Cinci bărbați au fost arestați, alți trei sunt sub control judiciar, iar opt persoane sunt cercetate în stare de libertate. Este bilanțul uneia dintre cele mai importante operațiuni desfășurate pe teritoriul mai multor state pentru destructurarea unei grupări infracționale care se ocupă cu pescuitul din zone interzise și mai apoi transportul și comercializarea în România de peste contaminat. Alți cinci bărbați au fost dați în urmărire generală după ce procurorii au încercat să îi audieze, însă nu au fost de găsit.
Aproape două ore au așteptat decizia instanței de judecată cei 16 suspecți reținuți de procurorii constănțeni , în baza unei ordonanțe de reținere. Au fost audiați de către magistrați, în prezența avocaților și fiecare și-a susținut nevinovăția.
La ora 20.30 ordonanța de reținere a expirat, însă soluția instanței a întârziat să apăra, așa că toți cei 16 inculpați au fost lăsați să plece acasă.
Bucuria celor 16 persoane nu avea însă să dureze prea mult. Cel puțin nu pentru toți. O oră mai târziu, magistrații au decis arestarea a cinci dintre inculpați. Alți trei vor fi cercetați sub control judiciar și opt în stare de libertate. Pe lângă aceștia, alte cinci persoane și ele suspectate că fac parte din același grup infracțional au fost date în urmărire generală, iar luni, magistrații se vor pronunța și asupra cererii de arestare preventivă în lipsă cerută pe numele lor de către procurori.
Atât procurorii cât și inculpații au anunțat că vor contesta deciza luată de către magistrații Tribunalului Constanța. Peste 170 de percheziții au fost efectuate în urmă cu o lună de zile în România dar și în alte cinci state europene. Dintre acestea 115 au fost doar în țara noastră.
Zeci de persoane sunt suspectate că făceau parte dintr-un grup bănuit de evaziune fiscală, comercializare de produse alterate, fals, uz de fals , precum și deținere, transport, și comercializare de pește fără documente legale.
Faptele fuseseră comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței, Ungariei, Portugaliei și României. Peștele era obținut din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis.
Ulterior, acesta era depozitat și transportat fără a avea autorizație sanitar-veterinară. Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăti românești înființate pentru a servi activităti infracționale.