Connect with us

Actualitate

Târgul “Cadouri din Natură”, la Constanţa

Published

on

Târgul “Cadouri din Natură” se desfăşoară zilele acestea la Tomis Mall din Constanţa, iar organizator este ONG Mare Nostrum. Reprezentanţii organizaţiei spun că vor să promoveze producători din Constanţa şi Bulgaria, care încearcă, prin activitatea lor, să fie mai prietenoşi cu mediul.

„Producătorii români şi bulgari au venit pentru a expune produse care sunt mai aproape de mediu, sunt mai prietenoase cu mediul, atât prin procesul de producţie cât şi prin procesul de procesare. Avem producători de legume, fructe, substanţe cosmetice, lavandă, migdali, miere, o gamă destul de variată pe care constănţenii o pot vizita şi pot şi achiziţiona aceste produse dacă şi le doresc”,  a declarat  Mihaela Mirea Cândi, directorul executiv ONG Mare Nostrum.

Un concept aparte a fost adus la Târgul din Tomis Mall de Mihaela Burlacu.

„Am venit cu o idee nouă. Avem tablouri făcute din licheni stabilizaţi, aducem natura în casa oamenilor printr-un tablou. Avem licheni care sunt stabilizaţi în mod natural şi sunt coloraţi, deoarece ei sunt albi. Sunt coloraţi cu coloranţi alimentar. Sunt potriviţi chiar şi pentru camera copilului deoarece atrag umezeala, când atrag umezeala se umflă un pic, iar într-un mediu foarte închis, se strâng”, a spus Mihaela Burlacu, expozant.

De la Târg nu a lipsit lavanda sub diferite forme, de la produse hand made precum săculeţii brodaţi umpluţi cu această floare şi până la săpun.

„Noi suntem producători, avem trei hectare la Pecineaga, din care facem uleiul, apa, care rezultă odată cu uleiul şi derivate – săpun, odorizante auto şi ornamente. Tot ce ţine de lavandă sunt cu lavandă şi din lavandă”, a spus Georgeta Bălănică.

Centrul Cultural “Marea Neagră” din Dobrich este partenerul României din partea Bulgariei.

“La sfârşitul lunii august am făcut o expoziţie în Dobrich, la reţeaua de producători agricoli care a fost creată pentru acest proiect, din România şi Bulgaria. Participanţii din partea Bulgariei de aici au fost şi la Dobrich, la prima ediţie. Ei sunt membrii ai acestei reţele care a fost creată pentru acest proiect destinat producătorilor agricoli şi afaceriştilor din Bulgaria”, a spus Nellie Nikolaeva, preşedintele Centrului Cultural Marea Neagră” din Dobrich.

Alexander Vlikov are 33 de ani şi este cel mai tânăr agricultor prezent la Târgul “Cadouri din Natură”, din Tomis Mall.

„Una dintre metodele pe care o folosesc este relipate, iar a doua strategie pe care o folosesc este producerea seminţelor care se adaptează la mediu”, a declarat producătorul Alexander Velikov.

Unii producători bulgari au venit la Constanţa şi cu ouăle de prepeliţă, cunoscute pentru beneficiile lor.

„Am construit o fermă  care se ocupă cu creşterea prepeliţelor şi lucrez sub norme europene, adică toate cerinţele sunt îndeplinite. Depozitele nostre sunt certificate şi pot comercializa produsele în întreaha Uniune Europeană”, a spus şi Svejanca Dobreva.

Proiectul româno-bulgar încurajează activitatea antreprenorială, în rândul persoanelor din zona transfrontalieră Constanța-Dobrich, în special a celor interesați de producția de alimente eco, de livrarea și promovarea lor, oferind posibilitatea de dezvoltare a unei nișe și susținerea unei economii durabile.

 

 

 

Actualitate

Exerciții navale româno-britanice, în Marea Neagră

Published

on

Forțele Navale Române continuă parteneriatul tradițional cu Marina Regală a Marii Britanii și desfășoară o serie de activități de instruire în comun, în bazinul pontic, la care vor participa peste 400 de marinari militari britanici și români.

Exercițiile planificate pentru sfârșitul acestei săptămâni vor fi efectuate de fregata „Mărășești”, continuatoarea tradiției de 100 de ani a distrugătorului „Mărășești”, asul de treflă al Marinei Regale Române și de distrugătorul britanic HMS „Dragon”, care a acostat în această săptămână, pentru o escală de trei zile în portul militar Constanța.

Scenariul secvențelor de instruire în apele naționale și internaționale din Marea Neagră, cuprinde exerciții de luptă antiaeriană, la care vor participa și aparate de zbor MiG-21 LanceR ale Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și un avion CF-18 Hornet al Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Pentru dezvoltarea dialogului bilateral româno-britanic, comandantul navei britanice s-a întâlnit miercuri, 21 octombrie, cu locțiitorul comandantului Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, cu care a discutat subiecte de interes comun în domeniul instruirii și diplomației navale.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Actualitate

Constanța, 103 decese de COVID-19

Published

on

Raportarea transmisă de către Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 4.848 noi cazuri de Covid-19 pe teritoriul României, din 37.025 de teste efectuate în ultimele 24 ore, ajungând la un total de cazuri confirmate în România de 191.102 de cazuri și 137.835 pacienți vindecați. De asemenea 773 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În ultimele 24 de ore pe teritoriul României au fost înregistrate 69 de decese, 65 decese sunt ale unor persoane care au prezentat comorbidități. Până astăzi, 6.065 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În ceea ce privește județul Constanța, conform raportării au fost înregistrate 104 noi cazuri, ajungându-se la un total de 4.508 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 18 persoane de pe teritoriul județului Constanța au fost  reconfirmate pozitiv.  Incidența cazurilor în ceea ce privește județul Constanța este de 1.34 per 1.000 de locuitori.

Menționăm faptul că în data de 21 octombrie au fost înregistrate noi decese pe teritoriul județului Constanța. Numărul de decese la care a ajuns Constanța acum, depășește 100 de decese. Deces nr 102: Bărbat, 81 de ani, Constanța, comorbidități (diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, ateroscleroză), decedat la domiciliu.

Deces nr 103: Femeie, 80 de ani, Constanța, comorbidități (hipertensiune arterială, colecistită, demență), decedată la Spitalul Municipal Medgidia.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 4.508 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, peste 103 persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În acest moment, sunt 451 de persoane internate, dintre care 417 din județul Constanța și 34 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 2.077 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 655 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 67 de cadre didactice, 97 de elevi, 29 de studenți și 14 angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 319 cazuri de infectare în rândul personalului: medici (83), asistenți medicali (130) și personal auxiliar (106).

În ultimele 24 de ore, în unitățile medicale publice din județul Constanța au fost realizate 324 de teste RT-PCR.

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul județului Constanța.

Continue Reading

Actualitate

eTREZIREA face primul pas pentru constituirea Grupului de Inițiativă Civică „Împreună Reclădim Constanța”

Published

on

Asociația eTrezirea organizează prima întâlnire dedicată constituirii Grupului de Inițiativă Civică „Împreună Reclădim Constanța”.

„Ne propunem crearea unui grup de lucru care să reunească oameni politici, candidați la alegerile locale, ONG-uri, persoane care vor să se implice în demersul de a reclădi Constanța. Ne dorim, prin intermediul Grupului de Inițiativă Civică Împreună Reclădim Constanța, să așezăm în jurul unei mese rotunde, fără culoare politică, toate proiectele și inițiativele bune pentru Constanța. În campania electorală precedentă au fost prezentate multe astfel de proiecte, idei care ar fi păcat să rămână uitate în sertare. Credem că o bună parte a acestora ar trebui să ajungă a fi prezentate și susținute în Consiliul Local Municipal sau în Consiliul Județean. Pentru acest lucru este nevoie însă de crearea unei singure voci, puternică, reprezentativă pentru societatea civilă constănțeană care să reacționeze la acțiunile sau non acțiunile aleșilor locali, ce au impact asupra Constanței”.

Astfel, joi, la ora 17, la sediul Asociației eTrezirea va avea loc o primă întâlnire dedicată constituirii acestui grup, acolo unde sunt invitați toți candidații la alegerile locale din septembrie 2020 care nu au reșit să obțină o reprezentativitate în Consiliul Local Municipal.

O a doua întâlnire în demersul constituirii Grupului de Inițiativă Civică Locală Împreună Reclădim Constanța va fi organizată cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale de la nivelul municipiului Constanța, în următoarea perioadă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta