu un tavan dar și podea ce au forma unei pante. Aceasta a fost construită pentru a păcăli ochiul uman și a crea o senzație diferită de obișnuit.
„Oglinda care combină fețele” poate fi un loc pe care copiii să îl aprecieze, deoarece bucățile înguste de oglinzi din sunt aranjate într-un mod strategic tocmai pentru a crea iluzia unei fețe cât mai amuzante. Tot din perspectiva oglinzilor, mai există, la Muzeul Simțurilor un rând de trei astfel de reprezentări ale unui om mai înalt sau mai scund, slab sau mai gras, iar cei mici se pot mișca în așa fel încât să creeze diferite iluzii.
Zona auditivă și cea tactilă sunt cele două locuri în care simțurile oamenilor sunt extrem de antrenate. Fierbinte sau rece, delicat sau dur, ud sau uscat, aspru sau fin sunt informațiile pe care le percepem în această zonă tactilă.
În privința celei auditive, cu toții sțim că sunetul călătorește sub forma unor unde invizibile, iar urechile noastre pot fi considerate ca niște mici mașinării alcătuite din oase minuscule și senzori ce transformă undele în impulsuri. Toate acestea pot fi experimentatate în acest gen de ambient în cadrul muzeului simțurilor.
Cei care vor să aibă parte de o experiență inedită pot încerca și camera cu model cromatic roșu-verde-albastru sau RGB în care secretul unei iluzii constă în lumina care își schimbă în permanență culoarea îmbinându-le pe cele trei. La suprapunerea culorilor primare se formează culorile secundare prin unirea acestora reieșind culoarea albă.
În toate aceste camere ne putem dezvolta echilibrul, simțul olfactiv, simțul vizual, auditiv, dar și cel tactil.