Connect with us

Actualitate

SurprisING – fonduri europene pentru educația practică din inginerie

Published

on

Proiectul „Pactul pentru Muncă” (PPM) continuă într-o formă menită să susțină implementarea măsurilor de stimulare a pieței forței de muncă identificate de-a lungul celor doi ani de dezbateri cu mediul de afaceri. În acest context, luni, 16 mai 2022, la Brăila, a avut loc prima dezbatere de tip masă rotundă între mediul de afaceri și cel universitar, în cadrul proiectului „Stagii unificate de practică pentru studenții din inginerie” – SurprisING, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Durata de implementare a proiectului: 24 luni, în perioada 12.04.2021  – 11.04.2023. Partenerii proiectului sunt Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Obiectivul principal al proiectului este creșterea accesului pe piața muncii și a relevanței pregătirii practice pentru 245 de studenți și masteranzi printr-un program cuprinzător de mentorat, consiliere în carieră și stagii de practică organizate în companii din sectoarele economice cu potențial competitiv.

Dezbaterea s-a desfășurat în Brăila, și a adus la aceeași masă peste 20 de reprezentanți importanți ai mediului antreprenorial cu activitate în zona Brăila – Galați, alături de reprezentanții Univeristății „Dunărea de Jos” din Galați și echipa CONAF.

„Domeniul tehnic este unul plin de creație și inovație, iar odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne de fabricație, aplicațiile practice din acest domeniu au devenit tot mai interesante și captivante. Atragerea studenților către științele tehnice și creșterea oportunităților de angajare este obiectivul primordial al preocupării consorțiului în implementarea proiectului. Totodată, participarea la sesiunile de consiliere, de orientare în carieră și la stagiile de practică prevăzute a fi desfășurate în proiect, va contribui la facilitarea inserției pe piața muncii a studenților și absolvenților, dar și dobândirea de abilități practice în concordanță cu cerințele angajatorilor din domeniul ingineriei”, susține Dna. șef. lucr. univ. dr. ing. Carmen Cătălina Rusu, manager de proiect și Decan al Facultății de Inginerie din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

„Abordarea noastră, a CONAF, este bazată pe un dialog deschis și constructiv, astfel încât soluțiile identificate în cadrul acestor mese rotunde să contribuie ca și vectori de schimbare sau îmbunătățire a cadrului legislativ, atât din punct de vedere educațional cât și social. Descoperirea vocației și stagiul de educație practică trebuie să devină o normalitate a societății românești” a declarat Cristina Chiriac, președintă CONAF și coordonator partener al proiectului SurprisING, în deschiderea dezbaterii cu antreprenorii.

Principalele sugestii ale mediului de afaceri au fost: extinderea perioadei de practică profesională la o perioada de minim 12 luni, acces la echipamente tehnologice de ultimă generație, flexibilizarea programului de prezență la cursuri, identificarea unor mecanisme comune de motivare a studenților.

Domnul Silvius Stanciu, prorectorul Universității „Dunărea de Jos”, Galați a declarat: „Este necesar să comunicăm mult mai des, mai deschis și mai aplicat unii cu ceilalți. Mă bucur să văd că există astfel de întâlniri la care ne așezăm la aceeași masă și expunem fiecare problemele, într-un dialog însă constructiv. Este important pentru noi ca Universitate să înțelegem cât mai clar care sunt necesitățile mediului antreprenorial și să ne adaptăm la noile cerințe, să includem și aspecte care nu țin doar de materie sau de partea tehnică a curriculei din facultațile noastre. Salut pe această cale inițiativa doamnei decan Carmen Rusu și a CONAF, care, ne propun să lăsăm formalitățile de-o parte și să discutăm în concret.”

Una dintre concluziile dezbaterii a fost că ambele parți, mediul antreprenorial cât și mediul academic, au nevoie de o abordare nouă față de studenți, dar mai ales este necesar să găsim o modalitate de colaborare și conlucrare între părțile implicate.

În perioada imediat urmatoare se vor desfășura astfel de mese rotunde și în Galați, Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea, Focșani, toate cu scopul de a crea un parteneriat eficient intre mediul antreprenorial și cel academic.

