Connect with us

Cultura/Educatie

Teatrul Nottara deschide stagiunea estivală

Published

on

Teatrul Nottara revine în faţa publicului cu o stagiune estivală, care se va desfăşura pe mai multe scene în aer liber, unde spectatorii se vor putea reîntâlni cu câteva dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul autohton.

“Thailanda”, “Praf de stele”, “Despre olteni cu dragoste”, “Repetiţia vieţii mele”, “Oglinda neagră”, “Citadela” şi “Aici nu-i de joacă” se vor juca în această vară în mai multe spaţii special amenajate pentru a primi publicul în condiţii de siguranţă: Teatrul de Vară din Herăstrău, Curtea de Onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, Terasa Teatrului Ţăndărică, curtea TVR, în cadrul proiectului Teatru în TVR.

Spectacolul “Citadela”, o producţie a Doctor’s Studio, va deschide, pe 2 iulie, Stagiunea estivală a Teatrului Nottara şi se va juca pe Terasa de la Teatrul Ţăndărică. Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 9, 16 şi 23 iulie. Instalaţia audio-vizuală “Citadela” are ca punct de pornire monodrama “Grounded” de George Brant şi este interpretată de Isabela Neamţu şi regizată de Ligia Ciornei. “Citadela” extinde povestea războiului tehnologic din “Grounded” şi documentează conflictele purtate pe calea aerului, întorcându-se în trecut pentru a omagia curajul primelor femei pilot din România. Care sunt lucrurile cu care trebuie să se confrunte o femeie într-un sistem aproape exclusiv masculin şi care sunt lucrurile la care ea este nevoită să renunţe pentru a putea fi în prima linie, iată doar câteva dintre întrebările pe care le ridică “Citadela”.

Programul verii va continua cu spectacolul “Thailanda” de Dimitris Kechaidis şi Eleni Chaviara, regia Alexandru Jitea, o comedie spumoasă cu trei femei în pragul unei crize de nervi, care discută despre iubire şi, mai ales, despre bărbaţii din viaţa lor şi se pregătesc să pornească într-o călătorie în Thailanda, pentru a se elibera şi a-şi deschide un nou drum în viaţă.

Apoi, cinefilii vor fi invitaţi să privească în…. “Oglinda neagră”, alături de Cristina Juncu, Crenguţa Hariton, Mihaela Subţirică, Vlad Bălan, Rareş Andrici, într-un spectacol-concert care vă va purta prin lumea lui Caragiale.

Spectacolul “Praf de stele” de Norm Foster, în regia lui Lucian Sabados, le propune spectatorilor reîntâlnirea cu o poveste tulburătoare, o comedie romantică delicioasă, în care un bărbat şi trei femei discută despre sex, dragoste, viaţă şi moarte, cu mult umor şi… câteva lacrimi.

“Repetiţia vieţii mele” de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia Alexandru Jitea, le va prilejui cinefililor întâlnirea emoţionantă cu o mare actriţă: Anda Caropol. Prinsă printre amintiri şi visând nostalgică la gloria de altădată, Nina urcă pe scenă pentru a-şi repeta monologul neterminat. Dar autorii moderni nu mai produc texte pe măsura celor clasice, ei doar experimentează, spre disperarea actriţei ce-şi aşteaptă ieşirea – încă nescrisă – din scenă. Înconjurată de oamenii din teatru, care i-au fost alături o viaţă întreagă, Nina îşi rosteşte monologul, îl construieşte, adaugă piesă cu piesă, păşind pe scenă şi prin propria viaţă ca pe marginea unei prăpăstii.

Spectacolul “Aici nu-i de joacă” de Catrinel Dumitrescu propune o superbă întâlnire cu două dintre cele mai iubite actriţe ale Teatrului Nottara. Catrinel Dumitrescu şi Victoria Cociaş vă invită într-o poveste dulce-amară, în noaptea unui început de an, când totul pare perfect, dar un accident banal “sparge” liniştea, iar neprevăzutul le inundă casa şi viaţa.

Toate evenimentele se vor desfăşura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

sursa foto: wikimedia.org

Cultura/Educatie

Studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UOC, participanți în cadrul concursului național de securitate cibernetică UNbreakable România

Published

on

Doi studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, au participat, în perioada 16-18 octombrie 2020,  la concursul național de securitate informatică UNbreakable România de tip „Capture the flag” adresat liceenilor și studenților din România.

Lucian Plăcintă, student în anul III, specializarea Informatică,  și Antonio-Gabriel Vasile, student în anul III, specializarea Computer Science, au reușit să se claseze, sub coordonarea asist. univ. dr. Dorin Iordache,  pe locurile 43, respectiv 42, dintr-un număr total de 380 participanți.

Scopul concursului este educarea noii generații de hackeri etici și ghidarea acestora către o carieră de succes în securitate cibernetică. C­­oordonatorul tehnic al evenimentului a fost Bit Sentinel.

UNbreakable România este o competiție pentru studenți și elevi de liceu din România ce adresează subiecte de actualitate în materie de amenințări cibernetice și securitate informatică.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Consiliul Naţional al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru Covid-19

Published

on

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în a cincea săptămână de şcoală, 12-18 octombrie, au fost înregistrate 1692 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, care reprezintă o creştere cu 155%, în timp ce, raportat la numărul total de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei până acum la segmentul de vârstă aferent elevilor şi preşcolarilor (11.765), cazurile de săptămâna trecută reprezintă 14,4%.

Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru Covid-19. Această măsură este imperioasă în aceste momente, întrucât elevii care sunt prezenţi la cursuri petrec, în medie, 6 ore pe zi în aceeaşi încăpere, alături de colegii lor, aflându-se într-un risc ridicat de infectare.

“Vedem din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în unităţile de învăţământ. Siguranţa elevilor trebuie să primeze, motiv pentru care solicităm includerea acestora pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. Identificarea cazurilor pozitive şi izolarea acestora va scădea în mod semnificativ necesitatea închiderii şcolilor şi a tranziţiei către învăţământul online, pentru care multe unităţi de învăţământ încă nu sunt pregătite.”, declară RAREȘ VOICU, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

În acelaşi timp, multe şcoli nu sunt pregătite pentru tranziţia către orele online la momentul de faţă, susține președintele Consiliului Național al Elevilor, iar procesul de digitalizare este unul de durată, care, cel mai probabil, nu se va încheia în următoarele săptămâni. Astfel, testarea elevilor şi izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului şi ar elimina necesitatea tranziţiei către cursurile online pentru multe unităţi de învăţământ.

sursa foto: formaremedicala.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

Primarul ales, Vergil Chițac, așteptat la deschiderea Festivalului DbutanT 2020, la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Astăzi, 19 octombrie, la ora 18:00, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe vă invită la deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, în prezența primarului ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac, președintelui ales al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și președintelui în funcție al Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

La deschidere, care va avea loc în sala Teatrului de Stat Constanța, din Bulevardul Ferdinand 11, vor participa directorii celor două teatre partenere, regizorul Erwin Șimșensohn, respectiv actrița Anna Maria Popa, membrii juriului – Gelu Colceag, regizor, directorul Teatrului Mic București, Radu Apostol, regizor, directorul Centrului de Teatru Educațional Replika București, Florin Toma, actor, directorul Teatrului „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița, regizor, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Vava Ștefănescu, coregraf, directoarea Centrului Național al Dansului București – și alte personalități ale lumii teatrale.

Festivalul DbutanT s-a afirmat încă de la prima ediție, din 2016, ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți.

Festivalul a  fost pe punctul de a fi anulat din cauza pierderii sprijinului financiar, dar Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții.

Festivalul DbutanT 2020 se desfășoară de astăzi până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare.

După primele zile de festival, juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta