Connect with us

Cultura/Educatie

Tradiţiile vechi, duse mai departe

Published

on

Lemnul…Cei care îi învaţă tainele, pot transforma o banală bucată în adevărată operă de artă. Secretele lui le-au învăţat şi nişte meşteri populari ce au poposit la Muzeul de Artă Populară din Constanţa pentru a-şi arăta măiestria. Constantin Lăpădatu vine din Băbeni, judeţul Vâlcea.

„Dragostea de lemn am prins-o de la părinţi. Toată ziua stând în curte cu ei, pe lângă ei, unde lucrau dânşii, am zis hai să încerc şi eu, de ce nu şi mi-a plăcut. Şi merg cu părinţii mei de la şase ani pe la târguri organizate la muzeele din România”, a declarat meşterul popular Constantin Lepădatu.

Uneltele cu care lucrează valorează mult pentru el, deoarece au fost ale bunicului său şi spune că trebuie să aibă grijă de ele cu sfinţenie.

Din Fălticeni, judeţul Suceava a ajuns la Constanţa şi meşterul popular Viorel Marin.

„Eu am ales lingura, pentru că m-a atras faptul că îmbină două elemente: cel material reprezentat de căuş prin care introucem hrana în noi şi partea spirituală care e coada lingurii. Zic partea spirituală pentru că pe coadă se pot pune o serie de simboluri cu înţelesuri foarte profunde”, a spus meşterul popular Viorel Marian.

 

Un alt meşter popular este Vasile Moldoveanu, care vine tocmai din Moreni,  judeţul Dâmboviţa. Cu emoţie în glas spune că a învăţat meserie de la bunicul matern care a fost cel mai mare meşter de de prelucrare artistică a lemnului din zonă, comuna Edera.

„N-am avut voie să pun mâna pe sculele lui şi să intru în atelierul ăla, că avea frica să nu mă accidentez. Totul tăia brici. După10 ani, atunci mi s-a dat voie. Ăsta e un cuţit, asta e o daltă, asta e o rindea, aşa se face. Am asistat cum se rindeluieşte manual, cum se taie, cum se traforează. Cu toată atenţia şi răbdarea pe care ţi-o să un bunic, un om în vârstă, în primii ani în viaţă, cu aia rămâi marcat tot restul vieţii”, a spus meşterul popular Vasile Moldoveanu.

„Sub semnul Centenarului Marii Uniri, a românilor, se află şi acest eveniment dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti 00.27.  PLUS TC 01.01 Prin prezenţa efectivă a meşterilor pe platoul din faţa muzeului pot vedea evoluţia acestui meşteşug în contemponeraitate, modul în care au fost preluate formele tradiţionale, tehnica, simbolurile prezente, încrestăturile din lemn”, a declarat muzeograful Muzeului de Artă Populară Constanţa, Ioana Tompe.

Acest eveniment se află sub semnul Centenarului Marii Uniri şi face parte dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti.

 

Cultura/Educatie

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Artă Populară Constanța – “Yelek”

Published

on

Ilicul de provenienţă turcească este datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi a fost lucrat într-un atelier urban, fiind o piesă de port ceremonial, care completa vestimentaţia femeilor din acea perioadă. Este confecţionat din materiale fastuoase (ceaprazuri, galoane şi găitane din fir de metalic), care se constituie într-un preţios decor geometric şi vegetal stilizat, compact, dispus pe toată suprafaţa şi aplicat pe un strat de catifea vişinie. Marginile piepţilor prezintă câte patru bumbi îmbrăcaţi în fir auriu, în vârful cărora a fost aplicată câte o mărgică din coral (datorită vechimii obiectului, nu s-au păstrat decât şase).
Piesa a făcut parte din colecţia învăţătorului Vasile Cotovu din Hârşova, iar în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa a intrat în anul 1986.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.212, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Invitație în lumea artei! Expoziția “Fragil. Teritorii portabile”, a artistului Cosmin Paulescu – COZO, la Muzeul de Artă Constanța