Date despre proiect:

Proiectul este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6. „Educație și Competențe”, Obiectiv specific 6.13. Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non-universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare/cercetare/inovare la un potențial loc de muncă, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

Echipa de elaborare a proiectului a fost coordonată de doamna Rodica Lupu, membru al Boardului CONAF, fondatorul companiei de consultanță în inovare și finanțare, Loop Operations. În cei 13 ani de afaceri europene în administraţia centrală și în proiecte internaționale, doamna Rodica Lupu este responsabilă de atragerea a peste 80 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru clienţi şi parteneri, dar și de inițierea și derularea unor proiecte cu impact național sau regional.

sursa foto: CONAF

Actualitate

Atenționare pentru turiști și constănțeni

Published

on

Weekendul bate la ușă, cel mai așteptat eveniment al verii, festivalul NEVERSEA, a început, iar orașul este plin de oameni care vor să se distreze. Temperaturile sunt ridicate, apa mării este perfectă pentru îmbăiere, de aceea, atât constănțenii, cât și turiștii vor să petreacă mult timp pe plajă și în apă.

Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar.

  • Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

E bine de știut că atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat:

  • STEAGUL ROȘU – scăldatul este interzis
  • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști
  • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor
  • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opțional) e semn că avem liber la distracție.

Pe tot parcursul sezonului estival, peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă și veghează plajele din Constanța și Mamaia în program 08:30 – 19:30.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Turneul ,,Citadele culturale dobrogene” ajunge la Constanţa şi Mangalia, în acest weekend

Published

on

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, membrii ai Duo-ului Kitharsis, și pictorul Mugur Popa vă invită la evenimentele din cadrul turneului ,,Citadele culturale dobrogene”. Serate de neuitat, în care se vor îmbina muzica și arta plastică, vor avea loc vineri, 8 iulie, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa şi sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19:00, la Grădina Cuturală Callatis din Mangalia.

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de excepţie ce alcătuiesc Duo Kitharsis, sunt laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014), Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016), Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră ,,Ciutat d’Elx” ediția a XX-a, Elche, Spania, în 2018 și Trofeul Concursului ,,Drumul spre celebritate”. De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale. In 2017 înființează la Bucuresti „The Flat Guitar Academy”, în cadrul căreia propun doritorilor să descopere noi posibilități ale chitarei, pe toate planurile de la chitară clasică la chitară electrică, electroacustică, bas. În toamna anului 2021 The Flat Guitar Academy și-a deschis porțile și la Constanța.

Pictorul Mugur Popa, stăpân al perspectivei și al construcției fizice, se dedică artei, creaţiei plastice, explorează tehnici diverse, din ce în ce mai moderne şi mai expresive. Oameni şi peisaje, arhitecturi citadine și teme marine sunt tratate de Mugur Popa cu bucuria descoperirii şi inteligenţa estetică a celui dăruit cu talent.

Continue Reading

Actualitate

Noi reguli de circulație pe strada Farului

Published

on

De joi, 7 iulie, circulația rutieră pe strada Farului este permisă, dinspre strada Salcâmilor către bulevardul Tomis. Proiectul de reorganizare a traficului a fost analizat și avizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier, în urma consultării repetate cu cetățenii rezidenți ai zonei și măsurării valorilor de trafic pe o perioadă relevantă.

Circulația rutieră va deveni astfel mai fluentă în zona tranzitată de strada Farului. Ca măsură complementară, este permis accesul conducătorilor auto din bulevardul Alexandru Lăpușneanu către bulevardul Tomis.

Continue Reading

Actualitate

Începe construirea noii Școli nr.3, din Năvodari

Published

on

Vești bune pentru locuitorii din orașul Năvodari, dar și pentru elevi. Primarul Florin Chelaru a anunțat pe pagina personală de socializare că începe construirea noii școli numărul 3 din localitate.
Constructorul a intrat pe amplasament, execută împrejmuirea terenului și desfășoară organizarea de șantier.
Noua Școală nr.3 va fi construită din fonduri europene și va integra inclusiv corpul de clădire edificat în urmă cu aproape 15 ani, care va fi reabilitat și modernizat!
Sursa foto: Facebook Chelaru Florin

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222