Connect with us

Actualitate

Timfloralis – trei zile de poveste în Oraşul Florilor

Published

on

În perioada 19-21 aprilie, Timişoara, supranumită Oraşul Florilor, va găzdui creaţiile artiştilor florişti locali şi internaţionali. Festivalul florilor îmbracă, la a cincea ediţie, Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii în captivante forme artistice cu structură florală. Timp de trei zile, vor lucra împreună designeri, arhitecţi, peisagisti, florişti internaţionali, ecologişti, studenţi, elevi, pentru a realiza un decor de poveste.

Pe lângă expoziţiile florale, în cadrul festivalului, vor fi organizate workshop-uri pentru florişti profesionişti şi publicul larg, spectacole inedite de muzică şi dans, evenimente cu şi pentru copii.

Oraşul Florilor şi povestea sa

Timişoara a fost supranumită Oraşul Florilor datorită lui Wilhelm Mühle şi fiului său, Arpad, cei care au promovat-o, în ţară şi în lume, ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.

Wilhelm Mühle s-a născut in 1844 la Kulm, în Bohemia şi a urmat studii de specialitate, pentru creşterea florilor, în Cehia şi Germania. La vârsta de 21 de ani, s-a stabilit la Timişoara şi a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1875, Mühle deschide propria afacere, iar în scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, la Budapesta şi Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.

Câţiva ani mai târziu, în 1891,  Mühle a amenajat o grădină regală care a fost vizitată de împăratul Franz Joseph. Aşa a ajuns unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. Wilhelm Mühle, cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor, s-a stins din viaţă în 1908, iar afacerea a rămas fiului său, Arpad.

Arpad Mühle a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor, devenind principalul furnizor al caselor regale din Romania şi Bulgaria. De asemenea, a fost consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia.

Arpad Mühle s-a făcut cunoscut şi pe plan internaţional datorită celor 13 soiuri de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timişoara, mai târziu, Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri în părculeţul care a devenit cel mai important rozariu, de la acea vreme, din Europa de Est.

 

Surse: tminro.timisoara2021.ro; primăria timişoara.

Actualitate

Clienţii City Insurance, societate aflată în insolvenţă, sunt protejaţi

Published

on

Deținătorii unei polițe de asigurare emisă de Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A sunt protejați prin lege, în urma retragerii autorizației de funcționare și constatarea stării de insolvență a acestei societății.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. Imediat după preluarea acestora, FGA va publica listele potențialilor creditori de asigurare și va face plățile în conformitate cu prevederile legale. Cei care aleg să denunțe polița deja emisă, o pot face după care se pot asigura la o altă companie autorizată.

 

Continue Reading

Actualitate

Un comandant român premiat de IMO

Published

on

International Maritime Organization a decernat premiile Bravery at Sea. Anul acesta, 23 de state membre și 4 organizații partenere IMO au făcut 37 de nominalizări pentru cele 3 secţiuni de premiere:
  • Premiul anual Exceptional Bravery at Sea;
  • Certificat of commendation (Certificat de elogiere/recunoaștere);
  • Letter of commendation (Scrisoare de elogiere/recunoaștere).
În premieră, România a nominalizat trei comandanți români care, împreună cu echipajele lor, au salvat (în 2020) pe mare 27 de vieți: cdt Bogdan Rusu, cdt Florin Negrău și cdt Constantin Dinu.
Dintre cei 3 nominalizați, cdt. Bogdan Rusu a primit premiul ,,Letter of commendation”. Este prima formă de recunoaștere, din istoria premiilor IMO, a contribuției unui navigator român la salvarea vieții pe mare.

Continue Reading

Actualitate

Este nevoie de sânge! Vino și tu să donezi!

Published

on

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, 25 septembrie, în intervalul 8:30-13:00.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile medicilor nu își ating obiectivul.

Continue Reading

Actualitate

Misiune încheiată cu succes

Published

on

Misiune încheiată cu succes. Fregata „Regina Maria” a încheiat participarea la Operația NATO „Sea Guardian”, în Marea Mediterană, și se îndreaptă spre portul Constanța, unde va acosta în acest weekend. Bilanțul celor trei săptămâni în care fregata românească a deținut conducerea grupării navale NATO conține un spectru complex de misiuni executate, peste 800 de interogări și verificări ale navelor participante la traficul din Mediterană, aproximativ 5.500 de mile marine parcurse și două escale, în porturi din Italia și Malta.

Fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată HRV „Vukovar” au desfășurat misiuni care au contribuit la cunoașterea traficului maritim din bazinul mediteranean, la susținerea libertății de navigație și la consolidarea securității pe flancul sudic al Europei.

Operația „Sea Guardian” s-a desfășurat în cele trei medii, naval, submarin și aerian. Gruparea navală a fost susținută de un submarin spaniol de unul german, precum și de avioane de patrulare maritimă și aeronave de avertizare timpurie ale forțelor armate ale Italiei, Greciei și Turciei. Elicopterul IAR Puma Naval, ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria”, a contribuit, alături de celelalte aeronave militare și submarine, la detecția și identificarea timpurie a navelor cu caracter suspect și a mărit capabilitățile grupării, asigurând o capacitate de reacție sporită.

Prin intermediul marinarilor militari români și croați, mesajul NATO a fost transmis către traficul naval de mici dimensiuni, în timpul misiunilor de inspecție și control executate.

În plus, în timpul celor două escale din porturile Augusta (Italia) și Valletta (Malta), fregata „Regina Maria” a fost un ambasador al NATO și al României, prin misiunile de diplomație navală desfășurate. Vizitele oficialilor militari români la autoritățile militare și civile din Italia și din Malta au contribuit la promovarea imaginii Forțelor Navale Române, în plan internațional.

Fregata „Regina Maria” a încheiat cea de-a cincea participare a Forțelor Navale Române la Operația NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană, dovedind că Armata României contribuie activ la promovarea valorilor democratice ale Alianței Nord-Atlantice, atât prin asigurarea securității și stabilității la granițele maritime europene, cât și prin intermediul diplomației navale.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222