Published

on

Muzeul de Artă Constanţa vă invită joi, 7 iulie 2022, ora 17.00, la finisajul expoziției „FRAGIL. Teritorii portabile”, a artistului Cosmin Paulescu – COZO.
Expoziția, realizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, a reunit o serie obiectuală amplă, remake-uri după instalații interactive de mari dimensiuni, realizate în ultimii ani de artist și a fost deschisă publicului în perioada 25 mai – 7 iulie 2022.
În expoziție s-au regăsit atât lucrări care au mai fost expuse de artist, însă la o scară mai mică și într-o altă asamblare, precum „Play pe plai”, „Rocada” și „Ping-pong”, cât și creații noi, piese expuse în premieră la muzeul constănțean. O parte dintre lucrări au păstrat atributul interactivității, specific creațiilor artistului, publicul fiind invitat să interacționeze cu lucrările și să devină parte integrantă în cadrul proiectului expozițional.
Deși la un prim contact vizual obiectele expoziției păreau prietenoase, inducând ideea de joc, agrement, spirit ludic, depășirea nivelului vizual empiric a dezvăluit un alt nivel al interpretării, în care suprafața hărții României se constituia într-un spațiu al competiției, al confruntărilor și, în final, chiar al unui câmp de luptă între forțe beligerante. Semnificațiile expoziției propusă de artist au glisat de la un registru ludic către unul cu tonalități grave, cu trimitere spre noile realități geopolitice și militare din vecinătatea estică a țării noastre. Conform istoricului și criticului de artă Aurelia Mocanu, expoziția a integrat o componentă moral-estetică, cu origini în folclorul autentic, dar și în avangardismul genuin românesc.
Cosmin Paulescu este un artist român, născut la Craiova, specializat în artă murală, care trăiește și lucrează la București, are o carieră didactică de peste două decenii, în prezent fiind decan al facultății de Arte Decorative și Design din cadrul UNArte București. În palmaresul său se află numeroase expoziții în țară și străinătate, iar ciclul de lucrări hARTA, din care fac parte și lucrările expuse la Muzeul de Artă din Constanța, se află în siajul instalaționismului anilor ‘90, perioadă în care artistul s-a format și a debutat profesional.

Continue Reading

Actualitate

Constanța, ne mobilizăm?

Published

on

Teatrul de Stat Constanța are nevoie de click-urile constănţenilor pentru ,,votul publicului”.

Instituţia de cultură are două nominalizări pentru premiile UNITER la categoriile DEBUT (Irisz Kovacs pentru regia spectacolului 8 TAȚI) și CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV/TELEPLAY (spectacolul ZIUA Z, regia Bobi Pricop).

Pentru a susţine teatrul de la malul mării, puteţi vota aici până luni, 4 iulie, la ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot ce va fi identificat prin IP.

Gala Premiilor UNITER, a XXX-a ediţie, se va desfăşura luni, 4 iulie, de la ora 21:00, la Palatul Culturii Bistriţa. Evenimentul va fi transmis:

  • în direct pe TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural;
  • online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de facebook a UNITER

 

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Se dă startul târgului de Artă și Antichitatăți „Art & Craft Constanța Revival”

Published

on

Avem plăcerea de a vă anunța faptul că, Vineri, 1 Iulie, ora 10:00, va începe cea de a VII -a ediție a Târgului de Artă și Antichitatăți „Art & Craft Constanța Revival”, evenimentul urmând a se desfășura până în 28 august, în Piața Ovidiu ( pe aleea din partea dreaptă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie) din Constanța.
 
Sub sloganul ” Veni Vidi Amavi !  “, într-un decor cu parfum de epocă, la târg vor participa expozanți din domeniul art & craft, alături de colecționari și vânzători de antichități, obiecte de colecție, bijuterii de epocă, bijuterii vintage și bijuterii de autor, cartofilie, numismatică, medalistică, viniluri, antichități țărănești și obiecte rustice, obiecte vechi decorative, suveniruri estivale, dar și artiști handmade, talentați creatori de lucrări originale.
În cadrul acestei noi ediții, organizatorul ArtAntik Gallery oferă vizitatorilor posibilitatea de a participa la ateliere educativ-recreative gratuite, de inițiere în artele plastice, acestea fiind destinate atât copiilor cât și adulților. Astfel, în fiecare zi din perioada 1 iulie – 28 august, două dintre standuri vor găzdui numeroase activități.
 
Enumerăm doar câteva dintre atelierele ce vor avea loc în primele zile ale evenimentului:
Atelierul de pictură pe lemn cu artistul plastic Mariana Scridon de la Colour World -Constanța
Ateliere de grafică pentru copii, cu echipa DaVIncino
Atelierul pentru copii ” Ghicitoarea dansatoare ” susținut de voluntarii Giulia Crăciun, Albu Teodora și Mirea Andreea , elevi ai Liceului Teoretic ” Decebal “
Atelierul de pictură ” Peisaj marin ” cu artistul vizual Magda Radu
Atelierul de ceramică și modelaj zoomorf pentru copii , cu profesorul Radu Fulga de la Palatul Copiilor din Constanța
Atelierul de creație pentru copii ” Păpuși din clești ” sub îndrumarea artistului plastic Sonia Peltea
Atelierul ” Animale vorbărețe “, sub îndrumarea artistului plastic Sonia Peltea
Programul atelierelor va putea fi urmărit pe pagina facebook Constanța Revival, înscrierile fiind preluate telefonic / whatsapp la numărul 0722828121.
Evenimentul a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, care a oferit cu titlu gratuit posibilitatea amplasării celor două standuri destinate atelierelor. 
 
Târgul va fi deschis zilnic între orele 10.00 – 22.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222