Turismul, în creştere la nivel mondial. Numărul sosirilor turiştilor internaţionali la nivel mondial a crescut în 2018 cu 6%. Creşterea este spectaculoasă, ţinând cont că acest procentaj a fost atins cu doi ani mai devreme decât era preconizat. În aceste condiţii, destinaţiile de vacanţă mai puţin cunoscute şi destul de accesibile la ora actuală vor deveni tot mai populare şi mai scumpe.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, pragul de 1,4 miliarde de turişti internaţionali urma să fie atins în 2020. Totuşi, potrivit reprezentanţilor în turism, această creştere semnificativă nu ar trebui să ne surprindă.
“Nivelul de trai a crescut foarte mult la nivel mondial, iar foarte multe companii aeriene în momentul de faţă au tarife foarte mici, deci accesibilitatea s-a mărit foarte tare, iar guvernele pun accent, din ce în ce mai mult, pe vacanţele cetăţenilor.”, declară Cristian Bărhălescu, manager ICAR Tours
Cea mai semnificativă creştere s-a constatat în cazul turiştilor care au ales cu precădere destinaţii din Europa meridională, numărul lor înregistrând o majorare cu 7 procente în 2018, comparativ cu anul precedent. Per total, în Europa au sosit în 2018 aproape 713 milioane de turişti de pe întreg mapamondul.
E drept, consecinţele acestei evoluţii semnificative a turismului mondial se vor resimţi asupra anumitor destinaţii mai puţin populare din întreaga lume, destinaţii care în prezent sunt relativ ieftine. Însă, în anii următori, situaţia s-ar putea schimba radical.
Capitala Portugaliei, de exemplu, este la ora actuală una dintre destinaţiile facile pentru turiştii din întreaga lume. Tarifele de cazare sunt pentru toate buzunarele, facilităţile şi serviciile oferite sunt de bună calitate, iar cheltuielile pentru masă şi intrările la obiectivele turistice din Lisabona încă sunt moderate.
“Dacă discutăm despre tot ceea ce putem vedea acolo în zonă, pe lângă Sintra, Obidos, Fatima, această atracţie deosebită din Portugalia va creşte în următoarea perioadă. Deja, chinezii şi americanii au început să considere Portugalia o destinaţie de top şi atunci sigur va trebui să o vedem cât mai repede cu putinţă, pentru că se va scumpi în perioada următoare.”, declară Cristian Bărhălescu, manager ICAR Tours
Un alt exemplu asemănător, tot din Europa, ar fi Sevilla. Pe lângă vestitele metropole spaniole Madrid, Barcelona sau Valencia, capitala Andaluziei este încă o destinaţie de vacanţă relativ ieftina. Astfel, chiar şi cu un buget mai restrâns, oricine îşi poate petrece o săptămână de concediu în acest oraş în care grandoarea, istoria și cultura sunt de-a dreptul fascinante.
“Pe lângă cartierele vechi evreieşti şi maure, cu siguranţă ai ce să vezi în Sevilla. Iar cazarea este oarecum limitată în zona centrală de construcţii, iar pentru următoarea perioadă, Sevilla este încă ieftină şi trebuie să o vizităm. Dar să nu uităm, Spania este una dintre cele mai mari atracţii ale lumii şi a început să fie din ce în ce mai aglomerată.”, completează Cristian Bărhălescu, manager ICAR Tours
Iar dacă ne îndepărtăm de continentul nostru, trebuie să spunem că nu mai puţin de 343 de milioane de turişti au ales să îşi petreacă vacanţa în ţări din regiunea Asia-Pacific. Şi în acest caz, potrivit datelor OMT, s-a înregistrat o creştere cu 6 procente. Astfel, specialiştii în turism ne recomandă să vizităm cât mai curând principalele repere turistice asiatice. De exemplu, metropola Shanghai.
“Shanghai-ul este o destinaţie deosebită, este acel mix de civilizaţie şi cultură dintre cel chinez şi cel european, pentru că acolo s-au dezvoltat foarte multe companii, iar acest oraş… mai mult ţară decât oraş, poate să crească în preţuri, dar asta depinde doar de guvernul chinez, care poate să ţină preţurile scăzute, dar în aceeaşi măsură le poate creşte datorită fluxului turiştilor de a ajunge acolo şi de a vizita toate locurile acelea absolut spectaculoase.”, mai spune
Estimări favorabile sunt şi pentru anul curent. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, se aşteaptă în continuare o creştere cuprinsă între 3% şi 4% a numărului de turişti internaţionali.