Connect with us

Cultura/Educatie

Triplu eveniment cultural la Muzeul de Artă Constanța

Published

on

Vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Artă Constanța, va avea loc un triplu eveniment cultural: vernisajul lucrărilor de artă care au fost donate instituției constănțene de pictorul Dimitrie Grigoraș, lansarea albumului monografic „Dimitrie Grigoraş. Ordinea clasică a privirii”, autor Eduard Andrei și momentul coregrafic „Mișcare și culoare”, semnat de coregrafa Stela Cocârlea.

La începutul anului 2023, pictorul Dimitrie Grigoraș, din București, a donat Muzeului de Artă Constanța patru lucrări în ulei pe pânză: o amplă compoziție cu personaje – ,,Vizita II” (realizată în 2012), un ,,Portret de bărbat cu barbă” (realizat în 1994) și două peisaje marine – ,,Peisaj din Constanța cu Vila Suțu II” (realizat în 1992) și ,,Plajă la Marea Neagră” (realizat în 2009). Lucrările vor fi expuse pentru prima dată la Muzeul de Artă Constanța, în prezența autorului lor. La vernisaj vor lua cuvântul dr. Lelia Rus-Pîrvan, manager al Muzeului de Artă Constanța și dr. Eduard Andrei, istoric și critic de artă.

Dimitrie Grigoraș (n. 15 septembrie 1934, Cârligi, jud. Bacău) este artist plastic profesionist, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din anul 1963, Secţia Pictură – filiala Bucureşti. În anii 1954–1960 a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi Eugen Popa. În 1957 a debutat la Bucureşti, la Expoziția Tineretului, iar din 1961 expune constant pictură la toate expoziţiile de stat (anuale, bienale), municipale, saloane, şi participă la o serie de expoziţii de grafică şi artă decorativă. A avut expoziții personale la București, Galeria Orizont (1968) și Galeria Artelor – Cercul Militar Naţional (1999, 2022), precum și la Veneția, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica (1997). În perioada 1957–1992 a participat la expoziții internaționale de artă românească în străinatate, organizate la Moscova, Torino, Tel Aviv, Budapesta, Padova, Beirut, Viena, Varşovia, Leningrad, Praga, Geneva, Atena, Bratislava, Innsbruck, St. Anton, Mäder, Galtür, Seefeld. A fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Iaşi, în perioada 1960–1965. Picturi ale sale se află la București, în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României și al Muzeului Național de Artă Contemporană, precum și în muzeele de artă din Iaşi, Galaţi, Botoşani. A executat și lucrări de artă monumentală – mozaic, sgraffito, frescă, tapiserie – în Bucureşti, Iaşi, Drobeta-Turnu Severin, Piteşti, Deva. A fost distins cu mai multe premii, între care: ,,Premiul pentru pictură” la Expoziţia Tineretului, Bucureşti (1957) și ,,Premiul pentru artă monumentală” acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România pentru lucrarea în mozaic „Geneza Poporului Român” (1988, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”). În prezent locuieşte şi lucrează în Bucureşti.

Referindu-se la eveniment, dr. Lelia Rus-Pîrvan a declarat: „Ne bucurăm că patrimoniul Muzeului de Artă Constanța s-a îmbogățit cu patru picturi în ulei pe pânză, grație generoasei donații a pictorului Dimitrie Grigoraș, cu atât mai mult cu cât două dintre acestea sunt chiar peisaje pictate pe țărmul Mării Negre, la Constanța. În cadrul evenimentului de azi, cele patru pânze sunt expuse în premieră pentru publicul muzeului nostru, în semn de recunoștință pentru donația pictorului”.

Evenimentul va continua cu lansarea albumului monografic „Dimitrie Grigoraş. Ordinea clasică a privirii”, autor Eduard Andrei, apărut la Editura Paideia, București, în anul 2021. În prefața monografiei dedicate artistului, dr. Eduard Andrei scria: „Pictorul Dimitrie Grigoraș se înscrie în acea pleiadă a artiștilor pentru care frumusețea eternă a lumii nu este un concept filosofic abstract, ci se oferă privirii sale sensibile la tot pasul: în oameni și locuri, în obiecte și natură. Pictura sa este „clasică”, în sensul în care contemplarea vizuală se confundă cu bucuria de a trăi, artistul căutând armonia și echilibrul, pe care le transmite semenilor săi prin lumină și culoare. Pentru el pictura a devenit de mult un „modus vivendi” (într-o dublă accepție – atât ca mod existențial, cât și ca împăcare a sinelui cu universul): artistul se duce la atelier zi de zi, așa cum alții merg la serviciu, cu o regularitate de ceas elvețian, respectându-și cu sfințenie programul de lucru. Pictează la fel cum respiră, penelul său este o prelungire organică a mâinii și a minții, iar pasta de culoare se așterne pe pânză cu parcimonie, aproape cu religiozitate, urmând un ritm intern în consonanță cu marile cicluri cosmice ale naturii”.

Publicul prezent la eveniment va fi încântat și de momentul coregrafic „Mișcare și culoare”, regizat de coregrafa Stela Cocârlea și având în distribuție studenți ai Specializărilor Artele Spectacolului – Actorie și Coregrafie, anul I, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța: Alina Ștefania Mocanu, Evelin-Andreea Ruga, Andreea Steoleacă, Andreea Bureschi, Nicolae Chiriac, alături de artistul instrumentist Marian Gănescu.

Cultura/Educatie

Eveniment cultural unic pentru județul Constanța

Published

on

Evenimentul cultural „Maria, Regina României, gânduri către țară”, organizat de Lions Club Carsium-Hârșova, în parteneriat cu Lions Club Constanța, care va avea loc pe data de 28 Martie.

Evenimentul, unic pentru județul Constanța, se concentrează pe texte din Memoriile și Jurnalele Reginei Maria, iar vocea, baritonul, vioara și pianul vor îmbina armonios muzica și poezia. Vom avea bucuria de a urmări actori și artiști de excepție, recunoscuți la nivel internațional, precum Roxana Lupu, Nicholas Lupu, Alex Penescu, Daniel Mihai și Anta Agavriloae, care vor da viață povestirilor regale.

La finalul spectacolului, Lions Club Carsium-Hârșova va acorda un premiu de excelență unui copil special din orașul Hârșova, care s-a remarcat prin rezultate excelente la învățătură. Această recunoaștere va fi o ocazie de a-i onora și celebra alături de dumneavoastră munca depusă, încurajând, în același timp, toți copiii să își urmeze visurile și să depășească orice obstacol.

Acest spectacol deosebit are loc pentru prima dată în județul Constanța. Accesul în cadrul evenimentului se face în mod gratuit, fără bilete, în limita locurilor disponibile, însă donațiile participanților vor contribui la bursa de excelență pe care ne propunem să o acordăm și ne ajută enorm în demersurile noastre de a promova cultura și educația de calitate.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, pe data de 28 Martie, la ora 18.30.

Continue Reading

Actualitate

Editura Contra Mundum lansează antologia ,,Poveștiri Rusești de Paști”

Published

on

Editura Contra Mundum lansează joi, 30 martie, antologia Poveștiri Rusești de Paști, în prezența Părintelui Ilarion Dan. Evenimentul va avea loc la Curtea Brâncovenească (strada Vasile Lupu, nr. 43-45, din Constanța) începând cu orele 18:00.

Volumul lansat de editura Contra Mundum conține o antologie unică a celor mai frumoase povești de Paști aparținând marilor scriitori ruși precum Feodor Dostoievski, Nikolai Leskov, Anton Cehov sau Alexandr Kuprin.

Volumul cuprinde și evocări tulburătoare ale Paștelui în închisorile comuniste, amintiri mișcătoare ale felului în care se trăia Paștele în vremea ultimului țar, scrise de autori precum Vasilii Nikiforov-Volgin, alături de scrieri în premieră ale Marinei Țvetaeva sau Zinaida Ghippius, toate într-un volum unic și de neratat pentru cei care iubesc literatura clasică rusă.

Contra Mundum este o editură de orientare conservatoare care și-a asumat lansarea pe piața românească a cărților care vin în opoziție cu „mainstream”-ul, cu „spiritul vremii”. Cititorii vor găsi, printre altele, volume de gândire conservatoare, în colecția „Reacționarii” (G.K. Chesterton, Theodore Dalrymple, Joseph Sobran sau Rod Dreher), dar și manuale școlare clasice pentru părinții care vor să-și formeze copiii mai bine decât o face sistemul educațional actual.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Atelier de tradiții și obiceiuri, organizat de UDTR Constanța

Published

on

Dacă pe timpuri şezătorile se făceau pe la casele gospodarilor, mai des în zilele de iarnă, unde se adunau fetele să-şi arate măiestria mâinilor dibace la împletit şi croşetat, azi Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Constanta a fost gazda atelierului de tradiții şi obiceiuri.
Aşa ori altfel, încearcăm să păstram tradiţia şi să o promovăm. La atelierul organizat astăzi, au fost prezentate confecționarea plăpumilor, măiestria împletitului, cusutul mărgelelor a croşetatului, pană la pasiunea de a tricota păpuşi. Odată ce s-a păşit în sediul sucursalei,aveai impresia că ai intrat într-o lume de basm. S-a participat la o activitate creativă care a trezit amintiri frumoase din zilele tinereţii.
Atelierul a fost organizat de Sucursala Constanta în colaborare cu Comisia de cultură ,prof.Serin Turkoğlu, Comisia de Tineret “M. K. Atatürk”, precum şi de coordonator activităţi de patrimoniu etnofolcloric, prof. Melek Osman.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Rezultate bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă

Published

on

Felicitări pentru rezultatele bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă, desfășurată pe data de 11 martie 2023.
Felicitări și cadrelor didactice Eleni Guriotis si Angelica Opaiț pentru pregătirea acestor elevi minunați.
Participanții au fost :
A1 Gimnaziu
Irene Julia Mircea- clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 30 ” Gheorghe Ţiţeica” Constanţa
Sara- Violeta Tudor- clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 37 Constanţa
A2
Naomi Laura Badeliţă- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Traian”
Ana- Maria Monea- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Sophia Ana Teodoru- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa
Erin Curti- clasa a IX-a, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa
Patricia- Nicole Tudor- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Georges Alexandru Teodoru- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “George Călinescu” Constanţa
Charalampos Chalkiadakis- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Carol I”
B2
Georgios Papalexandrou- clasa a XII-a, Coleiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Avem un lot puternic, copii de excepție ce sigur ne vor aduce rezultate, și vor ridica acest oraș minunat prin efortul lor. Succes tuturor elevilor calificați la etapa Națională ce va avea loc la începutul lunii aprilie în Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222