Topul celor mai iuţi 10 ardei din lume, măsuraţi ca iuţeală pe scara Scoville:
10.Red Savina Habanero – Red Savina a fost măsurat la peste 577.000 unităţi Scoville şi a fost pana de curand, cel mai iute ardei din lume. Are o aroma fantastică şi se poate servi crud sau gătit.
9. Bhut Jolokia (Ghost Pepper). Bhut Jolokia este originar din India şi a fost măsurat la 1.041.427 unităţi Scoville. Este extrem de iute şi vă sfatuim să il folosiţi în cantităţi mici.
8. Alte 7 soiuri de ardei (7 Pod Red (gigant), Barrackpore, SR Strain, Primo, Jonah, Brain Strain, Yellow) cu o iuţeală între 1.000.000 – 1.300.000 SHU
7. Naga Viper (1.349.000 SHU). Acest gen extrem de rar este cultivat in Marea Britanie. O combinatie de diferite soiuri de ardei si ani de polenizare incrucisata au creat acest soi ardei super iute..
6. Trinidad Scorpion Butch T. Un test de laborator efectuat în martie 2015 a măsurat acest ardei la 1.463.700 unităţi Scoville şi a fost clasat oficial la acea vreme, ca fiind cel mai iute ardei din lume, detronând astfel recordul deţinut până atunci de Naga Bhut Jolokia.
5. 7 Pot Douglah este renumit în comunitatea ardeilor iuţi ca unul cu cea mai buna aromă (1.853.936 SHU).
4. 7 Pot Primo cu 1.900.000 SHU este uşor de deosebit, datorită cozii sale lungi şi subţiri. Numai datorită cozii, unii cultivatori de ardei au incercat să-l reproducă.
3. 7 Strain Brain se caracterizează prin aspectul său distinctiv, cu o piele ondulată sau cu un aspect care seamănă mult cu un creier uman. Iuţeala sa a fost stabilită la aprox. 1.900.000 SHU.
2. Trinidat Scorpion Moruga Blend (Moruga Scorpion) – Direct din adâncurile iadului, Moruga Scorpion este o specie rară de ardei, care a fost recent descoperită. Iuţeala sa de 2.006.231 SHU îl duce direct pe locul doi în lume.
1. Carolina Reaper. Cu o iuţime de 2.200.000 SHU confirmată de Guinness World Records la data de 19 Noiembrie 2015, ardeiul Carolina Reaper, descoperit de The PuckerButt Pepper Company (USA) devine astfel cel mai iute ardei din lume, devansând Moruga Scorpion, având un gust fructat, dulce, cu o uşoară aroma de ciocolată şi de scorţişoară.

Ardeiul, originar din America de Sud şi Centrală, necunoscut in Europa până în 1492, a fost adus de către Cristofor Columb, care se afla în cautarea piperului în Lumea Nouă. El a descoperit ardeii iuţi şi a observat că sunt “chiar mai iuţi decât piperul”.

Aceştia au fost numiţi „peppers” (în engleză), pornind de la faptul că aveau gust picant precum piperul; un gust aparte, iute, care nu se asemăna cu al altor alimente.

Culoarea şi iuţeala sunt date de prezenţa pigmentului numit capsaicina. Iuţeala ardeilor, nu provine, cum s-ar crede, numai din seminţe, ci, mai ales din pieliţa interioară de care sunt prinse acestea. Unele soiuri sunt lipsite total de iuţeală, altele fiind în schimb extrem de iuţi putând provoca alergii şi leziuni la nivelul ţesutului conjunctiv.
Sursa text: gustarte.ro