Connect with us

Actualitate

Turismul românesc are, pentru prima dată, un cadru strategic național, adoptat prin Hotărâre de Guvern!

Published

on

Guvernul României a adoptat miercuri, 25 septembrie a.c., Hotărârea privind aprobarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035. Documentul programatic național se suprapune Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, precum și Planului Național de Redresare și Reziliență, și urmărește să ghideze și să adopte un plan de acțiune prin care problemele sectoriale să fie abordate și rezolvate în timp util. În același timp, strategia va oferi îndrumare autorităților locale, în stabilirea priorităților de dezvoltare și investiții.

Pentru prima dată, turismul din România beneficiază de un cadru strategic național, adoptat prin Hotărâre de Guvern, care stabilește direcțiile prioritare pentru transformarea acestui sector într-un motor important al creșterii economice. Strategia națională pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035 are două obiective generale. Primul se referă la crearea de locuri de muncă în comunitățile locale, inclusiv pentru grupurile vulnerabile. În completare, cel de-al doilea vizează creșterea ponderii turismului în economie, fiind necesară îmbunătățirea accesibilității zonelor turistice, dar și modernizarea infrastructurii, astfel încât să putem atrage turiști cu bugete peste medie”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Strategia vizează, totodată, întărirea capacității de elaborare a politicilor în domeniul turismului, creșterea gradului de digitalizare și o mai bună adaptare a instrumentelor de marketing la specificul piețelor cu potențial mare. Mai mult, în document au fost introduse și prevederi referitoare la turismul adaptiv, pentru a încuraja crearea de programe dedicate incluziunii persoanelor cu dizabilități. Scopul final este ca, până în anul 2035, România să devină o destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate, pe parcursul întregului an, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural, care să ofere servicii de calibru internațional pentru toți vizitatorii.

România se menține în topul destinațiilor turistice din întreaga lume care s-au remarcat prin capacitatea de revenire după criza COVID. Organizația Mondială a Turismului semnalează că, pe primul trimestru al acestui an, ne situăm pe locul 6 la nivel mondial și pe locul 4 la nivel european, din perspectiva încasărilor provenite din sosirile turiștilor internaționali, comparativ cu anul pre-pandemic 2019. Acest trend pozitiv s-a observat și în 2023, când creșterea înregistrată a fost de 44%. Ne dorim să continuăm acest parcurs foarte bun, iar strategia națională va oferi, cu siguranță, instrumentele necesare pentru valorificarea și maximizarea potențialului României turistice”, a subliniat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va avea rolul principal în coordonarea elaborării și implementării activităților prevăzute în planul de acțiune al strategiei, colaborând cu alte autorități publice centrale, care vor avea competențe în îndeplinirea unor obiective specifice. Totodată, ministerul de resort va fi responsabil de evaluarea rezultatelor finale ale strategiei. În acest sens, vor fi implementate mecanisme eficiente de monitorizare, cu raportări periodice și ajustări ale acțiunilor în funcție de evoluțiile pieței și nevoile identificate.

Informații de background:

Strategia națională pentru dezvoltarea turismului pentru perioada 2025-2035 a fost elaborată în baza dialogului public-privat, de o echipă de lucru a Băncii Mondiale, Secretariatul General al Guvernului, în colaborare cu autoritatea națională în turism. Documentul a fost actualizat în anul 2022, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Actualitate

MARMAPS, un nou proiect de colaborare pentru Marea Neagră

Published

on

Black Sea NGO Network, din Bulgaria, împreună cu partenerii Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, ONG Mare Nostrum, România, și Filiala Mării Negre a Academiei Ucrainene de Științe Ecologice, Ucraina, au lansat un nou proiect, „Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems” (MARMAPS), cu sprijinul Programului Interreg NEXT Bazinul Mării Negre. Proiectul își propune să îmbunătățească cunoștințele despre cum pot fi conservate ecosistemele valoroase din Marea Neagră, oferind instrumente digitale pentru planificarea colaborativă și restaurarea biodiversității marine. Durata sa este de 18 luni, cu un buget total de 498.358 euro.

La începutul lunii octombrie, a avut loc prima întâlnire fizică din cadrul proiectului, în Salonic, Grecia, însoțită de un training privind gestionarea datelor. Pe durata întâlnirii, partenerii au discutat aspecte esențiale referitoare la activitățile din proiect și modul de implementare ale acestora pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Sesiunea de training a abordat sursele și tipurile de date spațiale, precum și colectarea și manipularea acestora, incluzând o discuție despre aplicarea uneltelor spațiale pentru gestionarea ariilor marine protejate (MPA).

MARMAPS abordează problemele de mediu din Marea Neagră, care au primit o atenție sporită de la sfârșitul secolului trecut. Ecosistemul marin de mari dimensiuni este supus unei presiuni puternice din cauza activităților umane, ceea ce duce la supraabundența de nutrienți, exploatarea excesivă a resurselor vii și un mediu instabil. În conformitate cu obiectivele stabilite de UE și Convenția privind diversitatea biologică, MARMAPS își propune să ofere soluții și instrumente care să ne îmbunătățească capacitatea de conservare, susținând în continuare abordări solide și transparente din punct de vedere științific pentru atingerea obiectivelor de conservare. Prin urmare, scopul final al MARMAPS este de a proteja și promova biodiversitatea și moștenirea naturală prin sprijinirea inițiativelor de conservare a mediului marin la nivel regional.

MARMAPS își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța conservării ecosistemelor valoroase ale Mării Negre și să implice factorii de decizie în dezvoltarea soluțiilor de planificare maritimă, care promovează conservarea și restaurarea biodiversității marine. Acest lucru va fi realizat prin îmbunătățirea accesului la date științifice deschise și instrumente, precum și prin implicarea părților interesate în îmbunătățirea cadrului de conservare pentru ariile marine protejate (MPA) la nivelul bazinului marin.

Un rezultat cheie al cooperării între partenerii proiectului este un portofoliu electronic de mediu (eFolio). Acesta va oferi o soluție rentabilă pentru atingerea obiectivelor naționale și regionale de conservare a ecosistemelor marine și pentru menținerea fluxului continuu și a durabilității resurselor naturale, ținând cont de impactul cumulativ al activităților umane și riscurile climatice. Componentele acestuia includ un sistem de suport pentru decizii, șabloane pentru protocoale de monitorizare, instrumente de știință cetățenească și practici de bună guvernanță pentru MPA. Un eveniment regional de networking la finalul proiectului va reuni părțile interesate implicate în protecția biodiversității marine, pentru a promova eFolio și pentru a asigura impactul pe termen lung al proiectului, prin stabilirea unei rețele de actori implicați în guvernarea MPA la nivel regional.

Rezultatele așteptate ale proiectului includ un mecanism de schimb și sprijin pe termen lung între membrii grupurilor țintă și utilizatorii finali, pentru a promova biodiversitatea Mării Negre și protecția naturii, precum și o capacitate îmbunătățită de planificare, monitorizare, raportare și guvernare a MPA-urilor.

Proiectul MARMAPS continuă tradiția de cooperare între parteneri și se bazează pe experiența acestora, pentru a dezvolta și oferi instrumente IT cu acces deschis, pentru soluții inovatoare și suport decizional, îmbunătățind astfel accesul părților interesate regionale și al publicului la date și instrumente științifice deschise.

Continue Reading

Actualitate

Primăria Constanța a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor la Perdeaua Verde din cartierul Vetrani

Published

on

Primăria Constanța a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor la Perdeaua Verde din cartierul Vetrani. În scurt timp, un spațiu dezafectat, în suprafață de 43000 mp, va fi valorificat și integrat în sistemul de spații verzi de la nivelul municipiului, implicit în viața comunității ca un obiectiv destinat petrecerii timpului liber.
Cartierul Veterani s-a extins mult în ultimii ani, de aceea, pe lângă modernizarea străzilor și realizarea unei infrastructuri care să răspundă nevoilor cetățenilor, era nevoie și de o revitalizare a spațiului și de transformarea acestuia într-un spațiu verde activ, care să fie un punct de atracție în comunitate atât prin utilitatea sa, cât și prin estetică.
Se vor crea zone pietonale și zone de odihnă. Se vor amenaja zone pentru activități culturale, precum o piațetă cu amfiteatru și oglindă de apă, spații de joacă, sport sau dedicate animalelor.
Întregul parc va beneficia de rețea wi-fi, iluminat inteligent, sistem de supraveghere video, panouri informativ-decorative, parcare pentru biciclete, grupuri sanitare sau cișmele cu apă.
Vor exista trei accese principale și trei accese secundare care vor facilita accesibilitatea pe suprafața spațiului verde și care vor face legătura între străzile din apropiere.
Pentru circulația în parc, se propune un concept organic, sinuos, astfel încât spațiile verzi și aleile pietonale să urmeze linii coerente, ușor de parcurs.
Spațiul verde va fi amenajat astfel încât să ofere o imagine dinamică. Astfel, în cadrul parculul, vom întâlni diferite tipuri de amenajări care implică vegetaţie de talie diversă, precum: arbori, arbuşti decorativi, plante perene, plante ierboase și gazon.
Vegetaţia aleasă este valoroasă atât din punct de vedere ecologic, cât și peisagistic, creând un spatiu de odihnă şi relaxare pentru utilizatori. Toate speciile care se vor planta sunt autohtone. De asemenea, în parc, va fi amenajat și un sistem de irigații.
Elementele de mobilier urban alese au rolul de a întregi imaginea spațiului verde. Obiectele alese vor fi funcționale, vor deservi utilizatorii și nu vor crea contrast cu restul ambianței. Dotările alese sunt minimaliste, din materiale naturale, culori plăcute pentru a adăuga un plus atmosferei locului. Se vor amplasa bănci, hamace, coșuri de gunoi, cișmele, rasteluri de biciclete, grătare de arbori etc.
Proiectul de amenajare a parcului Perdea Verde din municipiul Constanța constă, în primul rând, în realizarea unui spațiu care să inglobeze, prin funcțiuni, dotări şi echipamente conspunzătoare, cerințele și nevoile comunităţii.

Continue Reading

Actualitate

Tradiții de Sfânta Paraschiva

Published

on

În calendarul ortodox, în data de 14 octombrie este prăznuită Sfânta Paraschiva, care se bucura de mare cinstire în satul românesc tradițional, dovadă în acest sens stând și icoanele țărănești pe sticlă în care apare Preacuvioasa.

Ziua se ținea prin nelucrare de toți ai casei, pentru a fi feriți de boli și de alte primejdii.

În satul de altădată, praznicul reprezenta o dată importantă din calendarul pastoral, aceasta fiind ziua în care se pregăteau turmele pentru iernat. Din 14 octombrie începeau să se deschidă și târgurile în care se valorificau produsele turmelor de oi.

În această zi, se făceau și predicții meteorologice existând credința că așa cum va fi de ziua Sfintei, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Dimineața, ciobanii preziceau vremea în funcție de cum stăteau oile în staul: dacă le găseau grămadă, era semn că iarna va fi grea, iar dacă stăteau răsfirate, se anunța o iarnă blândă.

Foto: Icoană pe sticlă, pictată în cea de-a doua jumătate a secolului a XIX-lea în centrul de iconari Șcheii Brașovului, aflată în prezent în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța

Continue Reading

Actualitate

ROADPOL FOCUS ON THE ROAD ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA

Published

on

În perioada 7 – 13 octombrie a.c., polițiștii rutieri au desfășurat operațiunea FOCUS ON THE ROAD, în cadrul Programul Operaţiunilor Europene al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

Astfel, polițiștii au acționat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră prin depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii care, în timpul mersului, au preocupări de natură a le distrage atenția, astfel încât participanții la trafic pot fi puși în pericol.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 1.578 de sancțiuni contravenționale, 376 dintre acestea fiind aplicate pentru nefolosirea centurii de siguranță, 98 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitive de tip ”mâini libere”, iar restul pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate este de aproximativ 625.000 de lei.

Au fost scoşi din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalţi participanţi, 99 de șoferi, față de care a fost luată măsura reţinerii permisului de conducere.

De asemenea, au fost oprite din a circula 63 de vehicule care nu prezentau siguranţă pe drumurile publice, până la remedierea problemelor constatate.

Totodată, au fost constatate 9 infracțiuni de conducerea unui vehiul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Concomitent, polițiștii rutieri au desfășurat activități preventive, pentru ca participanții la trafic să conștientizeze riscurile la care se expun, în situația în care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222