Connect with us

Actualitate

Târgul “Cadouri din Natură”, la Constanţa

Published

on

Târgul “Cadouri din Natură” se desfăşoară zilele acestea la Tomis Mall din Constanţa, iar organizator este ONG Mare Nostrum. Reprezentanţii organizaţiei spun că vor să promoveze producători din Constanţa şi Bulgaria, care încearcă, prin activitatea lor, să fie mai prietenoşi cu mediul.

„Producătorii români şi bulgari au venit pentru a expune produse care sunt mai aproape de mediu, sunt mai prietenoase cu mediul, atât prin procesul de producţie cât şi prin procesul de procesare. Avem producători de legume, fructe, substanţe cosmetice, lavandă, migdali, miere, o gamă destul de variată pe care constănţenii o pot vizita şi pot şi achiziţiona aceste produse dacă şi le doresc”,  a declarat  Mihaela Mirea Cândi, directorul executiv ONG Mare Nostrum.

Un concept aparte a fost adus la Târgul din Tomis Mall de Mihaela Burlacu.

„Am venit cu o idee nouă. Avem tablouri făcute din licheni stabilizaţi, aducem natura în casa oamenilor printr-un tablou. Avem licheni care sunt stabilizaţi în mod natural şi sunt coloraţi, deoarece ei sunt albi. Sunt coloraţi cu coloranţi alimentar. Sunt potriviţi chiar şi pentru camera copilului deoarece atrag umezeala, când atrag umezeala se umflă un pic, iar într-un mediu foarte închis, se strâng”, a spus Mihaela Burlacu, expozant.

De la Târg nu a lipsit lavanda sub diferite forme, de la produse hand made precum săculeţii brodaţi umpluţi cu această floare şi până la săpun.

„Noi suntem producători, avem trei hectare la Pecineaga, din care facem uleiul, apa, care rezultă odată cu uleiul şi derivate – săpun, odorizante auto şi ornamente. Tot ce ţine de lavandă sunt cu lavandă şi din lavandă”, a spus Georgeta Bălănică.

Centrul Cultural “Marea Neagră” din Dobrich este partenerul României din partea Bulgariei.

“La sfârşitul lunii august am făcut o expoziţie în Dobrich, la reţeaua de producători agricoli care a fost creată pentru acest proiect, din România şi Bulgaria. Participanţii din partea Bulgariei de aici au fost şi la Dobrich, la prima ediţie. Ei sunt membrii ai acestei reţele care a fost creată pentru acest proiect destinat producătorilor agricoli şi afaceriştilor din Bulgaria”, a spus Nellie Nikolaeva, preşedintele Centrului Cultural Marea Neagră” din Dobrich.

Alexander Vlikov are 33 de ani şi este cel mai tânăr agricultor prezent la Târgul “Cadouri din Natură”, din Tomis Mall.

„Una dintre metodele pe care o folosesc este relipate, iar a doua strategie pe care o folosesc este producerea seminţelor care se adaptează la mediu”, a declarat producătorul Alexander Velikov.

Unii producători bulgari au venit la Constanţa şi cu ouăle de prepeliţă, cunoscute pentru beneficiile lor.

„Am construit o fermă  care se ocupă cu creşterea prepeliţelor şi lucrez sub norme europene, adică toate cerinţele sunt îndeplinite. Depozitele nostre sunt certificate şi pot comercializa produsele în întreaha Uniune Europeană”, a spus şi Svejanca Dobreva.

Proiectul româno-bulgar încurajează activitatea antreprenorială, în rândul persoanelor din zona transfrontalieră Constanța-Dobrich, în special a celor interesați de producția de alimente eco, de livrarea și promovarea lor, oferind posibilitatea de dezvoltare a unei nișe și susținerea unei economii durabile.

 

 

 

Actualitate

Adoptați în mai puțin de o săptămână

Published

on

10 câini care au fost donați adăpostului public au fost adoptați în mai puțin de o săptămână, la Constanța. Municipalitatea menționează faptul că o mare parte din câinii care ajung la adăpostul public își pierd căminul în situații extreme. Din fericire, iubitorii de animale au fost receptivi la demersul inițiat de municipalitate și cei zece câini și-au găsit stăpâni în decurs de câteva zile.

În prezent, 209 de câini comunitari așteaptă să facă parte dintr-o familie. Procedura de adopție se realizează online. Persoanele care văd pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța sau pe pagina de Facebook  câinele pe care vor să-l adopte pot trimite poza patrupedului pe adresa de email: animale.abandonate@primaria-constanta.ro. Cei care solicită adopția unui câine sunt rugați să lase în email și un număr de telefon pentru a fi contactați. Reprezentanții Serviciului Gestionare Animale Abandonate vor verifica dacă animalul este disponibil pentru adopție. Formularele necesare adopției vor fi trimise de către angajații Serviciului Gestionare Animale Abandonate pe același email, pentru a fi completate și scanate(fotografiate).

De asemenea, cei care doresc să adopte un câine pot vizita Adăpostul pentru animale abandonate situat pe strada Vârful cu Dor, în baza unei programări prealabile. Programările se pot face la numărul de telefon 0733.045.213.

Accesul în sediul adăpostului se va realiza doar cu respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus, fiind obligatorie purtarea măștii de protecție, termoscanarea și dezinfectarea mâinilor.

Programul cu publicul al Adăpostului pentru animale abandonate este următorul: luni, marți, miercuri, vineri – 10.00 – 14.00; joi – 09:30 – 17:30; sâmbătă și duminică – închis.

Continue Reading

Actualitate

Delta Dunării a înregistrat pierderi

Published

on

După industria hotelieră de la malul mării și turismul din Delta Dunării a înregistrat pierderi  în 2020 de aproape 18 milioane de euro. Turiștii au fost și ei cu 30% mai puțini față de anul 2019.  Potrivit datelor făcute publice de către Asociația de Management Delta Dunării, în 2020, au ajuns în Deltă în jur de 120.000 de turiști. În condițiile în care în 2019, fuseseră aproape 170.000 de turiști. 2020 urma să fie un an de vârf, dar criza sanitară şi cea economică au afectat industria. Din punct de vedere financiar pierderile se ridică la 18 milioane de euro.

Salvarea, spun reprezentanții Asociației de Management din Delta Dunării este ca în acest an, să se continue dezvoltarea ecoturismului şi să se promoveze produse specifice zonei cum ar fi storceagul, salata de icre sau borșul de pește. Proprietarii din Deltă vor trebui de asemenea să acorde o atenție sporită măsurilor de siguranță sanitară și distanțare fizică, dacă vor ca turiștii să aleagă în continuare Delta Dunării ca și destinație de vacanță.

Sursa foto: http://daytour.ro

Continue Reading

Actualitate

Se micşorează numărul elevilor în sălile de clasă

Published

on

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi, se va reduce:

– de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă;

– de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

La finalul acestei săptămâni a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate.

sursa foto: portalinvatamant.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta