Connect with us

Cultura/Educatie

Tradiţiile vechi, duse mai departe

Published

on

Lemnul…Cei care îi învaţă tainele, pot transforma o banală bucată în adevărată operă de artă. Secretele lui le-au învăţat şi nişte meşteri populari ce au poposit la Muzeul de Artă Populară din Constanţa pentru a-şi arăta măiestria. Constantin Lăpădatu vine din Băbeni, judeţul Vâlcea.

„Dragostea de lemn am prins-o de la părinţi. Toată ziua stând în curte cu ei, pe lângă ei, unde lucrau dânşii, am zis hai să încerc şi eu, de ce nu şi mi-a plăcut. Şi merg cu părinţii mei de la şase ani pe la târguri organizate la muzeele din România”, a declarat meşterul popular Constantin Lepădatu.

Uneltele cu care lucrează valorează mult pentru el, deoarece au fost ale bunicului său şi spune că trebuie să aibă grijă de ele cu sfinţenie.

Din Fălticeni, judeţul Suceava a ajuns la Constanţa şi meşterul popular Viorel Marin.

„Eu am ales lingura, pentru că m-a atras faptul că îmbină două elemente: cel material reprezentat de căuş prin care introucem hrana în noi şi partea spirituală care e coada lingurii. Zic partea spirituală pentru că pe coadă se pot pune o serie de simboluri cu înţelesuri foarte profunde”, a spus meşterul popular Viorel Marian.

 

Un alt meşter popular este Vasile Moldoveanu, care vine tocmai din Moreni,  judeţul Dâmboviţa. Cu emoţie în glas spune că a învăţat meserie de la bunicul matern care a fost cel mai mare meşter de de prelucrare artistică a lemnului din zonă, comuna Edera.

„N-am avut voie să pun mâna pe sculele lui şi să intru în atelierul ăla, că avea frica să nu mă accidentez. Totul tăia brici. După10 ani, atunci mi s-a dat voie. Ăsta e un cuţit, asta e o daltă, asta e o rindea, aşa se face. Am asistat cum se rindeluieşte manual, cum se taie, cum se traforează. Cu toată atenţia şi răbdarea pe care ţi-o să un bunic, un om în vârstă, în primii ani în viaţă, cu aia rămâi marcat tot restul vieţii”, a spus meşterul popular Vasile Moldoveanu.

„Sub semnul Centenarului Marii Uniri, a românilor, se află şi acest eveniment dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti 00.27.  PLUS TC 01.01 Prin prezenţa efectivă a meşterilor pe platoul din faţa muzeului pot vedea evoluţia acestui meşteşug în contemponeraitate, modul în care au fost preluate formele tradiţionale, tehnica, simbolurile prezente, încrestăturile din lemn”, a declarat muzeograful Muzeului de Artă Populară Constanţa, Ioana Tompe.

Acest eveniment se află sub semnul Centenarului Marii Uniri şi face parte dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti.

 

Cultura/Educatie

„Bucuria prin ochii autismului”

Published

on

Asociația Art Music for People desfășoară proiectul „Bucuria prin ochii autismului”, finanțat din fonduri nerambusabile de către Primăria Municipiului Constanța, valoarea acestuia fiind 81.400 lei.

O nouă  activitate a proiectului se va desfășura în data de 27 noiembrie  2020, începând cu ora 12.00, Expoziția de fotografie care poate fi vizualizată on-line pe pagina de faceboock a proiectului https://www.facebook.com/Bucuria.Prin.Ochii.Autismului. În cadrul Expoziției de fotografie vor fi expuse lucrările celor 10 copii diagnosticați cu autism, parte a grupului țintă.

Reamintim că, prima activitate a proiectului s-a desfășurat în data 16.10.2020 în Parcul Tăbăcărie-Țara Piticilor unde au participat 100 de copii cu dizabilități și 50 de voluntari. În cadrul activității s-au desfășurat trei ateliere creative- pictură, împâslire și art-terapie. Pe lângă ateliere, copiii s-au bucurat de personaje din povești, baloane, premii, iar evenimentul s-a încheiat cu Teatrul de păpuși Motanul încălțat.

Evenimentul s-a desfășurat în condiții sigure, conform normelor de distanțare socială.

Proiect finanțat din fonduri nerambusabile de către Primăria Municipiului Constanța si organizat de Asociația Art Music for People,  cu valoarea de 81.400 lei.

 

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Proiect cultural de succes, implementat în Dobrogea

Published

on

Proiect cultural de succes, implementat în Dobrogea. Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,  Asociația Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica au implementat în perioada 19 iulie — 15 noiembrie 2020 proiectul cultural “(Re)Mapping. Arheologia hărților”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În cadrul proiectului cultural, reprezentanții acestor instituții și-au propus să realizeze o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, făcându-le cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg. Diseminarea rezultatelor  s-a realizat prin organizarea unui workshop cu tema ”Arheologia Otomană în Dobrogea” în cadrul Sesiunii Internaționale Pontica ’53 și realizarea unei expoziții foto-documentare. În situația generată de pandemia COVID-19, pentru siguranța tuturor participanților, s-a luat hotărârea desfășurării sesiunii Pontica 2020 în varianta online.

Cercetările de teren desfășurate în cadrul proiectului au înregistrat siturile otomane (cimitirele, vetrele satele dispărute, cișmelele) din județele Tulcea și Constanța.

Activitatea intitulată ”Acces la arheologie” ce avea ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea, autorităților locale, elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța studierii istoriei şi a cercetării științifice realizate de specialiștii din domeniul cartografiei istorice, a fost desfășurată tot online. Astfel, elevi din Tulcea, Măcin, Isaccea și Constanța, au aflat ce descoperiri au făcut specialiștii în urma cercetării arhivelor și existența încă din epoca medievală a unei societății multiculturale și multietnice în Dobrogea.

O altă activitate a vizat digitizarea a 30 de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane din Dobrogea în vederea integrării lor în platforma Europeană, care să fie integrate în viitor a unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puțin cunoscută.

sursa foto: ecomareaneagra.com

Continue Reading

Cultura/Educatie

Teatrul de Stat Constanța difuzează online spectacolul „98% Decizia corectă”, care a provocat controverse în Piatra Neamț

Published

on

Teatrul de Stat Constanța va difuza astăzi de la ora 17, pe pagina sa de Facebook, spectacolul „98% Decizia corectă”, producție a Teatrului Tineretului Piatra-Neamț.

Spectacolul lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor, și are la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Este vorba despre un spectacol realizat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr.

Teatrul de Stat Constanța prezintă acest spectacol în semn de solidaritate cu Teatrul Tineretului Piatra-Neamț și în acest fel își manifestă adeziunea față de mesajul artistic și etic.

TSC invită constănțenii să urmărească spectacolul în această seară, pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanța. De asemenea, la aceeași oră, mai multe teatre din țară difuzează spectacolul online, pe diverse canale.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta