Connect with us

Diverse

Topul celor mai iuți ardei din lume

Published

on

Topul celor mai iuţi 10 ardei din lume, măsuraţi ca iuţeală pe scara Scoville:

10.Red Savina Habanero – Red Savina a fost măsurat la peste 577.000 unităţi Scoville şi a fost pana de curand, cel mai iute ardei din lume. Are o aroma fantastică şi se poate servi crud sau gătit.

9. Bhut Jolokia (Ghost Pepper). Bhut Jolokia este originar din India şi a fost măsurat la 1.041.427 unităţi Scoville. Este extrem de iute şi vă sfatuim să il folosiţi în cantităţi mici.

8. Alte 7 soiuri de ardei (7 Pod Red (gigant), Barrackpore, SR Strain, Primo, Jonah, Brain Strain, Yellow) cu o iuţeală între 1.000.000 – 1.300.000 SHU

7. Naga Viper (1.349.000 SHU). Acest gen extrem de rar este cultivat in Marea Britanie. O combinatie de diferite soiuri de ardei si ani de polenizare incrucisata au creat acest soi ardei super iute..

6. Trinidad Scorpion Butch T. Un test de laborator efectuat în martie 2015 a măsurat acest ardei la 1.463.700 unităţi Scoville şi a fost clasat oficial la acea vreme, ca fiind cel mai iute ardei din lume, detronând astfel recordul deţinut până atunci de Naga Bhut Jolokia.

5. 7 Pot Douglah este renumit în comunitatea ardeilor iuţi ca unul cu cea mai buna aromă (1.853.936 SHU).

4. 7 Pot Primo cu 1.900.000 SHU este uşor de deosebit, datorită cozii sale lungi şi subţiri. Numai datorită cozii, unii cultivatori de ardei au incercat să-l reproducă.

3. 7 Strain Brain se caracterizează prin aspectul său distinctiv, cu o piele ondulată sau cu un aspect care seamănă mult cu un creier uman. Iuţeala sa a fost stabilită la aprox. 1.900.000 SHU.

2. Trinidat Scorpion Moruga Blend (Moruga Scorpion) – Direct din adâncurile iadului, Moruga Scorpion este o specie rară de ardei, care a fost recent descoperită. Iuţeala sa de 2.006.231 SHU îl duce direct pe locul doi în lume.

1. Carolina Reaper. Cu o iuţime de 2.200.000 SHU confirmată de Guinness World Records la data de 19 Noiembrie 2015, ardeiul Carolina Reaper, descoperit de The PuckerButt Pepper Company (USA) devine astfel cel mai iute ardei din lume, devansând Moruga Scorpion, având un gust fructat, dulce, cu o uşoară aroma de ciocolată şi de scorţişoară.

Ardeiul, originar din America de Sud şi Centrală, necunoscut in Europa până în 1492, a fost adus de către Cristofor Columb, care se afla în cautarea piperului în Lumea Nouă. El a descoperit ardeii iuţi şi a observat că sunt “chiar mai iuţi decât piperul”.

Aceştia au fost numiţi „peppers” (în engleză), pornind de la faptul că aveau gust picant precum piperul; un gust aparte, iute, care nu se asemăna cu al altor alimente.

Culoarea şi iuţeala sunt date de prezenţa pigmentului numit capsaicina. Iuţeala ardeilor, nu provine, cum s-ar crede, numai din seminţe, ci, mai ales din pieliţa interioară de care sunt prinse acestea. Unele soiuri sunt lipsite total de iuţeală, altele fiind în schimb extrem de iuţi putând provoca alergii şi leziuni la nivelul ţesutului conjunctiv.

Sursa text: gustarte.ro

Actualitate

În sprijinul persoanelor fără adăpost

Published

on

În condițiile în care temperaturile continuă să scadă, tot mai multe persoane fără adăpost se îndreaptă spre centrele sociale. În Constanța, Centrul permanent pentru persoanele fără adăpost “Sfânta Filofteia” poate găzdui 25 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică impuse de contextul actual.

Persoanele fără adăpost beneficiază de apă caldă, căldură, hrană și haine de schimb. Este obligatoriu ca oamenii să vină prin Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Constanța cu fișă pe care să fie specificat apt pentru colectivitate, cu rezultatul negativ al testului rapid Covid -19 și să nu necesite îngrijire medicală.

Conform Regulamentul de organizare şi funcţionare beneficiarii serviciilor sociale acordate în adăpostul de noapte sunt:

– persoanele fără adăpost, cu domiciliul/reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Constanța, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt persoane care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă, spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite, care nu au acces imediat la o formă de locuire.

– persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu/reşedinţa în municipiul Constanța.

– prin excepţie, persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Constanța, pe perioada sezonul rece noiembrie – martie, în funcţie de locurile disponibile.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Astăzi este ziua lui … ,,Mulţumesc!”

Published

on

Începând din anul 1994, 11 ianuarie a devenit ziua internaţională a cuvântului ,,Mulţumesc” (International Thank You Day), care se sărbătoreşte întreaga săptămână, în mod oficial. Neoficial, am putea să-l celebrăm în fiecare zi, rostindu-l. Sunt medicii care susţin că, la auzul cuvântului ,,mulţumesc”, sporeşte secreţia de serotonină (hormonul fericirii).

,,Dumnezeu ţi-a dăruit 86.400 de secunde azi. Ai folosit vreuna pentru a spune Mulţumesc!?” – William A. Ward

În textele vechi, termenul „mulţumesc” era „multunesc”, adică mult-unire, expresie ce se referea nu numai la legătura dintre doi indivizi, ci şi la uniunea cu Dumnezeu. În limba rusă, „spasiba” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească!”. Despre „thank you”, se spune că ar deriva de la „think” (gândire), iar sensul ar fi „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”. În franceză, „merçi” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca ,,grazie”(în italiană) sau „gracias”(în spaniolă).

În tehnica străveche de vindecare Ho’oponopono, „mulţumesc” are un rol esential. Procesul de vindecare are loc prin demersul de conştientizare în patru paşi, prin patru expresii şi cuvinte: „Îmi pare rău”, „Te rog să mă ierţi”, „Mulţumesc”, „Te iubesc”.

 

Continue Reading

Actualitate

Trei sferturi dintre gospodăriile din România au acces la internet

Published

on

Date relevate, scoase la iveală în urma ultimului raport al Institutului Național de Statistică. Trei din patru gospodării din România au acces la internet.

Potrivit INS, din totalul gospodăriilor din țara noastră, 78,2% aveau acces în 2020 la reţeaua de internet de acasă, ceea ce înseamnă o creștere de 2,5% față de anul anterior.

Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%), se arată raportul INS.

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, în creştere cu 3,6 puncte procentuale faţă de anul anterior (85,9% faţă de 82,3%).

Dintre utilizatorii curenţi, 79,1% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 2,1 puncte procentuale faţă de anul anterior (79,1% faţă de 77,0%).

sursa foto: noi.md

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta