Connect with us

Actualitate

Tradiții de Sfântul Gheorghe

Published

on

Anul acesta, pentru creștinii ortodocși, praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, cade în Săptămâna Mare a Postului Paștelui, motiv pentru care slujba pentru această sărbătoare cu dată fixă (23 aprilie) va fi oficiată în biserici pe 29 aprilie, în cea de-a doua zi de Paști.

În satul tradițional, sfântul-soldat, născut în Capadocia, din părinți creștini, în vremea împăratului Dioclețian, care s-a remarcat printr-o mulțime de fapte vitejești, printre care și omorârea balaurului de lângă cetatea Viritului, se bucura de mare cinste.

Sărbătorii creștine îi sunt asociate o mulțime de obiceiuri în satul tradițional. Ajunul sărbătorii era foarte important, el fiind marcat de o serie de practici care vizau vrăjitoarele și strigoaicelor care puteau fura mana vitelor, a câmpului, precum și somnul copiilor. Seara se punea la uși, la ferestre și la grajduri salcie, leuștean sau pelin, ca să nu intre strigoii în casă și tot acum nu era bine să ieși cu capul descoperit, ca să nu devii calul strigoaicelor. Pentru a ține departe vrăjitoarele, tinerii făceau buciume și fluiere din coajă de alun cu care cântau prin sat.

La Sfântul Gheorghe sau la Sângiorz, se consideră că începe vara pastorală. Când Sângiorz, călare pe calul său, dă ocolul pământului, iarba toată înverzește și codrul înfrunzește. În satul tradițional, și calul Sfântului Gheorghe era sărbătorit, pe 24 aprilie, deoarece cu el a omorât balaurul.

O serie de alte credințe populare erau legate de sărbătoarea Sângiorzului. Oamenii se cântăreau pentru a fi sănătoși tot anul și a fi protejați de farmece. Tot pentru a fi sănătoși tot anul, dar și harnici și iuți, în satul tradițional se practica bătaia sau „sorcovitul” cu urzici. În schimb, se credea că cel care va dormi în această zi va lua somnul mieilor și va fi somnoros tot anul, deci nu va avea spor la lucru.

De Sângiorz, se culegeau plante de leac, iar în zori se semăna busuiocul de dragoste, care trebuia să fie udat cu gura. Acest busuioc era purtat apoi de fete, în păr sau la brâu, când mergeau la horă, pentru a fi plăcute de flăcăi.

 

Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanţa

 

Actualitate

Deputatul constănțean Marius Horia Țuțuianu, mesaj pentru președintele CJ Constanța

Published

on

Deputatul constănțean Marius Horia Țuțuianu a făcut o nouă postare pe pagina de socializare. Subiectu: drumul județean 226A, Cetatea Histria-Tariverde.

„Și a venit și marea inaugurare! 𝐃𝐮𝐩𝐚̆ 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐟𝐨𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐧𝐮𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐛𝐢𝐟𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. A fost asfaltat DJ 226A, Cetatea Histria- Tariverde! AU IZBÂNDIT!

Și încă ce inaugurare a fost ieri! S-a deplasat dl. Lupu cu toată armata din CJ, cu presa după el, să arate poporului rezultatele singurului, 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝟒 𝐚𝐧𝐢 de zile!! Normal că a fost motiv de sărbătoare!!!

𝟏𝟑 𝐤𝐦 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐟𝐚𝐥𝐭, 𝐢̂𝐧 𝟒 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐳𝐢𝐥𝐞, 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥-𝐚𝐦 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟏𝟗! Deci moștenit! Dar discuțiile despre „greaua moștenire” nu se aplică la tăieri de panglici. Bine că sunt totuși și aceștia! La câte eșecuri a înregistrat administrația liberală la Constanța, îmi cam pierdusem speranța.

Domnule Lupu, dacă ați fi finalizat și lucrările la cetatea Histria atunci aș fi zis DA, ăsta motiv de sarbătoare. Sper că ați profitat de ocazie, că tot ați ajuns prin zonă, și ați aruncat un ochi și la lucrările de mântuială făcute pe la Corbu. Se plâng oamenii și vă faceți că nu-i auziți!

P.S. Noroc cu inaugurările că-l mai vedem pe teren pe dl. Lupu, că pe timp de cod roșu îi place tare scaunul călduț de la birou”, a scris Marius Horia Țuțuianu pe pagina de socializare.

Continue Reading

Actualitate

Hram la Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae

Published

on

Miercuri, 6 decembrie 2023, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Florian Marin, la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae, cu prilejul sărbătorii hramului acestui lăcaș de cult.

„Vreau să mulțumesc Prea Sfinției Sale, preacucernicilor părinți și în special corului care ne-a făcut să ne simțim extraordinar. Este atâta pace aici, astăzi, în sufletele noastre, încât îmi doresc din toată inima ca această pace să se răsfrângă asupra tuturor. Absența iubirii duce la războaie. Noi, oamenii, trebuie să ne iubim și să lăsăm deoparte neînțelegerile și să ne bucurăm de această minunată sărbătoare premergătoare Nașterii Domnului. Vă doresc multă sănătate, iubire și înțelegere. Doamne-ajută!“, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Mihai Huleni.

Continue Reading

Actualitate

În curând constănțenii vor putea circula cu încă 21 de autobuze electrice noi!

Published

on

,,În curând constănțenii vor putea circula cu încă 21 de autobuze electrice noi!
Ele se adaugă celor 20 deja existente în parcul auto al CT BUS.
Cu toții știm că, deși transportul în comun este mai ieftin și mai la îndemână, condițiile din aceste mijloace ne fac deseori să ignorăm această opțiune când trebuie să ajungem undeva.
Tocmai de aceea fructificăm toate oportunitățile de a finanța din surse nerambursabile îmbunătățirea transportului public.
Cele 21 de autobuze electrice noi, cu o lungime de 10 metri, corespund nevoilor civilizate de călătorie solicitate de cetățeni, întrucât vor dispune de spațiu generos, confort, aer condiționat și facilități de plată cu cardul. Acestea urmează să intre pe circuitul liniilor de călătorie 3, 42, 5B, după perioada verificării tehnice de aproximativ 3 luni. Vom dispune, bineînțeles, și de stații de încărcare lentă și rapidă suplimentare.
Și mai important, însă, este că utilizarea mijloacelor de transport în comun este mai mult decât o alegere, este o necesitate, mai ales când vine vorba de vehiculele electrice. Acestea contribuie la creșterea calității aerului, prin reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, dacă am opta mai des pentru deplasarea prin intermediul mijloacelor de transport în comun, am contribui și la decongestionarea traficului.
În viitorul apropiat vom beneficia de încă 22 de autobuze electrice finanțate prin PNRR, Componenta 10 – Fondul local, care vor fi folosite pentru transportul intercomunitar între Constanța, Valu lui Traian, Cumpăna, Ovidiu și Năvodari, obiectiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Constanța, organizație pe care am înființat-o împreună cu respectivele UAT-uri,” a anunțat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac

Continue Reading

Actualitate

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de DNA

Published

on

Este cutremur în Arhiepiscopia Tomisului! Înaltpreasfinţitul Teodosie s-a ales cu un nou dosar la DNA. Înaltul prelat este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi promis unui om de afaceri un comision de 20 la sută dintr-un proiect cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Arhiepiscopul Tomisului respinge acuzațiile procurorilor şi susține că nu există probe pentru susținerea acestora.

Vestea că ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului este urmărit penal de DNA  a venit în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae. Cu toate acestea, înaltul prelat și-a continuat activitatea și a oficiat slujbe, înconjurat de mulțimea de credincioși. Seara trecută, a fost prezent în orașul Ovidiu, alături de primarul George Scupra și de copii, pentru a aprinde împreună luminițele de Crăciun, din Parcul Primăriei.

Arhiepiscopul Tomisului nu a vrut să comenteze acuzațiile procurorilor DNA. Înaltul prelat este urmărit penal pentru pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în timp ce un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este urmărit penal pentru complicitate la cumpărare de influență.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.”, se arată în comunicatul DNA.

La Antena 3 CNN, Arhiepiscopul Tomisului, a negat că este urmărit penal, spunând că „se fac niște verificări”, dar „nu există probe”. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis un comunicat de presă, iar avocatul ÎPS-ului Teodosie vine cu lămuriri legate de probele din ancheta DNA.

“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, transmite Arhiepiscopia Tomisului în comunicatul de presă.

”Din punctul de vedere al apărării, respectiv din punctul de vedere al avocatului nu are cum să ajungă în instanță căci vorbim despre niște probe care au fost obținute în mod îndoielnic, prin provocări sau cum ar spune legea penală prin neloialitate administrării probatoriului duce în cele din urmă la imposibilitatea urmăririi penale a unei persoane. Dacaă ne uităm în ceea ce privește materialul pus la dispoziție cu privire la pretinsa complicitate la cumpărare de influență, se uită pe telefon, nici măcar nu este atent la interlocutor”, a declarat Adrian Cuculis, avocatul lui ÎPS Teodosie. 

Punerea sub învinuire vine ca urmare a unei anchete a jurnaliştilor Recorder, în care apare Arhiepiscopul Tomisului, filmat în timp ce negociază detaliile afacerii, inclusiv comisionul de 20% din banii ce urmau a fi obținuți de la stat.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222