Connect with us

Cultura/Educatie

Turnul Eiffel a împlinit 130 de ani de la inaugurarea oficială

Published

on

Are 300 de metri înălţime şi atrage milioane de vizitatori din întreaga lume. Turnul Eiffel din Paris a împlinit pe 31 martie, 130 de ani. Un proiect considerat vizionar pentru acele vremuri, dar care impresionează şi în zilele noastre.

În 1887, Gustave Eiffel, renumitul constructor de poduri metalice, câștiga concursul pentru Expoziția Universală cu un proiect cu totul special: un turn de 300 de metri, în zona Champ de Mars din Paris.

Cinci luni s-a lucrat numai la fundație, iar 18 mii de piese metalice care aveau să alcătuiască structura viitorului turn au fost fabricate la uzina lui Eiffel de la Levallois-Perret. Montajul s-a realizat la fața locului.

Gustave Eiffel a muncit mult, a avut perioade de îndoieli și emoții și chiar o grevă a muncitorilor cu trei luni înainte de inaugurare. Mai mult, el nu a ezitat să pună la bătaie și banii personali pentru ca totul să fie gata la timp – 31 martie 1889. O poveste de succes, de care urmașii lui Gustave Eiffel sunt mândri.

Turnul Eiffel a jucat un rol strategic în Al Doilea Război Mondial. Înainte ca germanii să ocupe capitala franceză, parizienii au tăiat cablurile lifturilor. De ce? Ca să-l oblige pe Hitler să urce scările dacă voia să ajungă în vârful turnului.  Când Aliații au invadat Franța în 1944 și se apropiau de Paris, Hitler a ordonat demolarea turnului (și, de fapt, distrugerea orașului), dar guvernatorul militar Dietrich von Choltitz a refuzat să îndeplinească acest ordin.

Conform proiectului, turnul înalt de 300 de metri urma să fie demolat după 20 de ani. Dar a apucat să intre în grațiile publicului și s-a dovedit folositor ca turn de telecomunicații. Între timp a ajuns să fie vizitat anual de 7 milioane de turiști.

Pentru a fi pus cât mai bine în valoare, iluminarea este esențială. Când cedează vreunul dintre cele 20.000 de becuri și spoturi, electricienii sunt la datorie. Pentru siguranță, lucrează în perechi de câte doi.

Ascensoarele de la Tour Eiffel parcurg anual echivalentul a 100.000 de kilometri.

Sursa:  Wikipedia

Foto: Historia

 

 

Cultura/Educatie

O nouă generație de marinari a depus jurământul militar

Published

on

160 de studenți și elevi militari, din anul I, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul militar, în cadrul unor ceremonii restrânse, care au fost organizate separat, la sediile celor două instituții de învățământ din Constanța.

Studenții și elevii au parcurs de la începutul lunii septembrie până în prezent, un modul de pregătire militară generală, care s-a încheiat cu o ședință de tragere cu armamentul de infanterie din dotare. După depunerea jurământului față de Patrie, aceștia încep programele de pregătire profesională, în domeniile de studiu pentru care au optat.

La cele două ceremonii militare organizate la Constanța, au participat contraamiralul de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, reprezentanți ai instituțiilor beneficiare de cadre militare din sistemul național de apărare, iar din partea elevilor și studenților marinari au fost prezenți părinți, rude și prieteni, cel mult doi aparținători de persoană.

Ceremoniile s-au desfășoarat cu respectarea strictă a normelor de protecție împotriva COVID-19, iar accesul s-a făcut doar cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare, respectiv cu purtarea în permanență a măștii de protecție și cu dovada vaccinării, a unui test COVID negativ sau a trecerii prin boală.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Actualitate

,,Constanţa respiră artă” s-a întors în Parcul Arheologic!

Published

on

,,Constanţa respiră artă” o prezintă miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, în parcul Arheologic, pe Adriana Trandafir în cel mai tulburător şi poetic recital dedicat Păsării Măiastre a cântecului românesc, Maria Tănase. Acest spectacol memorabil, a făcut istorie încă de la premiera sa din 1988, de la Teatrul Odeon. Peste ani, Maria Tănase, Adriana Trandafir şi spectacolul ,,Pasărea măiastră – Maria Tănase” şi-au păstrat tinereţea, prospeţimea şi unicitatea în tabloul cultural românesc.

Participarea la toate evenimentele proiectului se va face cu respectarea cu stricteţe a distanţării şi a restricțiile impuse de pandemie. Programul complet al activităţilor este disponibil aici.

„Constanța Respiră Artă” este un proiect organizat de Asociaţia Culturală pentru Tineret şi Copii „Art Theatre”, proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile, fonduri alocate prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 194034/29.09.2021. Valoarea totală a proiectului este de 222.500 lei.

 

Continue Reading

Actualitate

Educația antreprenorială, financiară și juridică, materii de studiu obligatorii

Published

on

Parlamentul a votat introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii, începând cu anul școlar viitor. Legea va intra în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă, depusă la începutul anului în Parlament, a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Inițial, proiectul de lege propunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare, iar Camera Deputaților l-a adoptat în această formă la 7 septembrie 2021.

În Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat, s-a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Luni, 18 octombrie,, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea care prevede noi competențe-cheie pentru formarea elevului din învățământul primar și gimnazial: educația antreprenorială, financiară și juridică.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii militari, în dialog cu elevii civili din clasa a VIII-a despre alegerea unui colegiu militar

Published

on

Elevii Colegiului Național de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de profesorii lor, prezintă, în cursul lunii octombrie, avantajele, dar și provocările carierei militare de la 14 ani.

Astfel, 100 de elevi militari intră în dialog, prin intermediul claselor virtuale, cu elevii de clasa a VIII-a din 20 de școli gimnaziale din județele Constanța, Tulcea, Mangalia, Ialomița, Buzău, Călărași, Iași, Prahova și Vrancea, prezentându-și programul zilnic, concursurile și oportunitățile oferite de Colegiul Național Militar „A.I.Cuza”, cât și motivațiile personale în alegerea unui colegiu militar.

Tinerii cadeți au oferit răspunsuri la toate întrebările adresate de elevii și cadrele didactice din școlile partenere și au purtat discuții libere pe diferite teme, cum ar fi “Cum a fost primul an în colegiul militar”, „Cât de grele sunt probele sportive la examenul de admitere”, „La ce activități extrașcolare se poate participa”, „În ce constă instrucția militară”, „Ce oportunități oferă absolvirea unui liceu militar” și altele.

Acțiunea face parte din proiectul de marketing educațional ,,Colegiul Militar: o alegere pentru viitorul tău”, ediția a II-a.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222