Teatrul de Vară Jean Constantin din Techirghiol va avea o nouă față! Aproximativ 7,8 milioane de lei vor fi investiți în amplasamentul din centrul stațiunii. Pe lângă modernizarea și suplimentarea numărului de locuri din gradenă, a scenei, proiectul propune construirea unui centru multifuncțional, a unei piațete publice și a unei clădiri cu destinație de spațiu tehnic.
Teatrul de Vară din Techirghiol a fost construit undeva la începutul anilor 40. De abia după 1980, atunci când a fost preluat de Teatrul Fantasio, prin Agenția Română de Impresariat Artistic, amplasamentul a beneficiat de o mică extindere ca număr de locuri. Între timp au mai fost făcute aici o serie de mici reparații, însă nimic esențial. În plus, situația juridică incertă a terenului a oprit orice inițiativă de modernizare ce ar fi putut veni din partea administrației publice locale.
Investițiile trebuiau făcute de foarte mult timp, numai că acest obiectiv a fost revendicat. Abia în 2017 am finalizat procesul. În momentul în care este în litigiu un astfel de obiectiv, până nu se finalizează în instanță definitiv și irevocabil procesul, nu se pot lua măsuri, a declarat Iulian Soceanu, primarul din Techirghiol.
Odată clarificată situația juridică a obiectivului, în aprilie 2018 a fost depusă cererea de finanțare pentru proiectul de modernizare a teatrului. Un proiect în valoare de aproximativ 7,8 milioane de lei, menit să schimbe întru totul fața bătrânului teatru.
Obiectivele proiectului vizează modernizarea clădirii existente și extinderea capacității de locuri pentru spectatori, de la 490, câte există în prezent, la 612 locuri. În plus vor fi construite două clădiri, un centru multifuncțional, cu o suprafață desfășurată de peste 200 mp, care va găzdui un spațiu muzeu dedicat actorului Jean Constantin, plus o serie de activități cultural recreative, și o clădire cu funcțiunea de spațiu tehnic, cu o suprafață desfășurată de 70 mp. Mai mult, în curtea interioară a teatrului va fi amenajată o piață publică, cu acces direct din stradă. Investiții vor fi făcute și în ceea ce privește partea de dotare tehnică, peste 300.000 de euro fiind alocați sonorizării, echipamentelor video și luminilor necesare scenei, care va fi și ea extinsă.
În curând urmează a fi organizată licitația pentru atribuirea lucrărilor, undeva la începutul lunii iulie expirând termenul de depunere a ofertelor. Termenul de finalizare al proiectului este de 41 de luni, respectiv până în august 2021.
Pe lângă proiectul de modernizare și extindere al Teatrului de Vară și reabilitare trotuare din zona adiacentă, administrația locală a mai depus 7 proiecte pe fonduri europene, șase dintre ele fiind deja semnate. Este vorba despre o valoare de peste 54 de milioane de lei. Majoritatea vizează dezvoltarea infrastructurii în Techirghiol.
Suntem campioni la obținerea de fonduri pe axa destinată stațiunilor balneare, alături de administrația locală din Eforie, spune primarul din Techirghiol, Iulian Soceanu.