Târgul “Cadouri din Natură” se desfăşoară zilele acestea la Tomis Mall din Constanţa, iar organizator este ONG Mare Nostrum. Reprezentanţii organizaţiei spun că vor să promoveze producători din Constanţa şi Bulgaria, care încearcă, prin activitatea lor, să fie mai prietenoşi cu mediul.
„Producătorii români şi bulgari au venit pentru a expune produse care sunt mai aproape de mediu, sunt mai prietenoase cu mediul, atât prin procesul de producţie cât şi prin procesul de procesare. Avem producători de legume, fructe, substanţe cosmetice, lavandă, migdali, miere, o gamă destul de variată pe care constănţenii o pot vizita şi pot şi achiziţiona aceste produse dacă şi le doresc”, a declarat Mihaela Mirea Cândi, directorul executiv ONG Mare Nostrum.
Un concept aparte a fost adus la Târgul din Tomis Mall de Mihaela Burlacu.
„Am venit cu o idee nouă. Avem tablouri făcute din licheni stabilizaţi, aducem natura în casa oamenilor printr-un tablou. Avem licheni care sunt stabilizaţi în mod natural şi sunt coloraţi, deoarece ei sunt albi. Sunt coloraţi cu coloranţi alimentar. Sunt potriviţi chiar şi pentru camera copilului deoarece atrag umezeala, când atrag umezeala se umflă un pic, iar într-un mediu foarte închis, se strâng”, a spus Mihaela Burlacu, expozant.
De la Târg nu a lipsit lavanda sub diferite forme, de la produse hand made precum săculeţii brodaţi umpluţi cu această floare şi până la săpun.
„Noi suntem producători, avem trei hectare la Pecineaga, din care facem uleiul, apa, care rezultă odată cu uleiul şi derivate – săpun, odorizante auto şi ornamente. Tot ce ţine de lavandă sunt cu lavandă şi din lavandă”, a spus Georgeta Bălănică.
Centrul Cultural “Marea Neagră” din Dobrich este partenerul României din partea Bulgariei.
“La sfârşitul lunii august am făcut o expoziţie în Dobrich, la reţeaua de producători agricoli care a fost creată pentru acest proiect, din România şi Bulgaria. Participanţii din partea Bulgariei de aici au fost şi la Dobrich, la prima ediţie. Ei sunt membrii ai acestei reţele care a fost creată pentru acest proiect destinat producătorilor agricoli şi afaceriştilor din Bulgaria”, a spus Nellie Nikolaeva, preşedintele Centrului Cultural “Marea Neagră” din Dobrich.
Alexander Vlikov are 33 de ani şi este cel mai tânăr agricultor prezent la Târgul “Cadouri din Natură”, din Tomis Mall.
„Una dintre metodele pe care o folosesc este relipate, iar a doua strategie pe care o folosesc este producerea seminţelor care se adaptează la mediu”, a declarat producătorul Alexander Velikov.
Unii producători bulgari au venit la Constanţa şi cu ouăle de prepeliţă, cunoscute pentru beneficiile lor.
„Am construit o fermă care se ocupă cu creşterea prepeliţelor şi lucrez sub norme europene, adică toate cerinţele sunt îndeplinite. Depozitele nostre sunt certificate şi pot comercializa produsele în întreaha Uniune Europeană”, a spus şi Svejanca Dobreva.
Proiectul româno-bulgar încurajează activitatea antreprenorială, în rândul persoanelor din zona transfrontalieră Constanța-Dobrich, în special a celor interesați de producția de alimente eco, de livrarea și promovarea lor, oferind posibilitatea de dezvoltare a unei nișe și susținerea unei economii durabile.
