Connect with us

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri din Moldova de Anul Nou

Published

on

În Moldova, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie şi se transmit din tată în fiu.

SONY DSC

Cei mici merg cu pluguşorul,de la primele ore ale dimineţii,dar nu mai târziu de înserat. Copii sunt răsplătiţi pentru uretele lor cu bani,colaci,nuci şi mere.

Odată cu lăsarea întunericului,pe uliţe îşi fac simţită prezenţa cetele de băieţi mari,care merg cu plugul mare,să ure pe la casele vecinilor. Flăcăii aleg acele locuinţe în care ştiu că există fete de măritat. Tinerele trebuie să fie pregătite de musafiri şi să îi servească cu prăjituri pregătite de ele,iar în semn de mulţumire le vor oferi acestora crenguțe de busuioc frumos ornate.

Apoi,“plugul mare” este invitat în case şi cinstit cu un pahar de vin,după care sunt invitaţi să guste din bucatele tradiţionale.

Potrivit tradiţiei,băieţii tineri îmbracă straiele tradiţionale,îşi pun măşti pe faţă-care reprezintă diferite figuri mitologice,şi organizează un spectacol în mijlocul satului. Tinerii se distrează de minune,cântând şi dansând,pentru a întâmpina anul următor plini de voie bună.

Apoi urmează dansul căluţilor. Flăcăii se grupează în cete,fiind conduşi de un căpitan,şi poartă măşti împodobite cu panglici,clopoţei,ciucuri de lână,şi alte ornamente strălucitoare. La finalul dansului,tinerele nemăritate sunt invitate la joc,de către flăcăi.

Un alt obicei păstrat din moşi strămoşi este jocul ursului,având în centru un animal sacru,pe care tinerii îl pregătesc cu multă migală. Înainte de seara de Anul Nou, flăcăii se adună să pregătească masca şi costumul celui care va juca rolul ursului. Acesta trebuie să poarte o blană ornată cu ciucuri,iar pe cap va avea un schelet din lemn,care va semăna cu un cap de urs.

Este un obicei spectaculos la care iau parte tineri care cântă la diverse instrumente de suflat,în timp ce alţii bat la tobe sau trag de buhai. Ritualul implică foarte multe persoane,unele care cântă,altele care strigă,iar altele care dansează. La finalul momentului,acestea transmit urări de sărbători pentru gazde,iar în schimb primesc colaci şi mere.

Tot în ajunul Anului Nou,copii pleacă prin sat cu “sorcova”,cu o crenguţă de brad sau de pom fructifer,pe care o împodobesc cu migală,iar apoi pornesc către casele vecinilor,colindându-i şi făcându-le urări pentru anul ce va veni.

În prima zi din noul an,cu mic,cu mare,se merge la semănat. Tinerii căsătoriţi,împreună cu copiii merg să îi semene pe bunici şi pe prieteni,pentru ca aceştia să aibă un an îmbelşugat. În timp ce aruncă în hol cu orez sau grâu,aceştia strigă gazdei “Sănătatea Noului şi la anul cu sănătate”. Se spune că orezul şi grăul din casă nu trebuie măturat decât abia a doua zi.

Sursă: Click.ro

Actualitate

Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in țară, în baza biletului de trimitere

Published

on

Guvernul a aprobat o Hotarâre conform căreia, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României.

Astfel, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, asiguratul poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară. Furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate, dar și cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope.”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără și biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate.

Investigațiile paraclinice sunt recomandate de medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.

 

Continue Reading

Actualitate

Constanţa a rămas fără locuri la ATI

Published

on

Situaţie alarmantă! Doar două locuri libere au mai rămas la ATI, mai exact, unul la Spitalul din Medgidia și unul la Spitalul Județean Constanța.

La Constanţa, numărul deceselor se află pe un trend ascendent. La finele săptămânii numărul deceselor înregistrate, în perioada 16 – 22 noiembrie, era de 66. Însă, iată că și această săptămână începe cu un număr destul de mare de decese înregistrate în 24 de ore, și anume, 15 decese (luni, 23 noiembrie) și 13 (marți, 24 noiembrie).

 

 

Continue Reading

Actualitate

“Fii Moș Crăciun pentru o zi și fă pe cineva fericit!”

Published

on

Sub sloganul ”Fii Moş Crăciun pentru o zi şi fă pe cineva fericit!”, Caravana Saraiu a pornit la drum. La fel ca şi în anii trecuţi, “vestitorii lui Moş Crăciun” sunt oamenii care încearcă să facă o faptă bună pentru a fi alături de semenii lor nevoiaşi în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Haideţi să oferim un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă şi un răspuns la fiecare întrebare. Ne-am bucura să vă alăturaţi Caravanei, pentru a ajuta persoanele fără posibilităţi materiale cu orice donaţie care ar fi de mare ajutor; îmbrăcăminte, jucării, dulciuri, alimente neperisabile. Vă aşteptăm alături de noi!”, declară DORINELA IRIMIA, inițiatorul proiectului și primarul comunei Saraiu

Sute de copii din centrele speciale de îngrijire din județul Constanţa, dar şi bătrânii nevoiaşi vor primi pachete cu alimente şi se vor bucura şi de alte surprize, pentru ca Sărbătorile de iarnă să aibă cu adevărat farmec.

Cum vă puteți implica?

În perioada 12 noiembrie – 12 decembrie, puteți dona alimente, dulciuri, jucării sau rechizite pentru copiii fără părinți sau pentru bătrânii neajutorați.

Donațiile se fac la sediul de pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 40 Constanța. De asemenea, în vederea susținerii eforturilor Asociației Dragi Părinți Teodor și Ioana Maica Tereza, orice sumă este binevenită, iar donațiile se pot face în contul: RO43CECEB00030RON0955926

Iar pentru orice alte informații, vă stau la dispoziție două numere de telefon: 0729 165 339 sau 0722169617

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta