Connect with us

Actualitate

Timfloralis – trei zile de poveste în Oraşul Florilor

Published

on

În perioada 19-21 aprilie, Timişoara, supranumită Oraşul Florilor, va găzdui creaţiile artiştilor florişti locali şi internaţionali. Festivalul florilor îmbracă, la a cincea ediţie, Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii în captivante forme artistice cu structură florală. Timp de trei zile, vor lucra împreună designeri, arhitecţi, peisagisti, florişti internaţionali, ecologişti, studenţi, elevi, pentru a realiza un decor de poveste.

Pe lângă expoziţiile florale, în cadrul festivalului, vor fi organizate workshop-uri pentru florişti profesionişti şi publicul larg, spectacole inedite de muzică şi dans, evenimente cu şi pentru copii.

Oraşul Florilor şi povestea sa

Timişoara a fost supranumită Oraşul Florilor datorită lui Wilhelm Mühle şi fiului său, Arpad, cei care au promovat-o, în ţară şi în lume, ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.

Wilhelm Mühle s-a născut in 1844 la Kulm, în Bohemia şi a urmat studii de specialitate, pentru creşterea florilor, în Cehia şi Germania. La vârsta de 21 de ani, s-a stabilit la Timişoara şi a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1875, Mühle deschide propria afacere, iar în scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, la Budapesta şi Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.

Câţiva ani mai târziu, în 1891,  Mühle a amenajat o grădină regală care a fost vizitată de împăratul Franz Joseph. Aşa a ajuns unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. Wilhelm Mühle, cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor, s-a stins din viaţă în 1908, iar afacerea a rămas fiului său, Arpad.

Arpad Mühle a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor, devenind principalul furnizor al caselor regale din Romania şi Bulgaria. De asemenea, a fost consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia.

Arpad Mühle s-a făcut cunoscut şi pe plan internaţional datorită celor 13 soiuri de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timişoara, mai târziu, Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri în părculeţul care a devenit cel mai important rozariu, de la acea vreme, din Europa de Est.

 

Surse: tminro.timisoara2021.ro; primăria timişoara.

Actualitate

Mangalia va avea un stadion modern

Published

on

Stadionul central ,,Callatis” va fi reabilitat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții. Zilele trecute, au fost efectuate câteva intervenții specifice în teren, iar în perioada următoare vor fi demolate vechile structuri. În locul acestora, va fi construită o bază sportivă modernă, dotată cu nocturnă.

,,Vom pune la dispoziția copiilor din Mangalia un loc potrivit pentru diverse competiții sportive, atât pe suprafața de joc acoperită cu gazon, cât și pe terenul multifuncțional, unde practicanții diverselor discipline sportive își vor putea desăvârși aptitudinile.”, promite primarul Radu Cristian.

 

Continue Reading

Actualitate

Soluții pentru constănțenii din Palazu Mare

Published

on

O parte din străzile cartierului Palazu Mare nu sunt asfaltate. După fiecare ploaie, drumul se transformă în mlaștină.

Pentru a rezolva situaţia, primarul Vergil Chițac s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu locuitorii din Palazu Mare și le-a prezentat mai multe soluții, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să beneficieze de condiții civilizate.

Problema nu este deloc simplă, după cum a declarat edilul Constanţei:

Au fost emise Autorizații de Construire fără să se țină cont că pe acolo trebuie să treacă drumuri, fără să fie trasat un aliniament. Practic, domeniul public care ar trebui să fie strada și trotuarele au acum forme geometrice complet neregulate. Nicidecum nu se poate construi drum pe acolo…nu se respectă nici o regulă.”.

Orice reconfigurare a zonei presupune ca locuitorii acestor străzi să cedeze suprafețe din propriul teren. Ulterior, se vor întocmi acte notariale, se vor reface documentațiile cadastrale, vor fi recalculate impozitele pentru noile suprafețe.

Concomitent, echipele municipalității vor demara lucrările de construire a drumului, pentru ca aceste străzi impracticabile să devină artere circulabile, cu asfalt modern.

Continue Reading

Actualitate

România intră în etapa de operaționalizare a Centrului CYBER

Published

on

Ca urmare a deciziei statelor membre ale Uniunii Europene, exprimată prin vot în decembrie anul trecut, România va găzdui viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. Centrul CYBER este prima entitate europeană de pe teritoriul țării noastre.

Etapa de pregătire a operaționalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât și din punct de vedere al administrării și resurselor financiare necesare, va fi coordonată de Ministerului Finanțelor și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Se va înființa GLI-CYBER, grup de lucru interinstituțional, responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum și cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării Centrului CYBER.

,,Voi duce la bun sfârșit instalarea primei agenții europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea și promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER.

Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României și care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru țara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanții Comisiei și lucrăm împreună la un calendar pentru operaționalizare.”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaționalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanții Ministerului de Finanțe. Unitatea va asigura interfața dintre autoritățile și instituțiile din România și reprezentanții Comisiei.

Centrul CYBER va fi un pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a rețelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea rețelelor, securitatea programelor informatice și a aplicațiilor. De asemenea, va asigura coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.

Totodată, va fi principalul organism de gestionare a fondurilor europene, dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice, disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE: Europa Digitală și Orizont Europa.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta