Connect with us

Cultura/Educatie

Tradiţiile vechi, duse mai departe

Published

on

Lemnul…Cei care îi învaţă tainele, pot transforma o banală bucată în adevărată operă de artă. Secretele lui le-au învăţat şi nişte meşteri populari ce au poposit la Muzeul de Artă Populară din Constanţa pentru a-şi arăta măiestria. Constantin Lăpădatu vine din Băbeni, judeţul Vâlcea.

„Dragostea de lemn am prins-o de la părinţi. Toată ziua stând în curte cu ei, pe lângă ei, unde lucrau dânşii, am zis hai să încerc şi eu, de ce nu şi mi-a plăcut. Şi merg cu părinţii mei de la şase ani pe la târguri organizate la muzeele din România”, a declarat meşterul popular Constantin Lepădatu.

Uneltele cu care lucrează valorează mult pentru el, deoarece au fost ale bunicului său şi spune că trebuie să aibă grijă de ele cu sfinţenie.

Din Fălticeni, judeţul Suceava a ajuns la Constanţa şi meşterul popular Viorel Marin.

„Eu am ales lingura, pentru că m-a atras faptul că îmbină două elemente: cel material reprezentat de căuş prin care introucem hrana în noi şi partea spirituală care e coada lingurii. Zic partea spirituală pentru că pe coadă se pot pune o serie de simboluri cu înţelesuri foarte profunde”, a spus meşterul popular Viorel Marian.

 

Un alt meşter popular este Vasile Moldoveanu, care vine tocmai din Moreni,  judeţul Dâmboviţa. Cu emoţie în glas spune că a învăţat meserie de la bunicul matern care a fost cel mai mare meşter de de prelucrare artistică a lemnului din zonă, comuna Edera.

„N-am avut voie să pun mâna pe sculele lui şi să intru în atelierul ăla, că avea frica să nu mă accidentez. Totul tăia brici. După10 ani, atunci mi s-a dat voie. Ăsta e un cuţit, asta e o daltă, asta e o rindea, aşa se face. Am asistat cum se rindeluieşte manual, cum se taie, cum se traforează. Cu toată atenţia şi răbdarea pe care ţi-o să un bunic, un om în vârstă, în primii ani în viaţă, cu aia rămâi marcat tot restul vieţii”, a spus meşterul popular Vasile Moldoveanu.

„Sub semnul Centenarului Marii Uniri, a românilor, se află şi acest eveniment dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti 00.27.  PLUS TC 01.01 Prin prezenţa efectivă a meşterilor pe platoul din faţa muzeului pot vedea evoluţia acestui meşteşug în contemponeraitate, modul în care au fost preluate formele tradiţionale, tehnica, simbolurile prezente, încrestăturile din lemn”, a declarat muzeograful Muzeului de Artă Populară Constanţa, Ioana Tompe.

Acest eveniment se află sub semnul Centenarului Marii Uniri şi face parte dintr-o serie mai largă de manifestări dedicate promovării meşteşugurilor tradiţionale româneşti.

 

Cultura/Educatie

Eveniment cultural unic pentru județul Constanța

Published

on

Evenimentul cultural „Maria, Regina României, gânduri către țară”, organizat de Lions Club Carsium-Hârșova, în parteneriat cu Lions Club Constanța, care va avea loc pe data de 28 Martie.

Evenimentul, unic pentru județul Constanța, se concentrează pe texte din Memoriile și Jurnalele Reginei Maria, iar vocea, baritonul, vioara și pianul vor îmbina armonios muzica și poezia. Vom avea bucuria de a urmări actori și artiști de excepție, recunoscuți la nivel internațional, precum Roxana Lupu, Nicholas Lupu, Alex Penescu, Daniel Mihai și Anta Agavriloae, care vor da viață povestirilor regale.

La finalul spectacolului, Lions Club Carsium-Hârșova va acorda un premiu de excelență unui copil special din orașul Hârșova, care s-a remarcat prin rezultate excelente la învățătură. Această recunoaștere va fi o ocazie de a-i onora și celebra alături de dumneavoastră munca depusă, încurajând, în același timp, toți copiii să își urmeze visurile și să depășească orice obstacol.

