Connect with us

Actualitate

„Târgul de Artă şi Antichităţi”, la Constanţa

Published

on

Zeci de colecţionari din toată ţara s-au reunit zilele acestea la Constanţa. Centrul istoric al oraşului găzduieşte „Târgul de Artă şi Antichităţi”, dedicat Centenarului Marii Uniri.

“Special pentru această ediţie a Târgului am realizat la intrare, două coloane, sculptate în lemn, reproducând “Coloana fără de sfârşit” sau cum este ea cunoscută, “Coloana Infinitului” a lui Brâncuşi. Piesele sunt realizate special pentru acest Târg, de meşteri din Bucovina”, a spus organizatorul Andrei Neagu.

Odată trecut pragul Târgului, pătrunzi parcă într-o altă lume, una în care eşti purtat în timp. Andrei Neagu, care este şi organizatorul Târgului este un colecționar care achiziționează ceasuri, bijuterii sau porțelanuri vechi,  din toată lumea. Fiecare obiect are povestea lui și niciunul nu este ales întâmplător. Cumpără unele obiecte, iar pe altele le vinde ca să poată  duce afacerea mai departe. Nu este uşor să obţii astfel de obiecte de colecţie. O recunoaşte chiar meşterul Ionel Dumitru. Este născut şi crescut în Ardeal şi tot acolo a prins gustul meşteşugului de a face bijuterii, de la bunicul lui. La rândul său, va duce tradiţia mai departe prin intermediul copiilor şi nepoţilor săi.

„Eu când am crescut, ca şi copil, şi am început să desluşesc obiectele, n-am ştiut ce sunt alea jucării. Pentru mine, jucării erau ciocanul, nicovala bunicului care lucra şi mă ţinea pe lângă el, iar atunci când nu oi mai fi, copiii şi nepoţii mei să încerce să ducă aceste meşteşuguri şi aceste tradiţii mai departe, pentru că într-o ţară, cultura ei este împletită din tradiţii şi din meşteşuguri”, a ne-a spus meşterul Ionel Dumitru.

La Târgul din Centrul istoric al oraşului, pasionaţii pot găsi şi antichităţi ţărăneşti, precum utilaje agricole folosite în urmă cu 100 de ani la muncile câmpului sau în gospodariile oamenilor.

“Piesa a fost găsită de către mine într-un sat din zona Sălaj. Este într-o stare impecabilă de conservare, pentru că piesa a fost ţinută, conservată într-un pod de casă, demontată, fiind acoperită cu fân. Datorită acestui fapt, ea se prezintă în această minunată stare de conservare, atât elementele de lemn, cât şi cele de feronerie”, a declarat Andrei Neagu.

Turiştii care au ajuns la Târg au rămas fascinanţi de obiectele descoperite acolo şi nu au rezistat tentaţiei de a-şi achiziţiona câteva dintre ele. „Târgul de Artă şi Antichităţi” din Centrul Istoric al Constanţei va fi deschis până pe 19 august.

Actualitate

Arestat preventiv pentru furt calificat

Published

on

La acest început de săptămână, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi – Biroul Județean de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au efectuat trei percheziții domiciliare, în județul Constanța, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Un bărbat a fost arestat preventiv.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, mai multe persoane ar fi rupt sigiliile unei barje, încărcată cu floarea-soarelui, care se afla pe fluviul Dunărea, în zona localității Rasova, de unde ar fi sustras cereale.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 12,5 tone de semințe de floarea-soarelui, 1,5 tone de produs petrolier, cu miros specific de motorină, două bărci, un motor de barcă, 700 de lei și 50 de euro, precum și alte obiecte cu valoare probatorie.

Cerealele au fost ridicate de polițiști și predate părții vătămate, prejudiciul fiind recuperat în proporție de 70 %. Valoarea totală a bunurilor ridicate, în vederea continuării cercetărilor, este de peste 61.000 de lei. Doi bărbați au fost identificați, unul dintre aceștia fiind reținut, pentru 24 de ore.

Persoana a fost prezentată instanței de judecată, care a emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Acțiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Continue Reading

Actualitate

La Năvodari, a început distribuirea tichetelor sociale de Crăciun 2021

Published

on

Aproximativ 2.200 de persoane care au depus cereri în perioada 4 octombrie – 26 noiembrie vor primi tichete sociale oferite de Primăria Năvodari cu ocazia Crăciunului.

Distribuirea tichetelor sociale se va face până în data de 17 decembrie, prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Beneficiari ai tichetelor sociale sunt pensionari cu venituri de până la 1.450 lei/lună, persoane fără niciun venit cu vârsta de peste 60 ani, persoanele încadrate într-un grad de handicap grav sau accentuat, beneficiarii de venit minim garantat, precum și beneficiarii de alocație de susținere a familiei.

În funcție de categoria socială din care fac parte, beneficiarii vor primi între patru și șase tichete/persoană, în valoare de 10 lei/tichet.

sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Actualitate

Respectarea regulilor de circulație nu este opțională

Published

on

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au desfășurat zilele trecute o acțiune pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale în zonele și locurile în care este interzisă oprirea/staționarea vehiculelor.

Într-o singură zi, polițiștii locali au aplicat 95 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 25.950 lei și 180 puncte de penalizare.

De asemenea, au fost ridicate 20 de autovehicule de pe partea carosabilă a drumului public.

Mașinile au fost depozitate în parcul auto situat în municipiul Constanța, strada Caraiman, nr.1 și pot fi ridicate doar după ce proprietarii au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/2018: tarif ridicare mașini – 450 de lei, tarif transport mașini – 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi – 60 de lei. Programul de restituire este non-stop.

Încă o dată, Poliția Locală Constanța atrage atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație. Le mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat problemele întâlnite și îi rugăm să facă în continuare acest lucru la numărul de telefon: 0241.484.205 sau 0341.922 – Dispecerat- Direcția Generală Poliția Locală.

Continue Reading

Actualitate

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină în localitatea Saraiu

Published

on

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină cu daruri în comuna Saraiu. La fel ca în fiecare an, toți elevii din localitate au primit pachete cu dulciuri și s-au bucurat de multe alte surprize.

“Le mulțumesc sărăienilor adevărați care își iubesc necondiționat comuna  pentru că au venit să fie împreună într-un număr impresionant, arătând că nimeni nu ne poate “ucide” sărbătoarea Crăciunului sau bucuria cadourilor oferite de Moș Nicolae. Și știm cu toții, noi cei cu inima deschisă și mintea orientată spre bine, frumos și iubire că sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a le oferi copiilor noștri cele mai frumoase și sfinte simboluri creștine care fac parte din fibra poporului român. În această zi  mă bucur că am reușit să mă țin de cuvânt față de toți copiii care m-au întrebat îngrijorați în ultimele luni dacă vom avea manifestări de Crăciun anul acesta și iată că avem.”, a declarat DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar surprizele nu s-au încheiat aici. Comuna Saraiu a îmbrăcat și anul acesta straie de sărbătoare. Astfel, a fost inaugurat iluminatul festiv, iar mii de beculețe multicolore și inedite ornamente specifice Crăciunului le aduc localnicilor bucuria sărbătorilor de iarnă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222