În perioada 19-21 aprilie, Timişoara, supranumită Oraşul Florilor, va găzdui creaţiile artiştilor florişti locali şi internaţionali. Festivalul florilor îmbracă, la a cincea ediţie, Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii în captivante forme artistice cu structură florală. Timp de trei zile, vor lucra împreună designeri, arhitecţi, peisagisti, florişti internaţionali, ecologişti, studenţi, elevi, pentru a realiza un decor de poveste.
Pe lângă expoziţiile florale, în cadrul festivalului, vor fi organizate workshop-uri pentru florişti profesionişti şi publicul larg, spectacole inedite de muzică şi dans, evenimente cu şi pentru copii.
Oraşul Florilor şi povestea sa
Timişoara a fost supranumită Oraşul Florilor datorită lui Wilhelm Mühle şi fiului său, Arpad, cei care au promovat-o, în ţară şi în lume, ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.
Wilhelm Mühle s-a născut in 1844 la Kulm, în Bohemia şi a urmat studii de specialitate, pentru creşterea florilor, în Cehia şi Germania. La vârsta de 21 de ani, s-a stabilit la Timişoara şi a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1875, Mühle deschide propria afacere, iar în scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, la Budapesta şi Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.
Câţiva ani mai târziu, în 1891, Mühle a amenajat o grădină regală care a fost vizitată de împăratul Franz Joseph. Aşa a ajuns unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. Wilhelm Mühle, cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor, s-a stins din viaţă în 1908, iar afacerea a rămas fiului său, Arpad.

Arpad Mühle a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor, devenind principalul furnizor al caselor regale din Romania şi Bulgaria. De asemenea, a fost consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia.
Arpad Mühle s-a făcut cunoscut şi pe plan internaţional datorită celor 13 soiuri de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timişoara, mai târziu, Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri în părculeţul care a devenit cel mai important rozariu, de la acea vreme, din Europa de Est.
Surse: tminro.timisoara2021.ro; primăria timişoara.