Acest spectacol deosebit are loc pentru prima dată în județul Constanța. Accesul în cadrul evenimentului se face în mod gratuit, fără bilete, în limita locurilor disponibile, însă donațiile participanților vor contribui la bursa de excelență pe care ne propunem să o acordăm și ne ajută enorm în demersurile noastre de a promova cultura și educația de calitate.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, pe data de 28 Martie, la ora 18.30.

Continue Reading

Actualitate

Editura Contra Mundum lansează antologia ,,Poveștiri Rusești de Paști”

Published

on

Editura Contra Mundum lansează joi, 30 martie, antologia Poveștiri Rusești de Paști, în prezența Părintelui Ilarion Dan. Evenimentul va avea loc la Curtea Brâncovenească (strada Vasile Lupu, nr. 43-45, din Constanța) începând cu orele 18:00.

Volumul lansat de editura Contra Mundum conține o antologie unică a celor mai frumoase povești de Paști aparținând marilor scriitori ruși precum Feodor Dostoievski, Nikolai Leskov, Anton Cehov sau Alexandr Kuprin.

Volumul cuprinde și evocări tulburătoare ale Paștelui în închisorile comuniste, amintiri mișcătoare ale felului în care se trăia Paștele în vremea ultimului țar, scrise de autori precum Vasilii Nikiforov-Volgin, alături de scrieri în premieră ale Marinei Țvetaeva sau Zinaida Ghippius, toate într-un volum unic și de neratat pentru cei care iubesc literatura clasică rusă.

Contra Mundum este o editură de orientare conservatoare care și-a asumat lansarea pe piața românească a cărților care vin în opoziție cu „mainstream”-ul, cu „spiritul vremii”. Cititorii vor găsi, printre altele, volume de gândire conservatoare, în colecția „Reacționarii” (G.K. Chesterton, Theodore Dalrymple, Joseph Sobran sau Rod Dreher), dar și manuale școlare clasice pentru părinții care vor să-și formeze copiii mai bine decât o face sistemul educațional actual.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Atelier de tradiții și obiceiuri, organizat de UDTR Constanța

Published

on

Dacă pe timpuri şezătorile se făceau pe la casele gospodarilor, mai des în zilele de iarnă, unde se adunau fetele să-şi arate măiestria mâinilor dibace la împletit şi croşetat, azi Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Constanta a fost gazda atelierului de tradiții şi obiceiuri.
Aşa ori altfel, încearcăm să păstram tradiţia şi să o promovăm. La atelierul organizat astăzi, au fost prezentate confecționarea plăpumilor, măiestria împletitului, cusutul mărgelelor a croşetatului, pană la pasiunea de a tricota păpuşi. Odată ce s-a păşit în sediul sucursalei,aveai impresia că ai intrat într-o lume de basm. S-a participat la o activitate creativă care a trezit amintiri frumoase din zilele tinereţii.
Atelierul a fost organizat de Sucursala Constanta în colaborare cu Comisia de cultură ,prof.Serin Turkoğlu, Comisia de Tineret “M. K. Atatürk”, precum şi de coordonator activităţi de patrimoniu etnofolcloric, prof. Melek Osman.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Rezultate bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă

Published

on

Felicitări pentru rezultatele bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă, desfășurată pe data de 11 martie 2023.
Felicitări și cadrelor didactice Eleni Guriotis si Angelica Opaiț pentru pregătirea acestor elevi minunați.
Participanții au fost :
A1 Gimnaziu
Irene Julia Mircea- clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 30 ” Gheorghe Ţiţeica” Constanţa
Sara- Violeta Tudor- clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 37 Constanţa
A2
Naomi Laura Badeliţă- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Traian”
Ana- Maria Monea- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Sophia Ana Teodoru- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa
Erin Curti- clasa a IX-a, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa
Patricia- Nicole Tudor- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Georges Alexandru Teodoru- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “George Călinescu” Constanţa
Charalampos Chalkiadakis- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Carol I”
B2
Georgios Papalexandrou- clasa a XII-a, Coleiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Avem un lot puternic, copii de excepție ce sigur ne vor aduce rezultate, și vor ridica acest oraș minunat prin efortul lor. Succes tuturor elevilor calificați la etapa Națională ce va avea loc la începutul lunii aprilie în Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222