Connect with us

Actualitate

Târgul “Cadouri din Natură”, la Constanţa

Published

on

Târgul “Cadouri din Natură” se desfăşoară zilele acestea la Tomis Mall din Constanţa, iar organizator este ONG Mare Nostrum. Reprezentanţii organizaţiei spun că vor să promoveze producători din Constanţa şi Bulgaria, care încearcă, prin activitatea lor, să fie mai prietenoşi cu mediul.

„Producătorii români şi bulgari au venit pentru a expune produse care sunt mai aproape de mediu, sunt mai prietenoase cu mediul, atât prin procesul de producţie cât şi prin procesul de procesare. Avem producători de legume, fructe, substanţe cosmetice, lavandă, migdali, miere, o gamă destul de variată pe care constănţenii o pot vizita şi pot şi achiziţiona aceste produse dacă şi le doresc”,  a declarat  Mihaela Mirea Cândi, directorul executiv ONG Mare Nostrum.

Un concept aparte a fost adus la Târgul din Tomis Mall de Mihaela Burlacu.

„Am venit cu o idee nouă. Avem tablouri făcute din licheni stabilizaţi, aducem natura în casa oamenilor printr-un tablou. Avem licheni care sunt stabilizaţi în mod natural şi sunt coloraţi, deoarece ei sunt albi. Sunt coloraţi cu coloranţi alimentar. Sunt potriviţi chiar şi pentru camera copilului deoarece atrag umezeala, când atrag umezeala se umflă un pic, iar într-un mediu foarte închis, se strâng”, a spus Mihaela Burlacu, expozant.

De la Târg nu a lipsit lavanda sub diferite forme, de la produse hand made precum săculeţii brodaţi umpluţi cu această floare şi până la săpun.

„Noi suntem producători, avem trei hectare la Pecineaga, din care facem uleiul, apa, care rezultă odată cu uleiul şi derivate – săpun, odorizante auto şi ornamente. Tot ce ţine de lavandă sunt cu lavandă şi din lavandă”, a spus Georgeta Bălănică.

Centrul Cultural “Marea Neagră” din Dobrich este partenerul României din partea Bulgariei.

“La sfârşitul lunii august am făcut o expoziţie în Dobrich, la reţeaua de producători agricoli care a fost creată pentru acest proiect, din România şi Bulgaria. Participanţii din partea Bulgariei de aici au fost şi la Dobrich, la prima ediţie. Ei sunt membrii ai acestei reţele care a fost creată pentru acest proiect destinat producătorilor agricoli şi afaceriştilor din Bulgaria”, a spus Nellie Nikolaeva, preşedintele Centrului Cultural Marea Neagră” din Dobrich.

Alexander Vlikov are 33 de ani şi este cel mai tânăr agricultor prezent la Târgul “Cadouri din Natură”, din Tomis Mall.

„Una dintre metodele pe care o folosesc este relipate, iar a doua strategie pe care o folosesc este producerea seminţelor care se adaptează la mediu”, a declarat producătorul Alexander Velikov.

Unii producători bulgari au venit la Constanţa şi cu ouăle de prepeliţă, cunoscute pentru beneficiile lor.

„Am construit o fermă  care se ocupă cu creşterea prepeliţelor şi lucrez sub norme europene, adică toate cerinţele sunt îndeplinite. Depozitele nostre sunt certificate şi pot comercializa produsele în întreaha Uniune Europeană”, a spus şi Svejanca Dobreva.

Proiectul româno-bulgar încurajează activitatea antreprenorială, în rândul persoanelor din zona transfrontalieră Constanța-Dobrich, în special a celor interesați de producția de alimente eco, de livrarea și promovarea lor, oferind posibilitatea de dezvoltare a unei nișe și susținerea unei economii durabile.

 

 

 

Actualitate

Atenționare pentru turiști și constănțeni

Published

on

Weekendul bate la ușă, cel mai așteptat eveniment al verii, festivalul NEVERSEA, a început, iar orașul este plin de oameni care vor să se distreze. Temperaturile sunt ridicate, apa mării este perfectă pentru îmbăiere, de aceea, atât constănțenii, cât și turiștii vor să petreacă mult timp pe plajă și în apă.

Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar.

  • Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

E bine de știut că atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat:

  • STEAGUL ROȘU – scăldatul este interzis
  • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști
  • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor
  • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opțional) e semn că avem liber la distracție.

Pe tot parcursul sezonului estival, peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă și veghează plajele din Constanța și Mamaia în program 08:30 – 19:30.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Turneul ,,Citadele culturale dobrogene” ajunge la Constanţa şi Mangalia, în acest weekend

Published

on

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, membrii ai Duo-ului Kitharsis, și pictorul Mugur Popa vă invită la evenimentele din cadrul turneului ,,Citadele culturale dobrogene”. Serate de neuitat, în care se vor îmbina muzica și arta plastică, vor avea loc vineri, 8 iulie, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa şi sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19:00, la Grădina Cuturală Callatis din Mangalia.

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de excepţie ce alcătuiesc Duo Kitharsis, sunt laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014), Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016), Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră ,,Ciutat d’Elx” ediția a XX-a, Elche, Spania, în 2018 și Trofeul Concursului ,,Drumul spre celebritate”. De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale. In 2017 înființează la Bucuresti „The Flat Guitar Academy”, în cadrul căreia propun doritorilor să descopere noi posibilități ale chitarei, pe toate planurile de la chitară clasică la chitară electrică, electroacustică, bas. În toamna anului 2021 The Flat Guitar Academy și-a deschis porțile și la Constanța.

Pictorul Mugur Popa, stăpân al perspectivei și al construcției fizice, se dedică artei, creaţiei plastice, explorează tehnici diverse, din ce în ce mai moderne şi mai expresive. Oameni şi peisaje, arhitecturi citadine și teme marine sunt tratate de Mugur Popa cu bucuria descoperirii şi inteligenţa estetică a celui dăruit cu talent.

Continue Reading

Actualitate

Noi reguli de circulație pe strada Farului

Published

on

De joi, 7 iulie, circulația rutieră pe strada Farului este permisă, dinspre strada Salcâmilor către bulevardul Tomis. Proiectul de reorganizare a traficului a fost analizat și avizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier, în urma consultării repetate cu cetățenii rezidenți ai zonei și măsurării valorilor de trafic pe o perioadă relevantă.

Circulația rutieră va deveni astfel mai fluentă în zona tranzitată de strada Farului. Ca măsură complementară, este permis accesul conducătorilor auto din bulevardul Alexandru Lăpușneanu către bulevardul Tomis.

Continue Reading

Actualitate

Începe construirea noii Școli nr.3, din Năvodari

Published

on

Vești bune pentru locuitorii din orașul Năvodari, dar și pentru elevi. Primarul Florin Chelaru a anunțat pe pagina personală de socializare că începe construirea noii școli numărul 3 din localitate.
Constructorul a intrat pe amplasament, execută împrejmuirea terenului și desfășoară organizarea de șantier.
Noua Școală nr.3 va fi construită din fonduri europene și va integra inclusiv corpul de clădire edificat în urmă cu aproape 15 ani, care va fi reabilitat și modernizat!
Sursa foto: Facebook Chelaru Florin

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222